- 3 Ekim 2007
- 14.502
- 35.905
- 1.123
- 39
- Konu Sahibi Melahatabla
-
Aslinda bu mesele iki medeni ve olgun eltinin anlayisla cozebilecegi mesele. Burada konu bir o duvardan bir bu duvara kaptirilmis fili herkes tuttugu yerden tarif etmis.
Ornek olaydan gidelim.
Bebek mevlidine gittim. 1.5 yasindaki oğlumun mevlit dinleyemeyecegini dusunerek mevlitten sonra tabi ki.
Ev sahibinin 6 yasinda bir oglu var elinde arabasiyla oynuyordu buyuk kizima da bir araba verdi. Ikisi oynarken benim ufaklik durur mu o da onlara katilmak istiyor, arabayi almak istiyor. Baska bir araba daha verebilir misin? dedim cocuga. Yok dedi. Ev sahibi de bu yok kelimesini duydu. Oglum bu kez biblolara dogru gitti. Aman o kirilir aman şu dokulur ev ahalisinde. Ben hep pesindeyim ama kontrollu bir sekilde neyin ne oldugunu anlattim.
Merdivenlerden bir asagi bir yukari cikmaya basladi oglum.Yukarıda kapisi aralik odada bir suru araba var goruyoruz yani.
Ben 25 dk ya oturdum ya oturmadim cocuk durmuyor diyerek hediyesini takip kalktim.
Ev sahibi titiz bir bayan. Mobilyalari on yil once alinmasina ragmen mobilyacidan 10 dk once gelmis gibi yeni. Bana gore ise sadece kaba bir ev sahibi.
Insan iliskileri sifir temizlik pekiyi.
Sorarim size. 1.5 yasindaki cocugun ne yapmasini bekliyor olabilir? Pilav ayranini, tulumba tatlisini ozenle yiyerek ellerini baglayip ayak ustune ayak atip bizimle sohbet mi etmeliydi?
Cok rahat pervasiz anneler vardir elbet onlara saydirmissiniz zaten. Ama bazi insanlar da cocuktan anlamiyor, tahammülsüz, evi pislenecek diye ödü kopuyor.
Burada boyle sikayetlenmek yerine evinize gelecek cocuklu misafirler icin cocugunuz olmasa bile birkac tane oyuncak bulundurabilirsiniz mesela. Bir tencere bir kaşık da cozer bazen olayi. Belki de bir ce oyunu. Ha derseniz ben insan çekemiyorum bak onu anlarim Işte...
Bilinçli anne olmak başkalarına zarar gelmesini izlemek degil bence de. Sorumsuzluktan rahatsız oluyorum diye çocugu haşlıyorsun diyen bile oldu. Elti nefreti çocuk kininden cıktılar.
Merhaba
Sabahtan beri yorumları takip ediyorum dayanamadım. Bence kanımca o çocuktur, özgüveni gelişmeli ve size dünya malına tamah adı altında yorum yapanların hepsi eltiniz gibi zamane sosyal medya annesi. O z kuşağından 2 tane büyüttüm ben. Hatta 10 sene arayla. Oğlum 2000 kızım 2010 doğumlu. Hiç öyle ay sendrom deyip göz yummamışızdır kayınvalidem ile aman özgüveni gelişsin diye başkalarının evini dingonun sanmaya. Oğlum da kızım da gayet saygılı özgüvenli aktif çocuklar. Anlamıyorum başkasının eşyasına zarar verince özgüveni nasıl gelişiyor dahi mi oluyorlar çocuklar o zaman. Şimdi hayırı bilmeyen o bebeler büyüyecek. Ve çığ gibi devrilecek o hayır demeyenlerin üzerine
Ben miyim acaba bu?O yaşlarda anlamıyorlar evet.
Ama annesi babası mahcup olsa konu sahibi de bu kadar dolmazdi.
Mahcubiyet göremeyince de herseyi görür olmuş o ayrı mesele tabi.
Ama benim de bir arkadaşım var iki yaşında çocuğu atom karınca resmen.
Gezmesini, misafirligini bu sebepten en asgariye indirdi.
Çünkü eli çok hızlı yavrunun anında kırıp dokebiliyor.
Kadın çok mahcup oluyor yani hal dilinden anlıyorsunuz böyle ince dusuneni.
Bana geldi mesela peşinden bir saniye ayrilamadi kahvaltısını zor yaptı.
Ayrılmamasına rağmen anlık birkaç oyuncak kırıp çayı tamamiyle doktu masaya halıya.
Ben ne kadar olsun önemli değil desem de kadın yerin dibine girdi.
Ben gelmeyim sen gel bana nolur diye ki çok yakın arkadasindir.
Ama halıya dökünce de verdim bezi atom karıncanın eline gel dedim madem döktün beraber temizleyeceğiz.
Valla aldı eline bir güzel sildi halıyı.
Yani anliyorlar anlamaz deyip kenara çekilmemek lazım.
Ancak dediğim gibi bazı çocuklar da acayip hızlı oluyor anlayamiyorsunuz bile.
Gözünüzü açıp kapatirken bile olayı halletmiş olabiliyorlar. :)
Yahu ne mesajlar okudum şurada vallahi tuhaf. Çocuk evi talan ediyor, anne ses etmiyor, ev sahibine abartıyorsun, kedinin çişi kakası var heryerde zaten diyorlar. Vallahi enteresan. Herkes doğurduğuna bakacak arkadaş, anne olmak doğurmak değil sadece.
Laf gecmiyor diye birsey yok geciremiyorlar. Ya o derece simartiyorlar ki bit kadar cocuk anneye babaya saldiriyor vuruyor. Dogru durust tepki vermedikleri icin cocuk herkese yapabilecegini dusunuyor o hareketi, anneanneye dedeye filan herkese saldiriyor ses cikaran yok.
Bir gun geldi arkamdan bana vurdu bacagim kadar cocuk valla saglam bir azarladim gözlerimden ateş cikacakti neredeyse cocuk yanimda mum oldu gayet. Hadi annesi gelip birsey deseydide gorseydim.
Herkes sahip cikacak cocuguna, sikartip tepelerine cikariyorlar cocuk saniyor ki herkese istedigimi yaparim, her evde istedigimi yaparim. Dunya oyle biyer degil.
Üçüncü cocugunuzsa olabilir.Ben miyim acaba bu?
Yakında benzer olayı yaşadık da
Kesinlikle size de katılıyorum. Amiyane bir tabir olacak özür dilerim. Teşbihte hata olmazmış. AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER.
Ha yok, çok şükür ikinciÜçüncü cocugunuzsa olabilir.
Banada derler. Bende benim ki burayı berbat eder ondan dolayı yanından kalkamıyorum ve hatta misafirliğe gidince onlara en büyük yardımım oğlumla ilgilenmek. Tabi şimdi büyüdü. En son 2 yıl önce kabus gibiydi. 2 ve 3 yaş sendromundan nefret ediyorum. Çok zor o dönemler. Geçen sene herkesin söylemleriyle bıraktım. Şimdi yeni bebekle uğraşıyorum yeni emekledi ve bilirsin artikFazla gelmiyorlarsa mesafeyi hep bu sekilde tutmaya bakın. Cocukta suç yok aslinda anne babayla alakali tamamen...
Mesela benide cok baskici diye anlatiyor herkes, bir yere gidince kızımı rahat birakmiyormuşum, peşinde gezip sıkıyormuşum. Benim kizim hareketli bir çocuk her an herseyi yapabilecek biri. Baskasinin evinde ne baskasina ne esyaya zarar vermesini istemem
Benim de iki tane elleri çabuk değildi ama o yaşlarda aşırı meraklı oluyorlar zaten.Ha yok, çok şükür ikinci
Senede sanırım 3 4 defa başka eve gidiyorum, o da gerçekten canım kanım dostum, ailece tatile gittiğimiz günse 27363929kere konuştuğumuz insanlar.
Onlara bile yılda bu sürede giderim, onlar bana her hafta gelir.
Yani evet çocuklarım ciddi ciddi yaramaz ve anlamıyorlar, aslında anlamıyor değil bilakis aksini yapmayı görev edinmiş konumunda.
O sebeple tercihim kendi evimin pazar yerine dönmesinden yana
Benimki suan 2.5 yas sendromunda ve hamileyimBanada derler. Bende benim ki burayı berbat eder ondan dolayı yanından kalkamıyorum ve hatta misafirliğe gidince onlara en büyük yardımım oğlumla ilgilenmek. Tabi şimdi büyüdü. En son 2 yıl önce kabus gibiydi. 2 ve 3 yaş sendromundan nefret ediyorum. Çok zor o dönemler. Geçen sene herkesin söylemleriyle bıraktım. Şimdi yeni bebekle uğraşıyorum yeni emekledi ve bilirsin artik
Beni israrla cagiran kendisi benim cocugumun eve zarar verdigini nereden çıkardınız oyle bir sey mi yazmışım gelecegim saati de bildirdim onayladi oturacagim en fazla yarim saat.Daha neler yahu. Eve gelecek cocuga oyuncak bulundurmak zorunda mi ev sahibi? Siz cocugunuzun oyuncaklarini yaninda taşiyin mesela? Sizin cocugu ceee ee oyunuyla oyalamakta mi ev sahibinin gorevi?
Mevlid evine 2 cocukla gitmek zaten garip oturup sizi mi oyalayacak ev sahibi, gidiyorsaniz ona göre gidin ve ev sahibi sizi oyalamadi, oyuncak vermedi diye etrafi dagitma hakkina sahip olmuyorsunuz.
Merhaba arkadaşlar
Eltimin iki yaşında bir cocugu var. Annesi, cocuk ne isterse yapıyor, veriyor. Kendi evinde bunu yapması sorun degil ama benim evimde de yapıyor.
Dün bana geldiler, cocuk içeceği bardağı kendi eline almak istiyor. Ama her defasında döküyor. Halının birine limonata, diğerine su döktü bu şekilde.
Benim için çiçeklerim ve kitaplarım cok önemli. İki kez saksımı devirdi. Canlı çiçegimin yapraklarından süt aktı hep. Kitaplarımı devirecekti son anda kurtardım.
Elektrikli süpürgemin düğmeleri ile oynadı. Evi zaten talan etti. Yemek yerken her şeye ellemesine izin verdiler. Her yer yag oldu. Ben rahatsız olunca da babası birşey olmaz dedi.
Annesini zaten defalarca uyardım.
Zaten eltim sakar birisi. Yere tatlı falan döküyor. Ayrıca bütün bunlar ben temizlik yaptıgım günün akşamı oldu. Her zaman gelmiyorlar ama ne zaman gelseler ben böyle sinir oluyorum.
Ayrıca bir konuda çok itici davrandılar: kedim geçen haftalarda oyuncak tavşanıma hallendi onların yanında. Bunlar resmen tiksindi ve bunu belli etti. Bu hafta da hoparlör açık eltim yanımda kaynımla konuşuyor. Cocuk o tavşanla oynuyor diyor. Kaynım da "cocugu oynatma o tavşanla" diyor. Resmen benim kedimden tiksindiklerini belli ediyorlar. Ben de benim kedimin pis olmadıgını söyledim. Kaynım sustu bir şey demedi.
Dün gece resmen kabus gibiydi, üstelik son degil biliyorum. Eşim de yemekten sonra kaynımla çıkınca tek başıma mücadele verdim resmen şımarık bir cocuga ve dikkatsiz bir anneye karşı.
Sabaha kadar da bunu kafama taktım.
Görüşmeyi kesemem. Çünkü sık gelmiyor. Rahatsız oldugumu belli edip yerine göre cocuga mudahale ediyorum ama buna ragmen böyle. Özellikle her gelmede halıma birşeyler dökülüyor. Önceki aydan yeni aldıgım halımda hala kahve lekesi duruyor mesela. Örtü veriyorum, eline verme diyorum ama oluyor işte.
Ha bir de mutfagıma girmesini istmiyorum. Kaç kez söyledim istemedigimi. Zorla giriyor ve orayı da yardım niyetine talan ediyor. Beyaz tezgaha tencere vs sürterek siyah çizikler bırakıyor. O gelmeden her şeyii hazır etmeye çalışıyorum sırf bu yüzden. Bu kez bulaşıklara sarıyor. Titiz oldugumu biliyor ve istemedigimi söyledigim halde böyle.
Agır kokulu yemek yaptıgım için mutfak kapısını kapalı tuttum onu da uyardım açık kalsın dedi tekrar uyardım anlattım kokudan rahatsız oldugumu
Ona ragmen elli kere açık bıraktı. Bütün eve o koku yayıldı ki kokuya karsı bu aralar cok hassasım.
Ne yapıcam ben?
Ohoo benim oğlanlar araba sürmek istiyor.Benim de iki tane elleri çabuk değildi ama o yaşlarda aşırı meraklı oluyorlar zaten.
Ben de en asgari gittim o yaşlarında.
Gittiğim yerde de oturmadim peslerinden.
Mutlaka sevdiği oyuncakları yanımda taşıdım.
Kimse mecbur değil benim çocuğumu oyalamaya.
Ha ama ben mesela bahsettiğim arkadaşımın çocuğunu oyalarım.
O benim tercihim.
Kadın harap oluyor pesinde çünkü.
Biraz nefes alsın diye.
Ben yapıyorum diye de beklemem kimseden.
Cidden bazi insanlar ozguvenle kuralsizligi ciddi karıştırmış.
Salon penceresinde bir ayağı dışarda oturmak isteyip de buna izin veren anneyi duydum.
Niyeymis özgüveni içine kaçmasın diyeymis.
Hey Allah'ım.
Hiç de sizin söylediğiniz hesap degil. Yesinler içsinler elim boldur asla sakınmamBeni israrla cagiran kendisi benim cocugumun eve zarar verdigini nereden çıkardınız oyle bir sey mi yazmışım gelecegim saati de bildirdim onayladi oturacagim en fazla yarim saat.
Evi dagilmis hanimefendinin gunun sonunda suratini bana dusuruyor. Annesi soyleniyor her yer pilav olmus diye. Ben mi yedim ben mi doktum?
Cocuk sadece orasi burasi kirik bir arabayi istedi hanimefendi. Yağli ellerini duvara surmedi, haliya da bir sey dökmedi veyahut çekmeceleri de acmadi.
Konunun bununla da hic alakasi yok. Tecrubemi anlatarak yaziya baslamam sorumsuz anneler pek yaramaz cocuklar oldugu gibi arka planda baska dinamiklerin de dondugu cocuga, cici evinin pislenmesine tahammul edemeyen insanlar da var. Konu sahibi oyle ya da degil.Bilemem. Itham etmiyorum ancak bir linc oluyorsa olaya etraflica bakmak gerek.
Oyuncak olayini da lutfen sig noktalara cekmeyin.
Madem normalde sevdiginiz saydiginiz bir eltiniz var madem ayda yilda bir geliyor ve madem her seyi iyi de cocugu ve cocuk yetistirmesi sizce sıkıntıli, durumu kurtaracak oyalayacak bir oyuncak (OYALIYICI BIR NESNE, OYUN) olsun elinizin altinda. Belki o zaman elektrikli supurgenizin dugmesine basmaz.
Tabi bir de eltinin mutfagi kirletmesi vardi degil mi?
Rahmetli babaannem derdi insanlarin onune yemek koyup ortasindan yemeyin kenarindan daldirmayin ustune kasik surmeyin diyenler var o hesap...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?