Evet hayatta ne sırf olumsuzluk ne sırf mutluluk var.ben çocuğumu hayatımı yoluna koyduğuma inandığım zaman yaptım. pişman değilim. evlat sevmek bi insan yetistirmek zor ama çok güzel bi duygu.
pişman olur musunuz bilmem. ama bu kaotik ortamdan kurtulmayı sağlayacak değişim dinamik ya da fikir bizim yetiştirdiğimiz çocuklarda olabilir. hepimiz yaşamımız boyunca bir sürü yaşama dokunup, bir sürü yasamdan etkileniyoruz. sadece olumsuz şeyler olduğuna inanmıyorum ben dünyada.
Hayırlı doğumlar dilerim.Tabi ki karar sizin bunu yargilamak kimseye düşmez
Ben 3.çocuğuma hamileyim şuan yaşım 32.
Ilk kızım doğunca kamudan istifa ettim. Ekonomik olarak evet çok götürüsü oldu bizden, sonuçta eve giren maaş yarıya düştü ama pişman değilim. Ekonomik olarak çok çok zor durumda olmadığınız sürece herşey halloluyor. Yeri geliyor kendinize almayıp çocuğunuza alıyorsunuz. Çocuk olduktan sonra bi şekilde büyüyor. Maddiyattan çok maneviyat önemli benim için. Yeterince iyi yetiştirecek miyim, güzel bi insan olacak mi vs.
Evliliğim de mutluyum, çocuk gerçekten aile ye apayrı bi huzur veriyor benim için. (Allah isteyen herkese nasip etsin)
Ileride pişman olup olmayacağınızı şimdiden bilemezsiniz ama kendi adıma isteyen herkesin annelik duygusunu tatmasını isterim,
3 çocuğum var.Sadece zaman geçtikçe pişman olup olmayacağınızı anlarsınız, burda birçok kişinin de yazdığı gibi yapmadığı için pişman olduğu kadar 5 çocuk yaptığı için bin pişman olan bir sürü insan var. Hep söylerim çocuk yapmak hayatın en büyük riskidir, seni vezir de eder rezil de. Şuanda dünyada olan kaoslar da sizi bu düşünceye itmiş olabilir, ben bile hayata pozitif bakmaya çalışan biri olarak bu aralar 2 çocuğuma nasıl bir gelecek sağlarım diye kara kara düşünüyorum ama maalesef bu tür olaylar aslında hep vardı, ve var olmaya devam edecekler. Freud olayına gelince; bence tam tersi hayatta birçok şeyi başaramamış ve tek başarıyı çocuk doğurmak olduğunu sanan insanlar asıl bir sürü çocuk yapıyor. Eğitim seviyesi yüksek ve refah içinde yaşayan ailelerde bu durumu pek görmezsiniz. Şahsım adına ben 3-4 çocuk sahibi olmayı çok isterdim, fakat şuanda var olan çocuklarıma yetebilmek en büyük gayretim.
Yok hayır. Ben ona ya hiç çocuğum olmazsa ne olur dedim?Ya da ben istersem ve olmazsa ayrılırız gibi mi ? Ya ben mi paranoyağım bilmiyorum ama bende o cümleye takıldım
Çok mantıklı...Ikisi de.
Muhattabıma bagli. Bazisi icin kullanip israf etmemekten yanayım.
Canim benim maasim artik olmasa da maddi durumumuz yerinde cok sukur yani ben genel anlamda soyledim,Hayırlı doğumlar dilerim.
Demek ki siz manevi olarak çok çocuk sahibi olmak istemişsiniz ve bunun için maddiyat geri plana düşmüş.
Tamamen sizin seçiminiz. Sadece merak ediyorum. Tek maaşla 5 kişilik bir aile zor olmuyor mu?
Çocuk bir şekilde büyüyor lafına da benim yorumum şu; çok sıkıntılarla büyüyecek, çocuklukta çoğu şey içinde kalacak, mutsuz olacak. Ben bunu istemezdim sanırım. Ama herkesin görüşü farklı tabi..Bir de 3.çocuk motivasyonunuzu merak ettim. Çok özel değilse.. 2.çocuğu anlıyorum.Ama 3. çocuk neden oluyor onu pek anlamıyorum..Zor olmuyor mu?
Tek düşünmeyenin ben olduğumu biliyordum..Aynı şeyleri bende düşünüyorum inan
Öncelikle şunu söyleyeyim cocuk bakmak çok zor tamamen hayat kalitesi düşüyor uyku bile uyuyamiyorsunuz acayip sabir işi. Ama ben her şeyi bu kadar teferruatli düşünen insanların başarıyla cocuk buyuteceklerini de düşünüyorum.Merhaba Sevgili Üyeler;
Nasılsınız? Umarım iyisinizdir.
Size bir sorum var.
Ben 33 yaşında, evliliğe giden bir ilişkisi olan biriyim(inşallah). Erkek arkadaşımla evlenmeyi istiyorum. Ama çocuk sahibi olmak istemiyorum.
Evet, çocuk sahibi olmak istemiyorum.
En azından şu an istemiyorum.
Bunu birkaç kere onunla da konuştuk. Senin kararın. Benim için çok sorun değil ama sen ileride pişman olabilirsin dedi. Erkek arkadaşım çocuk olmasa da sorun değil diyor ama ben ileride belki çocuk isteyebileceğini düşünüyorum.
Ama gelin görün ben çok kararsızım. En azından içinde bulunduğum şartlarda.Kendime göre çok nedenim var.
Bir kere çok enflasyonist bir ülkede yaşıyoruz.. bir hafta aldığımız bir temel tüketim malı diğer hafta asla aynı fiyat değil, fiyat inanılmaz artmış oluyor. Maaşlar bu fiyat artışlarına yetişemiyor. Araba almak bile artık lüks olmuş. Ev fiyatları zaten inanılmaz pahalı. Her şey çok pahalı. Eğitim pahalı. Sağlık pahalı. Bezi, maması, doktoru, kursu, hobisi, giyimi, oyuncağı, kitabı vs her şey pahalı. Yaşamak çok pahalı. Daha da kötüsü burası manevi olarak kaotik bir coğrafya.. Sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlar hiç bitmiyor. Araf gibi bir yer.. iki arada bir derede..
Ayrıca dünyada su sorunları, savaşlar, kadınlara saldırılar, işsizlik, ekonomik krizler tonla sorun var. Dünya giderek kalabalık oluyor. Bu gidişle kaynaklar bir noktada yakın zamanda tükenecek. Çocuğum benden bunun için hesap sorabilir. Klişe bir soru ile "Neden beni dünyaya getirdin?" deme ihtimali çok yüksek.
Özetle hem maddi hem manevi parametrelerden dolayı çocuk sahibi olmak istemiyorum. Arada olsa nasıl olur diye düşünüyorum.(Acaba yaşımdan dolayı etkilenme mi yaşıyorum?) Bazen acaba sadece bir tane olsa mı diyorum?
Sanırım bu kaotik ortamda çocuk istemiyorum. Burası bana 33 yaşında ağır geliyor kim bilir çocuğuma ileride nasıl gelir..Ayrıca bu kadar kaotik bir ortamda çocuk büyütmek bana çok bencilce geliyor. Bunu çocuğuma yapmaya hakkım yokmuş gibi..bunu çocuğuma yapmamalıymışım gibi..Kısacası araftayım.
Sizce ileride çocuk sahibi olmasam pişman olur muyum? Olursam neden?
Doğurgan yaşlarda çocuk sahibi olmayıp sonra bundan pişman olmayan üyeler var mı? Neden pişman olmadınız?
Ilave Soru: Evlenip çocuk sahibi olanlara da bir sorum var.
Freud der ki: Üreme; insanlar için hayattan memnun olmanın kanıtıdır. Insanlar hayatlarından memnunsalar üreyerek kendi genlerini sonraki nesillerde devam ettirmek isterler.
Bu önermeye göre Freud'un dediği gibi hayattan istediğiniz ölçüde memnun musunuz ondan mı çocuk sahibi oldunuz?
Çocuk sahibi olma motivasyonunuz neydi?
Belirtmek isterim ki yargılamak için değil arafta kaldığım için soruyorum.
Cevap verirseniz çok sevinirim.
Herkese iyi forumlar..
Sevgiler.
Demekki sadece meraktan degil, laf sokmak icin soruyormussunuz :)Çok mantıklı...
Kıt olan şeyler israf edilmemeli.
Ben sizin neden bu kadar karamsar olduğunuzu merak ettim. Nerede yaşıyorsunuz mesela? Bence evlenince küçük bir yere yerleşin dünyanın o kadar da kötü bir yer olmadığını görmüş olursunuz. Ben mesela köyde yetiştim evlendim ilçeye yerleştim hiç birşeyim olmasa bir parça toprağım var ekerim biçerim yinede en iyi şekilde yetiştirmeye çalışırım çocuğumu. Köyümde hala komşuluk yardımlaşma ölmedi domates eken domatesini biber eken biberini paylaşır böyle bir yerde benim çocuğum mu aç kalcak. Bende köyde büyüdüm her istediğim olmadı çocukken varlığı da yokluğu da gördüm şimdi çocuğum da öyle var olursa herşeyi en güzel şekilde yaparım onun için ama yoksa da yokluğu da bilecek öğrenecek.Evet hayatta ne sırf olumsuzluk ne sırf mutluluk var.
Hayat grilikler içeriyor.
Ama ben son yıllardan beri kendimi distopyada gibi hissediyorum..
Ne zaman daha iyiye gideriz desem olmadı.
Yoksa hayat sadece karamsarlıktan ibaret değil.
Ama giderek yaşam pahalanıyor. Bir maaş bir insana yetmiyor.
Nerede çocuğa yetsin.. Yeni doğan bu.. Mama vereceksin..o yoktan anlamaz ki..
Vermezsen de gelişemez..Kısaca yaşam kalitem düşüştü, bu forumda çoğu üyenin de öyle..
Ama bakıyorum herkes 2 3 4 vs çocuk yapmaya devam ediyor.
Bu motivasyonu merak ediyorum..
Çocuğunuz olması sizi mutlu ediyorsa harika bir şey..
Zaten çocuk istenince olmalı bence..
Sizin konunuzu biliyorum.Bence çok olgun birisiniz.Ben vaktinde böyle bir konu açıp çok geçmeden hamileliğimi öğrenmiştim. İstenmeyen bir bebekti hayatımı çocuksuz olma durumuna göre planlamıştım.
Çocuklu hayat yaşanmadan eksikliği anlaşılacak bir şey değil diye düşünüyorum. Ben şu an biliyorum, Allah korusun oğluma bir şey olsa dahi o annelik içime işlemiş, muhtemelen bomboş bir insan olurum. O manevi bağ, duyulan aşırı sevgi insana inanılmaz bir güç verip on kaplana ulaştırıyor. Dayanamam dediğin şeylere dayanıyorsun, biraz da mecburiyetten. Ama ben yine de çocuksuz olsaydım pişman olmazdım diye düşünüyorum. Öyle bir his gelse "bu vaktinde verilmiş bir karardı" diyip geçerdim.
Siz istisnai örneksiniz, bu da bir gerçek. Keşke sizin gibiler 3 değil 5 çocuk sahibi olsa.3 çocuğum var.
Eğitimim de fena sayılmaz (ODTÜden doktora derecemi aldım).
Akademik personelim.
Hayatta başardığım en önemli şey, yetiştirdiğim çocuklarım.
Alın size aksine örnek
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?