- 14 Kasım 2017
- 965
- 1.811
- 113
- 32
- Konu Sahibi kediannesibiri
-
- #24.181
5 tane yenidoğan takımı derken yani 3 lü hastane çıkışından mı bahsediyorsun canım. Bende onlardan 3 tane var ve yenidoğan tulum filanda var yetmez mi acaba o zaman? Bir de 12 13 müslin anca yetti demişsin nelerde kullandın? Bende 2 ince 2 de kalın müslin varKızlar 4 günlük annelik serüvenimde sizinle olmazsa olmazlarımı paylaşacağım ama benim bebeğim prematüre olduğu için şartlar değişebilir. 5 tane yeni doğan takımım vardı kesinlikle yeterli gelmedi ç, kuzenime yıkattık 2. Gün ve 3 takım daha almak durumunda kaldık diğer türlü gün aşırı yıkayıp hazırlamak gerekiyor bilginiz olsun. Zıbın 6 7 tane vardı yetmedi ve bugün 6 tane daha aldık. Müslin örtü 12 13 tane vardı ve gerçekten tam yetti. Günüş kapaklar lansinoh göğüs kremi göğüs pedleri gerçekten olmazsa olmazmış benim göğüslerim çok yara oldu ve bu şekilde önlem almaya çalışıyorum. Bebeğiniz yeterli emmiyorsa mamadan çekinmeyin, emzirdikten hemen sonra çok az verirseniz kesşnlikle meme reddi yapmıyor ve doymuş oluyor. Sarılıktan korkmayın kızlar %80 her bebekte görülüyormuş. Sezaryen olacaklar ilk 3 gün biraz zor geçecek sonrasında kendi kendinize duş alıp kahvenizi yapıp içebiliyorsunuz biraz sabır sadece. Yine sezaryen olacaklar ağrım var diye yürümemezlik yapmayın, evet zor olacak ama organlarınız hızlı yerine oturursa iyileşme sürecinizde bir o kadar hızlı olacaktır. Doğum sonrası ağrı kesici antibiyotik kullanmaktan çekinmeyin bebeğimin sütüne geçer diye inanın ağrı kesici olmadan yaşayacağınız sürecin stresi bebeğinize daha zarar verebilir. Ben hep ağrı kesici istedim ve ebeler destekledi kimileri yaptırmayıp kan kusturuyormuş insanlara. Emziğe karşı ön yargılı olmayın 2. Gün kullanmam gerekti rahat uyuyabilmesş için çok sık vermedik tabi ki ama meme reddi asla olmadı. Son olarakta bebeğinizle bol bol ten temasında bulunun hem sütünüzü arttırıyor hormonlar hem de iyileşme sürecinizi arttırıyor. Emzirmekte iyileşme sürecinizi aşırı hızlandırıyor biraz sabır işi ama pes etmeyin biraz sabır sadece. Sormak istediğiniz bişeyler olursa seve seve yine cevaplarım şimdilik bu kadar güzel annelerim
Her gün yapamıyorum ama fırsat buldukça çıkıyorum 1 saat en azından yürüyorumÇok teşekkür ederim güzel haberlerini bekliyorum,peki her yemekten sonra yürüyüş yapıyor musun
Simdi öncelikli kendinizi en iyi bilen kişi siz olduğunuz için söyleyeceklerimi kesinlikle en doğru şey olarak algılamayın çünkü bu işin kesin bir dogrusu yok, herkesin kendine uygun olan sekli var.Size bir şey sormak isterim , ben biraz panik olan bir insanım beni canlı canlı keserlerken uyanık olmak istemiyorum o yüzden eğer sezeryansa genel anestezi istiyorum ama sonrasını da sevmiyorum bir keresinde laparoskopi oldum ve genel anestezi sonrası o uyuşukluk beni mahvetti ama ameliyathane ortamında da uyanık olmak beni biraz geriyor hatta yanlış anlamayın doktorların hemşirelerin rahat rahat güle oynaya iş yapmasına bile tedirgİn oluyorum kendi kendime beni kesiceksiniz bu ne rahatlık diyorumbir de migrenim var genel anesteziden sonra bebeğimle ilgilenemem diye korkuyorum da doktor bana gerçi normal gözüküyor dedi onu bile nasıl yapacağımı bilemiyorum açıkcası siz ne önerirsiniz?
Muhtis yazmissin helal canimmm sana nerede sen hemsiresin acibademdemiKızlarrr bu spinal,epidural ve genel anestezi konusu konuşulmuş. Benim ilk dogumum olacak o yüzden surecleri yasayan bir anne olarak değil ama bu operasyonlarda ve sonrasındaki takiplerinde bulunan bir hemsire olarak kabaca bilgi vermek istedim.
Kabaca diyorum çünkü epidural ve spinal anestezi farki aslında biraz daha doktorlari ilgilendiren, işin teknik kismi. Sonuc olarak temelde bilmemiz gereken her iki yontemin de bizler için etkin agri kontrolu sağlayan "bolgesel" anestezi yöntemi olduğu.
Spinal anestezi, omurilik icinde belirli bir bölgeye uygulanır. Uygulamada eskiye nazaran çok daha ince iğneler kullanılıyor artık. Uygulama sırasında sizden oturur pozisyonda, öne egik sekilde durmanizi isteyecekler. Hastalardan duydugum kadariyla acı vermeyen bir islem.
Uygun araliga hekim tarafindan giris yapilip ilac verilmeye baslandiginda elektrik carpmasina benzetilen bir hisle birlikte belati bolgeniz hizli bir sekilde uyusuyor.
Uygulama sonrasi Ameliyathane ekibinin yardımıyla yatar pozisyona getirilecek ve doktorunuz hızlıca bebeği çıkartacak.
burada dikkat edilmesi gereken nokta şu ki,
Spinal ya da epidural farketmeksizin bu anestezi turlerinde kaybettiginiz yalnizca "agri, aci" hissi olacak. Dokunma, germe, itme, çekme vs gibi işlemleri ufak dokunuşlar olarak hissedeceksiniz çünkü beynimize acı ve dokunma duyusunu taşıyan reseptorler birbirinden farklı. Bu anestezi yöntemleri ile acı reseptorleri işlevsiz hale gelir, dokunma değil. Yalnız bu durum sizi korkutmasın, bebeğinizin cikis anı asamasi bile geldiğinde hissettiğiniz sey muhtemelen birinin parmaklarıyla o bölgeye dokunuyor olması olacak.
Bu noktada spinal ve epidural anesteziyi birbirinden en net ayıran şey teknik açıdan uygulama bölgeleri olmakla beraber yine bizleri ilgilendiren, pratikte bilmemiz gereken fark spinal anestezinin cok kisa sürede etkisini göstermeye başlaması ve aynı şekilde -epidurale oranla- daha kisa sürede etkisinin ortadan kalkması. Bu yüzden sezeryan gibi kisa süreli operasyonlarda yaygin olarak kullanılan en konforlu anestezi çeşididir.
Birkaç farki daha var tabiki.
Spinal anestezide tek bir iğne ile uygulama bölgesine giris yapıldıktan sonra ilacın dozu vs değiştirilmez. Uygulama yapilir ve çıkılır. Tekrarlanmaz.
Epidural anestezi ise uygulama bölgesinde (tıpkı elinize/kolunuza takılan damaryolu dedigimiz kanuller gibi) sabitlenebilen kalici bir katater ile uygulandığı için ilaç dozu arttırılabilir, ilac tekrarlanabilir. Dogumdan sonraki süreçte agri kontrolu sağlamak adına
Buradan çeşitli agri kesiciler uygulanabilir. (Standart bir dogumdan sonra bu kadar radikal bir agri kontrol yontemi cesitli sebeplerden cok tercih edilmez.)
epidural anestezi, daha kontrollü sekilde ilac dozu ayarlamaya el verdiği için sezeryandan cok vajinal doğumda tercih edilir. Buna da prenses dogum adı verilir. Bu uygulamada ağrıyı tamamen yok etmek amaçlanmaz. Doguma aktif olarak katılmak zorunda olduğunuz için o ağrı ve kasilmalari hissetmeniz şarttır. Yalnızca agri şiddeti kontrol edilmeye çalışılır. 10 birim agri çekeceksiniz belki 6 7 birime indirir.
Sezeryan söz konusu olduğunda bazen hekimlerin tercihi spinal + epidural kombinasyonu oluyor. CSE dedigimiz bu yöntemde hastanin hem spinal anestezi bölgesine yani omuriligine anestezi uygulanıyor. Hem de epidural katater yerleştiriliyor.
Bunun da başlıca tercih sebebi,
spinal anesteziye bağlı gelisebilecek ani tansiyon dusmesi durumunun önüne geçmek. Bu yöntemde ağrıyla savaşmak için elimizde iki silah olduğu için güçlerini boluserek kullanabileceğimiz için iki yontemin de faydali yanlarından yararlanabilecegimiz, yan etki sınırlarından uzak işlemler yapılabilmesi için kullanılabilir, hekiminiz tarafından tercih edilebilir.
Bu islemlerin oncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli sakinlestirici ilaclar talep edebilirsiniz.
Bu iki uygulamanin da karsilabilecegimiz ve ortak yan etkisi çok şiddetli, ortalama bir hafta süren baş ağrısı şikayeti.
Ekipmanlarin gelismesi ve uygulama yönteminin yaygınlaşmasıyla beraber eskiden en büyük yan etkisi olarak görülen cok şiddetli baş ağrısı şikayeti de son dönemlerde oldukca az hasta tarafından yaşanan bir durum haline geldi. Migren geçmişi olmayan hastalar da artik neredeyse hiç görülmeyen bu yan etkiyle baş etmenin en kolay ve bilindik yoluysa islem sonrası oral aliminiz açılır açılmaz cok bol su ve kafein içerikli sıvılar tüketmeniz.
Epidural ve spinal yani bölgesel anestezi çeşitlerinden sonra tercih edebileceğiniz diğer yöntem "Genel anestezi"
Ona da şöyle kabaca bir bakacak olursak genel anestezi-muhtemelen- el yüzeyiniz ustune açılmış bir damaryolu vasıtasıyla uygulanan, islem sırasında entube edilmenizi gerektiren, oldukca karmaşık bir anestezi çeşididir. Cok kapsamlı ve uzun süreli ameliyatlarda tabiki mucizevi bir yöntem.
İslem başlamadan hemen önce uyutulursunuz ve islem bittikten cok cok kisa sure sonra uyandirilirsiniz.
Ben gozlemlerime ve bildiklerime dayanarak spinal tercih etmeyi planlıyorum. Kendi adıma 2 büyük nedeni var.
Birincisi, genel anesteziden uyanmanız işlemi takip eden muhtemelen 5.-10. dakikalarda olacak. Yani cok yeni atılmış bir kesi ve dikiş acısının en yoğun olduğu dönemde uyanmış ve tüm hislerinizi geri kazanmış olacaksınız. Bu kadar taze yaranın acısını hissetme fikri beni korkutuyor. Bu acıyı hissederken bebekle temas etmeye, emzirmeye calisilmak bazen annelerde agresyona sebep olabiliyor.
spinal anestezi biz annelere bebegin ilk ten teması, ilk emmesi gibi konularda çok büyük destek oluyor çünkü ilk saatlerde ciddi bir agri/acı hissetmediğiniz için bebeğiniz için çok değerli olan o ilk 2-3 saati kendinizi düşünmeden sadece ona ayirabiliyorsunuz.
Sonrasinda agri hissinizin yerine gelmeye başlamasıyla (bu bir anda olmadığı icin) erken dönemde agri kesici vs kullanarak süreci bir tık daha konforlu gecirebiliyorsunuz.
İkincisi ise sezeryan gibi kisa süreli bir operasyon için genel anestezi kadar kompleks bir girişime kalkışmayı cok gerekli görmüyorum. Zaten islem sırasında gerekli görüldüğü takdirde (asiri heyecanlanmaniz, bi şeylerin ters gitmesi sebebiyle ameliyat süresinin uzayacak olması vs gibi sebeplerle) spinal anestezi almışken genel anesteziye dönmek çok kolay.
Tüm bunların yanında genel anesteziden uyandıktan sonra belli bir saate kadar beyin sisi, zihin bulanıklığı gibi durumlar yaşamanız kaçınılmaz. Muhtemelen ilk anlarınızı daha sonrasında hayal mayal hatırlıyor olacaksınız. Bence hayatınızda belki bir kez yasayacaginiz bu özel anları net ve berrak bir zihinle hatırlamak cok daha iyi olur.
Kısaca bu sekilde özetleyebiliriz. Tekrar altini cizmek istiyorum ki daha önce hic dogum yapmadim. Yazdıklarım kendi tecrübelerime değil, is tecrübelerime dayanıyor. Tabiki süreçlerin bu sekilde ilerlemedigi durumlarla da karsilasilabiliniyor. O yüzden herkesin doğum serüveni kendine has diyoruz. Bunları birebir tecrübe eden annelerin deneyimleri daha farkli olmus olabilir.
Yine daha detaylı açıklığa kavuşturmak istediğiniz bir nokta olursa alintilayabilirsiniz. Bildigim bir konu ise seve seve yardımcı olurum.
Hepimizin kendi hikayesinin cok guzel olması dileğiyle
Daha detaylı
Tesekkur ederimm, acibadem yesilkoyden evlilik sebebiyle ayrılıp john hopkins anadolu sağlık merkezine geçmiştim hamilelikle birlikte oradan da ayrıldımMuhtis yazmissin helal canimmm sana nerede sen hemsiresin acibademdemi
1 tane 10 lu, 2 tane 5li hastane çıkışı, 2 tane de normal alt üst takım vardı yetmedi. Tulum almıştım ama çok büyük geldi onları da giydiremedim. Yani en az 3 4 tulum 3 4 alt üst takım anca yeter diye düşünüyorum yenidoğana. Müslin tek katlı olanlar her yerde kullanılıyor. Beşiğin altına üstüne serdim. Pusette var bir tane, beşiğin en üstünü örtmek için kullanıyorum ışık gelmesin diye, kucağıma alıp gaz çıkarırken omzuma kullanıyorum, emzirirken kullanıyorum, yataş junonun altına üstüne kullanıyorum, yine bu sallanır ana kucağının altına üstüne kullanıyorum yani aklınıza gelebilecek her yerde kullanılıyor öyle söyleyeyim5 tane yenidoğan takımı derken yani 3 lü hastane çıkışından mı bahsediyorsun canım. Bende onlardan 3 tane var ve yenidoğan tulum filanda var yetmez mi acaba o zaman? Bir de 12 13 müslin anca yetti demişsin nelerde kullandın? Bende 2 ince 2 de kalın müslin varTecrübelerini yazman çok güzel. Bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütürsün inşallah Allah kolaylık versin
Hiiç panik olma. Doğuma maksimum 4 hafta var ve ben daha bugün yerleştirdim bebiktonun eşyalarını. Hastane çantamı da yarın hazırlayacağımBen de daha başlamadım çamaşır işinedeterjan alacaktım yakınlarda bebek mağazası yok. Mecbur İnternetten sipariş edeceğim. Çantam da hazır değil, eksiklerim devam ediyor. Stres olmaya başladım vallahi
Daha 12 14 haftalıkken mayıs haziran annelerinin yorumlarını okurdum. 30 olduk 32 olduk çanta hazır odası hazır falan yazıyorlardı. Diyordum ki ne kadar acele ediyorlar 2 ayları var daha. Ama iş başa gelince öyle olmuyormuşHiiç panik olma. Doğuma maksimum 4 hafta var ve ben daha bugün yerleştirdim bebiktonun eşyalarını. Hastane çantamı da yarın hazırlayacağımUfak tefek eksiklerimiz de var hâla. Çözülür, merak etme.
Çok çok sağol teşekkür ederimSimdi öncelikli kendinizi en iyi bilen kişi siz olduğunuz için söyleyeceklerimi kesinlikle en doğru şey olarak algılamayın çünkü bu işin kesin bir dogrusu yok, herkesin kendine uygun olan sekli var.
Yalnızca şunu söylemek isterim ki genel anestezi gercekten diger tüm anestezi çeşitleri icinde uygulayıcı açısından da uygulanan hasta açısından da en kompleks tür. Sezeryan bütününe baktığınızda bebeğinizin çıkışı ortalama 10 dakika, dikislerinizin tamamlanması ortalama 20-30 dk ile ortalama 35-40 dakika süren bir islem ve dedigim gibi aktif kismi 15 dakikayı aşmıyor. Bebeğiniz alındıktan sonra muhtemelen hemen yanınızda, gorus alaninizdaki bi bölümde ilk kontrolleri yapılıyor olacak. O an zaten onu izlemekten kendi gerçekliğinizden kopabileceginizi düşünüyorum. Bunların yanında işlemin öncesi ve sırasında tedirginliginizi kıracak bazı sakinlestiriciler kullanılabilir.
Genel anestezi islem sırasında tabi hicbir sey farketmeyeceginiz için çok konforlu gibi geliyor fakat sonrasında kaçınılmaz bir ağrıyı cok yakin zamanda, siddetli sekilde hiseddiyor olmak -özellikle bebeğimle ilgilenmek için altın saatler dedigimiz ilk saatlerimi bu kadar kendi derdimle geçirme fikri kendi adıma daha rahatsız edici geliyor.
siz derseniz ki benim o sıradaki gerginliğim beni sonrasındaki adaptasyonumda daha kötü etkiler o zaman uygun secenek genel olacaktır.
Ben bahsettiginiz durumda sakinleştirici takviyesi ile spinal denemek isterdim. Zaten aksi giden bir durumda genele dönebilme şansı hep var.
Şeker yüklemesi yaptırmış mıydınızBazı yemeklerden sonra ağız kuruluğu, çarpıntı halsizlik yaşıyorum. Saatlerce devam ediyor, kafamı koyup yatıyorum. Böyle olan var mı acaba
Canım bebeğin doğduğu zaman ve kilo durumu önemli. Benim arkadasım e bebekte satılan yeni doğan kıyafetlerini ilk doğduğu an giydirdiğinde ona tam olmuş. 1 2 hafta sonra bir büyüklerine geçmiş. Şimdi arkadas erken doğum yaptı bence ona yetmeyebilir o normal ve biz de bence 2 3 tane yeni doğan yetebilir. Erken ya da az kiloda doğar da yetmezse hemen birkaç tane daha gidip satın alınabilir ya da siparis edince de 2 3 güne geliyor. Şartlara göre ihtiyaçlar değişiyor diye düşünüyorum. Şimdi bir sürü yeni doğan alıp elimizde kalmasındansa 3 4 tane alıp yetmediğinde desteklemek daha mantıklı gibi geldi. Eltimin de bebeği 54 cm doğmuş ilk baş aldığı hastane çıkışı seslerini bir iki kere anca giydirmiş. Hiç giydiremediği olmuş. 41.haftada doğurmuş çünkü. Ne zaman doğacak bilemiyor ki insan5 tane yenidoğan takımı derken yani 3 lü hastane çıkışından mı bahsediyorsun canım. Bende onlardan 3 tane var ve yenidoğan tulum filanda var yetmez mi acaba o zaman? Bir de 12 13 müslin anca yetti demişsin nelerde kullandın? Bende 2 ince 2 de kalın müslin varTecrübelerini yazman çok güzel. Bebeğini sağlıklı bir şekilde büyütürsün inşallah Allah kolaylık versin
Canım valla bende bugün 34+1 im Salı kontrolüm ama bende de tuhaf şeyler oluyor baskı çok var asagida ve günlerdir her gün daha çok kasılma ufak ağrılarım da başladı erken doğum olur mu diye bende çekiniyorum bakalım Salı günü anlicaz çünkü değişik ağrılarım var belde arada kasikta aradaKızlar korkularım geçmiyor. Biraz ağrım olsun bir şey olsun hemen doğacak bu çocuk diyorum ya
Şimdi size bir soru. Önlenemez bir erken doğum olursa, yani ciğer geliştirici vs yapılamazsa, 35+0 da mı bebeklerin ciğer gelişimi tamamlanmış oluyor acaba?
Yaptırdım 1.saatte çok hızlı yükseliyor ama şeker çıkmadı. Şeker belirtilerine mi benziyor. Çıkmasa bile dikkat edeyim. Günüm mahvoluyorŞeker yüklemesi yaptırmış mıydınız
Evet şeker belirtilerine benziyor birebir özellikte çok karbonhidratlı yemeklerden sonra oluyorsa şeker olabilirYaptırdım 1.saatte çok hızlı yükseliyor ama şeker çıkmadı. Şeker belirtilerine mi benziyor. Çıkmasa bile dikkat edeyim. Günüm mahvoluyor
Hastanede ne kullandın kaçar tane yetti bez falan kiyafet1 tane 10 lu, 2 tane 5li hastane çıkışı, 2 tane de normal alt üst takım vardı yetmedi. Tulum almıştım ama çok büyük geldi onları da giydiremedim. Yani en az 3 4 tulum 3 4 alt üst takım anca yeter diye düşünüyorum yenidoğana. Müslin tek katlı olanlar her yerde kullanılıyor. Beşiğin altına üstüne serdim. Pusette var bir tane, beşiğin en üstünü örtmek için kullanıyorum ışık gelmesin diye, kucağıma alıp gaz çıkarırken omzuma kullanıyorum, emzirirken kullanıyorum, yataş junonun altına üstüne kullanıyorum, yine bu sallanır ana kucağının altına üstüne kullanıyorum yani aklınıza gelebilecek her yerde kullanılıyor öyle söyleyeyim. Direkt üstlerine yatırmak benim içime sinmiyor kolay yıkanabilir şeyler olmadığı için tercih meselesi tabiki Çok sağol Allah hepimize kolaylıklar versin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?