bızım doktorumuzda artık baslayablırsınız dedı cormaya falan gercı ben baslamıstım yogurt cıcıbebe falan verıyordum sadece corba vermedım sımdıye kadar sımdı onuda verıcem corbaya tuz falan atıyomusunuz yoksa oylecemı verıyorsunuz?
İlk yılda tuz, şeker, inek sütü ve bal kesinlikle yasak.
İnek sütünü yoğurtlarda ve muhallebide, şekeri de muhallebide işlenmiş olduğu için kullanabiliyoruz.
Çorbayı da ben aşağıdaki gibi yapıyorum;
Yarım havuç ve yarım patetesi küp küp doğruyorum, içine 1 yemek kaşığı pirinç koyuyorum. Bunu yaklaşık bir sb. suda tencerenin ağzı kapalı olacak şekilde haşlıyorum. Ağzı açık olursa vitamin değeri azalıyor çünkü. Suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra da kısık ateşte pişiriyorum. Sebzeler ve pirinç yumuşayınca ki bu da genelde 10 dk. içinde oluyor tencereyi ateşten alıyorum ve içine 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı koyuyorum. Sonra blendırda tüm içeriği eziyorum. ilk başlarda tüm pirinç taneleri tamamen yok olana kadar karıştırıyordum. Kıvamına göre çok koyuysa yeterince kaynar su ekleyerek kıvamını seyreltiyorum. Sonuçta normal çorba kadar akıcı olmayan, püre kıvamlı bir çorba elde ediyorum.
İlk günlerde birkaç kaşıkla başladım, şimdi nerdeyse 100 ml yiyor, bi de artık blendırdan geçirirken de iyice pürüzsüz olmasını beklemiyorum. Azıcık havuç ve pirinçler kalıyor, pürtüklü yiyeceklere de alışması için. Bir de meyve püresi ve çorbayı, yoğurt ve muhallebiye göre daha iştahla yiyor.
Ben şimdiye kadar aşağıdaki şekilde bir yol izledim, size de tavsiye ederim.
Önce meyve suyuyla başladım, elma suyu. 2 gün bu şekilde gittik, baktım bir sıkıntısı yok, havuç suyu da ekledim. İki gün de böyle denedim, sonra muhallebi de vermeye başladım. Bu şekilde her iki günde bir yeni birşey ekliyorum listeye. Ama bunu da züenli olarak yapmıyorum. Bakıyorum sürekli aranır durumda ve sütüm azsa ve o an günün hangi anına denk geliyorsa ona göre bir ek besin veriyorum.
Bu aralar 15 gün içinde meyve suyunu püreye çevirdim. şimdi armut suyunu da koyuyorum ve bu aralar sabah erken saatlerde meyve püresini yedirmeyi adet edindik, havalar tam grip havası, ben grip oldum, şükür oğlum olmadan atlattık.
Öğle saatlerinde sebze çorbası, akişam üstü 4-5 gibi yoğurt, akşam 8-9 gibi muhallebi.
Bir de her öğünün sonunda mutlaka son lokmalarını su olacak şekilde tamamlıyorum. Suyu aralarda vermek karnının şişmesine ve iştahsız olmasına neden oluyormuş. Onun için ben hep kapanışı suyla yapıyorum. Bir de suyu şimdi alıştırmazsak sonra tatsız tuzsuz geldiği için alıştırmak daha zor oluyormuş.
İlk başlarda hiç bir zaman bir öğün yerine geçmedi ek gıda, son bir iki gündür sütüm de azaldığı için hastalıktan sanırım daha az emiyor. Bir de zaten hangi ek gıdayı verirsem vereyim bi yarım saat kadar sonra emmek istiyor. Onun için vazgeçilmez bişey sanırım emmek, bu şekilde rahatlıyor, onun için beni bırakacak diye de çok telaş yapmıyorum. Sonuçta sadece doymak için değil, rahatlamak için de emiyorlar.
Biraz uzunca oldu ama bir hayli okudum bu konuda ve bildiklerimi paylaşmak istedim. Ayrıca yanlış yaptığım bir nokta varsa, uyarmanızı da isterim