2010 Eylül Anneleri Paylaşım Alanı

süte yoğurt koymadan mı mayalıyorsunuz ben mi yanlış okudum
bide yoğurdu mayaladığınız gğn mğ yoksa ertesi gün mü veriyorsunuz?

ben normalde kendimize 3-4 kilo mayalıyordum hazır sütten geçen bi yapıyım dedim fazla güzel olmadı

ben normalde kendimize 3-4 kilo mayalıyordum hazır sütten geçen bi yapıyım dedim fazla güzel olmadı

Bir kereliğine bile olsa güvenilir bir yerden köy yoğurdu bulup alın onunla mayalayın bence. Sonra da mayanızı kaybetmeden kendi mayanızla devam edin. Ben öyle yapacağım. Hazır yoğurtlar gü<el mayalamıyor ben annemden biliyorum.

Ben yoğurdumu hep kendim yaparım. Hem günlük sütle mayalıyorum,hem de pastörize keçi sütüyle(kay sütün keçi sütü var marketlerde).Pastörize yani uzun ömürlü sütle mayalayınca biraz kıvamsız oluyor,tek fark bu. Günlük sütle daha koyu kıvamlı oluyor.
1 lt sütü kaynatıyorum ve kaynamaya başladıktan sonra da 10 dk kadar tutuyorum ocakta ki suyu azalsın,kuru maddesi artsın,daha kıvamlı olsun. Daha sonra sütümü yoğurdu yapacağım kaba alıyorum(genelde kapaklı borcam) ve ılınmasını bekliyorum. Süte serçe parmağımı sokup içinde tuttuğumda 7ye kadar sayıyorum,parmağım sıcak olmalı ama yanmamalı,dayanabileceğin bir sıcaklık olmalı. Önceden 1-2 saat oda sıcaklığında beklettiğim 3 tepeleme dolu çorba kaşığı mayayı,sütten birkaç kaşık alıp sulandırıyorum,iyice karıştırıyorum.Sonra yoğurdu mayalayacağım kaptaki süte yavaş yavaş döküp hafifçe karıştırıyorum. Kapağını kapatıp,kabımı orta kalınlıkta bir bez veya battaniyeye sarıyorum.Oda ısısında 3 saat kadar bekletip kontrol ediyorum,salladığında hafif katılaşmış olacak(biraz sulu olması normal,buzdolabında birkaç saat tutunca katılaşır).Çok suluysa 1 saat daha bekletip buzdolabına kaldırıyorum.Daha fazla da bekletilebilir ama ne kadar beklerse o kadar ekşi olur.En sağlıklısı keçi sütünden yoğurt,keçi sütü bulabilirseniz tavsiye ederim.Keçi sütü anne sütüne en yakın süt.
Ben henüz ek gıdaya geçirmedim kızımı,bugünlerde tattırmaya başlayacağım.

İşte aradığım tarif. Süpersin! Ne zamandır keçi sütünden denenmiş bir yoğurt tarifi arıyordum. Çok sağol :)
Bu arada ne kadar çok kişi başlamış ek gıdaya. Benim doktorum kesinlikle tadına bile baktırma, alışsın malışsın hurafelerine inanma dedi. Ben mümkünse 1,5-2 yaşına kadar emzirmek istiyorum, bunu doktorumla da paylaştım ve doktor bana şunu dedi;
"6. ayından önce tadına alışsın diye verdiğin besinler nedeniyle bebeğin sütünü eskisi kadar hevesle istekle emmez, en azından günün her saati eski randımanı alamazsın ve zamanla bünyen daha az süt üretmeye başlar. 6. aydan sonra ek gıdaya geçsen bile onun asıl besin kaynağı yine sen olmalısın, en azından bir kaç ay daha. Ama sen farklı besinleri 6. aydan önce tadtırıp da sütünü azaltırsan bebeğin 6. aydan sonra seni sadece atıştırmalık olarak kullanır ve bir süre sonra da sütün tamamen kesilir" dedi.
Tabi sütten erken kesmek isteyen anneler için sorun da yok dedi.

Ayrıca "Ama ben asla önermiyorum, harika bir gıda, mükkemel bir besin, anne sütü. Anlamıyorum nedir bu ek gıdaya geçme hevesi, telaşı. Zaten ömrü billah başka besinlerle beslenecek, bari hayatının ilk 1-2 senesinde tam anlamıyla onun için yaratılmış mükkemel bir besinden faydalansın" dedi.
Bana bu demeçi verdiğinden beri bebeğimle buz dolabının önünden bile geçmedik

Canım benim dr da benzer seyler söyledi. Bunlara ek olarak ek gıdaya erken başlanırsa ilerde alerji, böbrek ve karaciğer hastalıkları çok oluyor dedi ama oğlum doymuyor mama da almıyor. Ek gıdaya ne kadar geç baslanırsa çocuk gıdaları o kadar zor kabul ediyor sonra yemek secen yemez içmez çocuklar oluyorlar. Ek gıdaya geç başlayan çocuklar katı gıdaları yutmayı bile bilmiyor agzına taneli gelen her seyi kusuyor. Her yerde 4. Aydan sonra bebeklerin enerji ihtiyacı artar anne sütü tam karsılayamaz yazıyor. Ne yapsak ben de bilemedim

Son düzenleme:
Dilek1971 tskler tarifin icin bende denicem keci sutunden ama tamamen keci sutumu kullaniyosun yoksa inek sutuyle karistiriyomusun bide gunluk mu yapmak gerekir bebeklere verirken acaba
Dun tvde bi doktor konustu ek gida hakkinda 6 aydan once kesinlikle verilmemeli ve yapilan en buyuk yanlislik meyve sulariyla baslamak oldugunu soyledi bebek tatli seyleri daha gec tatmaliymis sonra diger corba yogurt gibi seyleri istemezmis ilk once yogurt sonra sebze corbasi daha sonra meyve puresi suyu degil pure halinde verilmeliymis kesinlikle muhallebi onermiyo hic bi yarari olmaz diyo

evet aynısını ben de düşündüm bugün inşallah bulabilirim

canım biliyorsun bizim dr da ek gıdaya erken diyor su bile yok
ben 1-2 kez elma 1 kez armut yalattım çok az yoğurt tattırdım onu da kustu başka da bişey vermedim

Son düzenleme:
Yoğurt tarifi için teşekkür ederim dilek1971. Sanırım ben keçi sütü bulamam. Muhakkak vardır marketlerde de çıkıp alamam. Yoğurdu günlük yapmayı düşünüyorum bir de... Burda yalnızım, bulunduğum şehir çok soğuk, bebeğimle hergün çıkamam ki. Acil durumlarda çıkıyoruz sadece. Neyse şimdilik anne sütü ile devam ediyoruz.

Kızlar ayrı bi başlık açtım ama size de sorayım oğlum için bebek telsizi almak istiyorum kullanıp memnunum dediğiniz bi marka var mı? Bilmediğim bişey almak istemiyorum
İkinci olarak sterilizatör ve ısıtıcı almak istiyorum. Hem sterilize edecek hem ısıtacak hem de çok pahalı olmayan memnun kaldıgınız bi ürün tavsiye edebilir misiniz?
Arzumun iki ürünü var 1. Sterilizatör ve ısıtıcısı 2. Bebe multi robot. Multi robot bana çok cazip geldi kullanan var mı?
Arzum sterilizatör ve ısıtıcı: http://www.arzum.com.tr/tr/products/?ID=255
Arzum multi robot:http://www.arzum.com.tr/tr/products/?CID=40

Son düzenleme:

Ya kafam karıştı şimdi. Bizim doktorda araştırmaları takip ettiğini ve yavaş yavaş ek besinlerin 4.aya inmesi fikrinin yaygınlaştığını söyledi. 6.aydan sonra ek besinlere başlandığında çocuğun tamamen adapte olmasını 8.9. ayları bulduğunu ve bu aylarında ek besin için geç olduğunu söyledi. Sindirim problemlerinin artma sebebinin buna bağlandığını söyledi. Ama asla doymayacak sadece tadına bakacak dedi. Öğrenecek dedi.

Şimdi düşünüyorum ve bana mantıklı gelen doymadan yavaş yavaş tatması bence. Zaten anne sütünü çok seviyolar ben hiç görmedim ek gıdaya başladığı için sütü bırakan. :S

Canım telsizler zararlı. Şöle onlar çalıştırdığın zaman sürekli radyo frekanslarıyla yayın yapıyolar. Yani bi nevi radyasyon diyebiliriz. Bizim ev labirent gibi çok gereksinim duyuyorum ama yine de almayı düşünmüyorum.

Aaaa canım haklısın hamileyken okumuştum bunu unutmusum iyi ki söyledin rahat olur diyordum ama çocugumu riske atamam hem bi masraf eksildi iyi oldu sağol

Rica ederim canım,çok sevinirim faydalı olursam. Ben bu tarifi günlük keçi sütüyle deneyeceğim yakında ama bu mevsimde bulunmuyor. Ama unutma ki kıvamlı bir yoğurt olmuyor uzun ömürlü sütten,daha çok, yoğurttan sulu ayrandan koyu bir şey oluyor ama tadı ve besleyiciliği süper.Zaten bebeklerimiz kıvam aramaz tada bakar.
Ben de ek gıdaya geçmedim.Doktorumuz 6.ay sonu dedi.Yalnız benim doktor 5.ay sonu az az tattırmaya başlarız dedi, 1 çay kaşığı kadar günde.Ben de o bırakana kadar emzirmek istiyorum,2 yaşına kadar olsa süper olur.
Ama geçen gün bir araştırma kafamı karıştırdı,yurtdışında yapılan bir araştırmada ilk 6 ay anne sütünün bebeklere yetersiz geldiği ve ilk 6 ay anne sütü dışında ek gıda almayanlarda alerji ,demir eksikliği ve birkaç rahatsızlığa daha sık rastlandığının kanıtlandığı yazıyordu.Kafam karıştı.Sonra düşünerek kafamı daha da allak bullak ettim. İlk 6 ay sadece anne sütü sloganı yaklaşık 9-10 yıl önce başladı. Görünüşte mama firmalarını batıracak bir akım gibi dursa da aslında mama firmaları bu akımdan çok faydalanıyor.Dikkat et,bütün mama firmaları bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin diyor,neden?Aslında çıkarları var çünkü ilk 6 ay sadece anne sütü verebilen az anne var,yanlış emzirme teknikleri,doğum sonrası zorluklar,tecrübesizlik ,doktorun yanlış yönlendirmesi (ben de ilk kızımda yaşadım bunu)vb sütün yetmemesine neden oluyor.Sonra ne oluyor,mama firmaları bizim ürünümüz anne sütüne en yakın besin diyerek ürünlerini satıyorlar.Aslında süt yetmiyorsa pirinç unlu muhallebi,yoğurt ve başka ek gıda verilebilir.Bizim eskiden bir doktorumuz vardı ,asla formül mama verme derdi,vereceksen yap eski usul muhallebini keçi sütünden yedir derdi.Hatta 1 yaşından önce inek sütü vermeyin,alerjisi olabilir de hikaye derdi.
Tabii ben yine de sadece anne sütü devam ediyorum fakat biraz endişeliyim şimdi.

Ben tamamen keçi sütüyle mayalıyorum canım ama istersen karıştırabilirsin. İnek sütüyle de ayrıca yapıyorum,değişik olsun diye. Keçi sütü günlük olarak da satılıyor İstanbul'da bazı marketlerde ama bu mvsimde yok,bu nedenle uzun ömürlü alıyorum,o her zaman oluyor . Ben ilk kızıma yoğurt mayaladığımda 2 günde bir yapardım.Yani bugün yaptığımı 2 gün verirdim.Günlük de yapabilirsin ama besin değeri çok değişmez bence yoğurdun,2-3 günde birşey olmaz. Sebze çorbalarını ise günlük yapmak daha iyidir,besin değeri azalır çünkü.
Bence de önce tatlı gıda verilmez.İlk kızımda yoğurt ve sebze çorbasıyla başlamıştık 4.ay sonu ama o anne sütü +mama alıyordu,o nedenle erken geçmiştik. Sonraki aylarda meyva pürelerine başlamıştık

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…