Canim oncelikle allah kolaylik versin, zorlastirmasin her daim kolaylastirsin
Biz tek bir cocukla dert yananiliyoruz sen iki cocukla emin ol her seyden once cok guclu bir kadin ve annesin. Kendine guven.
Eminim her seyi dogru yapiyorsundir zira tecrubelisin. Belki gozden kacirdigin seyler olabilir. Ama onu da yine sen tespit edebilirsin.
Benim gozlemim su ki kabul etmek gerek her cocuk ayni sekilde uyku sevmiyor. Gonul hepsi guzel guzel uyusun istiyor ama bazi bebeklerin gonlu de az uyku cekiyor :)
Az evvel dr osman gonulal in uyku ile ilgili bir postuna denk geldim instagramda.
Yenidogan doneminde muhtemelen actir sik uyaniyorsa diyor.
Ancak snrasinda kontrol edilmesi gerekenler var diyor.
Mesela ortam isisi. Cok mu sicak? Ya da bebek o sicakliga uygun mu giydirilmis.
Burun tikanikligi var mi? Duzenli burun aciyor musun? Ve tabi bir de dis agrilari. Dis cikarma donemindeyse bu da mumkun ki bununla ilgili de youtubeda videolari var.
Ben sahsen ne yapiyorum
Yatmadan once dolu bos farketmez altini aciyorum biraz havalandirip bezini degistiriyorum. Bir de uyuyacagi odaya biraz erken goturuyorum ki uyku oncesi yapmam gerekenleri yaparken huysuzlanmasin cok.
Ardindan beslenmesini yapiyorum. Biraz sanki alisti gibi tok da olsa ac da olsa mama yemek istiyor uyurken, aclik tokluk durumuna gore mama miktarini ayarliyorum.
Ardindan dis meselesi. Benimki elimle pek mudehale ettirmiyor. Ancak firsat bulursam mamasindan sonra icine 10-15 kadar karanfil attigim ve serin bir yerde beklettigim zeytinyagini suruyorum dis etlerine. Bunu yapamiyorsam nurse harvey’s dis jelini emziginin kenarlarina suruyorum biraz. (Emzigi sadece uyurken aliyor) Bence hem tadi hem de yatistirici ozelligi iyi geliyor ona. Mama yedirmeye basladigim anda da fonda muzigimiz oluyor. Youtuba the most relaxing music for babies diye bir muzik var ona taktim hep onu aciyorum. Uygun bi tablet tel varsa muzigi birakiyorum uyurken de caliyor.
Benimki eger yorgunsa mama yerken kucagimda uyuyor ama uyumadiysa emzigini berdikten snra kucagima alip yatar vaziyette, ee ee diyerek dolandiriyorum bir elimde popoada pat pat yapiyor hafif salliyarak yuruyorum odada ya da ev mudaitse evde. Sabirli oluyorum ve yuruyus bazen uzasa da uyudugunu goruyorum daldigindan emin olumca biraz da oturarak bu ispeme devma ediyorum birkac dakika ardindan yatgina birakiyorum. Bir de yatarken perdelerin cekiyorum los ya da hafif karanlik olumca daha iyi uyudugunu gozlemledim.
Sayet uyanirsa ve uykusunu almadigini dusunuyor ya da goruyorsam kucagimda yine biraz daha gezdiriyorum. Uykusu varsa uyuyor ama dedigim gibi bazen uzun suruyor uyumasi bazen kisa.
Bir de en son uykusu mesela benimkinin kisadir kabullendim. Sekerleme yapiyor sanki sipa. 45 dakikayi gecmez bazen 30 dakika.
Ve inatlasmiyorum. Rutinleri yaptim ama hala uyumuyorsa kucagima alip normal bir sekilde, biraz dolaniyoruz camdan bakmaca vs. Ama pek konusmadan. Snra yine deniyorum. Uyumuyorsa birakiyorum. Uykusu iyice gelince kendi zaten iyice huysuzlaniyor ve tekrar bastan ayni seyleri yapiyorum :)
Konuyla ilgili nacizane benim paylasabilecekler bu kadar.
Not: bebisler buyumus olsa da gaz sancisi yasayabilirler. Sirtini sivazla firsat buldukca.
İkinci not: bir de “vece alna nevmekum subata” yasin suresinden bir ayet. Biz uykuyu siz dinlenesiniz diye yarattik gibi bir mesli vardi. Onu okuyorum devamli. Nas felak ayetel kursi ve insirah surelerini de hep okuyorum mamasini yedirirken.