Ben de Psikolojik Şiddet Gördüm, Hem de Hastahanede!!!

Rektörlüğü şikayet takipsizlikle bitti, sonuç alamayacağımızı biliyorduk zaten.

En çok doktorun ceza almamasına içerledim.

Sıkıntımız şuydu ; annem ağır bir kemoterapi görüyordu ve 35 yaşından beri de mide ülseri vardı. Hastalığı başlayınca tedavi sürecinde doktorlar hep midesinden korktular ve özellikle ağrı kesiciler konusunda çok sıkıntı yaşadık, her hastaneye yatışımızda annemin başucuna ........ ağrı kesici verilmesin diye notlar yazdık, her doktoru uyardık çünkü onu alınca kanıyordu midesi. O günkü doktor bizim dışarda olduğumuz sırada yapın bizden iyi mi bilecekler demiş ve hemşireler vermiş ilacı. 3-4 saat sonra annem istifra ettiğinde anladım mide kanamasının başladığını,söylememize rağmen müdahale etmediler hemşirelerle birbirimize girdik. Yıllarca gide gele annemin halini o kadar iyi biliyorduk ki, kimse bizi dinlemedi en sonunda bayıldı garibim, ancak o zaman müdahale ettiler ve o kanama 6 gün sürdü.

Sırf çok bilmişliklerinden, hasta yaşamış durumu biliyor, sizi uyarıyor neden dinlemiyorsunuz; sırf ego meselesi!! Allah'tan bulsunlar. Zaten kanserden kıvranan hasta bir de midesiyle uğraştı onca gün, ölebilirdi de mide kanaması şaka değil. Annem kanserle savaşını kaybedeli iki yıl oldu ama ben hala o hemşirelerle doktora ah ediyorum hala ....

hanımefendi "hemşireyi savunmuyorum" diyosunuz ama beni yargılayarak onu savunmuş oluyosunuz
"seninle mi uğraşıcaz" dedi bana, ne deseydim "afedersin rahatsız ettim ben çıkayım mı" diyecektim
o ettiğim lafları söylerken o da bana "sensin terbiyesiz" dedi kendini gayet iyi savundu hiç merak etmeyin gayet rahat bi tavırdaydı yani
mahkemede hepsi konuşulacak zaten anlamıyorum sizdeki bu sorgulamayı ben

burda "kocam beni dövdü" diye biri konu açsa ona da "sen de kocana şöyle böyle yapmışsın, haksızsın" mı diyeceksiniz?

Avrupada yasiyorum ve bu olayi yakinlarima anlattigim zaman
kimse inanmadi ama sonucta yalan soylemedigim icin agizlari acik dinlediler
Tam 10 sene önce
bir devlet hastahanesine gittik bir yakinimizi goturduk
ve 8 aylik hamileydi
bu arada 20 yasindayim ve cocuklugumdan beri ilk defa Turkiyede hastahaneye gidiyorum

erkekler bekleme yerinde yere diz cokmus coguda oturuyordu
kimisi pencerenin onunde sigara iciyordu !
hamile kadinlar ve yakinlari bir arada ayakta duruyorlardi
ve hemsirelerin bulundugu bolumde terliklerini cikartmis bir hemsire
ayak parmaklariyla oynarken bir yandan cay iciyordu
hamile kadinlardan biri kustu yaninda sanirim kayinvalidesi yada annesi vardi
hemsirelerden biri bir hisimla kirli bir paspas ve bos bir kova atti önlerine!

bu sefer bizim yakin olan hamile kadin kusmaya basladi
hemsire "ohooooooooooo isimiz var ama" diyip kirli bir carsaf atti onumuze
soyle bir etrafima baktim ilerdeki erkekler belki kusan kadinin kocasiydi yada ailesiydi
kimse bizim tarafimiza bakmiyordu (mahremiz ya)
kadinlara bakiyorum teyzelere hasta yakinlarina kimse hemsireye bir sey demiyor
"ne oluyor lan" dedim kendi kendime
gozum karardi
hemsireye dedim "sandalye verin iyi degiller gormuyormusunuz"
kusan hamile kadinin gozlerinden yaslar akiyor mahcup ve rengi gitmis sekilde iki buklum
hemsire sinirli sinirli dolanirken duymamazliga geliyor
bu sefer bagiriyorum
"ne bok yemeye duruyorsunuz buraya bu ne rezalet kadinlar can cekisiyor burda gormuyormusunuz"
hemsire "terbiyeni takin geldigin yerlere benzemez burasi kime bagiriyorsun sen!"
butun humanist duygularim tecavuze ugramiscasina
kovayi hemsirenin kafasina geciriyorum ve doktor beyin dedigi gibi "bir kadina yakismayacak sozler" hakaretler ediyorum

bir kadin elimi yuzumu yikamam icim lavaboya goturuyor sigara izmaritleri lavobunun icinde
ohh canima minnet sigara serbestse bir tanede ben yakarim ve
sigarami yakiyorum
arkami donerken kosedeki kanli carsaflari goruyorum
ve kusma sirasi bende

bu arada koridordan salina salina orayi benimsemis bir kedide gectigini gordum )))

anlattigimin bir fazlasi yok
on sene gecti aradan cok sey degisti diyorlar
ama ara ara bu vakalar duyulmuyorda degil
simdi konu sahibesi orda cocugunu dusurse
kocasinin gozu donse cinnet gecirse
kim suclu olacak?

kimsenin kimseye vurmaya hakaret etmeye hakki yok
ve siddeti hic bir sey hakli cikartmaz ama iste amasi var

çok üzüldüm gerçekten
doktorun ceza almamasına daha da üzüldüm, yazık gerçekten
annenizin mekanı cennet olsun

geçmiş olsun hemşire hiç haklı değil üslubu çok yanlış
yaptığı saygısızlığın tabi ki sonuçlarını idari ve yasal olarak ödemeli
ancak sizinde hatalarınız var
olayı çirkin bi kavgaya çevirmek yerine
hasta olarak haklarınız arasaydınız bu kadar sinir harbine girmezdiniz
ama ikili tartışma sizi daha da çok yıpratmış
bu arada ben de vertigo hastasıyım ciddi derecede sizi anlıyorum
ataklar geldiğinde değil yerimden kalkmak derdimi anlatmak
kafamı sağımdan soluma çevirecek mecalim olmuyo
gözlerimi bile aralayamıyorum baş dönmesi ve mide bulantısından

özel hastanelere alışıksın, devlet hastanelerindeki personele kötü davranmışsın diyosun yani? bu hanım az bile yapmış. sinir krizi geçirmesi normal bi durum herkesin başına gelir ama hamile bi kadına öyle sözler sarf edilmesi, kapının açılmasını istemesine rağmen orda kilitli bırakılmaları, hastane yönetiminin ısrarla o personelin isimlerini vermemesi gibi bi durumda heralde siz sakin dille uyarırdınız, hiç öyle krizde geçirmezdiniz.
tek diyebilceğim o hamile hanım yerden göğe kadar haklı ettiği her kelime için, inş o personelde hak ettikleri cezayı alırlar.

Yineliyorum konusma tarzini begenmedim. bir saglik kurumuna gidiyorsunuz , refakatci tabiki olacak .Ama birden fazla kisininde alinmasi uygun görmüyorum. Türkiye de adetten dir . Hastanin yaninda 2 araba dolusu kiside hastaneye hucum eder. bu tarz durumlarda hastane görevlisi ve ya calisani ne yapsin.bu konuda avrupa da ile türkce yazi ile uyari yapiliyor. Neden türkce hic düsündünüz mü ?

ayrıca sabim şikayet formu var... netten doldurabilirsiniz.... sağlık bakanlığı iletişim merkezi.. şikayeler her halükarda dikkate alınıyormuş diye duydum. arkadaşım da bu tarz bişey yaşadı.ordan biliyorum

Son düzenleme:

size de geçmiş olsun, bu hastalığı sadece yaşayan biliyor zaten
bana parmağını uzatıp "o zaman sen de çek git" demesi tamamen beklenmedik bir andaydı canım, yani ortada tartışmayı bırak herhangi bir iletişim bile olmamıştı
sadece rica etmiştim annem kalabilir mi diye, ve direk o tepkiyle karşılaşınca kafayı yedim
çirkin bir tartşma olmadı sadece 1-2 dk içerisinde gerçekleşti tüm bunlar ben fenalaşıp yere yığıldım zaten
inanın bana "hatanız var" demeniz bile üzüyor, o duruma kim sessiz kalıp anlayış gösterebilirdi bilmiyorum

okurken çok üzüldüm canım. geçmiş olsun. hakkını ara mutlaka.
ebebinin, hemşirenin, doktorun görevi nedir?
insanı tedavi etmek en büyük görevleri ama bunu yaparkende,
hastaya nazik davranmakta bir görevdir.
zaten hasta olan kişi can acısıyla oraya gidip üstüne birde böyle insanlık dışı muamele
görünce daha kötü oluyor. allah korusun orda bebeğine birşey olabilirdi.
insanlıktan nasibini almamış, kalbind merhameti olmayan insanlar bu işi yapmasınlar.

bende ne devlet, ne üniversite hastanesine gitmeye tövbe ettim.
eşim taş düşürüyordu, şiddetli ağrısı var. hemen taksiyle devlet hastanesi aciline geldik. ilk defa gidiyorum. elimde kimlik danışmaya verdim. numara alın doktor adı alın dedi. ben şaşırdım nerden alınıyor ne yapılıyor bilmiyorum. eşimde kıvranıyor. dedim ben doktor adı bulacağım, ama nerden yapılıyor işlem bilmiyorum. eşim dedi ben o kadar bekleyemem. dedim hemen kalk polikliniğe gidelim. hemen taksiye atlayıp gittik. doktora söyledik. yapacağı ağrı kesici iğne. hemen yaptı ve eşim rahatladı.
eğer devlet hastanesinde kalsaydık eşim kaç saat kıvranacaktı.

bundan 2 ay kadar öncede oğlum gece ateşlendi. bir türlü düşmedi ve kasılıp kalıyordu. üniversite hastanesine gittik. doktor baktı, iğne yaptı ilgilendi. kasılmalarının olduğuu söyledik. ateşin ani düşüp çıkması dedi. 1 gün öncede doktora götürmüştük. verdiği ilaçları söyledim devam edin dedi. eve geldik gün boyunca ateşi yükselmedi ama 3 defa daha kasılıp kaldı. sabaha karşı ateşi yükselip üstüste kasılınca tekrar hastaneye koştuk. durumu anlattık. kan alındı teste gönderdiler. sonra damar yolu açaıp kasılma anında kan alıp bakacaklarmış. yavrumun kolu bacağı dahil 7 yerine iğneleri batırıp ciyak ciyak bağırtıp ağlattılar. eşim gerekli değilse yapmayın dedikçe iğneleri batırdılar. yavrum ter içinde saçları kıyafetleri su gibi ıslandı. en sonunda uzan hemşire gelip taktı damar yolunu. beyinden eeg çekilmesi gerekiyor dendi. uyuması için zehir gibi bir ilaç içmesi gerekiyormuş. zaten uyku saati zorla içirmeye çalıştılar. bizde ilacı alıp rontgene gidene kadar içiririz diye çıktık. rontgendeki doktor bu ilacı içmesine gerek olmadığını uyusu varsa kendi uyuyacağını söyledi. ve kendiliğinden uyudu.
kan tahlili sonucu temiz çıktı. ve yavrumu bağırtarak taktıkları damar yoluna çıkardılar. gereksiz bir işlem olduğunu gördük.
sonuçlar çok şükür temiz çıktı ama neden kasıldığını bulamadılar. eve gidince ilaçlarını vermediğim için devam etmedim ve bir daha kasılmadı. eşim doktor bir müşterisine sorduğunda ilk doktorun verdiği ilaç ve ateş düşürücü ağır geldiğini ve kasılmaya neden olduğunu öğrenmiş. ve ben ilacın ağır gelebileceğini tahmin etmiştim.
ve bir daha kasılma yaşanmadı.

yavrum o günden beri başka yerde altını almak için yatırdığımda deli gibi ağlıyor.
iğne batıracaklarını sanıyor.

kesinlikle bir daha bu hastaneye gitmeyi düşünmüyorum. şiddet yanlısı bir insan değilim ama bazen bazılarının bunu hakettiğini düşünüyorum. (sadece düşünüyorum...)

Son düzenleme:

Sen engelli değilsin gerçekten, yazı üslubundan belli bu en azından. Asıl engelli olan o doktormuş, yürek engelli, düşünme engelli, insaniyet engelli...

Sizin alışık olduğunuz bir hastane ne demek arkadaşım? Siz insanlık görmeye alışmışsınız, devlet hastanelerinde insana hayvan muamelesi yapılır, bunu da herkes bilir ve kabullenir, ama siz şımarık olduğunuz için kabullenememişsizni mi demek bu ? Alışık olduğunuz hastane diye bir kavram mı var? Hasta her yerde hastadır, insanlık da her yerde insanlık !

Siz neyden bahsediyorsunuz?
bana neyi anlatıyorsunuz?
bayılmak üzere olan bir insanın yanında annesinin kalmasını istemesi kadar doğal bişey mi var?
ve dikkat edin orası muayene odası değildi bekleme salonuydu yalnızca!!! üstelik hasta bir bayanın dışında kimse yoktu
kaldı ki bunun kesinlikle yasak oldugunu tek bir cümleyle ifade etseydi ben ısrarcı olmazdım mecbur katlanırdım
tabi bu tarz yasaklar özel durumlarda çiğnenebilir o ayrı

hemşirelere karşı takındıgım uslubumu begenmediyseniz begenmemişsinizdir ne yapabilirm? özür mü dileyeyim
umarım böyle bir durumla karşılaşmazsınız da kibar olmak zorunda kalmazsınız

lütden olayi kisisel boyuta tasimayalim . ben de bir saglikciyim. Ancak bu tarz olaylari yasayan ve calisan bilir. Yineliyorum hanimefendinin konusma tarzini begenmedim. bu demek olmuyorki ayni meslek grubundaki arkadaslarimi destekleyeyim.

hem de kulak burun boğaz doktoru, çok ilginç
benim de aklıma geldikçe gözlerim doluyo, ama eşimin hukuksal olarak ilgilenmesi biraz rahatlamama sebebiyet veriyor
anladığım kadarıyla başarılı bir insansınız, Allah işlerinizi kolaylaştırsın
[/QUOTE]

Amin, cümlemizin inşallah. Teşekkür ederim. Eşiniz bu kadar duyarlı bir insan olduğu için bence çok şanslısınız. Bu işin peşinden koşturarak bir nebze benim de içimi soğutacaksınız. İntikamımızı alın

lütden olayi kisisel boyuta tasimayalim . ben de bir saglikciyim. Ancak bu tarz olaylari yasayan ve calisan bilir. Yineliyorum hanimefendinin konusma tarzini begenmedim. bu demek olmuyorki ayni meslek grubundaki arkadaslarimi destekleyeyim.

Hani kişisel boyut? Hanımefendinin konuşma tarzı tepkidir. Önce etki gerçekleşir, tepki onun üzerine verilir. Etki sahibi "nazik" meslektaşınız hakkındaki fikirlerinizi de alabilir miyiz?

Annemin kalp ameliyati icin gitmistik. Arastirma hastahanesini o zaman gordum. Ne yaptiklari belli degil. Doktoru da ayni, oteki de. Insana adam gibi aciklama yapmazlar. Burunlari havada. Bu tur isi yapanlarin psikolojik testten gecmesi lazim. Oyle 6 sene okumakla olmuyor bu isler. Duygulari alinmis, empati kurmaktan yoksun robot gibi dolasiyorlar. Belki iyi olanlari vardir ama geneli boyle. Bu olaylari dusundukce Turkiye'ye yerlesmekten vazgeciyorum.

Üsluptan şikayet ederken üsluba dikkat etmemeyi kastetmiş aslında sumuzz. Haklı da sayılır. Hemşireye verilen cevaplar cok sert. Bana da aynı muamele yapılsa ortalığı yıkardım ama bu üslupla değil. O ebe annesinden doğduğuna pişman olurdu ama daha güzel cümlelerle.

Ilk önce her kurumda oldugu gibi saglik kurumunda da cürük elmalar vardir / olacaktir.
Bizler bu cürük elmalar yüzünden saglik kurumuna uygulanan siddete destek veremeyiz.
Allah o vicdansizlara akil fikir versin.
Ama ben hayretler icinde okudum yazdiklarinizi.
Hamile bir kadina nasil bu kadar kötü muamelede bulunabilirler.
Bu nasil vicdan, nasil bir insanlik yazik ki en kutsal mesleklerden birini secmisler.
Keske böylesi önemli mesleklere insan secilirken, vicdan testinden gecirme imkani olsa.

en acil tarafından BİMER 'e şikayet edilmeli .Kesinlikle en kısa zamanda sonuç alınır merak etmeyin.
maalesef orada ve diğer özel olmayan hastanelerde benzer olaylar yaşanmaya devam edecek. çünkü herkes şikayet edecek kadar bilinçli değil. garibanlar naapsın , sessizce katlanırlar sadece bilinçli ve eğitimli bir toplum değiliz ki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…