- 25 Şubat 2014
- 899
- 1.705
Estağfurullah, kıyas yapmak için sorduğunu düşünmemiştim ve onu kastetmedim aslında. Ve evet haklısın aynı aylarda doğan bebeklerle üç aşağı beş yukarı yapabildikleri şeyleri paylaşmak faydalı. Geride bir durum olursa erken müdahale olasılığı artar.Kıyaslamak için sormadım. Her bebeğin gelişimi farklı tabiki. Çok kalabalık bir ailede büyüdüğüm için ve çok sayıda bebek gelişimi gördüğüm için kıyaslamanın anneyi üzmekten öteye gitmediğini biliyorum. Ben sadece acaba aynı ayda doğan bebekler ile aşağı yukarı aynı durumda mı yoksa çok mu geride diye anlamaya çalıştım. Eğer çok geride olmuş olsaydı destek vermeli miyim? Ya da sizler desteklediniz mi diye soracaktım. Aslında bebelikleri değil annelerle kendimi kıyaslamış olacaktım. Oynanan oyunlar yapılan her tür etkinlik bilişsel ve duyusal olarak gelişimini etkiliyor. Gördüm ki aşağı yukarı gelişim özellikleri aynı. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için
İş arkadaşımın kızı otizmli. Daha önce de belirtmiştim. Aylık kontrole özel bir doktora iki yıl boyunca götürdükleri halde doktor hiç anlamamış. Yürüyemiyor ve konuşamıyor olmasını giç önemsememiş. Olur olur acele etmeyin diye geçiştirmiş. Eve gelen bakıcı abla demiş “bu çocukta problem var, bi baktırın.” diye. Ancak arkadaşım o zaman kabullenmiş problemi olduğunu. Arkadaşım oldukça içine kapanık yaşayan birisi, kimseyle görüşmez, etmez. Anneanne, babaanne gibi büyüklerle de görüşmüyormuş. O yüzden kızının gelişim geriliğini kimse farketmemiş. Yani kısaca evet kıyas yapmak kötü ama bazı durumlarda faydalı olabiliyor.