Canım yazmadan edemedim doktorunla konuşup azıcık zeytinyağı ekletsen çok iyi olabilir çünkü yağ diyette kesilmiyor karbonhidrat da mesela öyle bunu yapan insanlar doğru yapmıyor her besinden alman gerek bir tatlı kaşığı zeytinyağı her şeye deva hiç mi yağ yok bu yanlış bir diyet olabilir yazmaktan geri duramadım görünce çok geçmiş olsun
Gunde minimum 2.5 litre iciyorum ,cay ve kahve haftada 1 bardak bile tuketmiyorum...ben diyabetik diyete girdim ...beslenme duzenim degisti ondan mi oldu acaba diyorum ...eskiden zeytin yagini salatalarima sabah soguslerine bol bol atardim.ama diyette hic kullamayinca acaba bunlar mi etki etti bilemedim
Gerçekten ben de yazsam mı yazmasam mı kararsız kaldım ama archerwoman çok haklı.
Ben gebelik başından beri diyabetik beslendim. Açlık şekerim hamilelik başında 103 çıkmışken yüklemede 84 çıktı. Uzun süredir diyette olduğum için düşüşü sağlayabilmişim, gebelik şekerim yok durumuna geldim şu an.
İki ayrı diyetisyenle görüştüm. İkisinin verdiği diyetler birbirinden inanılmaz farklıydı.
İlk gittiğim diyetisyen, meyveyi vs çok az vermişti. Süt ve süt ürünlerinde az/yarım yağlı tercih etmemi istemişti.
Ekmek vs. hiç yoktu sadece sabah tek kepekli etimek. Yarım/az yağlı peynir vs, yumurta bile her gün yoktu.
Meyve çok kısıtlıydı. Örneğin öğle yemeğimde hiç karbonhidrat yoktu. Zaten sonra sağlık sıkıntıları çıktı.
Ardından gittiğim diyetisyen, bana verilen diyete inanamadı. Özellikle söylüyorum, sen hamilesin,işlenmiş ürünlerden uzak durman gerek, yarım yağlı süt vs. olmaz en doğalı ne bulabiliyorsan onu tüket, günlük süt al, her öğün karbonhidrat alman gerek, ara öğünlerde de alman gerek diye çok detaylı anlattı. (Benim vücut kitle endeksi değerim normal aralıktaydı, yüksek biri için farklı şeyler söylenebilir bilemiyorum ama baksan kilolu duruyordum aslında o zaman da )
Karbonhidratların seçimi glisemik değerine göre oluyor. Örneğin pirinç, kana hızlı karışıyor, glisemik indeksi yüksek, bu yüzden şekeri dengesizleştiriyor. Bunu yeme diyorlar ama bulgur kalorisi daha yüksek olmasına karşın glisemik değeri düşük, bulgur yiyebiliyorsun.
Özellikle yağ kısıtlaması yapmadı, yağ ( buna ceviz, badem vs. de ekleyebilirsin) sende kilo yapar ama şekerini yükseltmez bebeğe zararı olmaz dedi, çünkü yağda karbonhidrat yok. Sen kilona dikkat etmek istiyorsan yemeğin, salatanın suyunu içme ama bunlara yağ koymaktan kaçınma dedi. Tabii bahsettiğim normal sınırlarda yağ, abartı bir şeyden bahsetmiyorum. Ya da kızartma vs yok yani :) Peyniri yağsız istiyorsan ona uygun çökelek vs yiyebilirsin ama kutulu peynirlerde az yağlı olanı alma dedi.
Hatta sabah 8-10 zeytin veriyor bana; ben omlete yağ koyuyorum diye az zeytin yiyorum demiştim de böyle şeylere hiç gerek yok dedi.
Zaten bağırsaklar itiş kakış durumundadır şu anda :) Su alımı tabii ki önemli de bi yerden sonrasında yapabileceğin çok bir şey yok. Bence şu yağ meselesini diyetisyenle bir görüşsen belki farklı düzenlemeler önerir.
Çünkü ben karbonhidratı kestiğim dönemde de zorlanmıştım biraz. Düzgün meyve yemediğim zaman da hemen bozuluyor yine. Tuvalet konusu insanı çok huzursuzlaştırıyor, bebeğe muhtemelen bi zararı yoktur ama senin sıkıntın da çok olmasın.