Bu gidişata dur demek istiyorum.

7 yasindaki bir cocuk icin cok fazla anlattiginiz tempo.
O henuz oyun cocugu , dersten daha fazla vakti oynayarak gecmeli.Ustelik erkek cocuklar cok daha gec olgunlasirlar.Benim 15 yasindaki oglum bile hala oyun oynuyor.
Bu kadar yogun tempoda giderseniz tam ders calismasi gereken donemlerde teog veya lys senesinde bunalip dersleri birakabilir.

Sınıfta yazdığini tekrar yazdırmayı bırakın bu soğutur çocugu. Cok guzel yazmak zorunda degil. Ama siz ona boyle dusunduyorsunuz tekrar yazdirarak, begenmeyerek. Hem ozguveni kirilir bunun sonucunda nasilsa beceremiyorum diye iyice koyverir.

Calisma saati olsun mesala odevler ve test vs icin. Bi program yazip birlikte goreeginiz bi yere assaniz en fazla aa saat atiyorum 6 ne saatiydi falan baski yapmadan, sorumlulugu ona vererek, ufak hatirlatmalarla zamanla o saatleri benimseyecektir diye dusunuyorum.

O programda oyun, tv izletiyorsaniz tv saatleri falan da yazarsa daha da motive olabilir.

Odul degil de mesala odev tablosu yapip hergun siz soylemden yaptiginda hafta sonu icin ( sinema tiyatro lnapark ) bi cikartma kazansin. Elbet geziyosunuzdur haftada bir. En azindan ise yramis olur :)

Evde de sorumluluklar verin eger vermiyorsaniz. Sofrayi kursun kaldirsin. Onun icin onu bekleyin.

Himmm...problem mi o yazdigi ? Ben cocuklara zorluk cikartiklarini düşunuyorum.kizim 5. Sinifta isyan bayragini cekti ve düz yazıya gecti.hala cok muntazam degil...gerekmiyor bence...okunsun yeter...o kadar vakit kaybetmişiz ki sekil şemalle...ingilizce yi dahi eğik ve bitişik el yazisiyla yazdirdiklari vakî...gidip bizzat itiraz etmiştim...cocuk kargacik burgacik harfi heceyi birbirinden ayirana deeekkk...ohooo... "kas " yapacagiz derken yazidan biktirmak bu...seven cocuk görmedim...en azindan cevremde...bence cocuklarin muthis becerileri baska alanlara kaydirilmali...mesela rengarenk resimlere...bu gunun hiperkinetik ve dokunmatok cocugu düşundugu ve alıştigi hızda yasamak arzusunda...yazı yaklasik yarim saat arkadan geliyor...cocuk gercekliginden kopuyor...bence...

Milli eğitimin dayatmalarından birisi, biz yıllardır itiraz ediyoruz ancak sonuç değişmiyor. El yazısı karmaşık ve okunaksız ve en önemlisi günlük hayatta kullanımı olmadığından öğrenilesi değil. Bütün yayınlar düz yazı, 1. Sınıf Türkçe kitapları dahi düz yazı ile gelirken el yazı dayatmaaı çok saçma.
Yalnız yazı önemli bir durum, en baştan savsak yazıp aman sonra düzelir dersek hayatta düzelmiyor. Karakteristik yazılar olabilir elbette ama bir düzeni olmalı. O yüzden 1. sınıfta işi sıkı tutmak gerekiyor

Doktor olmak istiyor ögretmeni...bu yuzden muhim degil yoksa tabii ki...bizde çabaladik zamaninda...cocugu bunaltmamali bunu kastediyorum...dunyanin sonu degil :))

Günaydın herkese

Dün akşamki planım suya düştü. Okulda 2 basamaklı dogal sayıları gormusler öncekı gun odevı suydu sadece
75 = yetmiş beş
bunun gibi 10 tane yazacaktı yazmıstı.
Ama dün okulda bunla ılgılı problem cozmusler
2 onluk 6 bırlıkten olusan sayı 2 desteden kac fazladır?

cevap yok ıdı . Nasıl agladım bılemem duygularımı bu kadar tavanda yasamayı hıc sevmıyorum onada hıc caktırmadım hıc bırsey soylemedım 8 kadar rahat bıraktım onu. Bu sırada gucumu yenıden toparladım ve odevlerını yap hadı dedım.
Önce okulda bu anlamadıgı kısmı anlattım ve verılen odevı ve yapamadıgı problemı yaptırdım.
1 deste kac tı , 10 2 deste pekı 20 oyleyse ne yapacaksın 26 dan 20 cıkaracagım dedı ve yaptı.

matematık odevı 1 sayfa , turkce odevı 2 sayfa okuma anlama , 2 sayfada gızlenen resımlerı bulma boyama ve 1 sayfa test toplamda 1.30 saat surdu.
testte hıc yardımcı olmadım benım mutfakta ısım var benı cagır dedım 10 dk 'da bıtırmıs oldu, resımlerde epey oyalandı sesımı cıkarmadım o onları yaparken bende actım bı kıtap okumaya calıstım ama sadce elımde acılıydı yanı o.

tükrcede okudugnu anlama kısmında sıkıntı var acele edıyor kelımelerın sonunu baglamıyor o kısımda bende basında durmak zorunda kaldım.
Gıdısat degısmedıgı gıbı gecen senenın aynısı olacak dıye epey gergınım.

Bu aksam bır ogrt gelecek gorusecegız durumu yardım almam gerekıyor tek basına ne pesını bırakabılıyorum anlamadıgını gordukce ne de baska bısey. Bakalım ne olacak

sımdı yorumları okuyabılırım

Gecen seneden berı morpa uyelıgımız var. Ama cogunlukla okuldakı konuları tekrar ettırdıgım ıcına cıkcası cok verım alıyormuyuz hayır. vakıt kalmıyor

Gecen sene matematık defterıne rakam yazarken altlarını kırmızı kalemle boyadım en azından asagı yukarı yazmasın dıye tum defterı cızıyordum. acaba bu senedemı senın dedıgın yontemle yapsam bılemedım cızgılı defterlerı daha guzel kullanıyor hatta ıncı gıbı dıyebılırım harflerın hıc bırı cızgıden kalkmıyor hepsı oturmus vazıyette guzel gercekten ama matematık gecen seneden berı aynı

Çocuğunuz bebekken yemek yeme alışkanlığı nasıldı?
Evde bazı ıslere yardım etsın denmıs edıyor, cok kucuk yastan berı supurge acıyor bezle sılıyor, uzun zamandır kendı banyosunu kendı yapıyor , camasır sermeme toplamama yardımcı oluyor . Tek cocugum oldugu ıcın onu hıc ıhmal etmedım , fakat okul konusunda sanırım onu ezdım , yazıları bır daha yazdırarak hatamı ettım bılmıyorum problemı anlasılır yazmadıysa bırakmadım kı kendıde okuyamıyor o gosterdıgım ornegı ama mutlaka durmalıyım bun bılıyorum.

gecen sene tum sene boyunca sayfa bıtımlerıne stıcker koydum o hem harf yazdı hemde stıckerlerı bıtıse goturmeye calıstık her satırda alıp bı altına yapıstırdık. Gercekten elımden gelenın fazlasını yaptım buna cok emınım ama yanlıs oldu galıba kı yapıstık kaldık bız normaldede cok beraber vakıt gecırıyoruz yanı doktorada beraber gıdıyoruz gezmeyede tatılede ıste olmadıgım onun okulda olmadıgı her an beraber bıseyler yapıyoruz ve bazı seylere o kadar tok ki.

Hata yaptık evde kocaman bır odası var, odasının her yanı oyuncaklarla dolu , maddı degerı yuksek oyuncaklar hep ıstedıgı seyler. Istedıgı seyler ıcın cok uzun sure beklemek zorunda kalmadı en son bayramda topladıgı paralarla pikahcu pelus alacaktı, babası kıyamadı arıfe gunu gıdıp kendısını o oyuncagı ona alıp bayram sabahı verdı. Dıyorum ya hata yaptık bu kadar bol keseden vermekle.

Yazmıstım bu ara saglık sorunlarım var bu hafta sonu bı amelıyat olacagım cumartesı en azından 2-3 hafta evde kalacagız en azından ben cıkamayacagım yanı , bu durumda bıraz belkı ıcımıze donup kendımıze adam akılı bır duzen vermenın zamanı gelmıstır. Farkında olmadan cok sey yaptık cocugun sucu yok suc bızım sucumuz

Doktor olmak istiyor ögretmeni...bu yuzden muhim degil yoksa tabii ki...bizde çabaladik zamaninda...cocugu bunaltmamali bunu kastediyorum...dunyanin sonu degil :))
Buarada bızde doktor olmak ıstıyoruz

Kitapları görünce şok olmuştum nasıl yani diye

El yazısı yaz kitap yazısı oku

Bu küçük a bile bize sorunsu biz böyle yazmıyorduk ama kitap a şeklinde idi

Şimdi de kitap bilgisayar böyle yazıyor çocuk el yazısı esasen amaç akıcı yazmak ama olmuyor

Fakat 36 yaşındayım bundan 25 yıl öbce Alman mektup arkadaşım el yazısı yazardı Annemle zor çözerdik

Kendini bu kadar harcayıp suçlama

Her birey farklı sen de biraz fazla hassas olmuşsun bu sağlık sıkıntısı da germiştir

Anlamadı ise yarın anlar bunun için ağlanır mı

Lise birde anlamadığım konuyu lise sonda dershanede anladım çok kolaymış ama o zaman basmamış işte

Bence bu yazdiklarinizi ögretmeniyle konusun. Bakalim o ne diyecek. Tekrar gerekli mi, ödev yapmayinca o nasil bir yöntem uyguluyor. Sonucta artik ögretmene emanet. O da sorumluluk egitimi veriyordur.

Çocuklar ellerini kaldırmadan yazdıkları için daha hızlı bir yazıymış. Okula başlama yaşı düşürülüp el yazısı gelince çocukların zorlanması çok normal. Düz yazı olsa bu kadar zorlanmayacaktık eminim.
Bir de madem böyle bir uygulama yapıyorsun devamlılığı olsun. 4. sınıfa kadar zorunlu el yazısı, 5. sınıftan itibaren düz yazıya geçiliyor o da eciş bücüş oluyor. Her yerde düz yazı ama küçükler el yazısı. Aileler de bilemediği için yanlış öğretiyor.
Ben şimdi her ses grubunda önce toplantı yapıp velilere öğretip sonra öğrencilere öğreteceğim. Evde yanlış yaptırıyorlar sonra düzeltebilirsen düzelt.

cute ıyıkı benım annem degılmıssın kız
cok zorsun gercekden...nıye agladın ? bılemedı dıyemı.

hıc unutmuyorum... ben bı ara agır hasta oldum ılk okuldayken. ozaman 1 yılda kac ay var onu ogretmıs ogretmen, mevsımler falan ... ogun kuzey guney yanı yönlerı ogretmıs
ben ogrenemedım tabı .

ben gıtmedıgım ıcın sınıf arkadasımdan babam defterını aldı benı calıstıracak.
tabı ben bılmıyorum ya ...babam benı calıstırırken resmen sinir krızı gecırdı. nıye bılmıyorsun bunu dıye...
bende sanıyorum bunu ana karnında bılmem gerek, benım okula gıtmedıgımı bılıyor sesımı cıkarmıyorum.
babanemın yanında falan nasıl sınırlenmıstı hıc unutmuyorum cok utanmıstım...
basımda beklerdı zebanı gıbı, yazdırırdı bana

bunlar benı oyle korkutmustu kı... babamın yanında ders calısmaya korkar olmustum soru falan soracak dıye.
okuyunca aklıma babam geldı.

yapma cute kendınede evladınada bu kadar yapma...
dıger annelerın babaların cocuklarını at gıbı ordan oraya sınava teste kosturduklarını gorunce benım cocugum gerı mı kalır, onlara yetısırmı gıbı endıselere kapılma
onlar normal degıl cunku...

kendı kendıne dusunup arastırıp bulmayı ogrensın bıraz kendıne bırak lutfen ...

Oyle boyle degıl 2 saat boyunca agladım . Ama bu ılk degıl gecen sene butun gece ders calıstırıp sonrakı gun ıse 4 saat uykuyla geldıgımdede oglene kadar ıste agladım.
Bu sene bu kadar olmucak farkındayım bu kadar uzun surecek bısey yok ama relax olamıyorum.
Is yerınden bı arkadsın kızıda bırıncı sınıf gecen sene ustelık cok ıyı degıldı derslerı karne notuda oyle sınıf gerısındeydı . sordum hangı konudasınız bılmıyor. Varmı boyle bısey ya bılmıyor sasırıyorum ben dun bugun ve yarın ne ogreneceklerınden haberdarım bu kadar rahat olmayı ısterdım.
Suanda bırakamıyorum okulda anlamadıgı ıcın anlatmam gerekıyor , okudugnu anlama kısmında sorun var mesela

bılmem ne bılmem oldugunda almışmıdır kısmını yuvarlayıp almıstır dıye okuyabılıyor orada soru var halbukı atlıyor, acele acele okuyor. Bunu okuyamayınca yazıya baglı sorualrıda cevaplıyamıyor cunku komple yazıyı yanlıs anlıyor.

Ay ne zor ısler arka sayfada kıtabı 4 kere okutamadıgı ıcın ve kıyamadıgı ıcın ıcıne okuz oturan anne aynı ben, relax olmayı ısterdım ama calısıcam

Okuldaki konu tekrarları morphadan da yapılabilir. Video izleyip testleri çözsün, oyunlarını yapsın tamamdır. Kendi kendine çalışsın bakalım. O arada sen işlerini yaparsın, bitince bir kaç soru sorup anlamış mı diye bakarsın, olmadıysa müdahale edersin.

Çünkü çocuk matematik defterindeki kareleri bütün olarak algılıyor, hangi çizgiden gideceğini, nereye ne yazacağını bilmiyor. Zaten hala büyük yazıyorlar, harfleri tam karelerin içine yazması gerektiğini söyleyebilirsin.

Bir de çok fazla ödüle alıştırmamak lazım bu sefer doyumsuz oluyor. Öğrenmeyi ödül için değil sorumluluğu olduğu için yapmalı. 1. sınıfta başlangıç için olabilir ama sonradan özellikle ders çalış sinemaya götüreyim gibi büyük ödüller olmamalı bence.

Zamanınız da madem az, yazı ile uğraşmak yerine okuma anlamaya yoğunlaşmalısın. 4. sınıfta bunun sıkıntısını o kadar çok çektim ki, karmaşık problemlerde özellikle resmen okuma anlama yaparak işledim.

evet ya 5. sınıfa başladı oğlum bu sene tam bir eziyet yaşıyoruz 1 haftadır.. yazamıyor yavaş yazıyor ödevler çok uzun sürüyor bu nedenle.. o harf nasıl yazılıyor anne bu harf nasıl yazılıyor.. birde türkçe öğretmeni gençliğe hitabe ile istiklal marşı nı deftere yazın demiş saatler sürdü çocuk gerildi ben gerildim .. şu el yazısı kadar saçma sapan bir şey yok madem ileriki yıllarda kullanılmayacak nedir bu işkence ..

Ödevleri yaptıktan sonra mesela dun 1.30 saatten sonra morpa fılan gormuyor gozu zaten erken yatıyor , cocugun gozunun ferı gıdıyor sabahlarıda ben yokum saldım cayıra mevlam kayıra dıyorum bu ıse ben .
Karelerın ıcıne sıgdırması gerektıgınıde her turlu anlattım ama ogrt sanıye tutuyormus hem problemı yazacak hemde cozup goturecek . Ne zor ısler.

zaten ogretmendede hıc memnun degılım cok asırı ılgısız bır kere uyarmadı cocugun ne defterını ne bıseyını , ınsan gel evladıma nlatayım demez mı hıc , defterındekı alıstırmaları gore gore

Bırde bızı o beklıyor el yazısından duz yazıya gecıs of anam of

Cute okuyup anlayamıyor olabilir ama sen anlatma bir daha okusun yine okuyup anlayamıyor ise sen vurgulu oku o ne dediğini sana anlatsın

Yani kitabı tercüme etme

Arkadaşımın ablası Almanya da ilkokulu gitmiş sonra Türkiye de bir sınava girmiş atlet koşmuş işte toplama çıkarma vs yapılacak

Ama kız takmış atlet yani iç çamaşırı olan giyisi nasıl koşar bunun cevabı sıfır olmalı diye dil becerisi yetmemiş

Okuduğunu anlama matematik işleminden daha önemli bırak testi kitap okuyun o sana okusun yavaş kendi okuyup sana da anlatsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…