Ben yoğurdumu hep kendim yaparım. Hem günlük sütle mayalıyorum,hem de pastörize keçi sütüyle(kay sütün keçi sütü var marketlerde).Pastörize yani uzun ömürlü sütle mayalayınca biraz kıvamsız oluyor,tek fark bu. Günlük sütle daha koyu kıvamlı oluyor.
1 lt sütü kaynatıyorum ve kaynamaya başladıktan sonra da 10 dk kadar tutuyorum ocakta ki suyu azalsın,kuru maddesi artsın,daha kıvamlı olsun. Daha sonra sütümü yoğurdu yapacağım kaba alıyorum(genelde kapaklı borcam) ve ılınmasını bekliyorum. Süte serçe parmağımı sokup içinde tuttuğumda 7ye kadar sayıyorum,parmağım sıcak olmalı ama yanmamalı,dayanabileceğin bir sıcaklık olmalı. Önceden 1-2 saat oda sıcaklığında beklettiğim 3 tepeleme dolu çorba kaşığı mayayı,sütten birkaç kaşık alıp sulandırıyorum,iyice karıştırıyorum.Sonra yoğurdu mayalayacağım kaptaki süte yavaş yavaş döküp hafifçe karıştırıyorum. Kapağını kapatıp,kabımı orta kalınlıkta bir bez veya battaniyeye sarıyorum.Oda ısısında 3 saat kadar bekletip kontrol ediyorum,salladığında hafif katılaşmış olacak(biraz sulu olması normal,buzdolabında birkaç saat tutunca katılaşır).Çok suluysa 1 saat daha bekletip buzdolabına kaldırıyorum.Daha fazla da bekletilebilir ama ne kadar beklerse o kadar ekşi olur.En sağlıklısı keçi sütünden yoğurt,keçi sütü bulabilirseniz tavsiye ederim.Keçi sütü anne sütüne en yakın süt.
Ben henüz ek gıdaya geçirmedim kızımı,bugünlerde tattırmaya başlayacağım.