bencede en sağlıklısı evde doğum ama çok iyi bilinçli bir ebe olacak benim arkadaşım ilk doğumunu hastanede yaptı beklemediler hemen kestiler 20 dikiş attı ebeler ama ikincisinde ölürsemde hastaneye gitmem dedi ve evde yavaş yavaş sancılarını çekti ebe geldi zaten bebek doğdu sorunsuz bir şekilde zaten bebekte yada anne doğuramzsa ebeler hastaneye gidin diyor benim annemde bütün doğumlarını evde yaptı dikey çok rahat doğurdum diyor daha temiz keşke benimde imkanım olsada bene evimde doğursam ama cesaretim yok sezeraynlı olduğum için 2 sezeryan olacak
Böyle yapanların varlığı aslında azımsanmayacak kadar çok. Ama ne yazık ki dogmatik fikirlerle yetişiyoruz. Bilim bize birşey söylüyor ama yarın bunun aski söyleniyor. PEKİ olayı değiştirene kadar bıçak altına yatanlara ne olacak. En son ihtimal olarak evet hastane düşünülebilir ama hastaneyi evime getirecek kadar deneyimli uzman(hatta şu an iki farklı akademi bulduğumu belirtmeliyim) "EKİP VE EKİPMAN" BULMUŞSAM DENEMEYE TAMAMEN KAPALI OLMAMIN ANLAM YOK BENCE. Ya da bağnazlık yapıp asla kata demeden önce bir araştırmanın daha uygun olduğu kanaatindeyim. Tıpta gelişme diyoruz ama üzücü ki inklapçılık ilkemizi hiçe sayıyoruz.
Bildiğim bir örneği söylemeliyim. Doktor hastaya bakıyor bekliyor ki doğum yapsın. uğraşıyorlar itmeye çalışıyorlar, annenin canını acıtıyorlar ama bebek gelmeye niyetli değil. Yıllanmış bir hemşire de hastanın ricası ile o an hastanede. Ve hemşire hemen diyor ki bu bebek kaburganıza yerleşmiş. başı sıkışmış. Sezeryan gerekli. Ve doktorun da onayı ile sezeryan yapılıyor. Görülüyor ki bebek uzun zamandır orda imiş. vücudu büyümüş ama kafa sıkışık olduğu için fark edilmemiş. Ve bu olay ultrasonlarda da görülememiş. Ve ne üzücü doktorumuz bile bunu anlayamamış.
Bunu neden anlattım. Herpimiz bize öğretileni ezberliyor ve bulgulara dayanarak neticeye varmaya çalışıyoruz. Ama deneyim ayrı bir olay. Sadece araştırıyorum ve sıcak bakıyorum diyorum.
Bir çok kişiye hasta, sakat doğacak bu çocuk aldır deniyor ama çocuk doğuyor ki, sapasağlam!
Veya doktora geliniyor deniyor ki yaz bu ilacı benden sana tatil. Bakıyor doktor endikasyon tutuyor. Oysa ki bir ilaç için uzun süre deneme süresi olmalı. Ama bu çok masraflı bir iş diye önce bizim üzerimizde deneniyor sonra baktık olmadı deyip piyasadan kaldırıyorlar.
Bunu da şunun için söylüyorum. Tıp da hata yapabilir!Kaldı ki bahsettiğim durumdaki kişiler de uzman hekim. Ayrıca deneyim sahibi kişiler.
Bir de hastane için steril demiş bir arkadaşımız var. Düşüncesine saygı duyuyorum ama ben benzer şekilde ne yazık ki düşünmüyorum. Okuduğum tür bir kaç profesörün yazısındaki ifadeleri hatırladığım kadarı ile söylemiştim. Hastane ortamında olmayan doğumlarda enfeksiyon oranının diğerlerine nazaran daha düşük olduğu ve bu yüzden hastane doğumlarında ilaçların şart olduğu ama gelecekte evde doğumu teşvik edebilirsek bunlara gerek kalmayacağı yazılı idi. Ben demi,yorum ki aşısını vurmayacağım ama bu evin daha steril olduğunu gösterir.
Daha yazmak istediğim çok bilgi var ama ne yazık ki vaktim az.
Verdiğiniz örnek için teşekkür ederim.