Merhaba bende aynı sorundan cebelleşiyorum. Benim kızımda emerek uyuyor ve artık beni çok yıpratir hale geldi. Sabahları çok yorgun uyanıyorum. Emmek için uyanıyor aslında emmiyor da emzik muamelesi yapıyor. Valla ilk defa dün gece çıldırma noktasına geldim. işin kötü tarafı emzik de almıyor alsaa bir tık daha rahat olur işim. Konunun takibindeyim
Nasıl uyku eğitimi vereceğim bilmiyorum nereden başlayacağım bilmiyorum
merhaba ben ekim annesiyim ve aynı problem bizde de mevcut. doğduğundan beri kucakta sallamadan, sadece emzirerek uyuttum ben bebeğimi. emzik de kullanmıyor. ne zaman beşiğe ya da yanıma yatağa bıraksam uyanıyordu. hala sorun tam çözülmüş değil ama ilerleme kaydettim biraz. yanıma yatırarak emziriyorum bazen, kendiliğinden uykuya dalıyor. o zaman ben de yanından kalkabiliyorum. ama sorun şu ki uykusu kısa sürüyor.
uyku danışmanı ile görüştüğümde bana gece uykusuna geçmeden önce rutin oluşturmamı tavsiye etti (bez değiştir, pijama giydir, aynı kitabı oku veya ninniyi söyle gibi). uyuduğu odadan farklı bir odada emzirmemi ve böylece uyku ile emzirme arasındaki bağlantıyı koparabileceğimi söyledi. ayrıca anne dışında birinin bebeği uyutmaya çalışması da çok yardımcı olur dedi. emzik denemelerini bırakmamamı söyledi.
ben bunlardan farklı odada emzirme taktiğini denedim. mesela gündüz veya gece uykusu saatlerinde salonda emzirmeye başlayıp biraz mayışınca yatak odasına (karanlık ortam) geçiyorum ve bebeği memeden çekiyorum. yine kucağımda uykuya dalıyor ama yatağa yanıma koyunca uyumaya devam ediyor artık. gece uykusu için de alt değiştir, tulum giydir, diş fırçala gibi bir rutinden sonra salonda emzirmeye geçiriyorum. sonra odaya geçip memeden alıyorum.
geçen birkaç gün de gece uyandığında meme vermeyip sadece pışpışlayıp kucağımda geri uyumasını sağlayabildim. ama bazen ağlamaya başlıyor o zaman veriyorum. gece uykusuna geçerken de ağladığı olmuştu, o zaman inat ettim vermedim, ağlarken kucakta tuttum, hatta babasını dahil ettim sürece ama işe yaramadı. sadece benim kucağıma geçince ve meme verince susuyor maalesef.
sonuç olarak bazı geceler uzun uyuduğu ve sadece 2-3 kere uyandığı oluyor ama bazı geceler saat başı uyanıyoruz. dediğim gibi bazen sadece pışpışlayıp geri uyutabiliyorum ama bazen de illa ki meme vermek gerekiyor.
uzmanların dediğine göre bebek nerede uykuya dalarsa uyandığında oranın güvenliğini arıyor. kucakta (ve bazen meme ile) uykuya daldığı için ancak kucağa alınca uykuya dalabiliyor. bende işe yaramadı ama beşiğine yatırıp pışpışladığınızda ve uykuya dalana kadar yanında durduğunuzda belki sizin bebeğinizde bu taktikler işe yarar.