Popüler Konu 2025 Haziran Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğimin cinsiyeti ...

• ikiz kız

OY: 0 0,0%
  • ikiz erkek

• ikiz kız/erkek

• üçüz / çoğul

• Ankete Katılan
    27
Ben bir şey sormak istiyorum size. Benim 2 li testte yaşdan dolayı riskim yüksek çıktı. 36,7 yaşındayım 😁 fetal dna yaptırabilirsin dedi doktor ama açıkçası yaptırmalı mıyım bilmiyorum. Sonuçta sonucu bilmem bir şeyi değiştirmeyecek. Orda sorun çıkarsa hamileliğim gergin geçecek. Sanki bilmemek daha iyi değil mi? Siz ne düşünüyorsunuz?
Ben de öyle düsünüyordum ama doktor çok ikna edici konustu yaş benim de 36 o yüzden ikili test yüksek çıkar gerek yok o zaten oran verir dedi fetal yaptırdık cok sukur temiz çıktı doktor içimiz rahat etti böyle daha soru işareti olmadan ilerleriz dedi karar sizin artısı ekisisi illa ki var

Fetal dna yapiliyorsa ikiliye gerek yokmus cunku ikili testin amaci trizomi21 vb down sendromu taramasiymis. Ikili test yapilirsa ve test sonucu dusuk risk cikarsa fetal dna yapilmasi icin yonlendirme yapilmiyormus (doktorlar yine de dilerseniz yaptirin diye oylesine secenek sunabilir ama gerekli gorulecek bir durum degilmis), orta risk cikarsa genelde fetal dna oneriyorlarmis, yuksek risk cikarsa da ya amniyosentez ya da once fetal dna, akabinde orda da yuksek risk gorulurse yine amniyosentez oneriyorlarmis.
35 yas ve ustu kadinlarda down sendromu 35 yas alti kadinlarda gorulenden 3 kat fazla oldugu icin ve ikili tarama testi bir oran oranti isi gibi oldugu icin (35 yasinda 75 kg olan ve betasi bilmem kac pappasi bilmem kac kadinda down gorulme olasiligi 1/100 gibi gibi yani bu kosullardaki her 100 kadindan 1inin bebegi down sendromlu doguyor gibi) genelde sonuc orta risk ve yuksek risk cikiyor. Ama bu testin guvenilirligi hem dusuk hem de bir oran veriyor. Yani ben 2 ay once bu testi yaptirsam 34 yasinda olarak dusuk riskli cikabilirdim ama simdi yaptirsam yuksek riskli cikicabilirim. Bu yuzden genelde 35 yas ustu icin fetal dna oneriyorlar, ama anne adayi yaptirmak istemezse saglik bakanligi en azindan ikili test yapilmasini oneriyor. Anne adayi ikili test de yaptirmak istemezse bir evrak imzalatiyorlar sorumlulukla ilgili bu saglik bakanliginin bir uygulamasiymis sanirim. Sonradan doktor bizi uyarmadi vs denilmesin diye de garanti alinmis oluyor. Fetal dna'da farkli tibbi merkezler farkli degerlere bakiyor, bazilari temel pakette trizomi21-18-13 bakiyor, bazilari ise 26 cift kromozom icin de tek tek analiz yapip sayfa dolusu degerlendirme yapiyor. Ikili test ya da fetal dna sonucunda cikan genetik degerlendirmelerin hicbirinin tedavisi yok. Yani down sendromu cikinca anne karninda tedavisi yok. Ancak diger kromozomal hastaliklarda yasamla bagdasmayan problemler olabiliyormus, yani en cok gorulen genetik hastalik down sendromu ancak tek genetik hastalik degil, down sendromlu bebeklerin bircogu hayata kazandirilabilir ozel egitimle ancak baska bir genetik hastalik bebegin dogmasina engel olabilir.

Ikili tarama testi yapan doktor isin ehli ya da perinatolog ise bazi temel islevsel organlari da kontrol ediyor, 1.duzey ultrason deniliyor buna. Mesela fetal dna'da organ vs incelemesi yok sadece genetik degerlendirme mevcut.

Sonraki haftalarda yapilan detayli ultrason ise 2.duzey ultrason olarak geciyor bebek de buyudugu icin daha kapsamli oluyor.

ikili tarama testi yapildi ve dusuk risk cikti diyelim, genelde uclu dortlu test istenmiyor. Ancak ikili tarama testinin zamani gecti ve yapilmadi ayrica fetal dna da yapilmadi diyelim, o zaman 16.haftadan sonra dortlu test oneriliyormus. Dortlu test khd tarafindan yapiliyor, ayrintili ultrasonlar ise perinatologlar ya da radyoloji uzmanlari tarafindan yapiliyormus, saglik bakanliginin verdigi izinler bu sekildeymis.

Detayli ultrasonda fark edilen bir kalp omurilik vb organ hastaligi olursa bebek anne karnindayken ameliyat edilerek tedavi ediliyor ve ölü dogumun önüne gecilebiliyormus.

Kızlar düşündükçe kafama takıldı bebek aşağıda dedi ben plasenta previa mı yani dedim onu şimdi söyleyemeyiz öıkması lazım 20 haftalara doğru o tanı ancak öyle konur dedi ama işte spor ilişki falan yasak dedi var mı aranızda öyle denilen önceki hamileliklerinde yaşayan ya da duyan kızımda öyle bişey hatırlamıyorum ben

Kızlar düşündükçe kafama takıldı bebek aşağıda dedi ben plasenta previa mı yani dedim onu şimdi söyleyemeyiz öıkması lazım 20 haftalara doğru o tanı ancak öyle konur dedi ama işte spor ilişki falan yasak dedi var mı aranızda öyle denilen önceki hamileliklerinde yaşayan ya da duyan kızımda öyle bişey hatırlamıyorum ben
Abla acaba kesesi mi aşağı da oyle de olabilir yukarı ciksin die yasak koymuştur belki insallah bisey olmaz

Plasentanin ilk haftalarda asagida olmasi onemli degil, iliskiden uzak kalip agir sporlar yapilmadigi surece problem olmazmis, haftalar ilerledikce rahim buyuyor kese de plasenta da yukari cikiyormus. Ancak 20li haftalara geldiginde hala plasenta asagida olur yukari cikmamis olur ve rahim agzini kapatirsa o zaman plasente previa olup olmadigi degerlendirilirmis. Yani su an panik olmayin cok gordum ben forumda bu sekilde olup sonradan problem yasamayan.

Abla acaba kesesi mi aşağı da oyle de olabilir yukarı ciksin die yasak koymuştur belki insallah bisey olmaz
Plasenta aşağıda dedi çıkar bebek büyüdükçe ama spor yapma yorma kendini dedi tedirgin oldum bir dahaki gidişte ne diyecek bilmiyorum bir ay sonra kontrole cağırdı

Plasentanin ilk haftalarda asagida olmasi onemli degil, iliskiden uzak kalip agir sporlar yapilmadigi surece problem olmazmis, haftalar ilerledikce rahim buyuyor kese de plasenta da yukari cikiyormus. Ancak 20li haftalara geldiginde hala plasenta asagida olur yukari cikmamis olur ve rahim agzini kapatirsa o zaman plasente previa olup olmadigi degerlendirilirmis. Yani su an panik olmayin cok gordum ben forumda bu sekilde olup sonradan problem yasamayan.
Evet doktor da öyle dedi ama tedirgin oldum kızımda da böyle bişey yaşamamıstım inşallah bir dahaki gördüğümde biraz çıkmış olur

Plasenta aşağıda dedi çıkar bebek büyüdükçe ama spor yapma yorma kendini dedi tedirgin oldum bir dahaki gidişte ne diyecek bilmiyorum bir ay sonra kontrole cağırdı
2 hafta dinlen sonra kontrole bi daha git icin rahat eder artık oyle bisey olmasa bile kendimizi yormucaz ztn 2 canlıyız ben hic hayatım boyunca spor yapmadim mesela 50 kiloyum ara ver sende doğurduktan sonra bol bol yaparsın

Sağlık ocağından ebe aradı bugün öğlen, içtiğim ilaçları sordu vs, neyse kilomu da sordu, 2 kg almışsın çok hızlı gidiyorsun demesin mi 🤦🏻‍♀️😭 ya önceden hiç bulantım olmazdı hamileliğimi 8 kg la kapatıyordum, şimdi midem bulanıyor daha 2 ayda 2 kg aldım bravo bana.
Yalnız değilsin 😏😅

2 hafta dinlen sonra kontrole bi daha git icin rahat eder artık oyle bisey olmasa bile kendimizi yormucaz ztn 2 canlıyız ben hic hayatım boyunca spor yapmadim mesela 50 kiloyum ara ver sende doğurduktan sonra bol bol yaparsın
Ahh ahh işte 50 olsam ugrasmam 79 olmusum 155 boy 74 ile falan hamile kaldım şimdiden 4 5 kilo aldım ondan diyet yapamıyorum spor yapayım dedim o da olmadı yuvarlanarak gidicem böyle giderse

Ahh ahh işte 50 olsam ugrasmam 79 olmusum 155 boy 74 ile falan hamile kaldım şimdiden 4 5 kilo aldım ondan diyet yapamıyorum spor yapayım dedim o da olmadı yuvarlanarak gidicem böyle giderse
Sanki beni yazmışsın 😅😅😁 2 hafta sonra sağlık ocağına gitcem ebe diyecek ne olmuş sana böyle yavaşla sanki demekle oluyor

Selam,
Güvenilir gida/balik muhabbeti yapılmış ancak gördüm.
Nacizane tavsiyem sebze meyveyi de mutlaka sirkeli/karbonatli suda bekletin bolca yıkayın, disaridan mümkün oldukca beslenmeyin hele ki salata hic yemeyin. Dizanteri, salmonella riski var.
Bugün haber okudum sebzelerde kabul edilen oranın yüzde 10 bin ila 16 bin kati pestisit varmis. Çok üzücü.

Sanki beni yazmışsın 😅😅😁 2 hafta sonra sağlık ocağına gitcem ebe diyecek ne olmuş sana böyle yavaşla sanki demekle oluyor
Olmuyor gerçekten bide hamilelik özel bir süreç ya yemiyim diyet yapayım diyemiyor ki insan zaten iradeli olsam o kilolara çıkmam bide hamilelik eklenince hepten istediğini yiyesi geliyor insanın

Selam,
Güvenilir gida/balik muhabbeti yapılmış ancak gördüm.
Nacizane tavsiyem sebze meyveyi de mutlaka sirkeli/karbonatli suda bekletin bolca yıkayın, disaridan mümkün oldukca beslenmeyin hele ki salata hic yemeyin. Dizanteri, salmonella riski var.
Bugün haber okudum sebzelerde kabul edilen oranın yüzde 10 bin ila 16 bin kati pestisit varmis. Çok üzücü.
Evet ben de şey gördüm geçen önce karbonatlı su sonra sirkeli su olmalıymıs ya da sadece karbonatlı su

X