Ben de aynı şeyleri söyledim. Gebelikte artmasının sebeplerini aşağıdaki gibi sıraladı:
*Gebelikte enfeksiyona sebep olacak hormonlarda artış varmış.
*Enfeksiyon nemli bölgelerde daha kolay ürüyormuş. Gebelikten ötürü akıntı arttığı için bunu daha elverişli hale getiriyormuş.
*Bebek mesaneye sürekli baskı yaptığı için aslında biriken idrarımızı normalde yaptığımız gibi boşaltamıyormuşuz, mesane kıvrıldığı için orada ister istemez kalıyormuş, bu sebeple enfeksiyonda artış gözleniyormuş.
*Gebelik sebebiyle zaten enfeksiyonsuz akıntı da arttığı için günlük ped kullanımında artış oluyormuş. Bu da enfeksiyonun en büyük sebebiymiş. Bana yanıma 3 külot almamı ve bunları gün içinde akıntım oldukça değiştirmemi önerdi. Pedleri hayatımızdan en azından gebelikte çıkarmamız gerektiğini söyledi. Normalde de çok sağlıklı bulmadığını ekledi.
*Genital bölge daha çok kontrol edildiği için normalden daha fazla kıl temizliği yapılıyormuş. Bu da var olan dengeyi bozuyormuş. Hiç jilet kullanmayanlar bu dönemde kullanmaya başlıyormuş mesela. Bu da aslında istenmiyormuş.
- Yine yaz dönemi gebelerinde duş alma sıklığı artıyormuş ama gebe özellikle son dönemde eskisi gibi eğilemediği için kurulanmakta zorluk yaşanıyormuş. Bu da bir sebepmiş.
- Normal hayatında çok enfeksiyon geçirmeyen kadınlarda tanımadık bu kaşıntı hissi çok daha rahatsız edici oluyor ve kadınlar sırtını kaşır gibi kaşıyor dedi. O yüzden kanamalar yaşanıyor çok daha hassas bir bölge burası dedi. Bu kaşınmalar sırasında da varolan enfeksitona mikrop taşınıyor asla dokunulmamalı dedi.
Şunları önerdi;
*Kurulanmaya eşiniz yardım etmeli.
*Vajina içini yalnızca ılık suyla temizlemelisiniz. Bebek şampuanı, katkısız sabun bunlar florayı bozuyormuş.
*Günlük ped kullanılmamalı, temiz çamaşır ile değiştirilmeli.
*Asla çiş tutulmamalı, az yapıyoru diye biraz daha beklenmeye çalışılmamalı.
*Yaz dönemi su tüketimi 2 litre altına düşmemeli.
*Renkli renksiz tüm iç çamaşırları 80 derecede yıkanmalı. Mümkünse vajinaya temas yerleri giyilmeden ütülenmeli.
*Genital bölge kıl temizliği hangi yöntem ile yapılıyorsa ve şartlar elverişli ise o yöntemle yapılmalı. Sürekli jilet kullanımından kaçınılmalı.
*Evde mümkün olduğunca istirahat ederken iç çamaşırı giyilmemeli.
Bunlar hatırladıklarım canım. Tabiki bir de verdiği ilaçları düzenli kullanmamı tembihledi. Vajinanın dış dudakları için travazol krem verdi, bir de 2 günde 1 kullanmam gereken toplam 6 tabletlik bir fitil verdi.