2024 Ekim Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğimin cinsiyeti


  • Ankete Katılan
    246
Yaa çok teşekkür ederim içim rahatladı biraz :) korkutan değil de insanlara moral veren doğum hikayelerine ihtiyacımız var biz annelerin :))
 
Kızlarrr bu spinal,epidural ve genel anestezi konusu konuşulmuş. Benim ilk dogumum olacak o yüzden surecleri yasayan bir anne olarak değil ama bu operasyonlarda ve sonrasındaki takiplerinde bulunan bir hemsire olarak kabaca bilgi vermek istedim.

Kabaca diyorum çünkü epidural ve spinal anestezi farki aslında biraz daha doktorlari ilgilendiren, işin teknik kismi. Sonuc olarak temelde bilmemiz gereken her iki yontemin de bizler için etkin agri kontrolu sağlayan "bolgesel" anestezi yöntemi olduğu.

Spinal anestezi, omurilik icinde belirli bir bölgeye uygulanır. Uygulamada eskiye nazaran çok daha ince iğneler kullanılıyor artık. Uygulama sırasında sizden oturur pozisyonda, öne egik sekilde durmanizi isteyecekler. Hastalardan duydugum kadariyla acı vermeyen bir islem.
Uygun araliga hekim tarafindan giris yapilip ilac verilmeye baslandiginda elektrik carpmasina benzetilen bir hisle birlikte belati bolgeniz hizli bir sekilde uyusuyor.
Uygulama sonrasi Ameliyathane ekibinin yardımıyla yatar pozisyona getirilecek ve doktorunuz hızlıca bebeği çıkartacak.


burada dikkat edilmesi gereken nokta şu ki,
Spinal ya da epidural farketmeksizin bu anestezi turlerinde kaybettiginiz yalnizca "agri, aci" hissi olacak. Dokunma, germe, itme, çekme vs gibi işlemleri ufak dokunuşlar olarak hissedeceksiniz çünkü beynimize acı ve dokunma duyusunu taşıyan reseptorler birbirinden farklı. Bu anestezi yöntemleri ile acı reseptorleri işlevsiz hale gelir, dokunma değil. Yalnız bu durum sizi korkutmasın, bebeğinizin cikis anı asamasi bile geldiğinde hissettiğiniz sey muhtemelen birinin parmaklarıyla o bölgeye dokunuyor olması olacak.

Bu noktada spinal ve epidural anesteziyi birbirinden en net ayıran şey teknik açıdan uygulama bölgeleri olmakla beraber yine bizleri ilgilendiren, pratikte bilmemiz gereken fark spinal anestezinin cok kisa sürede etkisini göstermeye başlaması ve aynı şekilde -epidurale oranla- daha kisa sürede etkisinin ortadan kalkması. Bu yüzden sezeryan gibi kisa süreli operasyonlarda yaygin olarak kullanılan en konforlu anestezi çeşididir.

Birkaç farki daha var tabiki.
Spinal anestezide tek bir iğne ile uygulama bölgesine giris yapıldıktan sonra ilacın dozu vs değiştirilmez. Uygulama yapilir ve çıkılır. Tekrarlanmaz.
Epidural anestezi ise uygulama bölgesinde (tıpkı elinize/kolunuza takılan damaryolu dedigimiz kanuller gibi) sabitlenebilen kalici bir katater ile uygulandığı için ilaç dozu arttırılabilir, ilac tekrarlanabilir. Dogumdan sonraki süreçte agri kontrolu sağlamak adına
Buradan çeşitli agri kesiciler uygulanabilir. (Standart bir dogumdan sonra bu kadar radikal bir agri kontrol yontemi cesitli sebeplerden cok tercih edilmez.)
epidural anestezi, daha kontrollü sekilde ilac dozu ayarlamaya el verdiği için sezeryandan cok vajinal doğumda tercih edilir. Buna da prenses dogum adı verilir. Bu uygulamada ağrıyı tamamen yok etmek amaçlanmaz. Doguma aktif olarak katılmak zorunda olduğunuz için o ağrı ve kasilmalari hissetmeniz şarttır. Yalnızca agri şiddeti kontrol edilmeye çalışılır. 10 birim agri çekeceksiniz belki 6 7 birime indirir.

Sezeryan söz konusu olduğunda bazen hekimlerin tercihi spinal + epidural kombinasyonu oluyor. CSE dedigimiz bu yöntemde hastanin hem spinal anestezi bölgesine yani omuriligine anestezi uygulanıyor. Hem de epidural katater yerleştiriliyor.
Bunun da başlıca tercih sebebi,
spinal anesteziye bağlı gelisebilecek ani tansiyon dusmesi durumunun önüne geçmek. Bu yöntemde ağrıyla savaşmak için elimizde iki silah olduğu için güçlerini boluserek kullanabileceğimiz için iki yontemin de faydali yanlarından yararlanabilecegimiz, yan etki sınırlarından uzak işlemler yapılabilmesi için kullanılabilir, hekiminiz tarafından tercih edilebilir.
Bu islemlerin oncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli sakinlestirici ilaclar talep edebilirsiniz.

Bu iki uygulamanin da karsilabilecegimiz ve ortak yan etkisi çok şiddetli, ortalama bir hafta süren baş ağrısı şikayeti.
Ekipmanlarin gelismesi ve uygulama yönteminin yaygınlaşmasıyla beraber eskiden en büyük yan etkisi olarak görülen cok şiddetli baş ağrısı şikayeti de son dönemlerde oldukca az hasta tarafından yaşanan bir durum haline geldi. Migren geçmişi olmayan hastalar da artik neredeyse hiç görülmeyen bu yan etkiyle baş etmenin en kolay ve bilindik yoluysa islem sonrası oral aliminiz açılır açılmaz cok bol su ve kafein içerikli sıvılar tüketmeniz.

Epidural ve spinal yani bölgesel anestezi çeşitlerinden sonra tercih edebileceğiniz diğer yöntem "Genel anestezi"

Ona da şöyle kabaca bir bakacak olursak genel anestezi-muhtemelen- el yüzeyiniz ustune açılmış bir damaryolu vasıtasıyla uygulanan, islem sırasında entube edilmenizi gerektiren, oldukca karmaşık bir anestezi çeşididir. Cok kapsamlı ve uzun süreli ameliyatlarda tabiki mucizevi bir yöntem.
İslem başlamadan hemen önce uyutulursunuz ve islem bittikten cok cok kisa sure sonra uyandirilirsiniz.

Ben gozlemlerime ve bildiklerime dayanarak spinal tercih etmeyi planlıyorum. Kendi adıma 2 büyük nedeni var.
Birincisi, genel anesteziden uyanmanız işlemi takip eden muhtemelen 5.-10. dakikalarda olacak. Yani cok yeni atılmış bir kesi ve dikiş acısının en yoğun olduğu dönemde uyanmış ve tüm hislerinizi geri kazanmış olacaksınız. Bu kadar taze yaranın acısını hissetme fikri beni korkutuyor. Bu acıyı hissederken bebekle temas etmeye, emzirmeye calisilmak bazen annelerde agresyona sebep olabiliyor.
spinal anestezi biz annelere bebegin ilk ten teması, ilk emmesi gibi konularda çok büyük destek oluyor çünkü ilk saatlerde ciddi bir agri/acı hissetmediğiniz için bebeğiniz için çok değerli olan o ilk 2-3 saati kendinizi düşünmeden sadece ona ayirabiliyorsunuz.
Sonrasinda agri hissinizin yerine gelmeye başlamasıyla (bu bir anda olmadığı icin) erken dönemde agri kesici vs kullanarak süreci bir tık daha konforlu gecirebiliyorsunuz.

İkincisi ise sezeryan gibi kisa süreli bir operasyon için genel anestezi kadar kompleks bir girişime kalkışmayı cok gerekli görmüyorum. Zaten islem sırasında gerekli görüldüğü takdirde (asiri heyecanlanmaniz, bi şeylerin ters gitmesi sebebiyle ameliyat süresinin uzayacak olması vs gibi sebeplerle) spinal anestezi almışken genel anesteziye dönmek çok kolay.
Tüm bunların yanında genel anesteziden uyandıktan sonra belli bir saate kadar beyin sisi, zihin bulanıklığı gibi durumlar yaşamanız kaçınılmaz. Muhtemelen ilk anlarınızı daha sonrasında hayal mayal hatırlıyor olacaksınız. Bence hayatınızda belki bir kez yasayacaginiz bu özel anları net ve berrak bir zihinle hatırlamak cok daha iyi olur.

Kısaca bu sekilde özetleyebiliriz. Tekrar altini cizmek istiyorum ki daha önce hic dogum yapmadim. Yazdıklarım kendi tecrübelerime değil, is tecrübelerime dayanıyor. Tabiki süreçlerin bu sekilde ilerlemedigi durumlarla da karsilasilabiliniyor. O yüzden herkesin doğum serüveni kendine has diyoruz. Bunları birebir tecrübe eden annelerin deneyimleri daha farkli olmus olabilir.
Yine daha detaylı açıklığa kavuşturmak istediğiniz bir nokta olursa alintilayabilirsiniz. Bildigim bir konu ise seve seve yardımcı olurum.
Hepimizin kendi hikayesinin cok guzel olması dileğiyle

Daha detaylı
 
Cok teşekkür ediyoruz bilgi için şöyle bir soru sormak istiyorum genel anesteziden uyandığımızda ağrı kesici verilmiyor mu yada daha uzun süreli bir uyutma olmuyor mu
 
Sezaryen sonrası masaj veya karnına bastırma seklinde bir sey oldu mu canım. Tekrardan geçmiş olsun Allah analı babalı sağlıklı büyümeyi nasip etsin inşallah cok korkuyorum sen anlatınca biraz daha rahat nefes aldım ben tercihen genel anestezi altında sezaryen olacağım psikolojik olarak rahatsızlığım var genetik ve sürekli ilaç kullanmam gereken ameliyattan etkilenip sonrasında ciddi etkiler yasamamak için tercihim bu yönde ilk anları görememek beni üzmüyor asıl görüp sonrasında bebeğimle bağ kuramamz ona yetemezsem bu beni daha cok etkiler yada ilaç kullanmaya baslayıp emziremezsem psikolojik olarak hastahaneye yatmak zorunda kalırsam diye .. inşallah benimde kolay sorunsuz geçer illa ki ağrı acı duyacağım umarım en az sekilde atlatırım
 
Cok teşekkür ediyoruz bilgi için şöyle bir soru sormak istiyorum genel anesteziden uyandığımızda ağrı kesici verilmiyor mu yada daha uzun süreli bir uyutma olmuyor mu
Agri kesici tabi veriliyor fakat sonuç olarak verilen yalnızca bir agri kesici, anestezik etkisi yok. Tamamen agri hissetmemenizi sağlayamaz. Daha uzun uyutma gibi bir secenek ise yok. Olabildigince hizli ve güvenilir sekilde uyandırmak amaç.
Bir başka postunuzda gördüğüme dayanarak söylüyorum, ciddi endişeleriniz varsa, ameliyathane ortamında cok panik olacağınızı, işleme kısmen de olsa şahit olmanın sürecinizi olumsuz etkileyeceğine dair bir düşünceniz varsa muhtemelen hekiminizin de tercihi genel anestezi olacaktır. Siz nasıl daha iyi hissedeceğinizi düşünüyorsanız en iyi yöntem odur. Psikolojik hazirlik hepsinden onemli
 
Sezeryanı düşünmek bazen beni çok panik hissettiriyor. Yani o ameliyat ortamına girince bile aşırı gergin ve stresli olurum diye düşünüyorum. Bir de hasta gibi hissetmeye, ağrı hissetmeye hiç gelemeyen biriyim. Hemen panik geliyor sanki hiç geçmeyecekmiş çok kötüymüşüm gibi. Hayatımda bir kere ameliyat oldum o da bademcik ameliyatıydı ve kanamam durmadı. 3 kere ameliyata girdim anestezi aldım vs. O yüzden bu süreçler beni çok korkutuyor. Spinalden sonra baş ağrısı olursa benim baş ağrım mideme vurur hemen. Kusarsam, kusmakta dikişlerimi etkilerse diye bir sürü kötü senaryolar geçiyor aklımdan Düşünmemeye kendimi bu stres batağına atmamaya çalışıyorum tabi. İnşallah en sıkıntısız şekilde olur bu işlemler Dediğiniz gibi ilk saatler ağrıyı hissetmemek adına spinal daha konforlu olabilir. Eşimde yanımda olursa o yanımdayken biraz katlanırım gibi geliyor. Sonrasında beni uyutmalarını ya da sersemletmelerini isterim. Bir de sondayı uyuştuktan sonra takıyorlar sanırım dimi?
 
Hissettikleriniz o kadar olağan ki. Olayların bu kadar icinde olan biri olarak ben de aslında oldukca tedirginim ama şöyle düşünüyorum, vajinal doğum, genel anestezili ya da spinal sezeryan yöntem ne olursa olsun her kadın bunun üstesinden geliyor.
Daha önceki olumsuz operasyon deneyiminiz de şu an ister istemez kafanızı meşgul ediyordur, anlayabiliyorum fakat bunun tamamen bambaşka bir deneyim olacağını da unutmamak gerek.
Bulanti meselesi mesela gayet etkili şekilde çok kısa sürede çözen ilaclar mevcut. Midem bulanıyor demeniz yeterli.
Agri aynı şekilde, doktorunuz maksimum konforunuzu sağlayacak şekilde orderinizi duzenliyor. Arka planla aslında her şey sizin için yoluna konuluyor.
Dediğiniz gibi olumsuz düşünceler içinde kaybolmamak için en iyisini düşünün. İnanın kötü senaryoların ucu bucağı yok ama yasanan olumlu deneyimler cok daha fazla. Stresin anne karnındaki bebekte dogum kusurlarindan, sonraki hayatında yaşayacağı kaygı bozukluklarına kadar sebebiyet verebildiği çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış. O yüzden dedigim gibi bugüne kadar dogum yapan milyonlarca kadının atlattigi gibi atlatmamamiz için hiçbir sebep yok. Gücünüze güvenin.
 
Bu arada sonda konusuna deginmemisim kusura bakmayın.
Eşinizin yanınızda olması sizi iyi hissettirecekse spinal anestezi en uygun yöntem. Bu arada yanınızda kimse olmasa bile doktorunuz ve ekibin diğer üyeleri siz karşılık verdiginiz, istediginiz sürece sizinle muhabbet edecektir. Ameliyathanelerde tahmin edilenin aksine çok gergin ortamlar yok. Özellikle sezeryan gibi girişimlerde. Annenin psikolojisi gercekten önemseniyor.

Sonda uyusuklugunuz başladığında takılır. Genel anestezide de uyuduktan sonra takılıyor. Odaya dönüp bacaklarınızı hissetmeye başladığınız anlarda da çıkartılıyor. İdrar hissetmeniz ve mesane üstünde hakimiyet kurabilmeniz operasyon sonrasi iyilik halinizi degerlendirmede önemli parametreler olduğu için sondayi mumkun olan en erken dönemde ayırmak en doğru yaklaşım. Bunun yanında annenin yürümeye teşvik edilmesi de önemli olduğundan sonda kolayına gelsin istemeyiz. Alınan serum etkisiyle lavabo ihtiyacınız oldukca yürüyerek lavaboya gitmeniz aslında iyileşmeniz için bir adım. Tüm bunlar yanında enfeksiyon riskini en aza indirmek için de sonda en kisa dönemde çıkartılır. Sonda çıkartılması da acılı bir islem değil onu da belirtmiş olayim. (Çıkarma işlemini uygulayan kişinin hassasiyetine bağlı olarak bazen iç gidiklayici ve hafif rahatsiz edici olabilir fakat acı çok beklenen bir durum değildir.)
 
Anestezi teknikeri olarak konuyu dair mesaj atacakken yazınızı gördüm. Çok yerinde güzel anlatmışsınız. Bende hep söylerim; herhangi bir komplikasyon yoksa keyfi olarak genel anesteziye karşıyım. Sezaryen + sedasyon normal doğumdan sonra en güzeli. Sezaryen olan çoğu gebelerede arka planda farketmeden de olsa genelde sedasyon yapılır ki heyecanı hafiflesin tansiyonu yükselmesin diye. Keyiflidir ve hızlı işlem olur.
 
Masaj ya da karına bastırma gibi bi durum olmadı. Çok güzel de bağ kuruyorsunuz emin olun. Ya inanın ağrı acı hepsi geçiyor yeterki bebeğiniz sağlıklı olsun onu yanınıza verdiklerinde zaten gözünüzü ayıramıyorsunuz o tüm acılarınızı unutturuyor Sadece bu süreçte destek çok önemli eşiniz ve 1 kişi daha kalması lazım yanınızda en az 1 hafta. Neden derseniz sizin göreviniz onunla temasta olmak ve sadece emzirmek olacak kişisel bakım ve ev işleri için 2 kişi dönüşümlü bakarsa musmutlu geçirirsiniz ilk haftayı da. 1 hafta sonra zaten hiç ağrı kalmıyormuş. Ben 5. Gündeyim ona rağmen her işi kendim görebiliyorum yine de çok riske atıp kendimi yormamak için fazla eğilip bişeyler yapmamaya çalışıyorum, bol bol dinleniyorum ve bebeğimi sarıp sarmalıyorum
 
Normal canım. Zaten yasakmış sana. Çok yorma kendini dinlene dinlene yap bari. Yarım saatlik periyotlarda yapmaya çalış. Mutlaka dinlen aralarda
çalıştığım için günlere bölerek yapıyorum akşamları, böyle böyle azaltırım diye düşünüyorum. Çünkü daha oğluşun kıyafetleri yıkanıp ütülenecek, bu sebeple bi taraftan bitsin diyorum ama bel ağrısı çok kötü oluyor
 
Benim de oyle oluyor kuzum 2 damla bile olsa asiri tuvaletim varmis gibi oluyor sık sık wc gidiyorum
 
Ben de daha başlamadım çamaşır işine deterjan alacaktım yakınlarda bebek mağazası yok. Mecbur İnternetten sipariş edeceğim. Çantam da hazır değil, eksiklerim devam ediyor. Stres olmaya başladım vallahi
 
Size bir şey sormak isterim , ben biraz panik olan bir insanım beni canlı canlı keserlerken uyanık olmak istemiyorum o yüzden eğer sezeryansa genel anestezi istiyorum ama sonrasını da sevmiyorum bir keresinde laparoskopi oldum ve genel anestezi sonrası o uyuşukluk beni mahvetti ama ameliyathane ortamında da uyanık olmak beni biraz geriyor hatta yanlış anlamayın doktorların hemşirelerin rahat rahat güle oynaya iş yapmasına bile tedirgİn oluyorum kendi kendime beni kesiceksiniz bu ne rahatlık diyorum bir de migrenim var genel anesteziden sonra bebeğimle ilgilenemem diye korkuyorum da doktor bana gerçi normal gözüküyor dedi onu bile nasıl yapacağımı bilemiyorum açıkcası siz ne önerirsiniz?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…