Lütfen böyle hiçbir bilimsel veriye dayanmayan, tamamen spekülasyon amaçlı paylaşımlara itibar etme. Anne sütü varken mama vermek tabii ki gereksiz ama anne sütü yokluğunda veya eksikliğinde en az bir, hatta iki yaşa kadar tamamen bebeklerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmış formül mamaları kullanmamız gerekiyor. Mama vermen gerekiyorsa, içeriklerini karşılaştırarak en temiz içeriklisini seçebilirsin (ama hazır ek gıdaya da başlamışken, yettiği yere kadar anne sütüyle devam etmesi daha faydalı olur tabii).
Aşı konusuna gelirsek, yakın zamanda bir pandemi yaşadık ve hızlıca geliştitilen aşılar en eğitimlilerimizin bile aşılar konusunda kafasını karıştırdı ama bu uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu geliştirilmiş, yıllardır rutin olarak uygulanan ve etkinliği kanıtlanmış çocuk aşılarının güvenilirliğini sorgulayabileceğimiz anlamına gelmiyor. Aşı karşıtlığı savunucularının (sosyal medyada bunun propagandasını yapanlardan bahsediyorum, lafım aşı konusunda kafası karışık olanlara değil) amacını hiç bilmiyorum ama bu çağda dünyanın düz olduğuna inanan ve bunun propagandasını yapan insanların da olduğunu biliyor musun? (Bu şaka değil) o yüzden mesleği, eğitimi ve amacı belirsiz insanların spekülasyonlarına kulak kapatıp çevremizdeki bu işin eğitimini almış insanları dinlemeliyiz. Çevremizdeki diyorum, çünkü sosyal medya bambaşka bir dünya, insanlar sansasyon yaratmak için olmayacak şeyler yapıyorlar.
Özetle kuzenin çok doğru söylemiş. Aşı konusunu hiç sorgulama bile. Hatta devletin henüz rutin aşı takvimine koymadığı özel aşıları da yaptırmanı (özellikle menenjit aşılarını) tavsiye ederim. Yan etki meselesini de kafana takma, her ilacın ve aşının yan etki oluşturma ihtimali var elbette (aspirinin mide kanaması yapma ihtimali gibi mesela) ama söz konusu hastalıkların komplikasyon yaratma ihtimali binlerce kat fazla.