İkinci çocuk konusu

Benim iki çocuğum var bir kız bir erkek Allah bağışlarsa. Eşimin hayatta sadece bir kardeşi var. Onunda var 3 tane. Esim çok istiyor 3. Yü ama olmasın diye elimden geleni yapıyorum çünkü asla istemiyorum. On yıllık spirali çıkarttığım gün yenisini taktirdim. Esim de istiyor kalabalık ailesi olsun ama bende 5 kardeşim ve kalabalık ailede anne bitiyor resmen. Ben annemi hep mutfakta hatırlıyorum mesela o yüzden kalabalık aileyi hic sevmem. Keza iki ortaokul çocuğu bile yoruyor annem 5 çocuk nasıl dayanmış diyorum. Bir araştırma yazısını okumuştum kadınların her doğumda boyları kisalirmis çünkü emziriyorsun ve kalsiyum protein hep vücuttan Alınıyor. Dişler saçlar göğüsleri his söylemiyorum bile. Annemin eski resimlerine baktık gerçekten daha boylu posluymus simdi hem daha kisa hem çok yıpranmış bi halde. Tabii buna anlayışsız bir baba faktörü de eklenince annemin hastalıkları çok erken başladı. Şuan hem kendime vakit ayirabiliyorum hem yapmam gerekenleri daha rahat yapabiliyorum. 3. Olsa bütün hayatım alt üst olur ve maddi açıdan da etkiler bizi. Çevremde bana da çok söyleyen oluyor 3. Ye hamile olanlar ya da 3. Yü yapan da çok. Diyorum demek ki hazırlar istiyorlar. Siz şuan istemiyorsanız yapmayın. Kendiniz de gerçekten hazır olduğunuzda istediğinizde kendinizde bu gücü gördüğünüzde yaparsınız.

Yıllarca kardeş istemiş ve sahip olmuş biri olarak söylüyorum ki insana günün sonunda kalan tek şey kardeşi... Haa kardeş evet harika şey ama bir de bunun yetişmesi yetiştirmesi var. ev araba arsanız olmasına gerek yok bu arada. herkesin anasından babasından mal mülk kalmıyor. Siz okutabilecek ve kendi ayakları üzerinde durabilecek vakte kadar yetecek maddi güce sahipseniz yapın ama 18-20yi gösterecek gücünüz yoksa, kalkışmayın derim. hoşşş bugün gücün olur yarın olmaz. hayat bu, hiç belli de olmaz da önlem önlemdir manasında söylüyorum.

Artık o devir de geçti. İyi meslek, garanti iş değil. İşsizlik de eğitim de bizim zamanımızdan çok daha farklı daha zor. Biraz birikim gayrimenkul kalmazsa ileride garantisi olmazsa ne olacak?
Şu zamanda iki çocuk okutmak, senden sonra ayakta kalacağından emin olmadan o yola girmek bence gerçekten haksızlık o çocuğa

9 yasında bir oğlum var ikinciyi düşünmüyorum .
İkinciyi yaparsam oğlumun standartları düşer, oğluma sağladığım imkanları ikinci cocuga su ekonomide sağlayamam.
Bir de gezmeyi seviyorum , kendimi de kısıtlayamam artık.

Etrafa bakmayın , onlar hep konuşur .
Önemli olan sizin kararınız.
Maddi ve manevi olarak yetebilecek misiniz ?

Bu kimseden etkilenilecek bir karar değil bence. İnsanlar hep soracak zaten biseyi siz aldirmamaya bakın. Bizim iki tane var 3. Yapmıyor musun diyen oluyor bazen bizde hiç ama hiç düşünmediğimizi söylüyoruz ve konu orda bitiyor. En başından beri hep iki çocuğumuz olsun istemiştik bu nedenle aralarınida çok tutmadik. Zor oldu mu evet oldugu çok zaman oldu ama iyiki bu şekilde olmuş diyorum. Maddi imkan tabiki çok önemli maddiyati olmayan bence tek çocuğu da yapmasın çocuğa yazık çünkü. Bizimkiler 6.5 ve 3 yasindalar beraber güzelce büyüyorlar. Yaşları yakın olduğu için paylaşımlarıda cok oluyor. Ama bu zamana kolay geldik mi hayır :) Yine olsa yine aynı aralıklarda mi yapardım evet :) çünkü 7-8-9 seneden sonra bana çok mantıklı gelmiyor.

Benim bu konudaki dusuncem su: hemen arka arkaya cocuk yapmak ilk cocuga cok buyuk haksizlik. Cevremde kim varsa 3-4 yas fark bile olsa turlu aorunlar yasamis ve kiskanclik yuzunden zor bi cocukluk gecirmis. Kizim bir yasinda simdi o daha cocuklugunu yasayamadan ona ayiracagim vakti bir bebege ayirsam kendimi cok suclu hissederim.’kizim dur simdi kardesin ac’, kizim kardesin uyuyunca oyun oynariz. Kizim bak kardesinin keyfi yok agliyor sen su tabletle oyna’ bunlari mi demeliyim? En guzel yas araligi bence minimum 6 yas. Cunku o yastan sonra artik buyuk olan bebegi daha bagrina basiyo onunla oyun kuruyo. Laftan anliyor vs. Cevremde hep buyuk cocuklu arkadaslarimin cocuklari kizimla inanilmaz ilgilenip oynar ve severken 2-3 yas grubunda olanlar elindeki oyuncaklari aliyor, kiskaniyor, anneleri kizima bikac guzel soz soylese kiskaniyor vs vs. Hep kendilerini bebeklestiriyorlar.
Eger 20lerimin sonlarinda olsaydim mutlaka boyle yapardim. Ama yasim 39 ve 45 yasimda ikinci kez dogurmak ve bebek gazi cikartmak istemiyorum. Genc arkadaslarima tavsiyem de bu yonde oluyor genelde. Cunku ne kadar da olsa cocugu genelde sadece kadin buyutuyor(simdi de oyle) ailem de uzakta. Simdi bile psikolojim normal diil eskisi gibi diil. İkinci olursa sag cikamam sanirim:)

Yeaa çocuk yap yeaaa diyenlerin hiçbiri cebinize para koymuyor :) sadece ağzını eğip eğip konuşuyorlar neden buna fırsat veriyosunuz ki. Biri bana akıl vermeye kalkınca(şuan evlen nisanlan diyolar) elimde para işareti yapıyorum daha cevap verebilene rastlamadım

Maddi manevi yeterliliğiniz varsa düşünebilirsiniz. Bu herkesin kendi verebileceği bir karar, millet konuşur. Kızın vardır oğlan yap derler, oğlun vardır, bir kadının kızı olmalı derler (o da ne demekse, çok duyuyorum), iki tane vardır, 3 yap derler.
Falan filan.

Aa bende tam tersi doğumla birlikte boyları uzuyor diye okumuştum, benim iki doğumda iki cm uzadı

Yap diyenler istiyo ki sen de daha çok debelen zorlan üstüste yapanların derdinden anla.

Şahsi fikrim şu ki kardeş mükemmel bir şey. Bir erkek kardeşim var 10 yaş küçük benden. Bugün başıma bi hastalık gelse kişisel bakımımı bile o yapsın isterim o kadar yakın hissediyorum. Aşşşırı bana düşkün kızım ben bayoya girince isyan çıkarır annemden iyi o bakar oyalar. Uzun süre kaldım annemde döndüm herkes ne kadar soytarılıklar yaptı oynadı filan... Ama kızım dayı sayıklıyor...

Ben de kardeşi olsun istiyordum kızımın. Hatta erken menapoz riskiyle en erken ne zaman yapılabiliyosa yapacaktım delirmeyi göze alarak. Ama o iş öyle olmuyomuş. Yapsak iyi olur diyorum. Olacağı da asla garanti değil bu arada tabi. Destek olurlar birbirilerine filan... Eşim diyo belki destek diye yaparsın köstek olur ablasını da dara sokar... Hayatta her şey olabilir.

Bence sadece içinizdeki sesi dinleyebilirsiniz. Hayırlısı olsun hakkınızda.

Tek çocuğum. Hiçbir zaman kardeşim olsun gibi bir isteğim olmadı. Kardeşi olanlar kardeşlerinin yokluğunu düşündükleri için tutturuyorlar böyle kardeş kardeş diye. Gözardı edilen nokta şu ki insanı varlığını bilmediğini bir şeyin yokluğu rahatsız etmez. Ben kardeş ne demek nasıl bilmiyorum ki niye kardeşim yok diye dert edeyim?

Ben tek çocuğum bu yüzden iki çocuğum olsun istiyorum. Hayatın bütün sorumluluğu benim üstümde gibi hissediyorum. Çok kötü bir şey değil elbette ama çok fazla sorumluluk alıyorsunuz. Bir kardeşim olsun çok isterdim, en azından annemi benim gibi düşünecek veya koruyacak biri daha olsun isterdim. Kendim bu sebeple iki çocuğum olsun istiyorum, eşiminde kardeşi var, o da iki çocuk istiyor ancak mevcut türkiye şartlarında bu imkansız gibi bir şeydi bizim için. İlk çocuğa bile çok korkuyorduk. Türkiyede kalsam büyük ihtimalle tek çocuk yapıp ikinciye aynı şartları veremeyeceğim için yapmazdım.

Tek cocugum var. 4 yasinda. Bize de soyleyen oluyor arada hic kafama takmiyorum. Maddiyati gectim benim ruhum basa sarmayi asla kaldiramaz biliyorum. Hatta dun ruyamda bebegim olmustu. Cocukla ilgilenmiyordum. Ilkinde her seyine cok ozenmistim, buna niye bakmiyorum diye kendimi sorguluyordum. o kadar istemiyorum ki.

Rahmetli anneannem biri iki yapmayın aman ha derdi hep kendisi 5 tane doğurmuş,rezil olmuştu. Hiç birini sevmez,sadece annemi severmiş. Soranlara tek çocuğum var dermiş hatta. Her birini okut,büyüt,evlendir çok zorlanmış,sonra da her birinin mutsuzluğunu görmüş çok üzülmüştü. Ölürken yanında sadece annem vardı. Hep düşünürüm,keşke annem gerçekten tek çocuk olsaydı bu kadın bunca üzülmeseydi diye.

Ben de tek çocuk olarak büyüdüm. Oğlum da tek. İkinciyi istemiyorum da düşünmüyorum da. Allah isteyene versin. Bu devirde anca bir çocuk yapılır diyorum hep. Sadece para meselesi de değil. Anneannem çok zengindi,ama işin manevi boyutu da var. Maalesef nasıl bakarsa öyle olmuyor çocuklar. Her biri apayrı bir yere evriliyor.

Bir sürü olasılık var
  • Kardesler ileride anlaşamayabilir
  • Birbirlerine destek yerine kambur olabilir
  • Çok iyi anlasip yada anlasmazlikta bile yaslanabilcegi tek omuz kardesi kalabilir
  • Ortak anne/baba ortak sevinc, uzuntu demek bu duygularda tek kalmayacak demektir.
-Kardes dayi teyze hala amca olmak demektir
- Bir suru guzel cocukluk anisi demektir
Bu ve benzerleri cogalabilir, maddiyat yeter mi maneviyat yeter mi tum bunlar dusunulebilir fakat ben bambaska yerden bakiyorum. Hayatimda maddi manevi o kadar farkli hissettigim zamanlar oldu ki, gecmişe kefil olabilir insan fakat gelecege olamaz. Zengin fakir, fakir zengin olabilir. Mutlu mutsuzda olabilir, gücsüz güclü de. Eğer guzel bir ailen varsa, anneligi sevdiysen eşin baba oldugunda cocuguna hakkiyla babalik yapiyorsa iki ve daha fazla cocuk yapilmali. Cocuklar mutlu ailelerde buyumeli, mutluluk karin doyurmuyo, parada ruhu doyurmuyor dengeli olmali. Ben kendi adima ikinci cocugu istiyorum olasiliklar uzerine degil mevcut duruma bakiyorum

7 yaşında bir oğlum var. Ben pişmanım açıkçası zamanında bir tane daha dogurmadigima. Tek olduğu için sürekli benle oynadı. Sabahtan akşama kadar etkinlik yap, masal anlat, yaz, çiz, boya... Evin içinde birbirimize yapışık yaşadık. Çalışmaya başladım yine aynı, eve girer girmez anaokulu öğretmeni moduna geçiyordum. Iki çocuk büyütsem bu kadar yorulmazdim diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…