Ben derim ki ,kesinlikle emzirdikten sonra memede uyumasına izin vermeden yerine yatırın. İlk haftalar zaten olması gereken yer kucağınız ama sonrasında mümkün oldugunda yatağına alıştırın, benimki aylarca memede uyudu kucakta.. tuvalete bile gidemezdim. Yani 5 aylık olana kadar diyebilirim.
Süt konusunda kesinlikle rahat olun,ilk günler az gelecek ama bebeği de doyuracak merak etmeyin. Emdikçe artacak,bol su için.zaten bebek de sürekli emmek isteyecektir. Çekinmeden sık sık meme teklif edin. Memeyi doğru kavraması çok önemli sadece ucunu tutarsa meme ucu hemen yara oluyor,emzirmek işkenceye dönüşüyor. Kahverengi kısmı ağzıyla tam kavrarsa hem yara olmaz hem de gerçekten sütü emip sütünüzü arttırır,sadece ucunu çektiğinde süt de gitmiyor.
İlk haftalarda siz uyudukça sütünüzün de arttıgını göreceksiniz o yüzden yanınızda yardım eden birileri olsa çok iyi olur. Uyur dinlenir süt toplarsınız. Süt yapar diye aşırı şekerli şeyler yemeyin derim, ben neredeyse şeker hastası olacaktım. Hiç etkisi yok,aksine kilo yapıyor ve sağlığa zarar.
İlk 2 hafta ağlaması kesinlikle gaz sancısından olmuyor,çok ağlıyorsa bilin ki açtır. Mama vermekten çekinmeyin, mama öcü değil. Aksine sarılık durumunu hızlı atlatmanızı sağlıyor. Çünkü yenidoğan sarılığı sık beslenip kaka ile atılıyor. Mamayı da şırınga ile küçük parmak yardımıyla verebilirsiniz mecburiyet halinde. Meme reddi yapmaz.
Kundağa alıştırırsanız iyi olur,moro reflexiyle kendini uyandırır sık sık. Bir kundak kemer işinizi görür. Benimki hiç kundak istemedi. Çok zordu,bir süre sonra yüz üstü yatırdık,tabi gözetim altında-boğulma riskine karşı-
bir de uykusuz gecelere hazır olun. Gece gündüz kavramı olmadığı için genellikle gece ayakta oluyorlar. Gündüz uyuyorlar. Gece uyandığında bebekle iletişim kurmayın baştan öyle alışırsa ilerleyen aylarda gece uyanıp geri uyuması gerektiğini biliyor. Çok duymuştum gecenin 3ünde bebeği uyanıp oyun oynamak isteyenleri.. gece emzirin yerine koyun,karanlık olsun. Zamanla gece gündüz farkına varıyorlar.
Benim aklıma gelenler bunlar, sağlıkla büyütün bebeğinizi