- 5 Mayıs 2015
- 5.011
- 6.602
Evet aklıma son anda geldi ateş ölçmek, her zaman 36,1 falan çıkıyordu, 36,7 şu an. Saat başı ölçeyim dediğin gibi.Ateşini biraz takip et istersen canım. Ataklara giriyorlar ya onunla alakalıdır belki.
Ellerine sağlıkEgitimden aldigim notlar:
yiyecekler ,damlalar vs var olan sutun sadece %5 ini arttirir. Ornegin, gunde 100 ml sutunuz cikiyorsa sadece %5 i articaktir.
Su icmek ise %15 sutu arttirir. Idirarinizin rengi acik ise dogru oranda su iciyorsunuz demek.
Ilk uc ay bebek ayda 500 gr ve uzeri kilo aliyorsa , mamaya gerek yok. ( saglik bakanligi)
11. ayda memeye full donen bebekler varmis. Bir ay kadar ugrasmak gerekiyormus eger full memeye dondurmek istiyorsaniz . Bizim gibi 2.3. veya ilk 6 ay da memeye dondurmek daha kolaymis.
Ilk olarak mama azaltip, memeye dondurmek isteyenler icin notlar:
Bu iki bilgiyi kesinlestirten sonra yavas besleme yontemi uygulamamiz gerekiyor. O da su sekilde ; bebegi kucaginiza oturur pozisyona getirip , sanki meme veriyormus misali kucakta oturtuyoruz, goguse yakin .bir meme emermis gibi biberonu paralel halde bebege tutacagiz,ilk basta dolu dolu cekmesine izin verecegiz, sonra hafif egip daha yavas emmesini saglaycagiz, sonra tekrar hafif kaldirip hizlandiracagiz vs . Bu sekilde mama yeme hizini yavaslatacagiz. Ornegin : bebegim mamayi 5 dk yiyorsa , bu yontemle gun gun birer -ikiser dk da uzatarak bir hafta -on gunun sonra bir biberon mamayi 20 dk yemesini saglayacagim. Boylece hem doydugunu anlaycak hemde yavas mama akisina alisacak. Boyle oldugunda meme de uzun surede beslenmek onu strese sokmayacak.
- Mamayi ne kadar hizli ictigini anlamak icin dakika tutmamiz gerekiyor
- Gunde toplam kac ml mama veriyoruz
Sadece biberonla beslenen bebekleri memeyi dondurmek icin notlar :
- silikon gogus ucu kullanilabilir, biberon etkisi vermesi icin
- gece uykuluyken meme teklif edilmeli
- gunduz ise once 30 cc mama veya sagilmis sutunuz varsa ,sut verilebilir ve sakinlesmisse meme teklif edilir. Fakat hala agresif ve acliktan gergin ise biraz daha mama veya sagilmis sut verilir ve sonrasinda meme teklif edilir. Burada ki onemli nokta , son doydugu anda agzinda anne sutunun kalmasi . Bu tat ona anne sutunun onu doyurdugu bilgisini verirmis. Eger once meme sonra mama verilirse , mama da doyup , uyku haline gectigi icin meme de doymayi bilemezmis. hep mamayi beklermis sonrasinda .
- Mumkunse birlikte dus almak
- Gun icinde ten tene temas , memeye yakin bolgelerden bebeginizi yatirma
Aslinda mama ile agirlasip uyumalari dogru degilmis. Anne sutunun uykuyu daha hafif tutmasinin sebebi ise acil durumda bebegin kendini uyandirip aglayarak haber verebilmesiymis.
ilk sut , arka sut muhabbeti ise sadece dolu , uzun sure emzirilmeyen memelerde olurmus. Memeniz burnunuzun ucu gibi sert bir yapida ise meme de o sut ayrilmistir. Fakat bu ilk sutun yararsiz oldugu anlamina gelmiyormus. On sut laktozu bol sutmus ve bebegin beyin gelisiminde cok onemliymis. Arka sut ise bildigimiz gibi yagli olan kilo aldiran kisim ama sadece kilo alimi bebegin gelisimini etkilemedigi icin on sut de beyin gelisimi icin onemliymis.
yanak gibi yumusak olan meme de depolanmis sut yok demekmis. hic sut yok anlaminda degilmis. Orada bebegin temasi ile uretim o zaman baslarmis.
Zaten 3. aydan sonra memeler ve beyin ortalama uretmesi gereken sut miktarini bildigi icin daha yumusak olurmus gogusler.
Birde aksam ustu sutum yetmiyor, hep memede bu cocuk diyoruz hepimiz ya, ac olduklarindan degil de stresli olduklarindan oyleymis. Aksam ustune dogru cok yorulduklari icin ne yapacaklarini bilmezlermis, meme guvenli bolge olduguundan , meme de kalmak isterlermis.
Sut Arttirmak icin ise :
- eger emziriyorsaniz , emzirme bittikten 20 dk icin de her iki memeyide sagim yapmak gerekiyor.
- Ister emzirin , ister biberonla besleyin ama 2-3 saate bir sagim yapmak gerekiyormus. Prolaktin hormonu 3. saatten sonra uretimi durduruyormus. O nedenle 3 saati gecmemek gerekiyormus.
- gece sagimini mutlaka yapmak gerekiyormus, kacirmamak lazimmis. Hormonlarin en yuksek oldugu zaman dilimiymis.
- karanlik cokunce, bebeginizin uzun uyudugu zaman guclendirici pompa yapmak . 10 dk sagim, 10 dk mola. 10 dk sagim, 10 dk mola ve son 10 dk sagim 10 dk mola. Tek gogus pompaniz var ise , 10 dk bir taraf , 10 dk diger taraf olacak sekilde 3 set halinde bunu yapmaniz gerekiyor.
- pompaniziin gogsunu yerlestirdiginiz kismina zeytinyagi surerseniz daha rahat hareket eder
- gogus ucunuza pompaya baslamadan once bebeginizin tukurugunu surerseniz oda cok etkili olurmus. cunku gogus ucu bebegin tukurugunden yaptigi durum analinize gore sut icerigi uretirmis.
Son olarak mide gazi ve bagirsak gazi farkli seylermis. Yani meme veya biberon yuzunden olusan gaz , sadece mide gazini etki edermis. Asagi inip bagirsak gazi olmazmis. Ikisi farkli seylermis.
Doğduğundan beri hiç kusmayan kızım 1 haftadır her besleme sonrası kusuyor bu ayda kusması artarmış uygulamada öyle yazıyor. Doktor püskürterek kusmuyorsa endişe edilecek bir şey yok dedi.Kızlar benim bebek çok nadir kusar, toplasan 5 kezdir şimdiye kadar. Ama bu sabahtan beri 6 kere kustu, neden olabilir
Canım iyi bir doktora gidiyorum. Bizde 2.ayda rotayı yaptırdık. 3tede yaptırabilirsin dedi 2de olur dedi. Önemli bir aşı olduğu için ne kadar erken o kadar iyi diye düşündük biz 2de yaptırdık.Ben sonra yapalım dememe rağmen 2. ayda yapılır dedi çok bilen doktorumuz, diğer aşılarla aynı gün yaptı canım.
Kusma konusunda içimi rahatlattınDoğduğundan beri hiç kusmayan kızım 1 haftadır her besleme sonrası kusuyor bu ayda kusması artarmış uygulamada öyle yazıyor. Doktor püskürterek kusmuyorsa endişe edilecek bir şey yok dedi.
Canım iyi bir doktora gidiyorum. Bizde 2.ayda rotayı yaptırdık. 3tede yaptırabilirsin dedi 2de olur dedi. Önemli bir aşı olduğu için ne kadar erken o kadar iyi diye düşündük biz 2de yaptırdık.
Bi artsa 6 da yine sağarım da benimki stres kaynaklı. Hiç mama vermediğim günler oluyordu 3 hafta falan önceydi galiba.benim arkadasim 4. ayinda sagmaya basladi. 2 ayda 3 ay daha yeticek sutu dondurdu.
6. ayda emzirmeyi birakti ama 3 ay daha buzlukdakiler den sut verdi
Aa o mamaları duymamıltım. İnşallah bende yapabilirimBenim ki artık benim kucağımda uyumak istemiyorsa almıyor gögsümü bende sağıp ayırıyorum öyle mama öncesi yada iki mama arası veriyorum cıkan kadarınıı. Bakalıım varken emmediği için var olan da azalsın istemiyorum. Az da olsa anne sütünden faydalansın istiyorum. Hatta bu ek gıdada anne sütünden muhallebi yapıyorlarmıs eğer attırabilirsem onun için dolaba atcam. Belki 30 ml anne sütü tek basına doyurmaz bebeği ama işte bebek irmiği yada biskivüs, muz, anne sütü ona çok güzel bir doyurucu ara öğün olur
Oy maşallah eminim gelir bebeğin doyuyorsa kii o zamanlar daha kücükmüş geliyormus simdi daha fazladırZaten büyüdük artık 3. Ayımız doldu ben mamadan ötürü erken baslamak istiyorum ek gıdaya 5. Ayın girişine böyle 1 hafta kala ufak ufak tadımlara baslamak istiyorum. Mamayı bilmiyorum şimdi 120 ml içiyor her ögünde ve artık doymamaya basladı belli ediyor böyle 180-240ml vs çocugun mideyi nasıl şişirir kim biliir. Oda sürekli bi fazlasını talep ediyor o yüzdeen. sizinde şu alerjik sorununuz biter de insalah rahatlarsınıız
Aynen benimki de. Hem kızın sağlık sorunlari hem ailevi problemler derken yarı yariya gitti resmen.Bi artsa 6 da yine sağarım da benimki stres kaynaklı. Hiç mama vermediğim günler oluyordu 3 hafta falan önceydi galiba.
Aa o mamaları duymamıltım. İnşallah bende yapabilirim
Ne değişik doktormuşKusma konusunda içimi rahatlattınteşekkür ederim. Ben doktora aşıdan sonra çocuğum zaten acı çekerken ayaklarından havaya kaldırıp altında bant ararken sinir oldum o yüzden yaptığı her şey batıyor şu an gıcık
Şuanın kıymetini bil ve mümkünse kafabı dağıt. Benimki yüzde 95 gitti bugün full mama verdim. Çocuk emmek istiyor süt yokAynen benimki de. Hem kızın sağlık sorunlari hem ailevi problemler derken yarı yariya gitti resmen.
4.ayda gel dedi dr. mz ama bn 6.ayda gdicm.
walla 2.oğlumda 240cc cıkıodu tek memeden. ama hep sağdım düzenli. 19ay öyle besledım. ama busefer öyle değil
bende bir ay oncesine kadar gunde 3 biberon mamaya dusmustuk , birakicaktik nerdeyse ..Bi artsa 6 da yine sağarım da benimki stres kaynaklı. Hiç mama vermediğim günler oluyordu 3 hafta falan önceydi galiba.
Aa o mamaları duymamıltım. İnşallah bende yapabilirim
Geri gelir belki canim ya rezene cayi yapabilirsin. Su vs ... belki gelir yaŞuanın kıymetini bil ve mümkünse kafabı dağıt. Benimki yüzde 95 gitti bugün full mama verdim. Çocuk emmek istiyor süt yok
Canım çok emip doyuyolar alttan gaz çıkaramazsa mecbur kusuyolar bugün oğlanla aynı dediğin şeyi yaşıyoruz tam manasıyla gazını çıkaramadı o yuzden kusuyorKızlar benim bebek çok nadir kusar, toplasan 5 kezdir şimdiye kadar. Ama bu sabahtan beri 6 kere kustu, neden olabilir
İnşallah benim denemediğim şey kalmadı.bende bir ay oncesine kadar gunde 3 biberon mamaya dusmustuk , birakicaktik nerdeyse ..
Bakalim daha zaman cok hallederiz ya
Tulin hanim cok kesin konustu bu sagim icin , kesinlikle artirir dedi.
Haplar çaylar e bebekte ki anne ürünleri bisürü şeyi aynı anda içiyorum şuan. Ne zaman sorun yaşasam daha da azalıyor.Geri gelir belki canim ya rezene cayi yapabilirsin. Su vs ... belki gelir ya
Canım maşallah diyeyim bebeğimi günlerdir gece çıkarmak zorunda kalmıyoruz arabayla. Azıcık ağlıyor hemen masaj yapıp bacaklarıyla oynuyorum gazını çıkarıyor. Geçen haftaya kadar ne masajlar, neler yapardım çıkaramazdı. Evet halen bitmeyen bir gazı var ama buna razıyım gerçektenNe değişik doktormuş
Bebeğin nasıl bu aralar annende gelip gidiyor sanırım değil mi
Ah canim stres başa bela kehribar filan kolye olarak takabilirsin rahatlatır belki seniİnşallah benim denemediğim şey kalmadı.
Haplar çaylar e bebekte ki anne ürünleri bisürü şeyi aynı anda içiyorum şuan. Ne zaman sorun yaşasam daha da azalıyor.
Benimde psikolojik olarak sütüm azalmıştı solgar brewers yeast vitamini almanı öneririm. Bana doktor söyledi kullandım. Sabah kahvaltıdan sonra 3 akşam yemeğinden sonra 3 tablet şeklinde kullandım sütümü artırdı.İnşallah benim denemediğim şey kalmadı.
Haplar çaylar e bebekte ki anne ürünleri bisürü şeyi aynı anda içiyorum şuan. Ne zaman sorun yaşasam daha da azalıyor.
İnan çok üzülüyorum tadını çıkaramadın şu günlerinCanım maşallah diyeyim bebeğimi günlerdir gece çıkarmak zorunda kalmıyoruz arabayla. Azıcık ağlıyor hemen masaj yapıp bacaklarıyla oynuyorum gazını çıkarıyor. Geçen haftaya kadar ne masajlar, neler yapardım çıkaramazdı. Evet halen bitmeyen bir gazı var ama buna razıyım gerçektenbir de haftada bir bari kaka yapsa çok rahatlayacak.
Evet annem benim zorumla geliyor, inanılmaz kötü bir enerji yayıyor eve, çocuğun ve benim yüzümüze bakmıyor, yüzü asık şekilde mutfakta oturuyor ama yemek yapıyor şükür. Her şey geçecek hissediyorum ama benim yaşadıklarım geçmeyecek malesef. Bebeğim iyi olsun yeter
Mesela şimdi eşime yarım saat al uyumadı çok yoruldum dedim, gel kızım annen seni istemiyor, ben sana bakarım dedi. Ne tarafa doğru cinnet geçirsem bilemedimBenimde psikolojik olarak sütüm azalmıştı solgar brewers yeast vitamini almanı öneririm. Bana doktor söyledi kullandım. Sabah kahvaltıdan sonra 3 akşam yemeğinden sonra 3 tablet şeklinde kullandım sütümü artırdı.
İnan çok üzülüyorum tadını çıkaramadın şu günlerinbir arkadaşım var aynı senin gibi bebeği kolikmiş şuan 3,5 aylık ve baya düzelmiş. Gece bebek uyumadan önce evolvia ac mama veriyormuş kolik mamasıymış onun dışında hep emziriyormuş. Denemeni öneririm.
Birde bebeğine mevlit okutmanı öneririm. Ben okuttum çok değil 18 kişiydik kendi evimde okuttum evimde okunmuş olsun diye bununda bebekleri rahatlattığına inanıyorum.
Kocayı düzenli olarak dövsem iyi olurum aslıdaAh canim stres başa bela kehribar filan kolye olarak takabilirsin rahatlatır belki seni
Şuan trendyoldaki kalsiyumlu omega 3 lü takviyeye başladım bunun ardından ona geçerim kaydettim. Aybı zamanda hipp ve cici anne çayı içiyorum. Bebek kolik oldığu için kimyon ve rezene kaışımı da içiyorum. Bide e bebekte geçenlerde 24 al 12 öde den malt aldırdım eşime 96 tane. Onları içiyorum günde 2 defa. Aslında ağır diyetteyim onun da etkisi var. Oğlumda kasık fıtığı var ve kolik ufacık şeyden gazlanıyorfu. Hiçbişry kalmadı yiyebildiğim.Benimde psikolojik olarak sütüm azalmıştı solgar brewers yeast vitamini almanı öneririm. Bana doktor söyledi kullandım. Sabah kahvaltıdan sonra 3 akşam yemeğinden sonra 3 tablet şeklinde kullandım sütümü artırdı.
İnan çok üzülüyorum tadını çıkaramadın şu günlerinbir arkadaşım var aynı senin gibi bebeği kolikmiş şuan 3,5 aylık ve baya düzelmiş. Gece bebek uyumadan önce evolvia ac mama veriyormuş kolik mamasıymış onun dışında hep emziriyormuş. Denemeni öneririm.
Birde bebeğine mevlit okutmanı öneririm. Ben okuttum çok değil 18 kişiydik kendi evimde okuttum evimde okunmuş olsun diye bununda bebekleri rahatlattığına inanıyorum.