Ek gıda olayında mutlaka herkesin kendine göre bir doğrusu,her bebeğin farklı ihtiyacı ve her doktorun farklı bir reçetesi var.Benim çocuk beslenme ve bakım konusunda ilk dikkate aldığım Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim dalı Başkanı rahmetli Prof.Dr.Ahmet Aydın ve kendi doktorum Emin Bey.Ahmet Bey'in Kitabında da 0-6 ay süt çocuğu beslenmesi konusu ayrıntılı biçimde var.Genel olarak anlatayım uyup uymamak sana kalmış.
1-Ilk 6 ay bitene kadar sadece anne sütü.Su da yok.Su sütün mikrop kırıcı özelliğini bozuyor.Ayrıca Susuzluğu azalan Bebek daha az emiyor.
2-Kilo vermediği sürece az kilo alımı 6 aydan küçükken ek gıdaya sebep olmamalı.Her bebeğin kilo alımı farklıdır.Ek gıda süte ilgiyi azaltır.Toplam kilosu normalse,ağlamıyorsa,çişli bez sayıda normalse sütün kalitesini arttırmak ve daha sık emzirmek öncelik olmalı.
3-Ek gıdaya meyve ile başlatma alışkanlığı var annelerde ve doktorlarda.Anne sütünün tadı yoktur bu yüzden meyve ile başlamak anne sütüne ve sebzeye isteği azaltır.Ayrıca insülin direnci oluşturmamak için meyve ara öğün olarak değil sadece yemeklerden sonra günde en fazla 2 kere verilmelidir.
4-6.aydan önce verilen meyve suyu anne sütündeki demir emilimini azaltır.6.aydan sonra püre şeklinde ve yemeklerden sonra verilir.
5-Anne sütünün kalitesinin fazla olması kilo alımını etkiler.Şekerli ve unlu yememek,kaliteli karbonhidrat(baklagil,bulgur gibi),protein,yeşillik ve su tüketimi kaliteyi arttırıyor.Merada otlanan inek ile samanlıkta samanla beslenen ineklerin sütü Nasıl tat ve besleyicilik olarak farklı ise öyle.
6-Bebeklerin bağırsaklarına yerleşen parazit kilo alımını azaltıyor.Özellikle 3.aydan sonra.Bu nedenle Eli hep ağzında olan bebeklerin el temizliği çok önemli.Bebeklerin eli öpülmeyecek elimizi yıkamadan dokunmayacağız.
7-Ek gıdaya önce sebze ile başlanmalı.Bebek önce sebze tadına alıştırılmalı ki daha sonra sebze yemeği reddetmesin.Hatta ek gıdaya geçiş aşamasında önce bir hafta kadar sebze kaynatılıp suyu içirilerek daha sonra sebzenin püresi verilmeye başlanacak.
8-Kaşık mamaları,bebe bisküvileri,pekmez,beyaz unlu gıdalar insülin direnci yaratırlar ve bağırsaklardaki kandida mantarının çoğalmasına neden olurlar.Ömür boyu vermek yok.
9-Bebeğe mutlaka mama verilecekse mamaya probiyotik ilave edilir ve mamadan sonra su içirilir.
Emzirme döneminde,regl de olmamışsan hormonlarımız farklı çalıştığı için kilo vermek kolay değil.Hormonların düzene girince kilolarda gidecek merak etme.Ara öğün,unlu ve şekerli gıda yiyorsan onları bırak.Buna geçersen kilo verirsin.