- 23 Mart 2015
- 5.788
- 7.115
Yakın zamanda bir öğrencim hastalandı, haberi aldığım gün çok kotuydum hatta buradan da yazmıştım, karne günü öğrencim yoğun bakıma kaldırıldı, influenza geçirmiş, ilerleyip otit olmuş, antibiyotik tedavisine başlanmış ama ona ragmen beyne ilerlemiş enfeksiyon. Menenjit aşısı olmadığı için de beyin zarında tutulum yapmış. Günlerce yoğun bakımda kaldı, o zamanki duamız tabi yeter ki hayata tutunsun diyeydi, şükürler olsun ki güçlü bı kız, bırakmadı. Ama sonrasını da az çok tahmin edebiliyorsunuzdur. Eser kalacağını az çok biliyorduk ama ne şekilde olur ne düzeyde olur doktorlar da net bişey söylememişti ailesine. Okulun en başarılı zeki öğrencilerinden biriydi, lgs ye girecekti bu sene. Tabi ki çok şükür hayatta, artık hayati riski yok, tedavilere de yanıt vermeye başlamış ama her şey eskisi gibi olacak mı kimse bilmiyor. Bu arada bademcikleri alınmış mıdır onceden bilmiyorum belki alındıysa onun da etkisi vardir, çok nadir görülen bir hastalık çünkü ama işte ne zaman nerede kimi yakalanacağını da kestiremiyoruz. Benim büyük oğlumun meginkok aşısi var bexero o dönem yeni baslamisti vurulmaya, doktoru biraz bekleyelim aşı ile ilgili aklımızda soru işareti olmasın, son biseyi kaldı ondan da geçerse öyle vurdurursun demişti. Sonra ben aşı yeni olduğu için cesaret edip vurdurmamistim. Bu olaydan sonra küçük oğlana yaptirirken ona da bexeroyu yaptırmaya karar verdim. İlk kez keşke aşısı olsaydi bu durum yaşanmazdı diye bı örnekle karşılaştım, umarım ilk ve sondur, aşılı aşısız tüm çocukları bu hastalıktan korusun allahMenenjit gibi hastalıklar gerçekten korkutucu ben bu konuda Prof Alişan hocayı izlemiştim daha çocuk yaşta bademcik ameliyatı yaptırıyorlar çocuklara ondan sonra en ağırı menenjit olmak üzere birçok hastalığa yakalanıyorlar hasar bırakıyor demişti. Ne olursa olsun sakın bademciklerini çocuk yaşta aldırmayın diye uyarıyordu. Bir de ya polio ya da farklı bir aşıydı tekrar bakacağım kısmi menenjit virüsü veriliyor zaten takvim ona uygun yapılıyor örneğin menenjit öncesi bir aşıyı yaptırıp menenjiti yaptırmaz ve bağışıklığı düşük bir çocuksa bu hastalığa yakalanıyor.
En önemlisi bademciklerin alınmaması konusunda uyarıyor şimdiki doktorlar almaya pek hevesli en ufak bir şeyde ama bunu aldırdıktan sonra çok sorun yaşayan çocuk oluyor
Ücretsiz menenjit aşısı hangisiymis ki. Bı de iki gurubu var Türkiyede ikisi de ücretli, devlet karşılamıyor nimerixi de bexeroyu da. Marjinal geldi sonuncu doktorKızlar merhaba benimde özel aşılar hakkında kafam çol karışıktı 4 doktora sordum. 3 tanesi hiçbir açiklama yapmadan tabiki yaptırın dedi. Diğeri ise rota virüs için zaten metropolde yaşıyorsun serum takılınca geçecek bir hastalık için aşı yaptırmana gerek yok dedi. Ayrıca aşıların getirisi kadar götürdükleride fazla dedi. Menenjit içinde ücretli olan bizim ülkemizde yok 25 yıldırda hiç olmadı dediçama diğer menenjit aşısını yaptır mutlaka dedi.
Yok karma aşının içinde olan hib aşısı devletin yaptığı ücretsiz menenjit aşısı hatta ücretli olan meningokok virüsü menejiti türkiyede 10binlerde 4 gibi bir oranı vardı ben de böyle biliyorum.Ücretsiz menenjit aşısı hangisiymis ki. Bı de iki gurubu var Türkiyede ikisi de ücretli, devlet karşılamıyor nimerixi de bexeroyu da. Marjinal geldi sonuncu doktor
O bizde de var maalesef emzik bir iki kez denedim çok sabırlı değilim açıkçası daha da emzikle uğraşmıyorum kaldırdım. Ne kadar baksam da damağına anlamıyorum açıkçası umarım diş değildir diye dua ediyorum 4. Aya gircez daha çok erkenBirde kızım tam 3 aylık. Ama tükürük salgısında artış emzik emme ihtiyacında artış var. Acaba dişmi çıkarıyor diye düşünüyorum. Emzik olmazsa alt dudağını sürekli emmeye çalışıyor
Benimkide öyle parmaklarını sokuyor diyorum öyle olmaz annecim hepsini sokman lazım sinirli sinirli bakıyor sonra göz deviriyor emmeye devamElini yumruk yapip agzina sokuyor
Gecen iki elini sokmaya calisiyordu sigmaz sigmaz ugrasma dedimsoyle bakti bana 2 3 dk
Öyle mi onu bilmiyordum ben, yani karma aşının içinde influenza ya da diğer gribal enfeksiyonlara bağlı menenjit riskini azaltan bı aşı olduğunu sanki okumuştum bı yerde ama direk menenjit aşısı olarak vurulduğunu bilmiyordum. O zaman Türkiye'deki orta kulak iltihabının sebep olduğu değil de bulaş ile oluşan menenjitin aşısı ücretli doğru mu anladım.Yok karma aşının içinde olan hib aşısı devletin yaptığı ücretsiz menenjit aşısı hatta ücretli olan meningokok virüsü menejiti türkiyede 10binlerde 4 gibi bir oranı vardı ben de böyle biliyorum.
Aşıların içerikleri çok kötü. Prospektuslerinden çoğunlukla haberimiz olmuyor. Orda belirtiler ve olası semptomlar olarak belirtiliyor. Ayrıca çoğu asida kesin koruma olmayacağı dahi yaziyor. Yani aşı olup tekrar hasta olabilirsin. Menenjit benimde aklımı çelen bir hastalik. Kuzenim geçirdi bizde de . Elhamdülillah aşısız olmamıza rağmen geçirmedik .Her aşı için aynı şeyi soyleyemicem, bir menenjit aşısı ya da çocuk felci aşısı için pismanliklarim yok belki ama covid aşısını şimdiki aklım olsa ben de olmazdım. Aşıların tamamına genelleyemiyorum, ,zaten sağlıkçı da değilim, derinlemesine araştırmam da yok, bir yabani hayvan tarafindan isirildiktan sonra kuduz aşısının gerekliliğine inanıyorum ama covid aşısı gerçekten gerekli miymis muamma. Grip aşıları içinde aynı şeyi düşünüyorum, aşı olmayanlar da covid ya da grip geçirip hayatta kalabiliyor neticede. Velhasıl şimdi olsa yaptırmazdim tabi ama o dönem yaşadığımız korkular, baskılar aşılar gelse de hayat normale dönse diye bekliyorduk. Umarım uzun vadede sonuçları üzücü olmaz. Ama dediğim gibi her aşı için genelleyemem, misal benim için menenjit aşısı önemli, önceden de önemliydi ama ogrencimin başına gelen olaydan sonra daha da önemli oldu. Aslında her aşının gerçekten ne amaca hizmet edebildiğini anlayacak donanıma sahip olabilsek keşke, ama işin içinde büyük şirketler olduğu için bilmemiz gerektigi kadarına ulaşabiliyoruz çoğu zaman.
Göz muayenesini iyi ki hatırlattın, randevu kovalamam lazım, bizim de doktor kontrole gittiğimizde göz muayenesi olup sonra bana gelin 3. Ay kontrolünde demişti.Kızlar 4. Ay aşılarımızı olduk hafif ateş ve huysuzluk var. Göz muayenesi güzel geçti darısı başınıza
Biz 4. Ayı bitirdik yeni verdi doktor demir ilacınıMerhabalar kizlar
Demir ilacı ne zaman kullanılıyor ? Doktora sormayı unutmuşum .
Kuzenin sonrasında tamamen iyilesebildi mi, ya da tam anlamıyla ne kadar sürdü iyileşmesi ameliyattan sonra. Belki öğrencim için de umut olur bana, iyiye gidiyormuş ama eski haline dönebilir mi net konuşmuyormus doktorlar.Aşıların içerikleri çok kötü. Prospektuslerinden çoğunlukla haberimiz olmuyor. Orda belirtiler ve olası semptomlar olarak belirtiliyor. Ayrıca çoğu asida kesin koruma olmayacağı dahi yaziyor. Yani aşı olup tekrar hasta olabilirsin. Menenjit benimde aklımı çelen bir hastalik. Kuzenim geçirdi bizde de . Elhamdülillah aşısız olmamıza rağmen geçirmedik .
Ücretli dediğim şuan için olandan bahsettim yanliş yazmışım. Diğerini yaptırın dediÜcretsiz menenjit aşısı hangisiymis ki. Bı de iki gurubu var Türkiyede ikisi de ücretli, devlet karşılamıyor nimerixi de bexeroyu da. Marjinal geldi sonuncu doktor
Bizimkinde bulguları o kadar kötü değildi. Çok üzüldüm ya.nerden bulaşmış öğrencinize ?Kuzenin sonrasında tamamen iyilesebildi mi, ya da tam anlamıyla ne kadar sürdü iyileşmesi ameliyattan sonra. Belki öğrencim için de umut olur bana, iyiye gidiyormuş ama eski haline dönebilir mi net konuşmuyormus doktorlar.
Rotayı çocukken atlatmayanımız yoktur sanırım ben 9 10 yaş civarı geçirdim kimi bebekken geçiriyor. Bana öyle yatış falan yapılmadı.Kızlar merhaba benimde özel aşılar hakkında kafam çol karışıktı 4 doktora sordum. 3 tanesi hiçbir açiklama yapmadan tabiki yaptırın dedi. Diğeri ise rota virüs için zaten metropolde yaşıyorsun serum takılınca geçecek bir hastalık için aşı yaptırmana gerek yok dedi. Ayrıca aşıların getirisi kadar götürdükleride fazla dedi. Menenjit içinde ücretli olan bizim ülkemizde yok 25 yıldırda hiç olmadı dediçama diğer menenjit aşısını yaptır mutlaka dedi.
Biz aynı hastanede yaptık randevusuz aldı bizi tanıdık ama doktorumuz o yüzdendir. Çok ağladı muayene de gözüne iyice baktı açıp erken doğum ve entübe edildiği için dedi sık sık geleceksiniz muayene edeceğim dediGöz muayenesini iyi ki hatırlattın, randevu kovalamam lazım, bizim de doktor kontrole gittiğimizde göz muayenesi olup sonra bana gelin 3. Ay kontrolünde demişti.
Bulaşmamış, influenza kulağa ilerlemiş, oradan da beyin zarına. Bu şekilde de menenjit geciriliyormus.Bizimkinde bulguları o kadar kötü değildi. Çok üzüldüm ya.nerden bulaşmış öğrencinize ?
Damla sıktılar mi peki.Biz aynı hastanede yaptık randevusuz aldı bizi tanıdık ama doktorumuz o yüzdendir. Çok ağladı muayene de gözüne iyice baktı açıp erken doğum ve entübe edildiği için dedi sık sık geleceksiniz muayene edeceğim dedi
kiz dedim kanamam yok hala kiz basladi simdide su gibi bir anmi durmazsin baya rahatsizim hani bir karin agrisi degil cok gelmesinden nasil bayilmiyorum hayret o kadar kan gidiyor valla bana hic normal gelmedi simdi afacanlarida birakip hastane siraya girmek istemem yoksa belimde agriyor dogumdan sonra bir gidip göstermek lazim kiz bu yasa kadar daha gözlerimi dahi göstermis degilim ama dislerimin üstünde durdum full nargos alarak yaptirdim hamilelik öncesi saglik önemli dikkat et etmeliyiz kendimizeBenimde doktorum hiç kontrole cagirmadi bende devletten randevu almstm özele gitmim diye onada gidemedim kaldı 3 ay olacak nerdeyse bu akşamda akıntım var sandım baktım afedersiniz pat diye bişe düşmüş çamaşırıma akıntım var ama pekte gibi lök diye bide pembemsi niye acaba dedim doktora gitmem gerekiyor artık galiba ağır kaldiriyorum bebek arabası vs zorluyorum braz sanırım dikislerimde kizario ara ara