- 8 Nisan 2011
- 1.989
- 2.027
-
- Konu Sahibi Nefesimmmsin
- #22.141
Çok güzel arastirmissin ve anlatmissin tebrik ederimBen bu aşı işinin bu kadar hızlı ilerleyeceğini düşünmediğimden bana gelmez sıra gözüyle bakıyordum ama dün geldi.
Dünden beri bulduğum yayın makale ne varsa hatmettim. Henüz doktoruma sormadım, önce kendim ne istediğime karar vereyim sonra doktora da soracağım ki yaptır diyeceğini tahmin ediyorum.
Daha çok biontech ve moderna üzerinde yazılar bulabildim. İsrail tüm ülkeyi aşılamayı başardığı için orada hamile verileri var. Bir de 90 bin gebe üzerinde bir uygulama üzerinde takip yapmışlar. Bu sanırım amerikada. Moderna ve biontech olanlar var burda. Hatta linki var indirip biz de kayıt yapabiliyoruz. Pfizer ın kendi devam eden bir araştırması da var şubatta başlamış. Ayrıca 5 yaş üstü çocuklarda da araştırma yapacaklarmış ama henüz başlamamış. Bunlar dışında da büyüklü küçüklü pek çok araştırma var. Hiç bir yerde, haliyle, hamilelikte aşılanmış annelerin bebekleri hakkında bir araştırma bulamadım. Konu konuşuluyor ama bu çok yeni o yüzden şu an yok. Beni de düşündüren tek nokta burası. Sadece aşı ile bebeklerde de antikor oluştuğu biliniyor.
Araştırmalarda net bir şekilde yazan şey şuydu. 3. Trimesterdaki gebelerin coronavirus e yakalanmaları durumunda ağır hasta ve ölüm olanları hamile olmayanlara göre daha yüksekmiş. Hatta semptomsuz vakalar da dahil olmak üzere erken doğum, preeklampsi oranları virusu alanlarda daha yüksek görülmüş. Bunlar farklı araştırmalar ve burada anlamlı farklar varmış. Bir de bu dönemde aşılanan gebelerde antikor oluşma hızı ve miktarı biraz daha yüksek yani bu iyi bir şey. Daha iyi korunur olunuyor. Plesenta üzerinde aşının hiç bir zararı gözlenmemiş.
Yani şu ana kadar anladığım şu. Aşı olmazsan da normal bi insana göre 2 hatta 3 kat fazla korunmak gerekiyor çünkü kötü sonuçlar bizim için daha yüksek. Olursan da normal bi insana göre daha iyi etki ediyor aşı hem de bebeği de koruyor.
Bundan sonrası benim lise son biyoloji bilgilerimle anlayıp yorumladığım kısmı.
Şimdi bu mrna aşıları, vücuda küçük bir kod parçacığı girmiş gibi davranıyor. Bu mrnacık hücrelere giriyor ama dna nın bulunduğu çekirdeğe giremiyor, bu da dnamızla oynanma ihtimalini falan zaten yok ediyor. Hücredeki sitoplazma ile beslenip kodunda yazılı olan proteini üretiyorlar. İşte biz bu üretilen proteini virüs sanıyoruz. Halbuki virüs değil, ortada virüs hiç yok. Vücut virüs var sanıp hemen savaş moduna geçip antikor üretiyor. İşte sonra virüsle karşılaşınca yapmamız gerekeni vücut biliyor oluyor. Bu antikorlar o kadar küçük ki plesenta ile bebeğe de ulaşıyor. ( burayı tam anlamadım yani mrna da ulaşıyor olabilir bebek kendi bağışıklık sistemi ile üretiyor da olabilir hatta sanırım daha çok böyle. Mrna da minicik bişey) Bebek de bağışıklık kazanıyor. Harika.
Bilemediğimiz şey bu proteinin erken dönemde vücuda girmesinin acaba bebekte beklenmeyen bir etkisi olur mu? Bunu bilmiyoruz. Tahminler ve kitapsal veriler sorun olmayacağını söylüyor ama teori ile pratik her zaman tutmayabiliyor.
Sinovac ile ilgili daha az bilgi bulduğum için kıyas yapamıyorum ama sinovac virüsün kendisinin bir parçasını içeriyor. Onu vücuda alınca yine antikor üretiyoruz. Bebek de aynı şeyi yapıyordur. Sonuçta bu antikorları bir şekilde oluşturuyor. Aynı şekilde ölü de olsa bebeğin erken dönemde ölü virüs parçacığı ile tanışması bebekte bir yan etki yapar mı bilmiyoruz. Mantıken yapmaz, sonuçta antikor oluşuyor niye yapsın. Ama işte insan ürünü işler bunlar her zaman yanılma payı var.
Burada herhangi bir görüşüm yok sadece araştırmamı paylaşmak istedim. Zaten buraya kadar okuyan varsa tebrikler. Size kitap göndereyim :) yazdıklarımda hata varsa beni de allah affetsin.
Herkes kendine dikkat etsin. Covide yakalanmayın.