• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2011 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

ıyı aksamlar arkadaslar
ben bırsey sormak ıstıyorum.sızler bebeklerınızın yemek saatını nasıl ayarlıyorsunuz.mesala 3 saatte bır beselenecek.saat 1 de beslemeye baslıyorum 2 ye kadar suruyor.4 te beslersem 2 satte bır mı beslemıs olurum.yanı mamanın bıttıgı saatımı baza alıcam yoksa vermeye basladıgım saatimi.ben heo basladıgım saatı baza alıyorum bu seferde yedırmem 1 saatı buldugu ıcın 2 saatte bır beslemıs gıbı oluyorum.

ıyı aksamlar arkadaslar
ben bırsey sormak ıstıyorum.sızler bebeklerınızın yemek saatını nasıl ayarlıyorsunuz.mesala 3 saatte bır beselenecek.saat 1 de beslemeye baslıyorum 2 ye kadar suruyor.4 te beslersem 2 satte bır mı beslemıs olurum.yanı mamanın bıttıgı saatımı baza alıcam yoksa vermeye basladıgım saatimi.ben heo basladıgım saatı baza alıyorum bu seferde yedırmem 1 saatı buldugu ıcın 2 saatte bır beslemıs gıbı oluyorum.

cnm bıttıgı saat baz alınır.hanı sonucta en son mıdesıne hangı saatte besın gırdıgı onemlıdır.ben anlayamadım senın bebiş nekadarlık kı 1 saatı buluyor? bızımkı 15 dk .tas catlasa 20 oda cok nadır.merak ettım nekadarlık ve nekadar mama verıyorsun kaç cc?

cnm benım bebegım 43 qunluk bı atepta 20 cc yı hemen ıcıyor sonra daha yemek ıstemıyor ben zorladıgım ıcın 1 saatı buluyor 10 dk yıyr sonra sıkısıp bırakıyor.ben 3 saatte bır 75 verıyorum sanıyordum ama dedıgın gıbı bıttıgı saat baza alınıyorsa 2 saatte bır verıyormusum .mama ıle bslemek cıdden zor ıs mıs kafam karıstı 2 saatte bır 75 cokmu olurkı

Kızlar benim kızımın bel bölgesinde, küçük bir mongol lekesi var. Sizin kuzularda da var mı?

bebeklerın dogdugu zaman sırt bolgesınde popoda yada kalcada morartı gıbı bı leke cnm zararsız buyudukce kaybolurmus kızım 4 yasında baya bı azaldı dogdugunda mosmor ve kucuktu gıttıkce sılınerek buyudu kayboluyor nerdeyse

şarjım bıtıyor yarın gorusmek uzere su beslenme konusudna sızler nasıl yapıyorsunuz benı aydınlatırısanız sevınırım

cnm benım bebegım 43 qunluk bı atepta 20 cc yı hemen ıcıyor sonra daha yemek ıstemıyor ben zorladıgım ıcın 1 saatı buluyor 10 dk yıyr sonra sıkısıp bırakıyor.ben 3 saatte bır 75 verıyorum sanıyordum ama dedıgın gıbı bıttıgı saat baza alınıyorsa 2 saatte bır verıyormusum .mama ıle bslemek cıdden zor ıs mıs kafam karıstı 2 saatte bır 75 cokmu olurkı
zını

sımdı anladım canım.benımde sıkıntım emerken sureklı aglaması 3-5 cekıyor sonra vızıkkk vızık sonra yıne cekıyor yıne aglıyor.burnu tıkalı dıye yapıyor dıyorum ama hergunde tıkalı olmazkı bırde emerken kakasını yapıyor ondan dıorum bu hem ıkınıp hem benı emmeye calısması bır haylı zor.anlıyacagın yavrum hıcc ama hıcc huzurla emmıyor.ağlaya sızlaya.tek sıkıntım bu.bu sekıl emerkende sureklı hava yutuyor agzından aka aka emıyor mendıller yetmıyor emzırırken agzının kenarına kac kat koyuyorum bılsen.dışarı cıkarsak bıberonla verıyorum sütümü ozamanda 80 cc falan.yanı 75 fazla deıl bence.gercı bende tam normalı ne bılmyorum ama bnmkıde aynı senınkı gıbı.acaba benı 10 dk da emerken kaç cc emıyordur?
bu arada bebeğim 6 gunlukken sağdıgım sütümü sımdı dondurucudan cıkardım ısıttım onu verıcem.kolostrum ya bu süt.şifa olsun dıye yavruma:)

cnm bıttıgı saat baz alınır.hanı sonucta en son mıdesıne hangı saatte besın gırdıgı onemlıdır.ben anlayamadım senın bebiş nekadarlık kı 1 saatı buluyor? bızımkı 15 dk .tas catlasa 20 oda cok nadır.merak ettım nekadarlık ve nekadar mama verıyorsun kaç cc?

cnm sen emziriyosun yaa ondan kısa sürüyor.maksimum tek memede 15 dk da alabileceğinin en üstünü alıyor.ama mama öyle değil işte.biz 2. ayı doldurduk dün hala 120 cc mamayı 1 satte yiyor.bazen 1 saati aştığı için mmayı çekiyorum bozulmuştur diye.mamayla beslemek çok zor çok.hele geceleri..bende sütüm az olduğu için geceye ayırmaya çalışıyorum.gece daha rahat oluyor emmesi heraçıdan.bide memedyi doyunca kendi çekiliyor uzatarak :)) doyduğunu anlıyosun.bu biberon olayı zor.doydu mu doymadı mı.veriyosun yiyiyo diğerinde yemiyo..aman öfff...bol süt istiyorum bol sütttttttttttttttttt

TEMMUZ ANNELERİNDEN BİR ARKADAŞ BULMUŞ SAĞOLSUN BENDE KOPYALADIM...

Süt için huzur, uyku ve su

Yanlış inanışlar hayatımızın her döneminde olduğu gibi annelikte de yaygın. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Emzirme, anne sütü ve bebek bakımı konusunda sorularımızı yanıtlayan Dr. Kadir Tuğcu ise "Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artıyor" diyor.

Annenin sütü olması için ne yapması gerekir?

ınsan memesi inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt hücrelerinden anında süt yapılır ve bebek emdikçe de gelir. Süt olayı tamamen psikolojiktir.

kadının yerli yersiz üzüntülerle dolmamış olması gerekir. Niyet de önemli. Annenin bebeğini emzirmek istemesi önem taşır.

Birçok anne lohusalık döneminde komposto, bol şekerli meyve suları içerek veya tatlıyla süt miktarını artırmaya çalışıyor. Bu mümkün mü? Süt yapan yiyecek var mı?

Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat ederseniz, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. anne bunları yiyince bol bol su içme arzusu hisseder. Bol bol su içince de süt miktarı artar.

Yani keramet helva, tatlı, soğan, pekmez veya kompostoda değil bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.

Küçük göğüs ve süt
'Küçük göğüslü kadının sütü olmaz' deniyor, doğru mu?

Bu da yalandır. Göğüsün büyüklüğü, memenin ucu veya şekliyle sütün akışı ve gelişi değişmez. Memesi küçük kadından gürül gürül süt gelebilir.

Sütün kalitesi yemeğe göre değişir mi? Et, karides, meyve, sebze yiyenle ekmek ve çorbayla beslenen anne arasında süt farkı olur mu?

Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. ıyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark olmaz. Ancak iyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı kendisinedir. Çünkü süt yapmak için belli miktarda mineral vücuttan alınır. Bu minarellerin vücutta az ya da çok olması, kalan miktarın anneye yetip yetmediği meselesine bakılmadan vücut aynı miktar minerali anneden süt için

alır. Yani zarar anneye olur.

Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. ılk aylarda gelen süt farklıdır, bir ay sonra, iki ay sonra, altı ay sonra gelen süt farklıdır. ışte bu nedenle mamaların da bir ay, iki ay, üç ay ve sonrası için farklı tipleri yapılmıştır.

Mesela prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir. Onların sütü normal doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklıdır. Yoksa annenin yediği içtiği ile hiçbir ilgisi yoktur. Fakir kadının da zengin kadının da sütü aynıdır.

Gazın ilacı hareketAnnelerin diğer bir korkulu rüyası da gaz yapıcı gıdalar. Annenin yediği şeylerden gaz bebeğe geçer mi?

Gaz yapıcı gıdalar annenin bağırsağında gaz yapar. Hiçbir zaman annenin bağırsağında oluşan gaz, kana karışıp, kanla memeye gidip, memeden de çocuğa geçmez. Bu tamamıyla bir uydurmadır ve hurafedir.

Peki gaz neden olur?
Gaz, çocuğun sütü emerken yuttuğu havadır. Gazın az olması için memenin siyah kısmının olduğu gibi bebeğin ağzına girmesi gerekir. Biz yetişkinler de yemek yerken hava yutarız, ama biz hareket ettiğimiz için gazımızı rahat çıkarırız. Bebekler gazlarını hareket edemedikleri için çıkaramazlar.

Gaz çocuğun doğduğu gün değil, yaklaşık 20'inci günde başlar ve dördüncü, beşinci ayına kadar yani dönme hareketleri başladığı zaman da biter.

Eğer çocuğu çok kucağa alırsanız, hareket ettirirseniz çocukta gaz olmayacaktır. Ameliyat sonrası hastayı yataktan kaldırıp yürütmelerinin nedeni de işte budur. Hasta vücut hareket kazanınca gazı çıkar. Çünkü kişi kalıp gibi yatarsa gaz olacaktır.

Aynı şey çocukta da yaşanır. Gaz hadisesi kalıp gibi yatmaktan oluşur. Eski insanlar bunu salıncak ve beşikle çözümlemişler. Yani çocuğa hereket kazandırmışlar. Çocuğu kucağa alacaksınız, yürüyeceksiniz veya masaj yapacaksınız ki gazı çıksın.

Bir de halk arasında sıkça söylenen; 'Emziren kadın ayağını üşütürse sütü de üşür, gaz olur' sözü vardır...

Böyle bir şey yoktur. Bunlar tamamen hurafedir.

Peki gazı iyi çıkmayan çocuk ne yapar?

Gazı çıkmayan çocuk annesine üç tane haberci gönderir. Çok hıçkırık tutar, emerken karnından gurul gurul sesler gelir ve aşağıdan çok gaz çıkarır. Rahatsız olan bebek, ağlayarak annesinden intikamını alır.

Gazı önleyen ilaçlar var mı?
Midede bağırsakta oluşmuş havayı yok edecek bir ilaç yeryüzünde henüz bulunmamıştır. Bu iş için rezene ve benzeri pek çok otlar kullanılır. Bunların en büyük özelliği potasyum elementinden zengin olmalarıdır. Potasyum da bağırsak hareketlerini artırır. Bağırsak hareketleri artınca da çocuğun gazını alttan çıkarması kolay olur. Ama oraya gelene kadar gaz yine ağrısını ve sancısını çocuğa yapmış olur.

Nasıl gaz çıkarılır?
Çocuğun gazını çıkarmak için poposunun hemen üzerine belinin altına elle masaj yapmak ve rutin hareketlerle vurmak gerekir. Çocuğun canının acımaması için elin iç kısmının kullanılmaması, ele yay şekli verilerek içeride hava biriktirip yastık görevi yapılması önemlidir.

Bebek doydu mu?
Doyduğunu nasıl anlarsınız, ağlama açlık işareti mi?

Doyan çocuk, su içmesini sevmez, su verdiğiniz zaman iğrenir gibi yapacaktır ve içmeyecektir.

ıkincisi idrar sayısı günde dörtten fazla olacaktır. Üçüncüsü ise kakasının sarı hardal rengi ve cıvık olmasıdır. Bunlar varsa çocuk iyi besleniyor demektir.

Az yiyen çocuk kestane kestane, top top sert kakalar yapacaktır. Lüzumundan fazla yedirilirse de yeşil renkte kaka yapacaktır. Eskilerin dediği gibi yeşil kaka yapan çocuk, ayaklarını üşütmüş anlamına gelmez.

ıshal harici yeşil kaka yapan çocuk 'çok yemek yiyor' anlamına gelir. Bu durumda ishal sancısı gibi bir hazımsızlık sancısı oluşacak ve bebek ağlayacaktır. Bu durumu çözmek çok daha zordur. Çünkü gaz çıkarmak iyi gelmeyecektir

Emzirmenin süresi var mı?
Yeni doğan bir bebek genellikle bir memedeki sütün yarısını üç dakikada, diğer yarısını da yorulduğu için beş dakikada içer. Yani sekiz dakikada bir memedeki sütü bitirir. Diğer yarısına da 10 dakika dersek arada bir gaz çıkardıktan sonra ikinci memeye geçersek bu çocuk için yeterli.

Fakat zamanla anneler bir öğün bir göğüsten diğer öğün diğer göğüsten meme verebilir.

Ama bu herkes için geçerli değildir. anne ile bebeği arasında farklı zamanlamalar oluşabilir.

Kucağa alınan çocuk hep kucak ister mi?

Bu da eskilerden gelen bir hurafedir. Bebek kucağa tabii ki alınacaktır. Özellikle de ilk aylarda hem gaz sorunu hem bebeğin duygusal gelişimi açısından bebeğin buna ihtiyacı vardır.

Kucağa almanın alışkanlık yaratıcı hikâyesinin kökeni Osmanlılara kadar uzanır. Gelinle kaynana o dönemlerde aynı evi paylaşırdı. Gelin sürekli çocuğu kucağına alıp dolaşınca da işler kaynanaya kalırdı. ışte bu nedenle de, gelin çocuğu kucağına alıp işleri aksatmasın işler de kaynanaya kalmasın diye kaynanalar bu yalanı uydurdu! Bir de 'Çocuk sonra kucağa alışır' sözü eklenip olay süslenince bu yanlış kanı yıllar boyunca sürüp gitti.

Son düzenleme:
günaydınlarrrr
bugün oğlumun 40 ı çıkıyor kime gelelim 40 ucurmasına:))))))

kalktık kahvaltı faslı bitti Ömerim uyuyor kalksın banyosunu yaptırayım kuzumun sonra bende yıkanayım akşamda 40 uçurması yaparız:)))

kızlar faceki gruba eklenmek isteyenlere arkadaşlık gönderdim. kabul edildikten sonra gruba eklicem
canım ben özelden yazmıştım

Kızlar benim kızımın bel bölgesinde, küçük bir mongol lekesi var. Sizin kuzularda da var mı?

benim de kızımın başının arkasında çilek lekesi var ama zamanla geçiyormuş

zını

sımdı anladım canım.benımde sıkıntım emerken sureklı aglaması 3-5 cekıyor sonra vızıkkk vızık sonra yıne cekıyor yıne aglıyor.burnu tıkalı dıye yapıyor dıyorum ama hergunde tıkalı olmazkı bırde emerken kakasını yapıyor ondan dıorum bu hem ıkınıp hem benı emmeye calısması bır haylı zor.anlıyacagın yavrum hıcc ama hıcc huzurla emmıyor.ağlaya sızlaya.tek sıkıntım bu.bu sekıl emerkende sureklı hava yutuyor agzından aka aka emıyor mendıller yetmıyor emzırırken agzının kenarına kac kat koyuyorum bılsen.dışarı cıkarsak bıberonla verıyorum sütümü ozamanda 80 cc falan.yanı 75 fazla deıl bence.gercı bende tam normalı ne bılmyorum ama bnmkıde aynı senınkı gıbı.acaba benı 10 dk da emerken kaç cc emıyordur?
bu arada bebeğim 6 gunlukken sağdıgım sütümü sımdı dondurucudan cıkardım ısıttım onu verıcem.kolostrum ya bu süt.şifa olsun dıye yavruma:)

bizimki de aynı bu şekilde yapıyodu ben de gaz sancısı yüzünden olduğunu düşünüyorum, yalnız şunu farkettim, benim göğüs uçlarım öyle çok çok büyük değil, o yüzden önceden de bazen alırken zorlanırdı ama yine de alırdı. galiba şimdi çocuk gaz sancılarıyla falan da uğraşırken bi de o zahmete katlanmak istemedi o yüzden almamaya başladı memeyi. yani alıyo bırakıyo alıyo bırakıyodu sürekli, ağlıyodu hep, öyle emdiğinden de bi hayır gelmiyodu zaten:( hele sol göğsümün ucu diğerinden daha da küçük, onu hiç almıyodu o göğsümü sağıp verdim bi ara (medela nın calma biberonuyla, tavsiye ederim bu arada biberon kullanmak zorunda kalanlara, anne memesi gibi emmesi gerekiyo, öyle bedavadan ağzına gelmiyo yani:) bu durumda memeyi reddetme durumu da olmuyo). ama sonra silikon meme ucunu denedim ve şimdi o kadar rahat emiyo ki sanki hiç öyle şeyler olmamış gibi:) sanırım bebeklerin huyları zamanla degısebılıyor, onlara uyum göstermek lazım galiba:) ben ısrarla meme ucumu vermeye calıstım daha da hırcın oldu (daha önceden memeyi aldığı için böyle bişey olucağını düşünemedim çünkü), ve tam doymadıgı için de hırcınlıgı arttı maalesef:) ama şimdi iyiyiz:) siz de deneyin deişik bişeyler biri mutlaka çözüm olur...

.....Aynı dertten müzdarıp olan bir anneyim kolik agrısı anne sutune karsı bagırsaklarının gosterdıgı tolorans olcusunde artıyor yada azalıyor doktorum bana anne sutunun yag oranının bebegın bagırsagında yarattıgı ( laktoz ) baskı gergınlık ve baskı yaratır 3 ay surer bu durum demıstı ozellıkle bebegın 4. ve 6. haftasında artıs gosterırmıs..bız 3 gundur aynı sızınde anlattıgınız krızlerı yasıyoruz durup dururken aglama krızlerı kıpkırmızı olma hali ellerini yumruk yapıyor ve emzirirken geri cekılıp aglıyor sonra gene emıp aglıyor vssne yazıkkı bu durum daha en az 1.5 ay surecek en az bızım saat aksam 4 ile 8 arası tutuyor aglamaktan yorgun dusup uyuyor en sonunda ama bızde bıtıyoruz esimle .denemedıgımız
ilac yontem kalmadı sab mylicon metsil rezene masaj kimyonlu kremler ...agrı tutunca tutuyor bizde evde dolastırıyoruz sureklı omuzda sıkı sıkı sarılıyoruz opuyoruz yanındayız sakın ol gıbı telkınler yapıyoruz yanı acıkcası elımızden ne gelıyorsa ..Allah hepşmşze sabır ve kolaylık versın bebeklerımızede saglıklı bır omur

aynı şekilde bizimki de... bi kaç gündür daha sakin, çünkü silikon meme ucu kullanmaya başladım...çok büyük göğüs uçlarım yok benim, önceden de zaten bazı bazı zorlanırdı alırken memeyi, galiba şimdi zaten sancıları da oldugu ıcın ugrasmak istemiyo memeyi almak için, başta bi saldırıyo bi iki kere çekiyo, sonra biyerine bişey olmuş gibi aglamaya başlıyo, sonra tabi açlık da agır basıyo yine alıyo memeyi biiraz daha emiyo , yine aglıyo:( bunların sonucunda bazen tutuyo meemyi nihayet ve emiyo ama yoruluyo tabi bu kadar cırpınmada ve uyuyakalıyo tam emmeden:(bazen de hepten koparıyo yaygarayı ve almıyo memeyi naparsan yap:)) ama silikon uçla olay çözüldü, hiç sesimi çıkarmadan alıyo memeyi emiyo, tabi o sırada gaz kıvranmaları oluyo ama meme emmeyi bırakmıyo yine de:)geçicek inşallah hepsi, Allah yavrularımıza ve bize kolaylık versin, onların da işi zor :)

Back