kızlar hiç tuvalet alışkanlığı konusunda düşüncesi olanınız var mı. Benim annem bizi 15 aylık öğretmiş. kayınvalidem de eşimi daha 7 aylık tuvalete tuttuğunda çişini de kakasını da yapıyodu dedi. çok şaşırdım. ama benim araştırmalarım ve doktordan öğrendiklerim 24 aylık olana kadar zorlamamam gerektiği. bir çocuk tuvalete hazır olduğunu kendisi belli edermiş(öncelikle çişin ve kakanın anlamlarını bilmesi gerekiyor,) iğrendiğini kesinlikle belli etme, yoksa çocuk suç işlediğini sanıp bu öğrenme süresi uzar ve özellikle kakasından korkar dedi(ki zaten dünyadaki tüm bebekler kakadan korkarmış vücudundan bir parça kopuyor sanırmış enteresan. ilk etapta buradan anlayabilirsin artık kakasının farkında olduğunu, ona yaptığı şeyi açıp göstermeye başlayabilirsin dedi. )
bebeklerin kasları tam 24 aylık olmaya başladıklarında devreye girip çalışıyormuş. doktor sen istediğin kadar öğret, çocuk kaslarını çalıştırmayı bilmiyor, geldiği an salıyor dedi. araştırmalarım da bu yönde zaten. biz arada deniyoruz aa tuvalete oturduk bak kaka çiş kaka çiş diyoruz ama çocuk popoyu sıyırıp kalkıyor ve oturduğu yerin içine bakmayı tercih ediyor.
her tuvalete girdiğinde onu karşına oturtup sana bakmasını sağla dedi doktor,(tabi mahrem yeri görmeyecek şekilde) ben de akşamları öyle yapıyorum bana gülerek suratını buruşturup heh heh diye sesleniyor. kıpırdamadan bana bakıyor.
Annemle kayınvaliedem başlayalım diyip duruyor. gündüzleri kayınvalidem bakıyor. uyardım onu anlattım bunları. aklında varsa bile en azından sadece oturağına veya tuvalete götürerek 3 5 dakika ona sadece göster primasını çıkartmadan dedim. bakalım tamam dedi ama inş zorlamaz çocuğu.
kız çocukları 1,5 yaş ile 2 yaş arasında öğreniyormuş.
erkek çocukları ise 2 yaş ile 3 yaş arasına kadar uzayabiliyormuş. yani oğlumun 3 yaşına kadar öğrenememesi problem değilmiş. içim rahatladı.