Sütünüzün gelmediğini nasıl anladınız? Çünkü zaten ilk 3 gün memeden kolostrum gelir ve çok kıvamlı, yapışkandır. Bebek de hepsini emer. Normal bizim gördüğümüz şekilde süt 3. Günden sonra gelmeye başlar. Kolostrum elle sağımla anca bir çay kaşığı kadar çıkar. Bebeğin doyması için gereken miktar da odur.
Oğlum sadece anne sütüyle beslendi. İlk ay 2250 gram aldı anne sütüyle hani o kadar güzel emiyordu ama ona rağmen fototerapi aldık, sarılığı yükseldi. 1 gece hastanede kaldık ve ben yine sadece emzirdim bu süreçte.
Demeye çalıştığım şey şu. Bebeğinizin sarılık olması illa bebeğiniz aç kaldığı için, sütünüz yetmediği için olmaz. Hastanede ilk 3 gün memenizden sağım makinasıyla sağsanız bile süt çıkmaz. Çünkü o an memede kolostrum var.
Sütü arttıran tek şey bol bol emzirmek ve sudur. Tomrisin emzirme notlarını lütfen doğum yapmadan önce okuyun. Siz de okuyun taze anne. Emzirme konusunda size de faydalı olacağını düşünüyorum. Sağlıkla büyüsün bebeğiniz.
Dip not ekleyeyim: memenizi elle sağım yaparsanız şu an bile sütünüzün olduğunu görürsünüz. Sapsarı ve kıvamlı. Ancak bir damla çıkar. Bu süt gebeliğin 16. Haftası oluşur. Eğer memelerinizde fizyolojik ya da hormonlarınızda fizyolojik bir sıkıntı yoksa bebeğinizin sütü memenizde bekliyor hanımlar. Kendinizi strese sokmayın lütfen.