Çocuk sahibi olmak istemiyorum

Ben de asla çocuk istemiyordum 28 yaşımda evlenir evlenmez doğurdum, bir daha asla diyordum 9 yıl sonra çok isteyerek 2. yi yaptım ve 1 yıl sonrasında sürpriiizz 3. ye hamileydim.
İstemediğinizi biliyorlarsa abuk sabuk davranışlarında tersleyin gitsin. Hormonlarda problem yok, geleceği görmüşsünüz, anne olmak çok zor ama bigün hamile olursanız birden duygularınız değişecek(hormon burada kendini gösterir), çooook seveceksiniz ve eminim hergün varlığına, sağlığına şükredeceksiniz.

Tabiki de zorunda degilsin, gercekten yapma hatta, netsin cünkü.
Herkes anne olmak zorunda degil.
Inan coooook büyük bir sorumluluk. Iki tane evladim var, hayatim tamamen degisti tüm duygularim hislerim.
Kendi canimin bir önemi kalmadi onlarla nefes aliyorum. Bu duyguyu kaldiramayan yapmamali.
Insanin dünyada gerceklestirebilegi en büyük proje, ürün, tez ne derseniz deyin adina.
Bir yandan sana saygi duyuyorum bir yandan da tüm annelere saygi duyuyorum.
Ne anne olmak kötü ne de olmamak.
Bir salin su kadinlari yahu. Kutuplasmayalim.

Merak ettiğim iki sorum var.
1. Siz neden bu konuyu bu kadar üstünüze alındınız?
2.
'' Boşluktan ibaret fikirler mıçan insanlar, içi boş aforizmalar, görüşler sığ ve saçma...''
Ağır betimlemeler değil mi?
İsteyen istediği fikri buraya yazar.
Fikirlerinize saygı istiyorsanız, fikirlere saygı duymalısınız..

Çocuk istememek normal bir şey ama çocuk "sevmemek" biraz değişik.

Ben de henüz çocuk düşünmüyorum, sorumluluk bana şimdilik ağır geliyor ve başka önceliklerim var bu açıdan sizi anlıyorum, anne olmayı sevmiyor olabilirsiniz bu da anlaşılır, ama çocuk sevmemek bana biraz ürkütücü geldi. Sonuçta siz de bir zamanlar çocuktunuz, o da insanın bir evresi. Bu kadar zıt olmanız normal mi bilemedim.

. Bir de şöyle düşünün içtenlikle çocuk sahibi olmak isteyen binlerce kadın var hormonlarda sorun yok ama tıbben olmuyor.Sizinki tamamen şu anki duygularınızla ve tercih meselesi ile ilgili. 2,3 sene sonra farklı düşünebilirsiniz.

Ben de çocuk sevmem gürültüye tahammül edemem çünkü bunda anormal bir durum yok

:) ilk soruya cevap vereyim. Doğurdum ben malum. Halihazırda doğmuş ve büyüyen bir evladım var. Fikir belirtmekte bir sıkıntı yok. Ancak o fikri belirtirken bir genelleme üzerinden aşağılama söz konusu ise, haliyle üzerime alınır cevap veririm. Peki ben size sorayım, siz neden üzerinize alındınız yazdıklarımı? Siz denk geldiğim kadarıyla Freud üzerinden paylaşım yapmışsınız. En azından bir kaynak göstermişsiniz. Her ne kadar Freud teorilerini mutlak doğru olarak kabul etmesem de, sizin yazılarınızda genelleme ve aşağılama görmedim. Üzerinize alınmanızı gerektirecek bir durum da göremedim.

İkincisi birileri çıkıp "bence anne olanlar fakirlikten anne oluyor. Zengin olup yapacak bir şey bulamayınca anne oluyor. Boşluktan anne oluyor. Bencillikten anne oluyor. Bence annelik iğrenç onlar da biliyor ama kabul etmiyor" gibi kesin yargılar ile konuşunca, bir anne olarak üzerime alınıp "o iş öyle değil arkadaş" demem çok normal değil mi?

Kaldı ki sizin yazılarınızla ilgili olarak freud'u okuduğum ve birçok görüşünü kabul edip, bir kısmını saçma bulduğum halde "mutlak doğru budur" demediğiniz için bir imada bulunmadım.

Uzun yıllardır buradayım, belki yazılarıma denk gelmişsinizdir. Genel olarak yumuşak, saygılı ve nispeten umursamaz bir tavrım var. Ancak bir iki yorum epey hadsiz geldiği için, benzer bir üslupla karşılık verdim.

Bu sabah uyurken bi baktım da kızıma varsın Türkiye turu Avrupa turu Dünya Uzakdoğu turu kalsın o yanında sağlıkla olduktan sonra bu duygu için böyle gezmeleri tercih etmezdim Allah isteyen herkese versin amin bu duygu çok başka

Öncelikle sizin yazılarınızı biliyorum. Daha önce böyle ifadelerle yazdığınızı görmediğim için çok şaşırdım. O yüzden yazdım yoksa üstüme kişisel alınma yok.
Konuya gelirsek, siz iyi bir annesiniz.Ayrıca isteyerek anne olmuşsunuz.Burada bahsi geçen anneler istemeyerek toplum baskısı ile anne olanlar.Çoğu üye onu söylemiş.
Fakirler çocuk yapar söylemi de aslında şunun için çocuk sahibi olmak amacı olmayan bazı insanlara bir varoluşsal amaç verir. Oyalanma verir.Bu bilinçli anne olanlar için geçerli değildir.Olamaz da.Bazı insanlar bundan çocuk sahibi oluyor.Çocukları evden ayrılınca yalnız olmayayım evde diye çocuk sahibi olan gördüm.
Böyleleri de var.Sizin gibi bilinçli anneler de var.
Ayrıca Freud sadece bir Kuramcıdır. Bir çok diğer kuramcı gibi.Her dediği tabiki mutlak doğru değil.Sadece bazı süreçlerde kendince tez üretir o kadar.Katılıp katılmamak kişilere kalmış.
Zaten kendisi de libido kuramı ile çoğu insan üremeye meyilli der. Ama arada üremek istemeyen içgüdülerini dinlemeyen kişilerde çıkar.Bunlara da boş yapıyorlar diyemeyiz.Insan çok komplike bir varlık.Tek bir yaşayış stili yok.
Mesela ben var olduğum düzenden memnun olmadığım için ölünce bile benden bir parçanın bu düzende devam etmesini istemiyorum. Bu benim çok kişisel bir düşüncem. Kişisel hayatımda bunu çok dillendirmem. Çünkü çoğunluk anneliklerine hakaret algılayabilir.(Sizi kast etmiyorum.)
Mesela o anneler hayatından ve yaşadığı çevreden çok memnundur ve çocuk sahibi olur. Bu düşünce ile empati kuramayabilir anlıyorum.
Yani toparlarsam burada annelere söylenen bazı sert sözleri hiç üstünüze alınmayın. Bu bilinçsiz anneler için söylenmiş sözler.
Siz bilinçli çocuk yetiştiriyorsunuz.Sizinle alakalı değil.
Bu konu hassas bir konu.Tek bir doğru yok..
O yüzden saygı çerçevesinde herkesin fikirleri değerli..

Cocuk kesinlikle istemiyorsaniz doğurmayın. Ne doğuranin başı göklerde ne doğurmayanin. Sonucda hayat sizin hayatiniz...kimse ama kimse karışamaz.
Eminimki yazmışsınızdır ama eşiniz ne diyor bu duruma?

Sevmiyorsunuzdur, istemiyorsunuzdur, karar size ait tabii ki. Kayinvalideniz konuyu bu kadar abarttigina göre halden ve laftan anlanayacak biri demek ki. Acik ve net olarak cocuk sevmedignizi ve istemediginizi soylemissiniz ona, tavirlarinda hala degisen bir sey yok anladigim kadariyla. O halde ya esinizle ikiniz kv ile son kez kararli bir sekilde konusacak ve konuyu kapatmasini isteyeceksiniz ya da iyi bi sert cikacaksiniz kadina, o olacak, agzini acamayacak.
Yalniz cevap yazmak icin mesajinizdan alintiladigim kısmı cogu kadin bilmiyor ve bilmeyerek anne olup gidiyor zaten. Fark edip arastirip uzmanindan ogrenmiyor da. Ha dogru mu elbette degil. Keske herkes bilincle, cocuk yetiştirmeyi bilip anne olsa.

Kesinlikle hassas bir konu. Esasında anneliği kutsal gören ve dahi anneliğe lüzumundan fazla mana yükleyen bir zat değilim. Ancak bizler anne olarak özellikle bazı özel durumlarda çok fazla yıpranıyor ve her hareketimizi Sorguluyoruz. Her daim çözüm üretme, daha iyi ne yapabilirim diye düşünme hali oluyor. Sadece fiziksel bir yorgunluk değil, ruhsal ve zihinsel yorgunluk da var ve bu ömür boyu sürecek bir sorumluluk.

Durum böyleyken anneliği tecrübe etmemiş kişilerin adeta niyet okur gibi yargılarda bulunması sinir bozucu olabiliyor. Bu hiç kemoterapi almamış bir insanın "aslında kemoterapi alırken kişi şunları hisseder, şöyle düşünür, şöyle davranır" demesi gibi bir durum. Teoriler, kuramlar, fikirler aktarılabilir. Bunda sıkıntı yok ve hatta olmalıdır da. Ancak inkar edilemeyecek bir gerçek de var. Tecrübe. Bir durumu yaşamadan, o durumun sonuçları hakkında kesin yargılara varılamaz. Hislerin ve düşüncelerin tahmininde Bulunulamaz. Evet insan çok komplike bir canlı, tam da bu yüzden annelik her anlamda değişime sebep oluyor. Tecrübe etmeden de sebep olduğu hislere ve düşüncelere vakıf olmak mümkün olmuyor. Hiç çocuk sahibi olmak istemeyeni ben anlıyorum. Sebeplerini ve bu sebeplere yükledikleri manayı da idrak edebiliyorum. Ancak henüz anne olmamış ya da hiç olmayacak birinin benim düşüncelerimi, hislerimi anlayabilmesi mümkün değil. Varsayımdan öteye Gidemez söyledikleri. Bu varsayımlar beni rahatsız etmiyor. Lakin üslup sıkıntılı olunca, bende de sıkıntı hasıl oluyor :)

Önce haddinizi bilin durmayi bilin tamam anladık çocuk isteme ki çok saygim var asla istemeyene kendi hikayemide anlatmakla ugrasmicam burada amma cok geniş bir kitleye hitap eden sitede yaziyorsan saygılı olucaksin.
Burda bir çok anne anne adayi ya da anne olmak isteyen kadin var ve sizin gibi çocuk sahibi olmak istemeyenlerde var buna saygımiz var elbette amma siz de evladi olanlari olmasini isteyenlere saygili olun ne demek çocuk baş belasi bu yazdiginiz çok çirkin ve dua edin ki bir gün ölesiye çocuk istemeyin olsun diye yanip tutusmayin zira bu yazdiklariniz fazla bence en yakin dostumdan biliyorum da cok büyük konustu cok agir oldu sonu soylediklerinize dikkat edin lütfen

Ben de 2yıldır evliyim. Çocuk bakmanın çok büyük bir sorumluluk olduğunu yeğenlerimden gördüğüm için sürekli erteliyorum. Yeğenime bakmışlığım var,fırsat buldukça gider oyun oynarım. Çocuk gelişimi kurslarına gittim, çocuk psikolojisi ile ilgili Aletha solter kitaplarını falan okuyorum, kitaplığım psikoloji kitaplarıyla dolu. Attachment parenting hesaplarını falan takip ediyorum. Yine de kendime çocuk bakacak kadar güvenemiyorum. Öylesine çocuk yapılmaz bence bir hazırlık süreci olmalı. Ama kötü anne diye bir şey olmaz. Benim annem de bence beni yetiştirirken hatalar yaptı, kırgınlıklarım var. Belki de bu yüzden anne olmayı sürekli erteliyorum hata yapmaktan korktuğum için. Ama o zaman o kadarını biliyordu,eminim kötü niyetli değildi. Her anne çocuğu için en iyisini ister.

Uzun uzun açıklamışsınız, teşekkür ederim.
İçimden geçen şu, şu an tabii ki ölmek istemiyorum, yaşıyorum mutluyum. Ama ölüm dinginlik ve huzur olarak canlanıyor zihnimde.
Yaşam ise düğün salonundaki bir pistte olmak gibi. Oynuyorum, eğleniyorum ama içimde "ulan biz burada tepinip napıyoruz" hissi var.
Ve sizin söylediğiniz gibi seçim şansım olsa doğmak da istemezdim.
Kesinlikle kötü, mutsuz bir hayatım yok. Aile olarak da çok şanslı sayarım kendimi. Ama belki de her insan aynı sıkılıkta bağlı değildir hayata.
O nedenle çocuk düşüncesi korkutucu geliyor bana. Yok olmama engel olacak bir parça gibi. Benim öğrettiklerimle beni temsil edecek, yeri gelecek mutsuz olacak, yeri gelecek mutsuz edecek.
Belki bazılarına arabesk gelecek bu düşünce ama hissiyatım bu.

Çocuk isteyen çoğu insanın gözünde rahatına düşkün, sorumluluk almak istemeyen, çocuk sevmeyen ve sorunlu olarak tanımlanıyor çocuk istemeyen insanlar. Hem çevremde gözlemlediğim hem de internette okuduklarım bu yönde.
Ama bunlara sıra gelene kadar olayın gerçekten psikolojik arka planı var. Bu ölüm güdüsüdür ya da başka bir şeydir ama vardır illa ki bir şey.
O his gelmiyorsa zorlamanın anlamı yok.

Kitap önerisi için de teşekkür ederim. En kısa zamanda alıp okuyacağım

Yazdığım şeyin yanlış ya da çirkin olduğunu düşünmüyorum. Evet çocuklar bana göre baş belası, bu benim düşüncem. Çocuk istememe nedenlerimden biri de bu zaten. Neden bu kadar sinirlendiğinizi anlamadım. Burda sizin çocuğunuza özel bir durum yok ya da bunun “bence erkekler baş belası demekten” bir farkı da yok.Size göre öyle değil ki çocuk sahibi olmuşsunuz. Ama sanırım annelik default olarak sizde bir gerginlik yapmış. Daha önce de yazdım, tekrar yazıyorum herkes çocuk sevmek, çocuklarla iyi anlaşmak zorunda değil.Burda da benimle aynı düşüncede olan bir çok insan var. Siz böyle davranınca da bir anda fikrimiz değişmiyor yani bilginiz olsun.

Anlamadiginiz çok aşikâr neyse tekrar anlatirim şöyle ki çocuk sevmemen ya da bas belası baş derdi olarak gormen zerre umrumda değil ve bu fikirde olanlarin anne olmamasini saygiyla karşılıyorum.
Ama tekrar altini cizerek yazayim ki net olsun burda anne olanlar anne olmak isteyenler var saygılı olmak zorundasin eger saygi bekliyorsan ve evet benim de 2 evladim var cok zor buyutmeye çalıştığım ama extra gergin degilim bu yuzden sadece maddi manevi cok zorlanarak buyuttugumuz saygılı merhametli vicdanli sevgi dolu olsun diye uğraştığımız evlatlara baş belasi demen beni evet cok kızdırdı. Yoksa çocuk sevmeme ya da istememe degil tabi ki sevmek isfemek zorunda degilsin ve asla da demem nasil sevmezsin yaaa sadece karsilikli saygi

Ben de çocuk sahibi olmakta çok tereddüt edenlerdendim kısmet bu zamanmış..sizinle aynı haftadayiz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…