- 3 Kasım 2017
- 6.123
- 9.329
-
- Konu Sahibi mermaid2608
Evet gecenin 4 du ateş nöbetindeyim 2 yildir uyku nedir bilemem.Şöyle söyleyeyim Cirilla, çomcuk bir insan hayatında dönüm noktası. Çocuktan önce ve çocuktan sonra diye ikiye ayrılıyor. Hani biraz büyüdüklerinde, kendilerine yetebildiklerinde anne-baba tabii daha rahata erecektir ama ilk seneler müthiş zor. Herşeyiyle sana muhtaç bir canlı. Dünyaya karşı savunmasız. Gazı oluyor ağlıyor. Diş çıkarıyor ağlıyor. Kakasını yapamıyor ağlıyor. Acıkıyor ağlıyor. Bütün bunlar sonsuz bir sabır gerektiriyor. Ben hayattan keyif almayı seviyorum, önceliğim eşimle evliliğimiZdeki aşk, heyecan filan diyorsan hiç bulaşmayacaksın. Ama ben dünyaya bir canlı getirip, onun büyümesine tanık olmak istiyorum gerekiyorsan bu uğurda kendimden vazgeçebilirim diyorsan o zaman hazırsındır
Ben de öksürük. 3 gecedir dikine uyuyorum. Bir Atlar bir de.Evet gecenin 4 du ateş nöbetindeyim 2 yildir uyku nedir bilemem.
İstediği şey için ağlamak olmayabilir illa. Bir şekilde ağlayınca etrafında olduğunuzu anlamış farketmiş yani nasıl anlatsam fazla üstüne düşülmüş bence. Sabah bildirim kutumda beğenmedimleri görmek pahasına yazıyorum bunları yukarda da yazdım kendi haline bırakmamışsınız. Bu bırakın ne hali varsa görsün olayı değil anlatabiliyor muyum bilmiyorum. Daha önceki konularınıza baktım orda da ağlamasından dert yanmışsınız orda da bizimkiler de buna benzer ağlıyr şeklinde yorumla yapılmış demek ki olabiliyor. Sizinki daha zordur daha yorucudur o ayrı. Ama çok extrem bir şey yaşamıyorsunuz . Mesela ilgisini çekmek için bişey söylediğinizde daha çok ağladığını yazmışsnız diğer konuda benim oğlum da aynı. Çocuk ağladıkça siz gerilmişsiniz siz gerildikçe çocuk hissedip extra gerilmiş.İlk bunu söyledi herkes. Ama bizimki istediği şeyler için ağlamıyor. Yada dusunce canı acıdı ağlaması farklı.onlar 5 dk geçiyor. Bu sinir krizi gibi bir şey.Mesela o anda elimde oyuncak kedi var diyelim.aglarken dikkatini çekmek için aaa kediye bak diyorum ne kadar küçük .hayır küçük değil.diye vites artırıyor. AA ne kadar büyük desem bu defa da büyük değil diye coşuyor. Psikolojik bir ağlama.zaten böyle içini ceke ceke oluyor. Ihhk ihhk.ses çıkararak.
İşte kilit buradaEminim.l çünkü anlatır.9 aylık konuşmaya başladı .normal sohbet ediyor. Yabancı ortamları bizde en çok ağlama sebebi.1 yaşında falandı.disaridayiz.iki.yasli çift bebek arabasına doğru yöneldi sevmek için. Annem babam burda dedi onlara.bizi gösterip.
Yine görüştüğümüz psikologlardan birisi odayı terk etmeyin yada onu göndermeyin dedi.yani git odanda ağla gibi.bu cezalandirmaktir dedi.llk 45 dk izin verin ağlasın dedi.yanina oturun .Bir kitaba bakın yada oyuncağa. 45 dk boyunca kendi kendine susmamisca önce sarılın dedi.ama bizimki.sariljnca coştu.o zaman kendi aranızda konuşarak ya da işte kendi kendinize balık.agacta mi olur kitapta öyle mi diyordu gibi cümlelerle dikkatini dolaylı yoldan çekin dedi.llk.45 dk müdahale etmiyorum.sessizce oturuyoruz.ama 45 dk dan sonra dudakları da morarmaya başlıyor.nefes alamıyor esnemeye başlıyor surekliİstediği şey için ağlamak olmayabilir illa. Bir şekilde ağlayınca etrafında olduğunuzu anlamış farketmiş yani nasıl anlatsam fazla üstüne düşülmüş bence. Sabah bildirim kutumda beğenmedimleri görmek pahasına yazıyorum bunları yukarda da yazdım kendi haline bırakmamışsınız. Bu bırakın ne hali varsa görsün olayı değil anlatabiliyor muyum bilmiyorum. Daha önceki konularınıza baktım orda da ağlamasından dert yanmışsınız orda da bizimkiler de buna benzer ağlıyr şeklinde yorumla yapılmış demek ki olabiliyor. Sizinki daha zordur daha yorucudur o ayrı. Ama çok extrem bir şey yaşamıyorsunuz . Mesela ilgisini çekmek için bişey söylediğinizde daha çok ağladığını yazmışsnız diğer konuda benim oğlum da aynı. Çocuk ağladıkça siz gerilmişsiniz siz gerildikçe çocuk hissedip extra gerilmiş.
Bu tek.bir örnek.surekli her yabancıya öyleydi. Başka 1 yaş bebekleri el sallar bizimki öcü görmüş gibi kaxİşte kilit burada
Kaç sayfa okudum aradığımı buldum
Bunun üzerine gitmelisiniz
Biz de onun için uğraşıyoruz 8 aydır. Herhangi bir oyun alanı grubunda henüz bizli yada bizsiz giriş yapamadik3 yaşında bir çocuk.Aslında kreşe verebilirsiniz.Sosyalleşmek iyi gelebilir.Okula sabah beraber gidersiniz ögleden sonra size kalır.
Hayatinızda aksi giden şeylerin tamamını çocuğa yüklemeyin.
Hayatınızın yeni bir düzene ihtiyacı var.
Eşinizin ağzı bozuk,ama kulaklığı takip o 2 saatte izledikleri bı birlikte izlemeyi teklif edin beraber zaman geçirmiş olursunuz.
Ya bu kendi haline bırakmayı ağlarken kastetmedim neyse.Yine görüştüğümüz psikologlardan birisi odayı terk etmeyin yada onu göndermeyin dedi.yani git odanda ağla gibi.bu cezalandirmaktir dedi.llk 45 dk izin verin ağlasın dedi.yanina oturun .Bir kitaba bakın yada oyuncağa. 45 dk boyunca kendi kendine susmamisca önce sarılın dedi.ama bizimki.sariljnca coştu.o zaman kendi aranızda konuşarak ya da işte kendi kendinize balık.agacta mi olur kitapta öyle mi diyordu gibi cümlelerle dikkatini dolaylı yoldan çekin dedi.llk.45 dk müdahale etmiyorum.sessizce oturuyoruz.ama 45 dk dan sonra dudakları da morarmaya başlıyor.nefes alamıyor esnemeye başlıyor surekli
Onu da okudum.o da olabilir. Hatta geçen gün arkadaşa da dedim ama dikkat eksikliği yok.oturup saatlerce etkinlik yapar.dehb de dikkat eksikliği de olması lazım değil mi .bizimki 2 ay sesi kısık gezdi.ergen gibiydi.aglarken ödem oluşmuş ses tellerindeYa bu kendi haline bırakmayı ağlarken kastetmedim neyse.
Buarada benim kuzenim de aşırı ağlardı ama nasıl ağlamak yaşadıkları yerde meşhur oldular çocuğun ses telleri incindi ağlamaktan. Sonra okula başlayınca DEHB teşhisi aldı. Öyle hareketli bi çocuk da değildi zaten DEHBnin de alt dalları varmış illa aşırı hareket olması gerekmiyormuş. ama zekası yüksekti sizin anlattığınız gibi erken konuşma falan vardı onda da.
Çocuğun sosyal iletişimi nasıl,yani yasitlariyla oyun kurabiliyor mu? Evde birşeylerin yerini değiştirdiğinde huzursuz oluyor mu? Yemekleri cok seçer mi? Yabancı ortamlara hiç mi girmiyor.İkinci gittiğimiz psikiyatrist zaten. 14 aylıktan beri ağlama krizleri.Dukkanlara girmiyor. Şehirdeki bütün oyun gruplarına gittik.Oyun terapisi aldık. O.kadar zor.bir çocuk ki anlatamam.Evde el bombası gibi.Yaramazligi yok,karıştırması yok, tehlikeli işleri yok.Ama uzun süre yolda biriyle gözgoze gelse ağlamaya başlıyordu.Alt komşunun evi .50 defa girdik.her girişte ağlar. Eşim atkı bere taksın kapıda karşılaşalım ağlar.sonra eşim çıkartır babası olduğunu tanır susar.12 eylülden beri haftada 4 defa düzenli bir şekilde oyun grubuna gidiyoruz.17 haftadır.Ayni öğretmen,4 öğrenci.Hepsi 17 haftadır aynı. Ve biz hala sen oyna ben kapıda bekliyorum aşamasına gelemedik.Ben de icerude oturuyorum ve 2 saat boyunca yanımda oturuyor. Ne kalkıp bir oyuncak alıyor.neden oynamıyorsun diyoruz canım istemiyor. Sırf bu yüzden başka bir merkeze oyun terapisine gittik.Seansi 300 tl.1 saat pedagog bekliyor.Cocuk benimle oynuyor. Haftalarca gittik. En sonunda sordum yani nerede kadar.boyle olacak diye.Cocuk kendi rızasıyla benimle oynamak isteyene kadar dedi.Biz oraya 10 ayda gitsek benim.kizim asla gidip kendi o pedagogla oynamayacak.
Son yazdığım yorumu okurmusunuzBiz de onun için uğraşıyoruz 8 aydır. Herhangi bir oyun alanı grubunda henüz bizli yada bizsiz giriş yapamadik
Bu tanı okula başlamadan zor konabiliyormuş. Hiçbir şeye odaklanamaz diye bir şey yok zaten bazı şeylerde de aşırı odaklanma söz konusu olabilirmiş. Dedim ya fazla brlirtisi var ve bikaç alt dalı da varmış Yani ben de bana anlatılan kadar biliyorum doktorun kuzenime söylediği. Tanıyı 4.sınıfta almıştı.Onu da okudum.o da olabilir. Hatta geçen gün arkadaşa da dedim ama dikkat eksikliği yok.oturup saatlerce etkinlik yapar.dehb de dikkat eksikliği de olması lazım değil mi .bizimki 2 ay sesi kısık gezdi.ergen gibiydi.aglarken ödem oluşmuş ses tellerinde
Fark ettim basta zaten baya akıllı olduğunu o yuzden garipsedim böyle bir cocugun atkidan sapkadan babasini taniyamamasini. Degisik ve komplike bir beyin yapısı var bu hissediliyor ve bence sorun normal denilen insanlarda nasi herkes tekduze sakin basit olabiliyor ben bipolar kafamla bunu anlayamıyorum yermek için söylemedim normal degil lafini yani. Özel ilgi gerektiren bi yapısı var evliligin icine düşmüş bi bomba olarak görme diye dedim. Bu tarz cocuklara gereken ilgiyi verirsen cok baska insanlar cikar. Normal insanlardan da bi cacık olmaz tam tersi. Bos konuşur dururlar.Eminim.l çünkü anlatır.9 aylık konuşmaya başladı .normal sohbet ediyor. Yabancı ortamları bizde en çok ağlama sebebi.1 yaşında falandı.disaridayiz.iki.yasli çift bebek arabasına doğru yöneldi sevmek için. Annem babam burda dedi onlara.bizi gösterip.
Güvenmediği hiç kimse ile iletişim kurmuyor.Ozellikle yasitlarini daha güvenilmez buluyor. 8-9 yaşında ablalar varsa yada genç kızlar onlarla anında oyuna oturur. Yabancı ortamlara hiç girmez.once gözlem yapar.ortamda aşırılık varsa ve kendisine zarar geleceğini düşünmüşse kralı gelse girmez.kiyafet yemek eşya takıntısı yok.oyke şeyler umrunda olmaz.espiri yapar.espiriler e güler.drama yapar.mesela markette almaması gereken oje şişesini gösterir. Haydi ben alıyormuş gibi yapayım, sen aaa kırılır ama de diye ikimize de replikler yazar.Sarki sözlerini Türkçe İngilizce ezbere bilirÇocuğun sosyal iletişimi nasıl,yani yasitlariyla oyun kurabiliyor mu? Evde birşeylerin yerini değiştirdiğinde huzursuz oluyor mu? Yemekleri cok seçer mi? Yabancı ortamlara hiç mi girmiyor.
Sizin üzgün veya mutlu olduğunuzu anlayabiliyor mu? Aynı mont aynı kıyafet takıntıları var mı? Asperger sendromunda şüphelendim ben biraz.
Nette biraz araştırabilirsiniz.Bu çocuklar çok zor ama belli bir alanda çok zeki oluyorlar.Yukarda saydığım belirtilerde sahip oluyorlar.Her pedegog anlamıyor malesef.
Olabilir mantıklıBu tanı okula başlamadan zor konabiliyormuş. Hiçbir şeye odaklanamaz diye bir şey yok zaten bazı şeylerde de aşırı odaklanma söz konusu olabilirmiş. Dedim ya fazla brlirtisi var ve bikaç alt dalı da varmış Yani ben de bana anlatılan kadar biliyorum doktorun kuzenime söylediği. Tanıyı 4.sınıfta almıştı.
Şuna katılıyorum kime gitsek pandemi çocuğu, terrible two çok normal. Ben anlatamıyorum ki yaşadıklarımızı. Diyorum 1 saat oturup oynamayla anlaşılacak bir şey değil.Fark ettim basta zaten baya akıllı olduğunu o yuzden garipsedim böyle bir cocugun atkidan sapkadan babasini taniyamamasini. Degisik ve komplike bir beyin yapısı var bu hissediliyor ve bence sorun normal denilen insanlarda nasi herkes tekduze sakin basit olabiliyor ben bipolar kafamla bunu anlayamıyorum yermek için söylemedim normal degil lafini yani. Özel ilgi gerektiren bi yapısı var evliligin icine düşmüş bi bomba olarak görme diye dedim. Bu tarz cocuklara gereken ilgiyi verirsen cok baska insanlar cikar. Normal insanlardan da bi cacık olmaz tam tersi. Bos konuşur dururlar.
Ben de tam 9 aylikken konusmaya basladim. 2 yasinda cok iyi yüzüyordum. 4 yasinda okuyordum. 1 yasimdan itibaren de her detayı hatirliyorum anne baba kavgalarini onlarin make up sevismelerini yan odada çıkan seslere kadar lanet gibi. Hatirlamaz o kadarini diye dusunmeyin :) asla misafirlige gitmek istemez yasitlarimla oynamak istemezdim. Bi otele tatile gitmemiz bile sorun olurdu oyun oyna oyuncak oyna bizle oturma derlerdi. Yabancilardan korkar kendimi asla sevdirmezdim. Krese 1 ay zar zor yolladılar ben 2.5 yasindayken her gun eve gelir koltugun arkasina saklanir yatana kadar ağlar ve kuserdim. Annem aksam çıkışa geldiginde sarilacakmis gibi koşar dibine geldigimde yüzüne bi tane patlatir sen cok kotu bi annesin beni buraya biraktin gittin derdim. 20 gun anca gittim ve her gunu hatirliyorum sabahlari ictigim ihlamurdan oglen yedigim kofteye uyutmaya calistiklari nevresimin desenine kadar. Sonuc olarak babannem buyuttu beni. Baskasina gitmezdim. 19 yasinda da ilk mani atagimi yasadim. Geriye dönüp baktigimda cocukken normal olmadigimi görüyorum. Bir kac sene önce intihar eden bi bipolar arkadasim da 8 yasindayken balkon demirlerine tutunup ben atlamak istiyorum derdi. Anlamsiz gelirdi o zaman sonra oturdu taslar yerine tabi. Bu tarz mental hastaliklarin cocukken tanısı cok zor ama imkansiz degil. Klinik calismalarda işler cirkinlesmedikce tanı alamazsin zaten kolay kolay. Ama ergenlik oncesi hala incelenen bi alan çünkü genetik veya fiziki yatkinliga ışık tutuyor. Sayica az olsa da manik atak geciren, halusunatif sanrilar gorup siddet egilimi cok artan okul öncesi çocuklar var. Sadece tani konmuyor. Illa adinin da konmasi gerekmiyor cocukta normal dışı bi beyin varsa bana kalirsa. Çünkü himm terrible two dan dolayi yapiyo ya bu geçer demektense benim cocugum biraz özel diye düşünmek lazim bence. Ilerde ne olacagi belli olmuyor çünkü. Hicbir doktor da bi kac kere görmeyle bi cocugu çözemez cok bariz bi sıkıntısı yoksa. Yetiskinlerde bile zor bu işler. Anca yaşayan bilen insanlar geçmişi düşünüp evet persembenin gelişi çarşambadan belliymis aslinda diyebilir.
Anladım,drama yapabiliyorsa asperger sendromu diyemeyiz.Güvenmediği hiç kimse ile iletişim kurmuyor.Ozellikle yasitlarini daha güvenilmez buluyor. 8-9 yaşında ablalar varsa yada genç kızlar onlarla anında oyuna oturur. Yabancı ortamlara hiç girmez.once gözlem yapar.ortamda aşırılık varsa ve kendisine zarar geleceğini düşünmüşse kralı gelse girmez.kiyafet yemek eşya takıntısı yok.oyke şeyler umrunda olmaz.espiri yapar.espiriler e güler.drama yapar.mesela markette almaması gereken oje şişesini gösterir. Haydi ben alıyormuş gibi yapayım, sen aaa kırılır ama de diye ikimize de replikler yazar.Sarki sözlerini Türkçe İngilizce ezbere bilir
mother bu çocuk empati biliyor, espri biliyor anlıyor, hayal gücü var, soyut şeyler uyduruyor pek asperger özellikler değil bunlarÇocuğun sosyal iletişimi nasıl,yani yasitlariyla oyun kurabiliyor mu? Evde birşeylerin yerini değiştirdiğinde huzursuz oluyor mu? Yemekleri cok seçer mi? Yabancı ortamlara hiç mi girmiyor.
Sizin üzgün veya mutlu olduğunuzu anlayabiliyor mu? Aynı mont aynı kıyafet takıntıları var mı? Asperger sendromunda şüphelendim ben biraz.
Nette biraz araştırabilirsiniz.Bu çocuklar çok zor ama belli bir alanda çok zeki oluyorlar.Yukarda saydığım belirtilerde sahip oluyorlar.Her pedegog anlamıyor malesef.
Bizim de şu anki.kararimiz 4 yas yada 5. Bu sene en ağzından oyun grubunda yarım gün alışır dedik ama olmuyorAnladım,drama yapabiliyorsa asperger sendromu diyemeyiz.
Benim büyük kızımda böyle çok çok zor bir çocuktu.Surkeli ama sürekli ağlardı.Uyanir ağlardı,uyurken ağlardı.Yabanci ortamlara zor girerdi.Bizde çok pedegog gezdik.Sizin gibi kres kapılarında çok bekledim ama olmadı asla içeri girmedi.
Sonra 4 yaşına 1 ay kala devlet anaokuluna verdim.İlk bir iki hafta zorlansada sonra aşırı sevdi.Suan 5.5 yaşında.Com daha iyi.Bize ledegogumuz duyusal olarak farklı bir çocuk,daha ileride dedi.Sizin kızınıza belliki çok zeki.İlerde rahat edersiniz inanın.
Biraz daha sabırlı olun.