Arkadaşlar merhaba,
Ben çalışıyorum annem çocuklara bakıyor sağolsun aynı ilçede oturuyoruz ama biraz bize uzak kalıyor oturduğu ev.Biz de yakınımızda bir ev alalım dedik arabayı filan satıp borç harç yapıp yakınlardan bir ev aldık.O evde oturan kiracının sözleşmesi de bitmiş halbuki hiç aklımıza gelmemişti kadının çıkmayacağı,kadın diyor ki kiralar çok pahalı ben çıkamam.Elbet çıkacak yani çıktığı zaman kiralar daha mı ucuzlamış olacak?Annemle anneannem beraber oturuyorlar onlar da kiradalar annem ev sahibine söylemiş taşınacağını bu sefer annemin ev sahibi de kendi yeğenini çağırmış evde otursun diye bu sefer de annemin ev sahibi sürekli arıyor Ne zaman çıkacaksınız diye
kiracıya ihtarname çektim ama kadın onu bile almamış muhtarlıkta bekliyor ihtarname.Alalı nerdeyse 2 ay olacak kira ödemesi de yapmıyor.Çok üzgünüm annem ilk defa rahat edecekti çok sevinmişti Sevincimiz kursağımızda kaldı resmen..Bu durumu yaşayan yada ne yapılacağını bilen var mı?
yeni eviniz hayırlı uğurlu olsun. Allah daha iyilerini de nasip etsin.
1) kadına ihtarnamede hukuken gerekli şeyleri yazdınız mı bilmiyorum. ama ihtarnameyi almadı diye endişe etmeyin,
noterden gönderdiyseniz, doğru adrese gönderdiyseniz, kadın almasa bile, muhtar teslim aldıysa sorun yok.
muhtarın teslim aldığı gün hukuken kadına tebliğ edilmiş sayılır, süreler işlemeye başlar.
2) ev kimin üstüneyse, o kişinin, evi aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde ihtarname yollayıp, ben oturacağım ( ya da altsoyu/üstsoyu yani annesi, çocuğu, dedesi, torunu, eşi şu bu... ) ihtiyacım var, çık demesi gerekir.
eğer bu içerikteki bir ihtarnameyi, ilk 1 ay içinde yolladıysanız, kadının azami 6 ayı var. 6 ay sonunda çıkmamış olursa,
satın aldığınız evin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine gideceksiniz, "yeni malik" sıfatıyla davacı olup, dava açıp çıkartacaksınız. Dava uzun bir dava değil. Hukukun "basit yargılama usulü" dediği bir yolla görülüyor. Kararı çabuk alırsınız.
Siz diyelim bu ihtarı çektiğinizde kadının kontrat zamanının dolmasına 6 aydan az var, o zaman 6 ay beklemenize de gerek yok, kontrat bitim zamanı çıkmamış olursa, açarsınız hemen davayı.
3) Davada hakim; bu ihtar usulüne uygun yollanmış mı, içeriği tamam mı vs... bir bunlara, bir de ihtiyacın gerçek olup olmadığına bakar, sizdeki durum gerçek bir ihtiyaç.
Gerçek olmayan ihtiyaç: mesela anneniz kendi evinde oturuyordur, siz annemi oturtacağım dersiniz, ya da yakın bir yerde başka eviniz daha vardır, bu kiracıyı çıkartmaya kalkıyorsunuzdur falan... Bunları "gerçek" ihtiyaç olarak görmüyor pek hakim. Tahliye kararını alırsınız, avukat masrafını, mahkeme masrafını da tıpış tıpış öder, tıpış tıpış evden de çıkar.
Avukat masrafı iki türlüdür; bir sizin avukatla anlaştığınız ücret vardır, ona mahkemeler karışmaz. Ama bir de davalarda, kaybeden tarafın, pek çok durumda karşı tarafın avukat masrafını ödemesi vardır. onu zaten mahkeme tayin eder ve mahkeme kararına da yazar. İşte atıyorum; "Davacı Tiramisu kendini avukatla temsil ettirdiği için XX lira vekalet ücretinin davalı kiracıdan alınarak, davacı Tiramisu'ya verilmesine" diye kararda yazar. 4) İhtarname uygun değil, bu yukardaki süreleri kaçırdınız. Peki. O zaman kadının kontratının tarihine bakın. Yenilenme tarihi nedir. Yani 3 Nisan mı, 6 Kasım mı, 21 Aralık mı gibi... O tarihin gelmesinden itibaren 1 ay içinde , yeni malik olarak "iktisap ve ihtiyaç nedeniyle tahliye" davası açacaksınız. Bunda da yukardaki gibi, kısa sürede sonuç alırsınız.
5) Madde 2 ve madde 4'teki tüm süreleri hakları kaçırdıysanız, o zaman siz kontratı devralmış sayılıyorsunuz. bundan sonra artık kontrattaki şartlara yahut kanunun verdiği bir takım haklara riayet ederek tahliye davası açacaksınız.
5/1 eğer durum böyle ise, sizin elinizde ödenmemiş kiralar var. iki aydır ödemiyor dediniz ya. o zaman tavsiyem, icraya gidin. çünkü mal sahibi, ödeme için kiracıya hiç ihtar göndermeden, direkt olarak icraya başvurup ‘
ihtarlı ödeme emri’ gönderebilir. Bu yol ile hem ihtar hem icra aynı anda yapılmış olur.
Yalnız dikkat etmeniz gereken şu var: bu tip "ilamsız icra takibi"ne sadece kira bedellerinin konu edilmesi halinde tahliye istenemez. Bu nedenle muhakkak tahliye talebi de eklenmelidir. Yani icra dairesince gönderilecek olan "ihtarlı ödeme emrinde" diyecekler ki, ödemezsen tahliye davası açılacak, haberin olsun.
Kiracı 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde de ödemeyi yapmazsa mal sahibi İcra Mahkemesi’ne yapacağı başvuru ile tahliye talep edebiliyor.
Son not olarak : İlk gönderdiğiniz ihtarnamede yeni malik olduğunuzu, hesap vs bilgilerinizi de ihtaren bildirdiğinizi var sayıyorum.
kolaylıklar dilerim :)
avukat değilim