benim annem de sizin gibi herkesin sevdiği çeşidi ayrı ayrı yapardı, yaptı senelerce
benim de reflüsü gastriti olan bir babam, vejetaryan bir kız kardeşim, yarı gurme yemeğin içindeki yağın markası değişşse bilen bir erkek kardeşim var
bunların hepsi aynı evdeydi üstüne 4093750 kişi yatılı 49350576 kişi yemekli misafiri olurdu
fark şu ki annem yarım saatte 547676 çeşit de yemek yapar eli hızlıdır organizedir o soğan kavrulana kadar o sebzeler de doğranır hazırlanır --ben mesela biri olana kadar öbürünü yetiştiremem altını kapatır tekrar açarım ya da soğanı koymadan sebzesini bakliyatını hazır etmem gerekir. ama annem mutfağa girer 4 ocağın altını yakar hepsini aynı anda pişirir kavurur hazırlar yarım saatte biter, sonra çorbayı karıştırırken de tencerelerdeki herşey pişer ya da börek açar o sırada filan, kapatır çıkar toplam en fazla 1 saat. salatayı masayı kurarken hazırlar.
ama bu kadın mutfağa 10 yaşında girmiş sülalesine yemek hazırlayarak büyümüş, (kimi zaman ocakta kimi zaman tarlada tapanda) 55 senedir aralıksız yemek yapıyor.
55 sene günde 3 öğün ortalama 10-15 kişiye yemek hazırlayan bir kadınla siz ben bir olabilir miyiz? böyle bir şey mümkün mü? evlenmeden önce mutfak işçisi değildiyseniz mümkün olmaz, kusura bakmayın.
siz mantı açmıştım diye "delilik" örneği veriyorsunuz ya (bence de delilik o ayrı da) bizde herkes mantıyı tek eliyle bile açar öyle diyim yani, kadınların gereğinden fazla becerikli ve fedakar olduğu bir ortamda büyüdüm. (annem bu sıra oruç da tutuyor ama komşularına mantı açıyor ramazan hazırlığı rica ediyorlar, onun için öyle sıradan bir durum çünkü)
ve diyorum size.
gerek yooooook. yok yani gerçekten. yorularak yetişemeyerek, kendini yopratarak gerek yok. ha kesinlikle içinize sinmiyorsa asla yiyemiyorsanız bilemiyorum. değilse kasmayın. bir gün eşinize göre yapn bir gün de kendi keyfinize göre yapın .
ha ortalamadan da biraz daha ağırkanlı olabilirsiniz
e işiniz de ortalamadan biraz fazla seçiyor. bebek de minik hepsi bir arada iken birşeyler 4lük olyamacak bu kesin.
ve maalesef ısıtması olmayan ev durumu nedir bilirim, ben de öyle bir evde yaşadım egede. hayattan soğudum üstelik benim evim büyük de değildi, yine de kalorifer olmayınca eziyet oluyor kışın. bir de maalesef inşaat kalitesi çok düşük olduğum bölgede kapıdan bacadan rüzgar öttürüyordur resmen...
ki bu sıra poyraz esiyor. soğuk anacım. bu da ortalama üstü bir zorluk. insanın kanı çekiliyor yahu. bakın o evde neredeyse yemek yapmadım. tek yaşıyordum üstelik
şimdi düzgün ıstması olan düzgün mutfağı olan bir evdeyim dışarıda ayda 1 kere ya yerim ya yemem. çünkü düzenim var. motiveyim. sizin de şartlar dğeiştikçe hepsi olur. sadece biraz sabır.
yazın bol bol buzluk hazırlayın
gerekirse + dondurucu alın kışa girerken atın balkonun birine içini de doldurun
sizi bilmem de zaten benim yaşadığım yerde pazarlar filan çok pahalı oluyor hele kışları (egedeyim ama üretim olmayan bir kesimdeyim siz aydın izmir tarafındaysanız bilemiyorum)
bu mutfak çalışmasını illa yapacaksanız bari yazın yapın kışın soğuk mutfak, küçük çocuk, yemek seçen eş, poyraz ve ıssız ege kırsalı hepsi bir arada çekilir dert değil...