Merhaba,
Ben de hamileliğimin 12. haftasındayım. Acaba aranızda şeker değerleri yüksek çıkan ve buna göre diyet uygulayan var mı? Nasıl bir programınız var acaba? Benim kafam çok karışık. Detaylı olarak açıklayacağım şimdi.
Aralık ayında ölçüldüğünde 103 çıkan açlık şekerim için doktorum yüksek demişti. Bunu şimdi kontrol altına almamız lazım zaten ilerleyen dönemlerde yükselecek demişti. Bu sebeple acilen bir endokrin uzmanına gitmiştim.
Bu gittiğim uzman bana kesinlikle hiç bir şekilde karbonhidrat ve şeker tüketmemem gerektiğini söyledi. Çok dayanamıyorsam kahvaltıda light etimek, günde bir adet yeşil elma yiyebilirsin demişti. Ben de bunu uygulamaya başladım. Ne kadar zor olduğunu anlatmama gerek yok sanıyorum :) Bir hafta on gün kadar boyunca her gün evde şeker takibi yaptım, aslında tokluk değerlerim çok normal hatta sınırın altındaydı ama açlıklarım nispeten yüksek gibiydi. Ben bunu düzenleyemiyorum diyip diyetisyene gittim, endokrinin söylediklerini de ilettim buna göre bir diyet programı çıkarttılar bana. 25 gün kadar böyle devam ettim. Diyete maksimum seviyede bağlı kaldım, hiç bir kaçamak yapmadım.
Değerlerimde değişiklik olmayınca takibinde olduğum perinatoloğumun önerdiği bir profesöre göründüm(endokrin)
Bu sırada 25 günde 2,5 -3 kilo kadar verdim. Ki normalde çok zor kilo veren bir insanım.
Ona yaptığım diyeti anlatınca çok şaşırdı ve çok kızdı. Yağ yaktığım için ketonumun yükselmiş olabileceğini söyledi. Bu uyguladığım diyet vücudu ketozise sokabilecek kadar az karbonhidrat içeren bir low carb diyetmiş. Hemen yeni tahliller yapıldı. Ertesi gün tahlil sonuçları üzerine tekrar görüştük. Keton+++ olmuştu. İstersem önerdiği diyetisyen ile yeni bir program hazırlayabileceğini söyledi. O diyetisyen ile de görüştüm. Bu sefer günde 6 porsiyon meyve içeren her öğünde 2 dilim ekmek içeren (muadil değişimleri de verildi tabii ki) 2000 kalorilik bir diyet verildi. Hem yeni diyetisyen hem de yeni endokrin doktoru hamilelikte düşük karbonhidrat içeren bir diyet yapmamın çok sağlıksız olduğunu söyledi.
Bu diyeti uygulamaya başlayınca keton değerim hemen negatife döndü. Bir kaç gün geçince anladım ki aşırı enerjisiz olmamın sebebi hiç şeker içermeyen bir diyet yapmammış. Resmen beynim çalışmıyordu. Tek yaptığım bütün gün koltukta bir sağa bir sola yatmaktı. Ayrıca sürekli, koltuktan her kalktığımda gözüm kararıyordu. Ben bunu hamileliğin kendisine bağlıyordum ama yanlışmış sanırım. Günde 1 saat yürüyüş yapmak zorundaydım ve yürüyüşü sevmeme rağmen ağlayarak gidiyordum.
Şimdi bu yeni diyeti uyguluyorum ama iki doktorun birbirine bu kadar zıt konuşması kafamı çok karıştırdı. Ayrıca yükselmiş olan keton değerimin bebeğin beyin gelişimini etkilemiş olma ihtimali de var ve bu beni geriyor. Doktorlar nasıl bu kadar farklı tedaviler uygulamış olabilir diye araştırdım. Yabancı makaleler okudum ve bir konferans konuşması buldum. Dinlemek isteyenler için linkini aşağı koyuyorum.
Lily Nichols - 'Is Low Carb Safe During Pregnancy?' Buradan anladığım kadarıyla bu low carb diyetlerin insan doğasına daha uygun olduğu gibi bir sonuca varılmış ama hamileler üzerinde deneysel çalışmalar yapmak mümkün olmadığı için bunun tam bir araştırması ve doğru sonucu yok gibi duruyor. İlk gittiğim doktor bu görüşteydi diye anlıyorum. İkinci doktorum ise geleneksel uygulamadan yana.
Ne kadar kafa karışıklığı yaşadığım anlaşılıyordur umarım.
Benzer sıkıntıları yaşayan ve buna ne göre diyet yapanlar varsa yorumlarınızı bekliyorum.