• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Eltimin çocugu

Hanımlar lütfen sakin olun ne hakaret edin ne polemiğe girin.

M Melahatabla başlık yanlış olmuş aslında, sorun 2 yaşındaki bebekte değil peşinde dolaşmayan annesinde, 2 yaşındaki bir çocuk otur, dur, dökme vb şeylerden anlamaz, henüz bilemez bazı şeyleri ama annesi bilir, çocuktur yerinde durmaz durduramıyorsunuz bebeğiniz doğunca sizde göreceksiniz devamlı hareket halinde olacak, herşeyi merak edecek, dikkatini çeken şeylere dokunmak isteyecek lakin birinin evine gittiğinizde sürekli çocuğunuzun peşinde gezmelisiniz.

1 karış çocuğun suçu yok, annesi aşırı rahat, kendi evlerinde olsun dökülsün diyebilirler ama misafir gittiğiniz evde dökerse döksün deyip çocuğu kendi haline bırakarak koltukta rahat rahat çayınızı içip keyif yapamıyorsunuz, yapmamalısınız da.

Her defasinda ceza vermedin sanirim, yada iyi seyler yaptiginda asiri derecede tebrik etmedin.
Ceza arada sirada verilince etki etmiyor. Cocuk ceza almama sansini deniyor.

Ben mesela kizim çok simardiginda ve birseylere zarar verdiginde evin bir kösesine koyuyorum. Ve o köseden çikmasi yasak. Saate bakarak 2 dakika böyle geçiyor. Sonra yanina giderim ve neden ceza aldigini anlatirim. Ardindan sorarim "artik akilli duracakmisin" diye. Evet derse köseden çikma hakki aliyor ve sariliyorum.

Ve baze yerlerde yine fazla simarik davranirsa, sirf bu ceza ile tehdit edersem bile anliyor direkt "tamam akilli olacam" diyor ve tekrar normal davraniyor.

Cocuklarin duvar kagidi sökecek kadar büyük ise, cezalari ona göre olmali. Yani onlar için mesela bu time out cezasi yeterli degil. Eger tablet seviyorlarsa, 1 hafta tablet elinden almali. Yada o hafta sevdigi bir yere gidilcekse, iptal edilmeli,.. gibi cezalar olmali.

Yani hiçbir yaklasim, duvar kagidini sökmeyi normallestirmemeli. Normal degil çünkü. Disipli, ceza/ödül,.. konularinda bir pedagogtan yardimda alabilirsin. Bu sekilde kural tanimayan çoçuklar ile eminim senin içinde yipraticidir.
şu süper dadı saçmalığı. Her çocuk kendine özeldir. Bir annenin iki çocuğu bile çok çok farkliyken ben şöyle eğittim ben böyle ceza verdim ler her çocuğa sökmüyor. Sizin ki mizaç olarak sakindir kurallara uyar kimisi de öldürsen kural tanımaz. Tek kıstas annenin ya da ailenin verdiği disiplin ya da eğitim değildir.

Merhaba arkadaşlar
Eltimin iki yaşında bir cocugu var. Annesi, cocuk ne isterse yapıyor, veriyor. Kendi evinde bunu yapması sorun degil ama benim evimde de yapıyor.
Dün bana geldiler, cocuk içeceği bardağı kendi eline almak istiyor. Ama her defasında döküyor. Halının birine limonata, diğerine su döktü bu şekilde.
Benim için çiçeklerim ve kitaplarım cok önemli. İki kez saksımı devirdi. Canlı çiçegimin yapraklarından süt aktı hep. Kitaplarımı devirecekti son anda kurtardım.
Elektrikli süpürgemin düğmeleri ile oynadı. Evi zaten talan etti. Yemek yerken her şeye ellemesine izin verdiler. Her yer yag oldu. Ben rahatsız olunca da babası birşey olmaz dedi.
Annesini zaten defalarca uyardım.
Zaten eltim sakar birisi. Yere tatlı falan döküyor. Ayrıca bütün bunlar ben temizlik yaptıgım günün akşamı oldu. Her zaman gelmiyorlar ama ne zaman gelseler ben böyle sinir oluyorum.
Ayrıca bir konuda çok itici davrandılar: kedim geçen haftalarda oyuncak tavşanıma hallendi onların yanında. Bunlar resmen tiksindi ve bunu belli etti. Bu hafta da hoparlör açık eltim yanımda kaynımla konuşuyor. Cocuk o tavşanla oynuyor diyor. Kaynım da "cocugu oynatma o tavşanla" diyor. Resmen benim kedimden tiksindiklerini belli ediyorlar. Ben de benim kedimin pis olmadıgını söyledim. Kaynım sustu bir şey demedi.
Dün gece resmen kabus gibiydi, üstelik son degil biliyorum. Eşim de yemekten sonra kaynımla çıkınca tek başıma mücadele verdim resmen şımarık bir cocuga ve dikkatsiz bir anneye karşı.
Sabaha kadar da bunu kafama taktım.
Görüşmeyi kesemem. Çünkü sık gelmiyor. Rahatsız oldugumu belli edip yerine göre cocuga mudahale ediyorum ama buna ragmen böyle. Özellikle her gelmede halıma birşeyler dökülüyor. Önceki aydan yeni aldıgım halımda hala kahve lekesi duruyor mesela. Örtü veriyorum, eline verme diyorum ama oluyor işte.
Ha bir de mutfagıma girmesini istmiyorum. Kaç kez söyledim istemedigimi. Zorla giriyor ve orayı da yardım niyetine talan ediyor. Beyaz tezgaha tencere vs sürterek siyah çizikler bırakıyor. O gelmeden her şeyii hazır etmeye çalışıyorum sırf bu yüzden. Bu kez bulaşıklara sarıyor. Titiz oldugumu biliyor ve istemedigimi söyledigim halde böyle.
Agır kokulu yemek yaptıgım için mutfak kapısını kapalı tuttum onu da uyardım açık kalsın dedi tekrar uyardım anlattım kokudan rahatsız oldugumu
Ona ragmen elli kere açık bıraktı. Bütün eve o koku yayıldı ki kokuya karsı bu aralar cok hassasım.
Ne yapıcam ben?
görüşemem diye bisey yok valla bak sen sabah kadar uyuyamadın esin yattı uyudu ee demekki neymis sen takıyosan hallediceksin valla onu ellem buna dokunma sürekli müdahale ediceksin öyle bi dunya yok hani insan istemedne bisey dükülür kızmaz ama kücük cocuga bardak vermek zaten dökülücek demek yada yaglı eller elektirk süpürgesi ne alaka oraya görmiyoruz buna dokunmuyoruz diye geziceksin gec bu kafayı görüsmeyi kesemem dersen daha cok sabahlarsın sinirden orası senin evin ve senin kuralların abisibe laf söylemeyen o kocanlada kavga etmeyi göze alıcaksın

valla annaesi takip edecek çocuğunu . benim de vardı öyle bir başbelası tip . her aradığında nefret geliyordu artık . evimde ne fırın kaldı ne vazo ne masa yeni evliydim birde ev harabeye dönerdi gelip gittiklerinde . çocuğuna mükayet olmuyorsa otursun evinde

Çünkü çık zarar görüyorum. Eltime karşı bir nefret ve kinim yok
Ama 2 yaşındaki çocuğun bir suçu yok, tamam gerçekten hamile halinizle temizlemek, annesinin göz göre göre çocuğunun döke saça yemesine müsamaha göstermesi sinirlerinizi bozuyordur lakin eltiniz rahatsa umursamazsa pek de yapacak bir şey yok, birkaç dikkat çekici oyuncak edinin, geldiklerinde çocuk kitaplarınıza, çiçeklerinize yöneldiğinde oyuncaklarla dikkatini dağıtın, inatla bir şeyi tutturduklarında ilgilerini farklı bir noktaya çekmek işe yarıyor çoğu zaman.

şu süper dadı saçmalığı. Her çocuk kendine özeldir. Bir annenin iki çocuğu bile çok çok farkliyken ben şöyle eğittim ben böyle ceza verdim ler her çocuğa sökmüyor. Sizin ki mizaç olarak sakindir kurallara uyar kimisi de öldürsen kural tanımaz. Tek kıstas annenin ya da ailenin verdiği disiplin ya da eğitim değildir.

Evet her çoçuk farkli fakat çogu çoçuklar ceza/ödül sistemine pozitif tepki veriyor.
Simdiki anneler bunu bile denemiyorlar.
Benim çoçugum özgür takilsin, yada hemen etiket yapistirma "oglumuz çok yaramaz".

Hayir degil. Biraz disiplin dene. Evet biraz aglasin, hata tabiri caiz dötünü yirtsin. Hemen istedigini verme. Bir gör bakalim neler degisiyor. Hadi diyelim çoçuk yaramaz olsa dahi, anne halen müdahele etmek zorunda. Cocuk misafirlikte elinde yemek ile dolasamaz mesela. Yaramazliklar yapmak isterse, anne uyarmali, gerekirse tekrar eve gitmeli,..

Cogu anneler bu zahmete girmiyorlar. "Cocugumu çeksinler" modundalar. Ve bu çok yanlis. Bir jenerasyon kuralsiz büyüyor ve ilk okula gittiklerinde (çünkü kresede yollamiyorlar) çok zorlaniyorlar. Tüm hayatlari etkileniyor çünkü kendilerini birer pasa, birer prenses gibi görüyorlar ve böyle birseyin olmadigi müthis bir hayal kirikligina neden olur.

Ve söylemek istiyorum, benim kizim mizaç olarak kesinlikle sakin degil. Duz duvari tirmanlayabilir, enerjisi sonsuz gibi. Ancak kurallari biliyor. Her çoçuk gibi oda asmaya çalisiyor fakat ben gerekli tepkiyi veriyorum.

Sorun eltinizin çocuğu değil eltiniz önce burda bir anlaşalım. Lütfen ufacık çocuğa kurulmayın. Çocuğun doğasında var, her şeyi karıştırmak ister, her şeyi kendi yiyip içmek ister, elindekileri evde gezerek tüketmek ister. İster de ister. Ama çocuk bu, peşinden gezecek anne de ister misafirlikte.

Sorun ettiğiniz asıl şey eltinizin vurdumduymazlığı benim anladığım o. En azından benim misafirlere tavrım bu şekildedir. Çocuk laftan anlamaz zaten. Ama annenin gözü çocuğun üstündeyse, bütün önlemleri aldığı halde çocuk bir şey döker, saçar, kırarsa annesi kendi mahçup olur. Çocuğu bir şey döktüyse silmeye çalışır, çocuğunun kırdıklarını temizlemeye kalkar. Böyle insanların da evimde rahat hissetmesi için, mahçup olmaması için ben elimden geleni yaparım. Hiçbir yeri asla temizletmem çünkü çocuklu misafiri bunları da göze alarak kabul ediyorum. Diğer türlü çocuklar ve anneleri hiç değişmiyorlar maalesef. Aynı çocuklar 6-7 yaşında misafirlikte insanların çekmecelerini, dolaplarını karıştıran, 10 yaşında sehpa tekmeleyen çocuklara evriliyorlar. Anneleri yine bir şey demiyor. Ehehe merak etti oluyor. Bir de bu tiplerin kendi evinde dolaplarda kilit olduğu halde başkalarının evinde saldım çayıra mevlam kayıra tarzı davrananları var ki evlerden ırak. Onlara da rahatsızlığımı bir şekilde belli ediyorum. Gerçi o tarz insanlar onu da takmıyorlar :KK48:

Size de tavsiyem eğer eltinizle bu durumdan dolayı aranızı bozmak istemiyorsanız, kendinize bir halı örtüsü edinin onlar geldiğinde serersiniz ekstradan örtü vermenize gerek kalmaz. Saksıların hepsini bir süreliğine yatak odasına kaldırın oraya da girmez herhalde kapısını kapatırsınız. Çocuğun ilgisini çekecek bir kitabı kitaplığınıza koyun, kitaplara sardığında çıkarıp onu verirsiniz en azından bir süreliğine dikkati dağılır. Misafir geliyor diye niye bunları yapmak zorundayım diye düşünebilirsiniz ama bu insanlar elbet evinize gelecekse değer verdiğiniz şeylerin zarar görmesinden iyidir.

Ama 2 yaşındaki çocuğun bir suçu yok, tamam gerçekten hamile halinizle temizlemek, annesinin göz göre göre çocuğunun döke saça yemesine müsamaha göstermesi sinirlerinizi bozuyordur lakin eltiniz rahatsa umursamazsa pek de yapacak bir şey yok, birkaç dikkat çekici oyuncak edinin, geldiklerinde çocuk kitaplarınıza, çiçeklerinize yöneldiğinde oyuncaklarla dikkatini dağıtın, inatla bir şeyi tutturduklarında ilgilerini farklı bir noktaya çekmek işe yarıyor çoğu zaman.
Cocugu zatenn hiç suçlu görmüyorum

Sorun eltinizin çocuğu değil eltiniz önce burda bir anlaşalım. Lütfen ufacık çocuğa kurulmayın. Çocuğun doğasında var, her şeyi karıştırmak ister, her şeyi kendi yiyip içmek ister, elindekileri evde gezerek tüketmek ister. İster de ister. Ama çocuk bu, peşinden gezecek anne de ister misafirlikte.

Sorun ettiğiniz asıl şey eltinizin vurdumduymazlığı benim anladığım o. En azından benim misafirlere tavrım bu şekildedir. Çocuk laftan anlamaz zaten. Ama annenin gözü çocuğun üstündeyse, bütün önlemleri aldığı halde çocuk bir şey döker, saçar, kırarsa annesi kendi mahçup olur. Çocuğu bir şey döktüyse silmeye çalışır, çocuğunun kırdıklarını temizlemeye kalkar. Böyle insanların da evimde rahat hissetmesi için, mahçup olmaması için ben elimden geleni yaparım. Hiçbir yeri asla temizletmem çünkü çocuklu misafiri bunları da göze alarak kabul ediyorum. Diğer türlü çocuklar ve anneleri hiç değişmiyorlar maalesef. Aynı çocuklar 6-7 yaşında misafirlikte insanların çekmecelerini, dolaplarını karıştıran, 10 yaşında sehpa tekmeleyen çocuklara evriliyorlar. Anneleri yine bir şey demiyor. Ehehe merak etti oluyor. Bir de bu tiplerin kendi evinde dolaplarda kilit olduğu halde başkalarının evinde saldım çayıra mevlam kayıra tarzı davrananları var ki evlerden ırak. Onlara da rahatsızlığımı bir şekilde belli ediyorum. Gerçi o tarz insanlar onu da takmıyorlar :KK48:

Size de tavsiyem eğer eltinizle bu durumdan dolayı aranızı bozmak istemiyorsanız, kendinize bir halı örtüsü edinin onlar geldiğinde serersiniz ekstradan örtü vermenize gerek kalmaz. Saksıların hepsini bir süreliğine yatak odasına kaldırın oraya da girmez herhalde kapısını kapatırsınız. Çocuğun ilgisini çekecek bir kitabı kitaplığınıza koyun, kitaplara sardığında çıkarıp onu verirsiniz en azından bir süreliğine dikkati dağılır. Misafir geliyor diye niye bunları yapmak zorundayım diye düşünebilirsiniz ama bu insanlar elbet evinize gelecekse değer verdiğiniz şeylerin zarar görmesinden iyidir.
Eşime söyledim mutfak ve oturma odasına alıcaz

Mahalle moduna geçtik desene. Eltime laf anlatamıyorum ve bu mesele için konu açıyorum. Bütün bunların senle alakası nedir? Ama konuşma tarzın direk benimle ilgili. Tabiki konuşursun. Sana hadsizliğn nedeniyle zorbalık yapacak degilim :)
Gucun eltine yetmemis kabul et ve rahatla bana Mahale a gizli diyen sen,! Ufacik cocugu yakaladigin Yerde hasliyorsundur ama hamilesin dikkat et

Tam tüylerimi diken diken eden misafir tipi. Çocuk döker saçar benım oglumda cok hareketlı ılerkı halını gorebılıyorum. Fakat sureklı pesınde dolasırım böyle bır durumda. Kendım ve oglumun arkasından ne kımseye boyle bır zarar verırım ne de ilallah ettiririm. Çocuğu olan baksın,bakamayan da mümkünse sürekli birilerine oturmaya gitmesin. Kimse senin çocugunun yaglı ellerıyle dokundugu seylerı temızlemek zorunda degıl.

benim eltimi anlatmissiniz ben gorusmuyorum.ayni sitedeyiz malesef ilk bir yil cok cektim simdi mesafeliyiz bi hastalik falan olmazsa asla gitmem ve gelmesinide istemiyorum.

Merhaba arkadaşlar
Eltimin iki yaşında bir cocugu var. Annesi, cocuk ne isterse yapıyor, veriyor. Kendi evinde bunu yapması sorun degil ama benim evimde de yapıyor.
Dün bana geldiler, cocuk içeceği bardağı kendi eline almak istiyor. Ama her defasında döküyor. Halının birine limonata, diğerine su döktü bu şekilde.
Benim için çiçeklerim ve kitaplarım cok önemli. İki kez saksımı devirdi. Canlı çiçegimin yapraklarından süt aktı hep. Kitaplarımı devirecekti son anda kurtardım.
Elektrikli süpürgemin düğmeleri ile oynadı. Evi zaten talan etti. Yemek yerken her şeye ellemesine izin verdiler. Her yer yag oldu. Ben rahatsız olunca da babası birşey olmaz dedi.
Annesini zaten defalarca uyardım.
Zaten eltim sakar birisi. Yere tatlı falan döküyor. Ayrıca bütün bunlar ben temizlik yaptıgım günün akşamı oldu. Her zaman gelmiyorlar ama ne zaman gelseler ben böyle sinir oluyorum.
Ayrıca bir konuda çok itici davrandılar: kedim geçen haftalarda oyuncak tavşanıma hallendi onların yanında. Bunlar resmen tiksindi ve bunu belli etti. Bu hafta da hoparlör açık eltim yanımda kaynımla konuşuyor. Cocuk o tavşanla oynuyor diyor. Kaynım da "cocugu oynatma o tavşanla" diyor. Resmen benim kedimden tiksindiklerini belli ediyorlar. Ben de benim kedimin pis olmadıgını söyledim. Kaynım sustu bir şey demedi.
Dün gece resmen kabus gibiydi, üstelik son degil biliyorum. Eşim de yemekten sonra kaynımla çıkınca tek başıma mücadele verdim resmen şımarık bir cocuga ve dikkatsiz bir anneye karşı.
Sabaha kadar da bunu kafama taktım.
Görüşmeyi kesemem. Çünkü sık gelmiyor. Rahatsız oldugumu belli edip yerine göre cocuga mudahale ediyorum ama buna ragmen böyle. Özellikle her gelmede halıma birşeyler dökülüyor. Önceki aydan yeni aldıgım halımda hala kahve lekesi duruyor mesela. Örtü veriyorum, eline verme diyorum ama oluyor işte.
Ha bir de mutfagıma girmesini istmiyorum. Kaç kez söyledim istemedigimi. Zorla giriyor ve orayı da yardım niyetine talan ediyor. Beyaz tezgaha tencere vs sürterek siyah çizikler bırakıyor. O gelmeden her şeyii hazır etmeye çalışıyorum sırf bu yüzden. Bu kez bulaşıklara sarıyor. Titiz oldugumu biliyor ve istemedigimi söyledigim halde böyle.
Agır kokulu yemek yaptıgım için mutfak kapısını kapalı tuttum onu da uyardım açık kalsın dedi tekrar uyardım anlattım kokudan rahatsız oldugumu
Ona ragmen elli kere açık bıraktı. Bütün eve o koku yayıldı ki kokuya karsı bu aralar cok hassasım.
Ne yapıcam ben?
Çocuk.kucuk.olunca uyarsanda anlamıyor 3 yasinda oğlum var ve ben sırf arkamdan bu şekilde dedikodu yapılmasın diye yeni yeni çıkmaya başladım ev gezmelerine .. çocuğun dedikodusu olmaz ya .. çocuğunuz olunca anlarsınız 🤗🤔

Şu çocuktur, ne yapsa hoş karşılanmalıdır kafası da içimi bir hoş ediyor. Çocuklarımızın özgürlük alanları kendi evleridir, yani çok isteyen versin ellerine yağı salçayı, duvarlarını boyatsın, kime ne? Başkalarının evinde ise istedikleri gibi at koşturamayacaklarını ne kadar erken öğrenmeye başlarlarsa o kadar iyi olur. Bu çocuğu ezik, karaktersiz yapmaz, başkalarının yaşam alanlarına saygı göstermeyi öğretir. Oldu yani, özgüven patlaması yaşasınlar adı altında arsız, saygısız çocuklar yetiştirelim madem. Özgüven öyle kazanılmıyor yalnız. Özgüven diye aşılanan bu sınırsız özgürlük anlayışı, ileride onlara büyük yıkımlar olarak geri dönebilir, işe bir de o yanından bakmak lazım.

Konu sahibi, sizin elti ve kocasında iş yok. Biri demiş, çocuk çok haşarıysa hiç bir yere gitmesin, eve mi kapansın bu insanlar diye. Valla ne yapacakları, nasıl çözecekleri tamamen onların sorunu. Ha misafirliğe gidildiyse, çocuğumuz bir zarara sebep olduysa, o zararı telafi etmek de bizim sorumluluğumuz. Artık bezi alıp yerleri mi sileceğiz, parasını verip yenisini mi alıp götüreceğiz duruma göre değişir ama öyle ev sahibine iş çıkarmak, bir de üstelik hamile bir kadına oldukça ayıp bir durum bence. Eve kapanıp kalmak istemeyen, gittiği yerde doğurduğu çocuğu da takip etsin bir zahmet, öyle koltuğa serileyim, çocuk elalemin evini talan etsin şeklinde bir dünya yok, olmamalı.

Bu durum nasıl çözülür; ya kırılmalarını göze alıp, en nazik şekilde konuşacaksınız. Ne kadar nazik konuşursanız konuşun, kırılacaklar ama bunu bilin de öyle konuşun. Çünkü rahatları bozulacak, bunu hakaret kabul edecekler. Size hak verip, mahcup olacak insanlar olsalar, zaten en başından daha duyarlı davranırlardı. İkinci bir ihtimal de değerli eşyalarınızı, çiçeklerinizi, kitaplarınızı bir odada toplayacak, onlar geldiğinde o odayı kilitli tutacaksınız. Başka ne yapılır, bir fikrim yok.

Back
X