Bu gidişata dur demek istiyorum.



ama işte sıkıntının kaynağı "benim en büyük sıkıntım dediginiz gibi basit bir ödev sorumluluğunu bile almamasi. ben bu ödevi yapmadan gidersem nolur kaygısı yok. bu seneye kadar malesef hep biz takip ettik ödevin ne, bitirdin mi vs diye. en azindan sizin takip ediyor olmaniz güzel. " değil mi

yani çocuk hiç ödevini yapmadan gitmemiş ki okula

oğlum 3 yaşında bakın yazı ile yazayım üç yaşında iken ana okulunda eve boyama vermişler bize de toplantıda dediler ki işte bu çocukların sorumluluğu, boyasın, sorumluluk kazansın,ileride ödevleri garipsemesin vs vs

her gün eve gelen çıt çıt dosya vardı bir gün içinde boyama da vardı, oğlum baktı ama kimse ona bunu boya, senin sorumluluğun dememiş

ben de sesimi çıkarmadım, ertesi gün geldi, anne bu boyamayı yapıp okula götürecekmişiz, bu benim sorumluluğummuş, öğretmen arada verecekmiş dedi

o günden sonra da sorumluluklarını dosyasından çıkarıp bana getirdi ve gerekli yerlerini okuttu ve yaptı

o ilk ödevi çıkarıp eline verseydim bunu yapman lazımmış diye belki de böyle olmazdı

yani sorumluluğunu çocuğa öğretmen direkt vermeli, anne baba aracı olmamalı bence

ilk okula başladı ve öğretmen şu günler ödev verecekmiş, şöyle yapacakmışız, sonra okuldan geri gelecekmiş vs vs diye öğretmen anlatmış o da bana anlattı

sonra öğretmen toplantı yapıp bir de bize anlattı yani çocuk temelli eğitim önemli

her türlü sorumluluk çocuğa ait, veli sadece destek olmalı bence

tabii ben vatandaşım, ne pedagojik formasyonum ne tecrübem var

okuduğum 18 yıllık eğitim hayatım var elimdeki tek done
 
Bizim sansımıza egeye anaokulundayken hıc odev verılmedı
ılk odevımız 1. sınıfta olmustu acıkcası.
anaokulunda odev hıc gelmeyınce bende onu ıngılızce calıstırmaya baslamıstım .
Benım sanırım bos vaktım cok
 
Bildiğim kadarı ile;

Birinci sınıfta 10 dak,
2. Sınıfta 20 dak,
3. Sınıfta da yarım saatlik ödev verilmesi öneriliyor.
Bence 2. Sınıf için çok zorluyorsun, bunun onda bıkkınlık yaratması mümkün bence.
 
Gecen sene 11 sayfa odev verıldıgını bılıyorum sonrakı gun ogretmenın kapısını kıracaktık neredeyse o ayrı.
Sanırım epeyce anlasılmıstır ogretmenımız çok ilgi göstermiyor.
Yoksa oda haberdar tum bu sorunlardan ama bunlara herhangı bır cevap vermıyor ne olumlu olumsuz.
Bız bu aksam genede toplantı yapacagız bakalım ege ne dıyor bu durumlara.
Buarada zekası ıyı demıstım arkalarda yanlıs anlasılmıs 23 yerıne 13 yazan ben, ayrıca solak olmasını eksıklık olarak yazmamıstım boyle algılayanlara selam olsun
 
Cute bir de bu aile toplantısını psikolojik danışmanlar vs de öneriyor ama benim aklıma yatmadı

yani bence işe resmilik katıyor

ben onun yerine daha sohbet havasında konuşup paylaşmayı tercih ediyorum

hadi toplanıyoruz

babayı ne mutlu etti anneyi ne mutlu etti çocuğu ne mutlu etti

hadi şimdi babayı ne üzdü anneyi ne üzdü vs vs

hayatın olağan akışından bir şeylerin çıkmaması lazım

biz aileyiz paylaşırız iyiyi de kötüyü de ama bunu bir zorunluluk modunda değil isteyerek

(biraz kitap okusam bu konularda iyi olacak galiba, çok ahkam kestim)
 
Ben olsam Eve gelince elini yüzünü yıkadıktan sonra en fazla bi yarım saat dinlendirir sonra ödevlerini yapmasını bekler sonra kafasına göre oynamasına müsade ederdim. Eve gelince ilk önceliği ödevlerini bitirmek olması gerektiğini bilmeli. Test için de haftada bir iki gün senin gözetimimde eğlenceli hale getirerek çözdürürdüm yani her gün ve tek başına değil. Ödevin de zorluğuna göre tek başına bırakırdım ya da yanına birkaç sefer uğrardım. Annelerimiz ilk defterlerimizi saklar ya, ilk yazılarımız hep dağınık. Zamanla düzeliyor. Hem sağ hem sol elle neden yazdı bu zamana kadar onu anlamadım. Bence ikisiyle de yazabiliyordu ise sağ ele alıştırmalıydın. Ben olsam öyle yapardım. Belki ikisiyle de yazdığı için yazısını bu yıl yeniden bozmuş, yazısı oturmamış olabilir. Ege sakin akıllı bi çocuk, çok üstüne düşmesen de başarılı bi öğrenci olur.
 
Henüz çocuğum yok, gelmesini bekliyorum. Ama aklıma bir yöntem geldi. Evde sürekli bir disiplin oturtmak yerine iş bölümü yapsanız.

Mesela çamaşırlarını katlamak kendi görevi olsun. Kirlilerini ortaya bırakmamak, yemek hazırlamaya yardımcı olmak. Bana küçücükken hep görev verilirdi, benim annem eğitimci. Ben hayattaki güçlü duruşumu anneme bağlarım.
 
Sen anlatırken ben bunaldım cute, sence de çok düşmüyo musun üstüne, ters tepebilir
 
Öncelikle çok geçmiş olsun Cutemom, acil şifalar dilerim.
Bizler küçükken, burada da arkadaşların yorumlarından gördüğüm kadarıyla, annelerimiz babalarımız bizlere ; ödevini yap , hadi yavrum çantanı hazırla , al şu da boya kalemin yarın derste Gerekli sana vs dememişler ve hepimiz istisnasız bu vazifelerimizi kendi kendimize güzelce yapmışız, çok da iyi olmuş.

Günümüzde işler o kadar çok değişmiş ki, 3.sınıfa giden evladım var , 5 yıldır okulla iç içeyiz ; gözlemlediğim, öğretmenler günü olur veliler okulda, karne günü olur bütün anneler çocuklardan önce toplaşmışlar tahta önünde.
Biz zamane velileri çokça herşeyin içindeyiz sanırım ve bu da ;çocukların ödevlerine , diğer sorumluluk sahibi olmaları gereken konulara olumsuz yansıyor.

Muhakkak ki, Eve gelince ödevini yapıp kapatan çocuk da vardır ama çevremde çoğu çocuk yapmıyor ve bizimki de 3.sınıf olduğumuz halde, hadi yap kızım demeden yapmaz, okuldan geldikten sonra, uyku saatine kadar zamanın kısıtlı olduğunun çok bilincinde değil sanırım.
O defter kenarları kırış kırış, özene bezene yaptığımız kaplar kenarından yırtılmış ama umrunda değil, belki de yaradılış bilemiyorum, ben ilkokulda defterim kıvrılsa, oturup üzüldüğümü çok net hatırlıyorum mesela :) ama bizimkinin umrunda değil. Belki de böylesi daha iyidir, gereksiz teferruatlara kafa yormayacak belli ki.
Solak olmak ve kötü yazmak bağlantılı mı bilemiyorum ama benim kızım da solak ve okunmuyor yazdıkları , neyse ki kendisi okuyabiliyor :) bu detaylar zamanla düzelecektir .
başarılı ve Mutlu geçirecekleri bir sene olur umarım ..
 
Ben senin çok iyi bir anne olduğunu düşünüyorum ama bir o kadarda mükemmelliyetçisin bu sebeple farkında değilsin belki ama bunaltıyor olabilirsin biraz.
Benim kızım 4 yaşında sırf biraz sorumluluk almayı öğrensin,kendi işini kendi görsün,birey olmayı öğrensin diye bu sene Montessori anaokuluna gönderiyorum zira bende sabırsız ve mükemmelliyetçiyim,kendimi törpülemek adınada iyi oldu.Seminer vardı okulda,bize söylenen sabırlı olun,yemek yemesi,ayakkabısını giysisini kendi giymesi vb konularda,hızlı ve doğru olsun istiyorsunuz anlıyorum ama planlamanızı düzgün yapın,o çocuk giyinecekse son dakika saniyeler içinde hazirlanmasinı beklemeyin,20 dakika kala başlayın hazirlanmaya vs vs derken silkindim,kendime geldim. Her zaman olmasada bazen istemsiz hadi çabuk ol,ters giydin vs diyerek bunaltıyorum kızımı. Değişmeye karar verdim. Uyguluyorum,içim durmuyor,bir yardım edeyim raddesine geliyorum ama yardım isterse müdahil oluyorum,aksi halde sabırla bekliyorum. Okul çıkışı ayakkabısını giydirirdim geçen sene bu sene karışmıyorum,öğretmenleride bu mantalitede zaten,istemiyorlar.
Dolayısıyla bazen kendimizi törpülememiz gerekiyor. Çocuk kendi sorumluluklarıyla yüzleşmeyi öğrenmeli. Ödev mi yapmıyor sadece 1 gün "sen bilirsin"deyip çekil kenara,öğretmeni ile paslaş durumu anlat,kızmasın ama sorsun ödevini neden yapmadığını. Bunun gibi ufak ufak başla derim nacizane.
 
Daha cok kucuk aceleci davranmayim sizin gibi bilincli bir anneyle basarili gunlere yurur o cocuk Allahin izniyle
 
Şimdi şöyle bir durum var. Bir ders 40 dakika ve 40 öğrencimiz varsa her öğrenciye 1 dakika ayırıyoruz. İlla ki o ilgi boşluğunda ödevini yapamayıp veya canı istemeyip bitiremeyen oluyor. Ben onları eve gönderiyorum. Bazısı da var ki bir bakıyorum ev ödevini bile teneffüste yapmış bitirmiş.
Yapılmayan yarım ödevleri bir hafta bekletmek mantıksız, ödevler günlük kontrol edilip dönüt verilir. Diğer türlüsü boğar.
 
Daha önce biri söyledi mi bilmiyorum. Morpha kampüs gibi sitelerden üyelik alabilirsin. Çocuğa evde değişik bir ders çalışma yöntemi oluyor.video izliyor, test çözüyor ve bilgisayar oyunu oynar gibi konu üzerine oyun oynuyor.
 
Çoçuğu rahat bırak benim kızımda6 yasında ikiye gidiyor ben çocuğumu kimseyle yarıştırmıyorum kendimide diğer velilerle öğrenecek nasıl olsa oyun çoçukları onlar okulu ve oğretmenini seviyorsa başarılı olacaktır
 
Ben bu sene toplantıda velilerle konuştuklarımı paylaşayım.
1-Kesinlikle çocuklara gelir gelmez ödevin var mı demek yok. Okulda ne yaptınız demek yok. Önce çocuğa nasılsın, yorgun musun gibi ona özel sorular sorulacak.
2-Çocukla ödev için tartışmamalısınız. Sürekli ödevini yap diye çocuğun peşinden koşan ebeveyn iticidir. Bırakın yapmak istemiyorsa yapmasın ama karşılık olarak bunun bir yaptırımı olacağını da bilmeli. Bu da öğretmenle çocuk arasındadır, aile ödev için çocukla yüz-göz olmamalı.
3-Ödevin ilk kontrolü size aittir. Yanlış yaptığında, yapamadığında yol göstermeli ancak onun yerine yapmamalısınız. Sildirip sildirip yazdırmak da yok hatta silgi kullanmak yok.

Biz daha bu hafta başladık, malum uyum haftası olmadığı için ancak alıştı çocuklar. Henüz her şey tam oturmadı ancak silgi kullandırmıyorum ben. Çok kötü yapan 1 satır daha yazıyor, olmazsa yine...Böylece arkadaşından fazla yazdığını görüp daha dikkatli yazmaya başlıyor ki tekrar tekrar yazmasın. Bazen de tükenmez kalem kullandırıyorum çizgi çalışmasında. Güzel olanlara ödül veriyorum, kötü yapanlar bir kağıt daha isteyip daha güzel yapacaklarını söylüyorlar ama şanslarını kaybettiklerini daha dikkatli yapmaları gerektiğini söylüyorum. Bir dahakine daha iyi oluyor.
 
Çok üstüne düşünüyorsunuz yaşından büyük davranmasını istiyorsunuz. Siz onun yazısını beğenmeyip tekrar yazdığınız için oda sizden çekinip sürekli onay almak istiyor. Bırakın bir gün ödevini hatırlatmayın öğretmeni onu uyardığında farkına varır belki nasılsa her gece hatırlatan olduğu için umursamıyor. Size güveniyor yani
 
bir eğitimci olarak şunu söylemeyeliyim ki sorumlulukları uafak uafak yükle. bir anda elini çekme. ona neden yapması gerektiğini ya da neden yapmaması gerektiğini anlat. sen diliyle yargılamadan ben dilini kullan.
yani sen her şeyi benden bekliyorsun demek yerine ben senin bazı sorumluluklar alabileciğini düşünüyor ve sana ınanaıyorum de.
bunun yanında her hafta belli sorumluluklar ver. aşama aşama. ve bunlara bonuslar ver. sonra o bonusları biriktirsin. ama her şeye bonus vermeden. tabi belli eksiler de olmalı. eksi artıyı götürmeli. davranışı pekiştirme ya da olumsuz davranışı söndürmeye çalış.
 
6.5 yaşında test mi cozsun istiyorsunuz? Kendi kendine sorumluluk mu alsın? Yazısı güzel mi olsun? Eve gelince okulda yazdığı yazıları aynen yazdırıyor musunuz cidden de? Sanki aşırı yükleme var gibi geldi bana. Enerjinizi LYS için saklayın bence şimdiden bu kadar yüklerseniz asıl ihtiyacınız olacağı dönemde bıkkınlık yorgunluk ve bosvermislik olacak elinizde.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…