Hamileliğin sık görülen rahatsızlıkları
Bulantılar
Çok sık rastlanır, bazan kusmayla birlikte görülür. Anne olacak kadınların %50'sinde bulantılar ortaya çıkar. Üçüncü haftadan itibaren başlarlar, fakat dördüncü aydan sonra ender olarak devam ederler. Bulantılar çoğu kez sabah uyanınca meydana gelir. Çünkü mide boştur ve yataktan kalkınca vücudun duruşu değişir. Eğer arkasından kusma gelirse bulantı safralı hale gelir. Yemeklerden sonraki kusmalar sindirilmemiş yemeklerin dışarı atılmasıdır.
Hafif Bulantı ve Kusmalara Engel Olmak İçin
□ Eğer mümkünse kahvaltınızı yatakta yapın, sonra kalkmadan 15 dakika yatakta uzanmış olarak kalın.
□ Yemekler arasında gazoz içebilirsiniz. İçindeki karbonik asid midenizi rahatlatır (*).
□ Gün boyunca iki büyük öğün yerine azar azar birkaç öğün yiyin. Böylece mideniz hiç boş kalmaz. Yapabilirseniz her yemekten sonra biraz uzanın.
□ Yağ. hele kızarmış yağ ve tereyağını mümkün olduğu kadar az yiyin. Şekerli maddelerin ölçüsünü biraz arttırın:
Ekmek, pasta, patates, pirinç, meyva vs.
Bu tedbirlere rağmen kusmalarınız devam ediyor veya çoğalı-yorsa doktorunuza danışın.
Dikkat: Kusmalara karşı hiç bir zaman sormadan ilaç almayın.
MİDE RAHATSIZLIKLARI
Hamilelikte gaz sorunu neden artar?
Hamilelikte hormonlar sindirim borusunun gevşemesine neden olur. Bu da sindirimi yavaşlatarak gaz birikmesine yol açabilir. Gaz birikmesi ise özellikle fazla yemek yendiği zaman, şişkinlik, geğirme, gaz çıkarma, karında rahatsızlık ve ağrılara neden olabilir.
Bazı yiyecekler gaz sorununu daha da kötüleştirir. Ancak bu yiyecekler kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde doğal olarak daha fazla gaz oluşur. Bazı kişilerde de, başkalarında gaz yapmayan yiyecekler gaz şikayeti yaratır.
Genel olarak nişastalı bazı yiyecekler (makarna ve patates gibi), liften zengin bazı yiyecekler (yulaf kepeği ve baklagiller gibi) ve bazı şekerleri içeren yiyecekler (lahana ve karnabahar gibi) çoğu kişide gaz yapar. Süt ürünlerini sindirmekte zorluk çeken kadınlar hamilelik sırasında bu yiyecekleri tükettiklerinde şişkinlik ve gaz sorununu daha fazla yaşayabilirler.
Ne yapabilirsiniz?
Aşağıdaki öneriler aşırı gaz sorunu yaşamanızı önlemekte yardımcı olabilir:
Yuttuğunuz hava miktarını azaltın. Gün içinde birkaç ana öğün yerine sık sık ve azar azar yemek yiyin. Yerken acele etmeyin. Yemeğinizi iyice çiğneyin ve yerken konuşmayın. Şişeden veya pipet ile içmekten kaçının. Sakız çiğnemeyin.
Sizde gaz yapan yiyecekleri belirleyin. Soruna yol açan yiyecekleri belirlemek için yediklerinizi bir yere not edin. Dengeli beslenmeyi aksatmadan sizde sorun yapacak yiyeceklerden uzak durmaya gayret edin. Kızartmalar ve yağlı yiyecekler uzak durun.
Midede ekşime, yanma gibi şeyler çok sık görülür. Bunlar hamiletiğin başında meydana gelir, fakat doğuma kadar sürebilir. Buna alınan fazla besin sebep olur. Bu rahatsızlığı dindirmek için:
□ Fazla yemek yemeyin veya bir süre daha az kalorili besinler alın. Izgara yemekler, tereyağ veya zeytinyağıyla karıştırılmış sebzelerle (çiğ olarak) beslenin.
□ Asitli, sindirilmesi zor, fazla yağlı olan salça gibi besinlerden sakının.
□ Bütün sindirim bozukluklarında tavsiye edildiği gibi azar azar birkaç öğün yemek yiyin.
Mide bozuklukları, yemeklerden sonra bir ağırlık ve mide şişkinliği yapar. Mide ve bağırsaklar havayla doluymuş gibi gelir, gaz çıkarmaya ve geğirtiye yol açar.
Bu durumda hafif birkaç öğün yemek yiyin, mümkünse yemeklerden sonra uzanın, lahana, kurufasulye, soğan gibi gaz yapan besinlerden kaçının, en çok da bağırsakların düzenli bir şekilde boşalmasına dikkat edin.
Kabızlık
Hamilelikte kabızlık çok görülür. Hatta daha önce kabızlık çekmeyen kadınlarda dahi rastlanır.
Bunun nedeni rahmin büyüyerek bağırsakların normal çalışmasına engel olmasıdır. Diğer yandan kabızlık, sık sık tekrarlanan kusmalar sonucu yeteri kadar besin alamamaktan da olur. Halbuki her gün bağırsakların düzenli bir şekilde, boşalması bilhassa hamileliğin sonuna doğru çok önemlidir.
Kabızlığa Engel Olmak İçin
□ Açık havada yürüyüşler yapın. Her gün yanm saatlik bir yürüyüş bağırsakların normal çalışmasını sağlar.
□ «Serinlik veren» rahatlatıcı besinler alın, bilhassa sebze yiyin. Yaş sebze, meyva (özellikle üzüm, erik, incir).
□ Yağlı maddelerden, taze tereyağ ve nebati yağları tercih edin. Şeker yerine bal yiyin.
□ ihtiyaç hissetmeseniz bite düzenli olarak tuvalete gidin. Gliserini! fitil kullanabilirsiniz. Bazan etkili olur. fakat doktorunuza sormadan müshilden kaçının. Kabızlığınıza iyi gelmeyecek, fazla tahrik edici bir ilaç alma ihtimaliniz vardır. Müshillerin çok çeşidi vardır, çünkü kabızlık birçok sebeplerden olur.
özellikle hamileliğin sonuna doğru doktorunuza sormadan lavman yapmayın. Lavman doğum hareketlerini başlatabilir.