2011 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

alıntıdır 2:
İnatçı ağlamaların kaynağı..

Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan bebeklerin inatçı sağlamalarının nedenlerini ve çözümünü anlattı.Bebeğinizin inatçı ağlamalarından mustaripseniz beslenme şekline bağlı bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmelisiniz. Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan bu ağlamaların nedenlerini ve çözümünü anlattı.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan ile bebeklerdeki inatçı ağlamaları konuştuk...
Ağlama süresi ve şekilleri açısından bebekten bebeğe farklılıklar görülebilir. Bazı bebekler çok kısa, bazısı uzun süre ağlar. Bazıları hafifçe mızıldanırken, bazıları kuvvetle ağlar. Bazıları zor bazıları kolay sakinleştirilir. Yine de bebeklerin büyük bir bölümünde ağlama 2. hafta civarında başlar, 6. ila 8. haftalarda en üst seviyeye çıkar ve 3. ila 4. aylarda azalır.Kaynakwh webhatti.com:
İnatçı ağlama, birbirini izleyen 3 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 3 saatten uzun süren ağlama olarak tanımlanır. Ağlamanın bir hastalığa bağlı ve bir hastalığa bağlı olmayan nedenleri vardır.
Ağlamanın bir hastalığa bağlı nedenleri:
Sindirim sistemi dışı nedenler: İdrar yolu enfeksiyonu, fıtık gibi.
Sindirim sistemi hastalıkları:
*İnek sütü alerjisi.
*Gastroözefageal reflü.
*Laktoz intoleransı.
Ağlamanın bir hastalığa bağlı olmayan nedenleri:
*Yorgunluk.
*Açlık.
*Sinir sisteminin olgunlaşmasında gecikmeye bağlı sakinleşmede yetersizlik.
İNEK SÜTÜ ALERJİSİ
Bebekler arasında en sık rastlanan besin alerjisidir. İnek sütü proteinine alerjisi olan bebeklerin yüzde 50’sinden fazlasında soya sütü proteinine karşı da alerji vardır.
Daha çok sütten kesme döneminde yaşansa da, her yaşta gözlenebilir. İnek sütü alerjisinin belirtileri daha çok ishal, kusma, kanlı kaka, daha az sıklıkta kabızlık gibi sindirimle ilgiliyse de, zaman zaman egzama ve deri döküntüleri de görülebilir.
Hem anne sütü hem de mama ile beslenen bebeklerde inek sütü protein alerjisine bağlı olarak, inatçı ağlamayla birlikte aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
*Beslenme sonrası kusma.Kaynakwh webhatti.com:
*Kanlı veya sümüklü ishal.
*Normalden daha az kilo alma.*
*Egzama gibi alerjik cilt bulguları.
*Ailede inek sütü alerjisi olması.
TEDAVİ:
Hem mama ile hem de sadece anne sütü ile beslenen çocuklarda ortaya çıkabilir. Normal mamalar inek sütü kullanılarak yapılmaktadır. Sadece anne sütü alan bebeklerin, annelerinin aldıkları süt ve süt ürünlerindeki alerji yapan proteinlerin anne sütünden geçerek bebekte de inek sütü alerjisinin ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Eğer bebek inek sütü ve süt ürünleri gibi mamalar da alıyorsa, tamamını kesmek koşuluyla sırası ile aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanır. Ve yaklaşık iki hafta içinde tedaviye yanıt alınır.
Önce soya sütü ile yapılan mamalar denenir. Ardından kısmi hidrolize mamalara geçilir. Böylece, proteinin küçük parçalara bölünmüş olarak yer alması ve bu sayede mamanın alerji yapma riskinin azaltılması ve kolay sindirilmesi sağlanır. Son olarak amino asit bazlı mama kullanılır.
Mamada yer alan proteinlerin en küçük parçası olan amino asitlere kadar parçalanmış olarak yer alması ve bu sayede mamanın alerji yapan bölümü olan proteinlerin bu özelliğinin ortadan kaldırılması ve kolay sindirilmesinin sağlanması hedeflenir.
Alerjinin anne sütü ile beslenen bebeklerde görülmesi durumunda annenin tüm süt ve süt ürünlerini diyetinden çıkarması gerekmektedir. Bu durumda anne dışarıdan günlük kalsiyum desteği almalıdır. Bu diyetin uygulanmasından yaklaşık 2 hafta sonra şikayetler düzelmiyorsa, anne normal diyete geçebilir. Eğer birden fazla gıdaya karşı alerji şüphesi varsa, bu durumda daha detaylı bir kısıtlamaya gitmek gerekebilir.
GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ
Mide içeriğinin yemek borusuna istemsiz olarak geri kaçması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Yemek borusunda oluşturduğu hasar ve belirtilere ek olarak, sindirim sistemi dışında yarattığı birçok bozukluk nedeniyle de çocuklarda önemli bir hastalık nedeni olarak karşımıza çıkar.
Özellikle yemeklerden sonra ortaya çıkan kronik kusma, iştahsızlık, kilo alamama gibi bulgular yanında tekrarlayan üst solunum yolu hastalıkları ve astım gibi alt solunum yolu hastalıklarına da neden olur. Günde 5 veya üzeri sayıda kusması ve/veya beslenme sırasında zorlanması olmayan bebeklerde, reflünün ağlamanın bir nedeni olma ihtimali pek yoktur.
TEDAVİ:
Bebeğin yatağını 30 derece yükseltmek, koyulaştırılmış beslenme ürünleri kullanmak, her beslenmeden sonra bebeği 10 dakika dik tutmak.
Mide asidinden yemek borusu ve yutağı koruyucu ilaçlar ile mide asit yapımını azaltan ilaçlar, reflü tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır.

zarpdenizcim sağol desteğin için... pıhtılaşmayı aştık şimdi sütle uğraşıyoruz ya.. napalım dediğin gibi olmadı mamayla besleriz. benim eşim hiç emmemiş, anne sütünü reddetmiş hep hazır mama kullanmışlar ilk zamanlar hızla kilo almış ayda 2 kilo falan sonra eski usul şekerli yoğurt yok prinç unuyla yapılan mamayla beslemişler. şimdi gayet iyi sağlıklı ve zayıf.demek ki kafaya takmamk gerekiyo ben elimden geldiğince meme vermeye çalışıcam. 11 gibi 30cclik verdim. iştahla içti bi iki dakikada .. eğer sütüm olur da biberona alışırsa sağıp biberona koyarım napayım.. günde 3 kez 30 cclik vermeyi düşünüyorum çok gelmez di mi. sadece mama kullanılca günde yaklaşık kaç cc verliyo..

Sen ignelere dogum sonrasi devam ettin mi? Ben yaklasik 1 ay kadar daha koldan yaptim sonra fenalik geldi biraktim, doktorum 40 gun demisti!!! Bir de benim ayak bileklerim gebelikte cok agriyordu ben gebelikten ve kilomun fazlaligindandir diye dusunuyordum. Halen devam ediyor her ne kadar 10 kilo fazlam var ama bazen oyle agri yapiyorki agri kesici aliyorum ilk firsatta doktora gidecegim. Daha onceden okudugum bilgilere gore kan sulandircilar kemik erimesine neden olabiliyormus, esim benim hastalik hastasi oldugumu dusunuyor ama yinede ayak bileklerimdeki agrinin nedenini ogrenmek istiyorum. Sende var mi boyle birsey?
Ben de sagip bir sure oyle vermistim, umarim seninki de azalmaz canim. 30'u cuk cuk icip bitirdiyse biraz daha fazla ver derim, biberonda kalani hesaplar ona gore bir sonrakini yaparsin. Kizim minik dogdugu icin biz 20cc ile baslamistik, 30-40 artira artira gittik. Once emzirirsin akabinde mamayi verirsin, mamayi iki dk.da icmesinin nedeni cok zahmetsiz tabii, anne memesi icin daha cok caba sarfetmesi gerekiyor. Biz her 1.5-2 saatte 60-90cc arasi veriyoruz.

Son düzenleme:
Merhaba Agustos anneleri,
Bebeklerinizle guzel-hayirli-saglikli omurler diliyorum oncelikle.
Sorum su; genel anestezi ile belki ama spinal epidural anestezi ile sezeryan olan anneler
esleriniz yaniniza giremedi mi?
Yuzduk yuzduk kuruguna geldik, normal dogumda esim yanimda olabilirmis de
ameliyathanede olacagi icin herturlu sezeryanda esim olamazmis!

alıntıdır:
LAKTOZ İNTOLERANSI
Sütün temel şekeri olan laktozun yeterli sindirilememesinden kaynaklanır. Bu yetersizlik ise laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Alınan laktozu sindirebilmek için, gerekli laktaz yeterli olmadığı zaman özellikle bebeklerde sindirim sistemi ile ilgili önemli belirtiler ortaya çıkar.
Yenidoğan ve küçük bebeklerde genel olarak ishal, büyüme-gelişme geriliği, aşırı gaz ve inatçı ağlamalar ile rahatsızlık kendini belli eder. Büyük çocuklarda ise mide bulantısı, karında kramplar ve dolgunluk hissi, şişkinlik, gaz ve ishale neden olur. Bu belirtiler laktoz alındıktan yarım saat ile 2 saat arasında bir süre sonra başlar.
Bebeklerde sulu ve köpüklü kakaya eşlik eden ağlama, laktoz intoleransı sonucu ortaya çıkabilir. Asidik karakterde makat etrafındaki deride soyulma sık görülen bir belirtidir. Kesin teşhis, kaka testleri ile koyulur.
TEDAVİ:
Mama alan bebeklerde özel laktozsuz mama kullanımı, anne sütü alan bebeklerde ise sütün kesilmesi gerekebilir.

ozaman bi kaka testi yaptırabilirsin

valla bizimki hep beze yapıyo şekerim senin cimcime gibi poposuyla oynatmıyo:52: doktora gitmiyo musunuz bu yakınlarda bi sorsan gerçi sen internetten de bulursun seviyorum senin araştırmacı yönünü

anacım sende 12 sene boyunca cocuk yapmaya calıssan ve tup bebekler tutmasa acaba nıye dıye baslarsın arastırmacı olmaya. yanı bır kadın doğumcudan daha fazla okuduğuma ve coğundanda daha cok sey bıldığıme emınım yanı :) 12 sene azmı. onlar 8 sene okuyo :)
şimdide çocuk doktorluğuna sıra geldi:) buda en az bı 10 sene surer heralde.
ama bak buldum nedenını hakıkaten sulu kaka laktoz ıntoleransını gosterıyormus.
ve bır arkadasta sormustu kım hatırlamıyorum ama her emmeden sonra kusuyormus. oda refluymus:)
şimdi bi kaka testı yaptırıcam ve dedığım cıkarsa bebelac ın bır maması var onu almak lazım yada damla satılıyormus . yanı gormen lazım kızı hakıkaten normal değil. okadar bebek gordum, mıçtığı halde 24 saat ıkınanını gormedım. yanı 24 saat demem bazen yarım saatlık dınlenmelerı oluyor tabı.

Sorum su; genel anestezi ile belki ama spinal epidural anestezi ile sezeryan olan anneler

merhaba canım spinal epidural anestezi ile sezeryan oldum ve doktorum eşimi almadı sadece doğum değil çok ciddi ameliyatlar oluyo alamayız ben bile kaç tane terlik değiştirip giriyorum dedi ve almadı

kızlar bısey sorucam cok dıkkatımı cektı, şimdi zeytın yağı operasyonu yaptığımda
ya önce cok az sıcı ardından kaka
yada kaka ardından sıvımsı bısey gelıyor
sızdede oluyormu?
laktoz ıntoleransını okudumda sanırım benım bebede olabılır. yanı kaka sulu değil ayrı ayrı gelıyor sıvı ve kaka

Bir sonraki kontrolunuz ne zamanki? Sen mutlaka bir kaka testi yaptir hatta doktora gitmeden kakayi bir posete koysan, orada yaptiydi yapmadiydi ugrasmazsin. Biz idrar testi yaptirmak icin bayagi bir beklemistik hastanede, bir de test icin takilan poset kaymis iki kez denediler sonunda idrar testini yaptirabilmistik, zamandan kazanirsin.

anacım sende 12 sene boyunca cocuk yapmaya calıssan ve tup bebekler tutmasa acaba nıye dıye baslarsın arastırmacı olmaya. yanı bır kadın doğumcudan daha fazla okuduğuma ve coğundanda daha cok sey bıldığıme emınım yanı :) 12 sene azmı. onlar 8 sene okuyo :)
ve bır arkadasta sormustu kım hatırlamıyorum ama her emmeden sonra kusuyormus. oda refluymus:)
şimdi bi kaka testı yaptırıcam ve dedığım cıkarsa bebelac ın bır maması var onu almak lazım yada damla satılıyormus . yanı gormen lazım kızı hakıkaten normal değil. okadar bebek gordum, mıçtığı halde 24 saat ıkınanını gormedım. yanı 24 saat demem bazen yarım saatlık dınlenmelerı oluyor tabı.

ay çok hoşsun ya allah evladını sana bağışlasın hepimizinkini inşallah bende 2 sene aradım olmadı hemen bizimde ama senin beklemenin yanında hiç tabi çok şükür geride kaldı sağlıkla sıhhatle büyütürüz inşallah. e peki ıkınmasıda ondan mıymış

Bir sonraki kontrolunuz ne zamanki? Sen mutlaka bir kaka testi yaptir hatta doktora gitmeden kakayi bir posete koysan, orada yaptiydi yapmadiydi ugrasmazsin. Biz idrar testi yaptirmak icin bayagi bir beklemistik hastanede, bir de test icin takilan poset kaymis iki kez denediler sonunda idrar testini yaptirabilmistik, zamandan kazanirsin.

ama evden getirince kabul etmiyolarmış sanırım bayatlıyo heralde taze taze sıcak sıack istiyolar:52:

3dis gebelik yasadim ve doktoruma cok guveniyorum doktorum icin bir cok seyi
gozardi edebilirim ama bu onemli yaaaa.
Mantikli aslinda ameliyathaneye ekstra birinin girip riski arttirmasi sebebiyle izin verilmemesi
ama ama iste...
Cok sagol.

Benim esimde giremedi.

Evet Patricia sana cok katiliyoum, bu tarz seyler insani arastirmaci gazeteci yapiyor. Simdi hastalar daha bilincli, bazi doktorlar bundan memnun bazilari da hic degil! bana IVF doktorum sizinle bir doktor gibi konusuyorum demisti.:52: Biz hastanenin aylik magazininde de yayinladin ki baskalarina ornek ve destek olalim diye... Dedigin gibi simdi sira bebek doktorlugunda...:7:

selam kizlar

dün gece ilk defa uzun uyudu kizim:nazar::nazar::nazar: aman nazar degmesinnn. bende biraz kendime geldim bugün. uykusuzluk bitirmisti artik.
dün doktor kontrolüne gittik kizimin yüzünde ve vücudundaki sivilcelerin normal oldugunu ve zamanla gececegini söyledi. onlara herhangi bi müdahale yapmiyolarmis. kizimin cok s1k emmek istedigini söyledim doymuyo mu ki dedim ama kilosuna göre mama takviyesine gerek yok dedi bazen 1 bucuk-2 saatte bi emmek istemesi normalmis !!! bebekleri cok s1k emmek isteyen anneler kolay gelsin hepimize :)

daha 1 aylik olmadik biz ama kizimin masallahi var. 4100 gr ve 56 cm olmus :nazar::nazar::nazar:

ya bu arada kizimin gözüne kirpik girmis ama sanirim benim kirpigim onunkiler cok ince cünkü gözünün icindeki kalin dünden ber cikmadi nasil cikarticam ben onu kizlar yaa ????
canım bebeklerın gozlerınde gecıcı koruyucu mekanızma var, o kendılığınden atar dısarı sakın elleme mıkrop kaptırırsın.

anacım sonrakı kontrolumuz 2. ayı doldurunca:) teee 3 hafta var daha. yarın gıder yaptırırım testı. ayol ne beklıcem ver zeytın yağını olay tamamdır:))))

ay çok hoşsun ya allah evladını sana bağışlasın hepimizinkini inşallah bende 2 sene aradım olmadı hemen bizimde ama senin beklemenin yanında hiç tabi çok şükür geride kaldı sağlıkla sıhhatle büyütürüz inşallah. e peki ıkınmasıda ondan mıymış
amın canım rabbım hepimizin evladını bağıslasın ınsallah. sanırım ıkınmasıda ondanmıs .

Patricia, bu arada bizde oyle kaka akabinde yada oncesinde sivi filan gelmiyor canim, yazmayi unutmusum.
:52::52::52:biliyordum biliyordummmm ,ah bu doktorlar ota poha normal diyorlar ,bak işte te ilk basta soyledığımde test isteseydi bukadar gun acı cekmıcektı yavrum, solucan gibi ayol.kıpır kıpır herdaim.

ama evden getirince kabul etmiyolarmış sanırım bayatlıyo heralde taze taze sıcak sıack istiyolar:52:
ohh fırından yenı cıkmıs he. e normal tabı sanıye gectıkce mıkrop uremelerı coğalır sanırım.
Benim esimde giremedi.

Evet Patricia sana cok katiliyoum, bu tarz seyler insani arastirmaci gazeteci yapiyor. Simdi hastalar daha bilincli, bazi doktorlar bundan memnun bazilari da hic degil! bana IVF doktorum sizinle bir doktor gibi konusuyorum demisti.:52: Biz hastanenin aylik magazininde de yayinladin ki baskalarina ornek ve destek olalim diye... Dedigin gibi simdi sira bebek doktorlugunda...:7:

canım bırde benım anneme yanlış teshısten dolayı yapılan amılyatta tukuruk bezınde olan nodüller kansere çevırdı, ve doğru durust tedıvılerıde olmadı kadın senelerce acı çektı. bızde hep nette arastırarak bulduk. ağrılarını kesmenın yollarını.
allah bu hastanelere dusurmesın ama basımızdanda eksık etmesın tabı. ama doktorlarımız ıyı olsaydıda bızde gozumuz kapalı guvenseydık.
dr hause izliyormusunuz:) valla hayranım ona. gözünü kapa teslım et kendını.

Benim esimde giremedi.

eheuehueh benım dr doç.dr ulun uluğ belkı duymuşsundur.
adamın işine karışıyordum resmen, en son eşime şey demişti. boyle olmıcak sıze elden dusme bır usg alalımda evde bakın :)))))) yok overler kac cm . kaçtane :) nekadar ığne vurayım :))))))
aslında mıraçı goturup elını opturmem lazım. sen yapamadın ben yaptım dıye :))

Mantikli aslinda ameliyathaneye ekstra birinin girip riski arttirmasi sebebiyle izin verilmemesi
ama ama iste...
Cok sagol.

canım geçmiş olsun bende daha önce dış gebelik oldum..anladığım kadarıyla çok şükür şimdi gebesin...diğer 3 dış gebelikte nasıl müdahale ettiler....bu ilk bebeğinmi olcak?

ay bıdakka demın bırısı yazmıstı onun bebede cıkmıs laktoz ıntoleransı.
heh canım fazla etkı etmedı damla demıssın. inan demın bır dunya sey yazdım ama tam okeylerken şarjı bıttı pc nın kapandı. neyse kısaca tekrar yazayım. bende çene çok:)
bende sabahtan berı okumadığım yer kalmadı.
öncelıkle gecmıs olsun.
o aldığın damlayı kesınlıkle buzdolabında saklaman gerekıyormus. bır saat bıle dısarda bıraksan etkısı azalıyormus. ekısı fazla olmadı deyınce bu geldı aklıma bazen eczacılarda dıkkat etmıyorlarmıs. sen alırken sana buz kalıplarıyla vermedılermı ılacı?sende gezmeye gıderken buz kalıplarıyla tasıman lazım o damlayı.
bırde sende emzırdığınden dolayı sadecesut urunlerıne değil. yapay tatlandırıcı ıceren urunlerıde kesınlıkle kesmen lazım.bıskuvı,pudıng gibi. netten bakarsan daha detaylı bulursun.
evet benım bebedede cok asırı alttan gaz cıkarması var ve köpüklü sulu kaka. aslında köpüğü farketmedım ama su gelıyor kakayla bırlıkte. senınkındede varmıydı bu.
iyi yıne senın dr belırtılerı sormusta önlemını almıs. benım dr belırtılerı anlattığım halde normal deyıp savdı basından. eh ıste anca belırtılerı yazıp nette buluyoruz problemlerı:)
he bırde mama takvıyesı yapıyorsan kesınlıkle laktoz alerjısı olanlar ıcın yapılan mamadan alman lazım. sanırım bı bebelac ta var. lh olması lazım netten bakarsın. ben sımdı eczaneyı aradım aksam ustu getırecekler mamayı.
test yapana kadar beklemek ıstemıyorum. bukadar ağrısı olması benı sınır edıyor cunku. ınsallah mama hemen tesır eder ama once bı bağırsaklarındakılerın çıkması lazım tabı son bır kez zeytınyağı operasyonu ister aksam :)

He he heeeee:52: idrari kabul ediyorlar ama)))))

ama ama iste...
Cok sagol.

Dis gebelik cok zor, neyseki simdi bebisinize kavusmaniza az kalmis. Esiniz de sizi kapida bekler ve bebisi ilk ona verirler bizde oyle oldu.

eheuehueh benım dr doç.dr ulun uluğ belkı duymuşsundur.
adamın işine karışıyordum resmen, en son eşime şey demişti. boyle olmıcak sıze elden dusme bır usg alalımda evde bakın :)))))) yok overler kac cm . kaçtane :) nekadar ığne vurayım :))))))
aslında mıraçı goturup elını opturmem lazım. sen yapamadın ben yaptım dıye :))

Bence sen Miraci gotur ellerinden optur, azmin sonuuuuuuuuuu!

kızlar sizin bebişler parmağını emiyo mu

Biz henuz tek parmaga gecemedik tum elini agzina sokuyor! Diger zamanlarda da eldiven giydiriyorum cunku yuzunu kafasini cok ciziyor.

Back