kızlar merhaba dün rutin kontrol vardı.tahlillerimde idrar da keton 25 çıkmış.doktoruma ulaşamadım önemli birşey mi.şeker var diye diyet yapıyorum pek kilo alımım olmuyor 3 aydır aynı kilodayım.
Selam. Ben de hamileliğimin başında açlık şekeri yüksek çıkınca endokrin doktoru yönlendirmesiyle diyete başladım. Neredeyse sıfır karbonhidrat tükettim (çünkü öyle söyledi) ve meyve de yoktu. Aşırı halsizlik yaşadım ve çok mutsuzdum. Diyetisyene de gidiyordum aynı hastanede. Şekerim de dengelenmedi hiç üstüne. Ayrıca 25 günde 3 kilo verdim.
Sonra iyi gitmeyince durum başka bi doktora gittim, prof bu gittiğim.
Bana düşük karbonhidrat diyeti verilmesine çok şaşırdı. Hamilelerde karbonhidratı kesemeyiz dedi ( daha ilk trimesterdaydım bir de). Senin kan değerlerin bozulmuştur ketonun yükselmiştir dedi. Hemen baktırdık gerçekten yüksek çıktı. Hemen dedi eve git ekmek vs ye doğru düzgün beslen dedi. Beni başka bir diyetisyene yönlendirdi. Diyetisyen bana çok detaylı bir şekilde kan şekeri dengesinin nasıl düzenleneceğini anlattı. Sonra da birlikte bir diyet listesi oluşturduk. İlk liste 1800 kalorilikti ve gayet ekmek meyve vs içeriyordu hem de her öğün ve ara öğünde.
İkinci döneme girince perinatoloğumla da konuşup kalorisi 2200 olan bir diyet düzenine geçtik. Diyetisyen ve endokrincim ısrarla ama ısrarla diyetin asla tek başına işe yaramayacağını söylediler. Önce uyku saatlerin çok düzenli olacak 23.00te yatacaksın bahane kabul etmem hayatını düzene sok dediler. Sonra da her öğün ardından min. 15 dk olacak şekilde yürüyeceksin dediler. Günde 3 kere yani. Kesinlikle yürüyüşler aç karnına değil tokken olacak dediler. Yemekten 30dk-1saat kadar sonrası ev içinde de olsa yürüyeceksin dediler.
Gerçekten bunlara uyunca şekerim dengeye düzene girdi. Hatta gayet iyiydi, diyetisyen bana arada bir nasıl kaçamak yapabileceğimi nasıl dengeleyeceğimi de anlattı. Benim için de pek kolay değildi bunlara uymak, doktordan ilk geldiğimde 2 saat kadar aralıksız ağladım yere oturup yanıma kimseyi almayarak yani :) erken yatma düşmanıyım ben hiç sevmem ama alıştım.
Kendi yaşadıklarımdan dolayı diyetinizle ilgili gözden geçirmeniz gereken şeyler olabileceğini düşündüm. Belki daha detaylı bir yardım almak iyi olabilir.
Keton denilen şey, açlıktan oluyor. Yani vücuda hiç şeker almıyorsunuz diye vücud ketosiz e giriyor. Yağ yakıyor ve keton açığa çıkarıyor. Bu diyet yaparken istediğimiz bir şey, süper yağ yakım modu. Ama hamileyken yağ yakmamız istenmez. İleri derecede bir obezite vs yoksa yüksek kilo bile olsa yağ yakımı değil sadece kilo almama ya da az alma hedefleniyor. Şimdi bir meyve bir dilim ekmek yerseniz hemen keton gider öyle diyim.
Keton konusunu da çok araştırdım. Ne makaleler ne araştırmalar. İki ayrı görüş var bu konuda. Açıkçası bebek üzerinde deney gözlem yapılamadığı için pek bilinemiyor.
Bir kısım doktor ( benim 2. Gittiğim prof olan endokrin dr.) Keton bebek zeka ve beyin gelişimi için çok zararlıdır diyor. -bu noktada ben de çok endişelenmiştim ve hala bilemiyorum açıkçası bi etkisi oldu mu diye. Ama siz ileri dönemdesiniz bir şey olmamıştır. Doktorum da bunun çok uzun süre kötü değerde olmasının kötü etkilediğini söylemişti.- O yüzden kesinlikle keton istemiyorlar, diyette sıfır karbonhidrat vermiyorlar, dengelenmiyorsa insüline geçiriyorlar.
İkinci grup ise, bebeğin zaten doğduğunda açlık halinde olduğunu, ilk bir ay boyunca hep ketosizde olduğunu bu yüzden annedeki ketonun bebeğe zarar vermeyeceğini söylüyor. Bu yüzden beslenmede basit komplex farketmez şekerin karbonhidratın hiç birine ihtiyacımız yok diyor. Kan şekeri yüksekliği bebeğe daha zararlı olduğu için hiç karbonhidrat olmayan ya da buna yakın diyetler veriyor.
Ben ikincisini deneyerek başladım, hiç memnun kalmadım. İlk grubun uygulamasına geçtim hem işe yaradı hem açlıktan başım dönüp bayılcak gibi gezmiyorum etrafta.
He sonradan rahim ağzı kısalığı sebebiyle yürüyüşler yalan oldu kendimce karbonhidrat oranlarımı azaltıp yağı arttırdım ama işe yaramadı gibi. Devamlı yatar oturur vaziyette olunca şeker pek düşmüyor ama endokrin doktorum henüz insüline geçmemi gerektirecek bir yükseklik görmüyor ki 2 3 haftada bir ona gidiyorum. Bebekte de şekere bağlı bir sıkıntı gözlenmiyor. Hatta şeker yüklemesi yapıldı 75lik ve şekerim çıkmadı ama aylardır uygun diyet yaptığım için çıkmadı. Daha önceki gönderilerime de bakarsanız bu konuyla ilgili bir çok mesajım oldu. Heyecan ve panik içindeydim ama doğru doktorla ilerlemek ve size iyi geleni bulmak önemli. Umarım en kısa sürede her şey yoluna girer.