Tecrübeli annelerr sorum size. İlk çocukta çocuğa bakabilir miyim endişeleriniz var mıydı? Neler yaptınız, kitap eğitim vs ? Yoksa baktıkça mı öğrendiniz her şeyi? Kalabalık bir aileden gelmedim, benden küçük kardeşimde yok. Yani bir bebeğe bakıldığına yakından şahit olmadım detaylarına . Yetersiz gelirim korkusu sardı şu sıralar. Neler yapmak lazım? Bebek bakım eğitimleri vs düşündüm de tecrübesi olanlardan bilgiler almak istiyorum
Tabii ki eline aldığında çok farklı ama hiç korkmayın bir şekilde zamanla rayına oturuyor her şey. Ben özellikle emzirmeye kararlıysanız bunun için eğitim alabilirsiniz diye düşünüyorum, çok faydalı olur. Diğerleri, yıkamak, uyutmak, ağlamasını susturmak bir şekilde eşinizin de yardımıyla yapılıyor ama emzirmek sadece anneye ait bir süreç olduğu için eğer yanınızda tecrübeli anne-abla vs yoksa profesyonel yardım almanız çok çok iyi olur.
Teorik bilgilere sahip olmak adına YouTube'dan videolar izleyebilirsiniz. Mesela ben şunlardan çok faydalanmıştım:
1) Ceyda Düvenci kanalı, çok çok faydalı playlistler var. Anne TV başlığında hem hamilelik süreci, hem doğum sonrası bilgiler, sohbet muhabbet aralarına sıkıştırılmış, canınız sıkılmadan izleyebiliyorsunuz. Özellikle Ebe Ayşe Öner tavsiyeleriyle, bebeğin nasıl altı değiştirilir, nasıl yıkanır, nasıl emzirilir, nasıl gazı çıkartılır... İlk bebeğim çok gazlıydı, Ayşe hanımdan çok güzel gaz için masaj yöntemleri öğrenmiştim, aşırı işe yaramıştı. Ceyda Düvenci'nin kanalı karışık, ben daha öz bilgiye ulaşmak istiyorum derseniz direkt Ayşe Öner'in kendi kanalındaki videolara bakabilirsiniz.
2) Prema Sundari kanalı, Ukraynalı doğalcı bir anne. Emzirme, bakım, uyutma hakkında çok güzel bilgiler veriyor, özellikle bezsiz bebek videosu büyük ilgi toplamıştı. Ben de bezsiz yapamasam da çok yöntemini denedim, mesela hiç ıslak mendil kullanmadım, hep Prema'nın önerdiği şekilde poposunu lavobada yıkadım, böylece çocuklar çok erkenden bezden kurtuldular. Videolarını çok tavsiye ediyorum. Ve aksanlı konuşmasını dinlemek de ayrı bir hoş
3) 2 anne 1 mutfak kanalı, özelikle ek gıda dönemiyle ilgili çok dolu bilgiler veriliyor ama hem hamilelik hem de Yenidoğan bakımıyla da ilgili bilgiler mevcut. Ekgıda döneminde çok faydalanmıştım.