Bu gidişata dur demek istiyorum.

CuteMom

Dünya vazgeçenleri değil,azmedenleri hatırlar
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2008
45.779
24.642
Merhaba kızlar

Bilmem bu konudan sadece ben mi dertliyim .

Konu oğlumla ilgili, oğlum 6.5 yaşında şuanda 2. sınıf öğrencisi.

Bende bir kaza gecirdiğimden dolayı yanında oldum bu süreçte düne kadar.

Sorun aslında ödevler ve bendeki yarattığı etkide sayılabilir bilemiyorum.

Geçen seneden bahsedecek olursak , gecen sene asırı derecede cok ılgılendım, ilk sınıf yeniydi küçüktü olabilirdi bilmiyorum ama tüm ödev sürecinde yanında oturuyor oldum, bazen elini tutup yardım ettim bazen anlattım hatta cogunlukla okulda ogrendıgı konuyu bende ona evde anlattım anlayabılecegı bır dılle.
2.5 ayda okumayı söktü.

2. dönem kısmen daha rahattı diyebilirim ancak dönem bitmeden kolunu kırdı ve bi süre okula gidemedi 3 hafta kadar sonrada okul bitme sürecine girdi . Yaz tatilinde de çalıştırdım . Hiç sorun yok, zekide bir çocuk.

Mesela diyelim ki büyüklerin konuşmaları söyle erken anne oldun sen cute, bende evet güzel oldu diyorum . Kaç yasındaydın anne sen 29 , bende 6 o zaman aramızda 13 yas var diye düşünmeden söyleyebilir durumda.

E sorun şu ki, ben peşinden koşuyorum ve artık bunu yapmak istemiyorum. Ama sadece bu değil kendisi sağ ve sol elini eşit düzeyde kullanıyordu ama gecen sene solla yazmaya karar verdı ve yazısıda cok guzel degıl acık konusmak gerekırse. Şuandada okuldan getirdiği defteri aksamları ben tekrar yazdırıyorum cunku okunması mumkun bıle degıl bana göre. El yazısı oldugu ıcın degıl ama matematık defterı tren yolu cızıyor sankı, okumaya calısırken kendımı kaybedıyorum hangı kelımeyı okumaya calıstıgımı parmakla takıp edıyorum.

Sabah 12: 20 de evden cıkıyoruz, evden cıkana kadar bı kosturma, bahsettıgım gıbı kaza gecırdım ve doktor ıslerım oluyor onu okula bırakıp doktora oradan eve , oğlan eve gelmeden yemek hazır, hatta salata bıle hazır . Sanırsın denetime geliyorlar, herşey hazır cocuk bekleniyor.

Ben sorarsam odevlerden bahsedıyor sormazsam ki dün 20.30 kadar bekledim ,hiç ödev mödev demedi oyun oynadı bişeyler çizdi boyadı ben sorunca sabah yaparım dedı ama ben bu sekılde bır ertelemeye gelemem kı oda bunu bılır oturduk yaptık. ( Bende yanında heykel misali)

Ödev azdı cıdden 5 dk sürdü, isterdim ki birazda test çözsün.

İmkanlar var , test kıtaplarıda aldık gayette eglencelı seyler.

Neyse kısacası kendi sorumluluğunu almasını istiyorum.

Hatta ödevi hatırlatmayıp okula ödevsiz gitsin gerekirse , ama nereden nasıl baslıcamı bılmıyorum acıkcası ben onunla ilgilenmezsem kendimi kötü hissediyorum , yani kendi sorumluluğunu alsın derken ipin ucunuda kacırmak ıstemıyorum.

Sizde şikayetci değilmisiniz bu durumlardan , hem dediğim gibi sadece sorun peşinden kovalamam değil hemen hemen günde 3-4 sayfa yazdıgını evde yazdırmak ekstra 1 saat demek bizim için. Ödevde misal 1 saat sürse gelde konu tekrar yapsın ne onun isteği, ne benim sinir sistemim bunu kaldıramıyor.

2. sınıf bu söylediklerinin bilincine varması için çok erken, emek olmadan olmuyor, ama şu varki ilk okulda çok ödev veriliyor çocuklar bunalıyor, bence anlatıklarında bi anormallik yok zaten olması gereken şeyler, beslenmesi eğitimi yakın destek ve ilgi istiyor, bence sorumluluk kazandırmak istiyorsan bunu basit gündelik şeylerde yaptırmalısın, kendi kendine banyo yapmak, kendi kendine basit bi sandiviç hazırlaması gibi.. mesela ev işlerinde görev verebilirsin, çamaşır toplatmak gibi... ama eğitim konusunda kendi başına bırakmak için çok çok erken...

Eger yasitlarindan veya ortalamada geri durumda değilse çocuğunuz bende biraz kendi haline bırakın. O yaştaki cocuk bu kadar sistemli olmaz zaten.
Oyun oynamasını ben daha çok önemsiyorum. Eğer tablet ile vs oynamıyorsa.

Aslında bende hep oyle diyordum daha gecen sene en azından bılırsınız harflerı yazdılar bın kere onları bıle tek basına yaptı cogu cocuk. Öğretmende sızınkıler( benımkı dahıl 2 kısı sınıfta 66 aylık ıdı) sız aman bırakmayın dedıler sonuc olarak cocuk suanda ben odada yoksam kendıne guvenmıyor ve yapmıyor veya abartmıyorum 5 kere mutfaga gelıyor onaylatmaya.

Soyledıgım sey cogu zaman hı hı o kadar yanı onay alıyor.

Ben ödevin varmı demesem hiç ne yapar onuda bilmiyorum mesela.

Ve dediğim gibi defterini güzel kullanamadıgı ıcın her aksam tekrar yazıyoruz.
Buarada benım oglum ve bızım gıbı dıgerlerı ogretmenden ılgı goremıyor cunku henuz hala okumayı sokememıs cocuklarla ugrasmak zorunda kalıyor ogretmenımız yanı konu tekrarı yaptırmadan olmaz dıye dusunuyorum

benim fikrime göre okulda deftere yazdıklarını tekrar yazdırman hata.el kasları zaten tam anlamıyla yeterli değil çok çabuk yorulur.
1.sınıfa giderken kızımla bende aynı şekilde ilgilendim.2 sınıfta yavaş yavaş ödevlerini kısmen birlikte yaptık.2.sınıfın ikinci dönemindede kendi yapar duruma geldi.tabi bu arada bu ödev senin ödevin istersen yapma ama sınıfta öğretmenine mantıklı cevap vermen gerekli alacağın eksiyi göze almalısın derken buldum kendimi.sıkça bu söylemi tekrarladım bu ödev senin ödevin senin sorumluluğun.sen vaktınde yaparsan oyuna zaman yaratırsın diye.ne kadar doğru yaptım bilmiyorum ama işe yaradı sanki.
şimdi 3.sınıfa başladı.alışma haftaları yine başladık ödev zamanında yanında durmaya ama tam anlamıyla ben yaptırmıyorum.takıldığı yer olursa soruyor.günlük program çıkardı kendisi okuldan sonra el yüz yıkama, dinlenme ,yemek yeme, ödev yapma, parkta oynama, kitap okuma saati ve yatmaya hazırlık olarak.kızımın dezavantajı okulu tamgün.

ama ilkokul çocuğu anne ve babalar için çok zor bir süreç hepimizn allah yardımcısı olsun

Tablet bu sene aldık, okullar acılmadan bır gun once oyunları sılmesını ıstedık sıldı. Legolarla veya oyuncaklarıyla oynuyor, gercı ondada bızle oynuyor

oğlum 5. sınıfa başladı bu sene ve hala eve geldiğinde oyun peşinde düşüyor ben hatırlatmasam ödevden bahsetmiyor..
2.sınıf öğrencisi için test tekrar vs bunlar fazla bence..

Bende senın gıbıyım dıyebılırım bende o tarz seyler soyledım soyleyecegımde ama sankı bu mantıklı degıl.
Yanı mesela ben zamanda bulamıyorum 6 da eve gelmıs oluyoruz ona hemen yemek hazırlıyorum kı ac gelıyor, 6.30 da yedı kalktı. Bıraz dınlenecek 1 saat sonra esım gelıyor ben ya esımle yıyorum ya oglumla evdekı duzen bırbırıne gırıyor .Ama ben cogu cocuk ben gozlerımle kac kere gordum oturmaya gıdıyoruz cocuk odaya kapanıp odev yapıyor ondan sonra elını kolunu sallayarak zaman gecırıyor bızım genelde oyle olmuyor hep sıkıs tepiş. Bırde agız ve cene bolgemden yaralandım . dogru duzgun konusamıyor ken ona hece yapmaya calısıyorum aslında gergın degılım sadece artık kendı yukunu kendı alsın ıstıyorum.

Ev ıslerıne yardımcı oluyor kahvaltı hazırladıgıda, camasır topladıgıda ama aslında sorum egıtımle alakalı

Biraz erken başlamamış mı? Benim kızımda da aynı sorunu yaşayacağız. Ya 68 aylık ya da 80 aylıkken başlayacak. Benim gönlüm 80 aylık başlamasından yana.

Buarada bu aksam aıle toplantısı yapacagız. Bıraz arastırdım ettım.

Ödevlerınden sonra ders calısmak ısteyıp ıstemeyecegını soracagız ama uygun bır dılle. Bızden sıkayetın var mı , bızden memnunmusun dıye bakalım neler cıkacak ortaya.

Buarada soylemısmıydım kendı basına yapabıldıgı cogu seydede asla odadan dısarı cıkmamızı ıstemıyor sanıyorkı bız dıger odada vur patlasın cal oynasın yapıyoruz o odev yaparken

Tablet bu sene aldık, okullar acılmadan bır gun once oyunları sılmesını ıstedık sıldı. Legolarla veya oyuncaklarıyla oynuyor, gercı ondada bızle oynuyor

Çocuğunuzun şu zamana kadar kendi kendine oyun kurmayı ve sürdürmeyi öğrenmiş olmasi gerekirdi.
Bence dersten önce buna odaklanin. Çünkü oyun onun için daha eğlenceli bir aktivite. Bunu oyunla aşarsa ders konusunda da kendi basina yapmakta ilerleme kaydeder.
Oyun oynarken biraz daha uzağında sözlü yönlendirme yapin. Bir süre sonra hiç karışmayın
Örneğin bugün bana legolarla harika bir süper kahraman güçlü robot yapar misin dedikten sonra kenara çekilin.
Anneeee olmuş mu?
Anneeee bunu buraya mi takayım?
Anneeee bu renk mi olsun?
Sorularına bu senin robotun sen bilirsin cevabı verin
Sonra bir zaman sonra oyun fikrini de kendi bulsun
Bugün legolarla ucan bir buzdolabı yapacagim diye o size gelsin.

Sonra bu kendi vakit gecirmeyi ödevler konusunda uygulamaya başlarsınız.

Biraz erken başlamamış mı? Benim kızımda da aynı sorunu yaşayacağız. Ya 68 aylık ya da 80 aylıkken başlayacak. Benim gönlüm 80 aylık başlamasından yana.
Evet erken basladı , ben hıc ıstemıyordum ancak bu yasla alakalı degıl emınım buna oyle olsa bu sene 1 sınıf olacaktı ve gecen sene nasılsa gene aynı .
Buarada yaramaz bır cocukta degıl gecen sene tum seneyı ornek ogrencı secılerek bıtırdı .

Daha cok kucuk bence ortaokuldan sonra kendi kendine yapabilir odevlerini.benim oglumda7.5 yasinda 3.sinifa gidiyor erken basladi yani.

ama sinifta hep ilkler arasinda oldu zeki bir cocuk.fakat ben hala ustunu giydiririm odasini toplarim cantasini hazirlarim odev yaparken yaninda durup yapamadigi yerlerde yardimci olurum.

ve tek cocukta degil heran uc kardes olacaklar dogumumu bekliyorum.demem o ki gayet normal bence.

yaninda olun ama cok bunaliyorsaniz yavas yavas yapacagi odevi mesela anlatip diger odaya gecin. odevin baska bir sorusuna gelene kadar.belki bu sekilde tek yapmaya alisir

Evde tek basına sıkılıyor, kardesım yok oyleyse senle oynayacagım dıyor pekala kendısıde cok uzun sure oyun oynuyor ama ıstegı benımle veya babasıyla oynamak evde kuzenlerı yoksa mesela.
Bızle oynarkende bız yonlendırme yapmıyoruz bunu yalnızlıktan yapıyor dıye dusunuyorum anaokulundayken ogretmenı sız evı okuldan daha cazıp hale getırmıssınız lutfen cocugun yakasından dusun demıstı.
Bagımlı degılız yanı benım ısım gucum yokken neden oyun oynamıyım kı demıstım.
Bılmıyorum bu olanlar bunlarla baglantılımı ama deneme yapmak lazım sorun bızde sanıyorum

cute bu kadar abartmasan
tekrar yazdırma bence..
daha çok küçük bide neden erken verdin merak ettim
büyük kızım da 6 yaş da vermek yoktu zaten
küçük kızımı da eski usül vereceğim açıkçası
sen hazır mı gördün çocuğunu

Bu arada bu durumun tek sebebi bence uzun sure tek cocuk olarak kalmalari.benim oglumun kardesi o 5.5 yasindayken oldu.

tek oynadigi zaman kendimi kotu hissedip hep onunla oyun oynadim o talep etmese bile.
tek oynayinca uzuluyordum annelik icgudusu olarak.buyuk ihtimalle sizdede bu durum mevcut

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…