2016 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Ya haklısın korkuyorum ama bende kendi kendime kusmayı becerebilen biri değilim of of nerden yuttuysam hani midem bulanıyo şuan ama hastaneye gidecek kadar değilim genede gitsemmi acaba orada kustururlarmı of napıcam been
kusmaktan neden korkuyırsun kı aynen parmagını sok zaten kuscak gıbıysen gelır hemen
 
Merhaba herkese. Bir kac gundur is ve ev isinden mesajlari okuyup yazamadim. Bugun doktora gittim, 9+5'te. El aletiyle (doppler) kalp atisini dinledi, biraz erken oldugu icin zor buldu ama sonunda duyabildik. 162 cikti, normal dedi. Ultrason dedim, yok oyle zirt pirt ultrasona girmek dedi. 12. haftada testler var, 20. haftada da anatomi/cinsiyete bakilacak. Bana acikladigina gore, ilk 8 hafta civarindaki olcum en guvenilirmis, ondan sonraki olcumlerden gelisimin iyi gidip gitmedigini pek iyi anlayamazmisiz. Kanaman olursa veya dogum kasilmasina benzer siddetli agrin olursa haber ver dedi. (O ufak cimdik gibi olan agrilarin sakincasi yokmus).
Ultrason basina ekstra ucret aldiklari halde prosedurleri disinda (3 kere sanirim) sokmak istemedi. Bu arada Kanada'da oldugumu da belirteyim. Sizlerin ne kadar sik gorebildigini dusununce kiskaniyorum ama bu sayede herhalde ben de devamli evhamlanmadan yasamayi ogrenicem. Herkese iyi haberler dilerim.
 
Masallah yavrularimiza. Hepsi birbirinden guzel ben de bu hafta kan vermeye gideceğim aç mi olmalıyım tok mu acaba... testler ne kadsr tutar acaba bir arkadaş 800 civarı fiyat yazmış o a göre hazırlanıp gideyim diye size sorayım dedim kizlar:))
Haftaya da bebeğimi görmeye gideceğiz inşallah. Süreç o kadar hızlı ki... resmen normal bebek gibi gördükçe garip geliyor:))

Geçen haftaki görüntümüz :))

Arkadaşım erkek bu bebis bence. Dedi dersin :))
 
bende arabistandayimmm...surekli cagirmiyor beni deee ne zaman gisecegimi bile bilmiyorummmmm bende sizlere ozeniyorummm..kalp atislarini sadece gordum o pitpitlari duymadim..hevesim kursagimda kaldi
 
Anlıyorum canım seni..Ben de ilk gebeliğimde 9 haftalıkken kaybettim bebeğimi o yüzden anlıyorum seni ben de evhamlıyım yani..Rabbim tekrarını yaşatmasın İnşallah..
 
Aynen canım bende sen gibi düşünüyorum müdahale etmeyince gerek yok zaten ama burda çoğu kişi yaptırmış yada gün almış o yüzden ben mi yanlış düşünüyorum acaba diye sorayım dedim.
bende yaptırıpbulandırmıcam kafamı o benim herşeyiyle aşkım kabulüm ne yanı sorun varsa öldürecekmiyiz çok saçmaaaa kii sonuç kesin değil o yüzden allahıma emanet bulanıklıga yer yok...
 

benim kanım gayet güzel seviyede iken verdi. hatta bence çok bile verdi. :)
Ben vitaminleri aldığımda midemin bulandığına kanaat getirdim. Gece içsem geceleri, gündüz içsem gündüzleri bulanıyorum çünkü
Doktorum izinden gelince arayıp sorucam bu kadar vitamini içmek istemiyorum, içlerinden eleme yapsak diye
NOT: normal yaşantımda ilça içmeyi sevmesem de düzenli olarak multivitamin içen biriydim.

Ah birde güneş koruyucusu önermişti, beyaz tenli olduğum için ve tatile gideceğimi söylediğim için :)


Teknolojiye karşı değilim elbette. Vakti zamanı gelince renkli ultrasona da giricem inşallah. Tabiki elle muayene yapılsın demiyorum, ama bazen abartılı buluyorum. 6. haftasında (sorun olmadığı halde) üç kere doktora girenleri falan okuyunca şok olmamak elde değil, ben 12 haftada 2.kez gittiğim için belkide :)
Merak ediyoruz heyecanlanıyoruz elbette, ama tadını kararında bırakmak gerek bence...
Bu arada bazen steteskopu karnıma dayayıp dinlemek istiyorum

Bu arada ikili test konusu çok ayrı bir durum. Tartışma konusuna çevirmek istemem ama sadece zeka testine bakıldığını ve doğruluk oranını, sonrasındaki müdahelenin şeklini düşününce gerek görmedim elbette.
Daha önce yazmıştım; buna en büyük etki teyzemin çocuğu için yapılan testlerde 2 3 ve 4lü testlerde sonucun kötü çıkması. gebeliği boyunca buna kafasını takması ailecek üzülmemiz ve sonrasında sağlıklı bir çocuk dünyaya gelmesi, teste olan güvenimi sarstı...
Yaptıran yaptımayan herkesin kendine göre sebepler var, saygı duyuyorum.


Şeker yüklemesi konusunda bende tereddütteyim :) Çünkü şeker yemek dahi istemiyorum. Bazen çok ısrarlara dayanamayıp atıyorum ağzıma. %80 Şeker yüklemesi yaptırmayabilirim.


oy o cimdikler bende de var. bazen dik duramıyorum, sanırım organlar yerleşmekte ben daha alışamadım =)
evhamlanma, Burada olup senin gibi olan biri daha var ben kalp atışını 11. haftamın sonunda duydum
 
günaydın arkadaşlar.. genel olarak güzel haberler var geçmişi okuduğum kadarıyla..bizim kontrolümüzde eylülün 2. haftasında... bizde güzel haberler alırız inşallah
 
Kızlar ikili test kaçıncı haftaya kadar yapılabilir? Bnm dr um 3 Eylül e randevu verdi o zamana kadar izinli olduğu için. Geç kalmş olmaz mıyım acaba?
 
Kızlar ikili test kaçıncı haftaya kadar yapılabilir? Bnm dr um 3 Eylül e randevu verdi o zamana kadar izinli olduğu için. Geç kalmş olmaz mıyım acaba?

benim yaptırmak için bir hafta daha zamanım var. ay sonuna kadar yaptırman gerek yaptırmak istersen demişti.
Şuan 13.hafta içindeyim. 14. haftyaa kadar yapılabiliyor demek ki... diye yorumda bulunmak isterim.

Sanmıyorum geç kalmış olmazsın.
 
İKİLİ TEST GEREKLİ Mİ? NEDEN YAPILIR?


İkili test yaptıranlar nasıl karar vermeli?
Gebelikte ikili test (ve üçlü dörtlü test) günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Ancak bu testleri her gebe yaptırmak zorunda değildir. Hamilelikle ilgili her müdahalede olduğu gibi bu testlerle ilgili olarak da öncelikli karar anne ve ailesine aittir. Bu tarama testleri diğer basit kan tahlillerinden farklı olarak ailenin gebelikle ilgili önemli kararlar vermesini gerektirebilir. Bu nedenle anne ve bana bu tarama testlerini yaptırmadan önce bu testlerin ne için yapıldığını, sonuçta ne konuda fayda sağlayacağını, hangi konularda fayda sağlamayacağını, sonucun normal veya riskli çıkması durumunda aileyi hangi kararları almak zorunda bırakabileceğini iyi anlamalıdır, bundan sonra isterlerse testi yaptırmalıdır. Bunları tamamen anlamadan tarama testlerini yaptıran bir aile test sonuçlarını öğrendikten sonra büyük kafa karışıklığı ve stres yaşayabilir ancak testin amaçlarını iyi anlayarak yaptıran bir aile test sonucunda fayda görebilir.

İkili test neden yapılır? amaç nedir?
İkili test gebeliğin 11-14 haftaları arasında yapılır ve bebekte trizomi 21 (Down sendromu) ve Trizomi 18 (Edwards sendromu) denilen iki kromozomal anomalinin varlığını araştırmak için yapılır. Trizomi 21 daha sık görülür, trizomi 18 olan bebeklerin yüzde doksanı doğumdan önce ölür, doğanların da çoğu erken aylarda kaybedilir. Bu nedenle testin yapılma amacında ve ailenin kararında daha çok trizomi 21 önemlidir. Bu iki hastalık bebekte zeka geriliği ve çeşitli iç organ anomalileri ile karakterizedir. İkili testi yaptırmaktaki amaç bu hastalıklar bebekte varsa gebeliğin üçüncü dördüncü aylarında bunu farketmek ve aile isterse düşük yaptırarak gebeliği sonlandırmaktır.

İkili test yaptırmayı düşünenler öncelikle şunları bilmelidir:
1- Down sendromu (trizomi 21) olması anne karnında bir bebeği dört aylıkken düşük ile aldırmayı gerektirir mi? Bu bebeği aldırmakla normal bir bebeği aldırmak arasında ne kadar fark vardır? Bu konuda dünya üzerinde çok farklı görüşler ve tartışmalar vardır. Dünyadaki bazı görüşler şöyle der: Bazı ölümcül anomalilere sahip bebekler zaten doğumdan sonra ölecekleri için gebeliğin erken aylarında düşükle alınmaktadır ancak Down sendromu genellikle ölümcül bir hastalık değildir, bu bebekler yüksek oranda doğumdan sonra uzun yıllar yaşarlar, bu yüzden düşükle alınmaları gerekmez. Dünyadaki bazı görüşler de bu bebeklerin zor bir yaşam yaşayacaklarını, doğumdan sonra bir çok hastalık ve ameliyat geçirme riskleri olduğunu söyler ve bu nedenle düşükle alınabileceklerini savunur. Bu konu her anne bananın kendisinin karar verebileceği bir konudur. Doktorlar bu konularda sadece aileye aydınlatıcı bilgiler verir, kararı aileye bırakırlar. Bu soruya cevap vermeye çalışan anne babanın öncelikle Down sendromlu bir insanın özelliklerini ve nasıl bir yaşam sürebileceğini çok iyi bilmesi gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Down sendromlu bir bebek doğarsa yaşamın ilk yıllarında kaybedilebileceği gibi 50-60 yaşlarına kadar da yaşayabilir. Aile isterse gebeliğin 24. haftasına kadar gebeliğin sonlandırılmasına kanunlar izin vermektedir.
2- İkili test yaptırmak Down sendromlu bir bebek sahibi olmamı kesin engeller mi? Bu sorunun cevabı hayır. İkili kombine test Down sendromlu bebeklerin ancak %85'ini tespit edebilir. Daha sonra yapılacak olan ayrıntılı ultrason ve tetkikler de asla Down sendromlu bebeklerin hepsinin tespit edilmesini sağlayamaz. İkili test sonucunun normal gelmesi bebekte kesinlikle Down sendromu olmadığı anlamına gelmeyecektir. Yukarıda da belirtildiği gibi ikili test Down sendromlu bebeklerin hepsini tespit edemez, az bir kısmında test sonucu normal gelerek yanıltıcı olabilir, bunu engellemenin bir yolu yoktur.
3- İkili test sonucunda Down sendromu riski çıkması bebekte kesin Down sendromu olduğunu göstermez, bunu netleştirmek için CVS veyaamnioyosentez yaptırmak gerekecektir. Bu işlemlerin de yaklaşık 200'de bir düşüğe neden olma riski vardır. CVS ve amniosentez yaptırmayacak bir annenin ikili test sonucu net bilgi vermeyeceği için strese sebep olarak faydadan çok zarar getirecektir.
4- Hamilelikte ikili test yapılması bebekte sadece trizomi 21 ve trizomi 18 varlığı hakkında bilgi verebilir. Bunun dışındaki hastalıkları gösteremez. Örneğin ikili testi normal çıkan bir bebekte kalp anomalisi, böbrek anomalisi, beyin anomalisi hatta zeka geriliğine neden olan bir hastalık olabilir. Bu testlere halk arasında "zeka testi" denmesinin sebebi Down sendromunda zeka geriliği olmasıdır, bu testler bebeğin zeka düzeyini ölçemez, zeka geriliği yapabilen bütün hastalıkları tespit edemez.

İkili test yaptırmayanlar:
İkili test yaptırmayanlar şu risklerle karşı karşıya kalacaklarını bilmelidir:
1- Gebelikte bebekte down sendromu varsa bunu tespit edebilecek en başarılı testlerden birisi ikili testtir. En iyi ultrasonografi cihazları bile bu kadar başarılı olamaz. İkili test (veya üçlü dörtlü test) yapılmadığı taktirde bebekteki down sendromunun tespit edilmeme oranı yüksektir.
2- Trizomi 18 için durum farklıdır, bu hastalığa ait bulgular ultrason ile %90 gibi yüksek oranda tespit edilebilmektedir.
3- Gebeliğin 11-14 haftaları arasında ikili test yaptırmayanlar sonraki ay 16-20 haftalar arasında üçlü, dörtlü test yaptırabilirler. Yukarıda anlatılan fayda ve riskler benzer şekilde bu testler için de geçerlidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…