Kilo alımı ile ilgili derdi olan arkadaşlarıma bir önerim var. Gerçekten yediklerinizi takip etmek. Çok zor ve başta sinir bozucu gelecektir ama zamanla öğreniyor insan ve alışıyor.
Kilo almak için mutlaka bir şey yiyor olmalısınız, hava ya da su kendi kendine kiloya dönüşmüyor :)
Ben de hiç farkına varmıyordum ama gerçek porsiyon kontrolünü bilmiyormuşum.
Mesela ekmek, 25 gr'ı bir dilim sayılıyor. Kahvaltıda 50 gr yani 2 dilim yiyorum. Aldığım ekmeğe göre o kadar değişiyor ki inanamazsınız. Kiminde 2 büyük dilim yerken kiminde minicik yarım dilim yenebiliyor.
Bunları öğrenmek için mutfak tartısı aldım. Herkese öneririrm. Hiç ekstra fonsiyonel bi özelliğe gerek yok, dara alabilen elektronik basit bi tartı yeterli.
Bir de ben kendimde kilo artışına sebep olduğunu bildiğim şey çerezler. Sağlıklı diye ( ve zaten pek çok kısıtlamam olduğu için) çiğ badem fındık ceviz bulunduruyorum evde ve dışarıda olduğumda. Diyetisyenim günde kapalı bir avucunu geçmeyecek şekilde yiyebilirsin demişti. Ama o miktarda tutabilmek çok zor oluyor. Onun 2-3 katını çok rahatlıkla yiyorum hatta bakınca bu ne ki 3 tane yarım ceviz mi yiyeceğim yani sadece diye düşünüp, zarar gelmez diye 3-4 tane daha yiyorum
Tatlı yiyemiyorum ama çikolata kakao çok severim ve şekersiz olarak tüketmeme izin var. Süte kakao ekliyorum. E tabi kakao demek yağ demek.
Peynirin de türü ve miktarı çok önemli oluyor gerçekten. Yağ oranı yüksek peynirleri daha az miktarlarda tüketmek gerekiyor.
Yani günde 2 kaşık fazla yemek yesem, 3-5 fazla çerez yesem, 1 kaşık kakao eklesem diyetime hemen kilo artışına geçiyorum. Bu kadarcık şeyle bile kilo artışına geçiyorum öyle yani. Hele de ne bileyim her gün bi gofret ya da fazladan 1 muz falan yesem demek ki çok daha hızlı kilo artışında olacağım.
Bu arada her sabah 20 dakika egzersiz ve gün içinde de 40 dk yürüyüş yapıyorum istisnasız.
Gerçekten vücudumuz yağ tutma modunda ve eğer fazla kilo ile başlandıysa dikkat etmek iyi olabilir ama zaten kilo fazlası olan biri ( benim gibi ) doğru beslenmeyi tam bilmiyordur ve bunu gelişi güzel yapmaya çalışınca bu dönemde başarısız olmak çok daha kolay. Şu an totalde 1 kilo aldım, arada kilo da verdim yanlış diyet yüzünden ama kilo artış modu bilinçli yapıldı. Diyetim ikinci trimester için kilo artışı yapacak şekilde düzenlendi.
İmkanı olan diyetisyene gitsin zaten o kesin. 1 kere gitseniz yeterli öyle her hafta düzenli gitmeye gerek olmuyor ama allahın emri gibi dediklerine uymak gerekiyor.
Hamileliğim başından beri bu konuda epey emek harcadım, bir kaç doktor dolaştım, internette bulunan tümyazıları okumuş olabilirim. O yüzden yardıma ihtiyacı olanlara yardımcı olmak isterim.