Kızlar Selamlar,
Tetanoz aşısı ve şeker yüklemesi için o kadar çok kafa karışıklığı okudum ki belki yardımcı olur diye kedni sürecimi paylaşmak istedim.
Aile hekimim babam olduğu için gebeliğim onların sağlık ocağından takip ediliyor. Ayrıca eşim de acil tıp hekimi. Bu sebeple kadın doğum uzmanı olarak onun çalıştığı devlet hastanesinde takip ediliyorum. 16. haftada olmak üzere her hafta bana babam da, eşim de, kadın doğum uzmanım da tetanozu ayrı ayrı ve çok da önemli olduğunu her seferinde bildirdiler. Benim geçmiş 3 senede yapılmış bir tetanoz aşım yoktu, bunu da söyleyeyim. Neticesinde 11 Haziranda, yani 20. hafta + 6 günlükken ilgili aşıyı oldum. Her gebeye uygulanan standart sağlık ocaklarında vurulan aşıydı. Nitekim 2. dozu için 11 Temmuza da gün verildi. Biri babam, biri eşim olmak üzere üç hekim de ben talep etmeden; doğum esnasında yaşanabilecek istenemeyen durumlardan ötürü anneyi korumak adına bunu bana farklı zamanlarda hatırlattılar. Açıkçası olduktan sonra da herhangi bir yan etki görmedim.
Şeker yüklemesi için de bunun tamamen gebeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Eğer sahiden günlük hayatı boyunca şekeri hayatından çıkarmış bir kadın ise, herhangi bir kilo problemi yaşamamış yahut yandaş bir hastalığı da yok ise, evet vücuna bu miktarda şeker almak istemiyor olabilir. Ancak o durumda olsaydım dahi de yaptıracağım bir uygulama olurdu. Çünkü tansiyon ve şeker gibi değerleri biliyor olmak gebelik diyetimizi ona göre şekillendirmemizi sağlayacak. Üstelik bahsedilen şekerin bir dilim baklavadaki miktar olduğu düşünülürse bana abartılan bir tepki gibi geliyor, bilemiyorum. Ama tabiki her gebelik ve gebe kendine özel. Bu sebeple doktoru nasıl yönlendirir ise o şekilde ilerlemek gerekir.
Benim şimdiye değin ölçülen açlık şekerim 79 un üzerine, tokluk şekerim ise 100 ün üzerine çıkmadı. Ancak yine de 26. haftada şeker yüklemesini yaptırıp gestasyonel diyabet için var ise nasıl önlem alabilirim öğreneceğim. Dediğim gibi yine çevremdeki hekimlerin hepsi yapılması taraftarı. Umuyorum herkes sapasağlıklı bir gebelik geçirir