Eldiven konusu konuşulmuş. Ben sadece ilk hafta taktım, o da her zaman değildi gündüzleri takmıştım. Sonra çıkardım, hiç takmadım. Oğlumda da eldiven takmamıştım. İlk hafta da çevre baskısından taktım, takmazsan uyumaz korkar dediklerinden yani. Ama uzun süre eldiven takılırsa tutma refleksinin geç geliştiğini duymuştum. Doğru mu bilemiyorum ama eldiven takmamamdan mı kaynaklı bilmesem de oğlum erken kavramaya başlamıştı nesneleri. Evet başta biraz yüzlerini çiziyorlar, 1-2 ağladı benim kızım da ama şimdi hiç öyle yüzünü gözünü çizmiyor. Ben daha tırnaklarını kesmedim, tırnak makası setindeki kağıt törpü ile bir kere uzayan ve sivrilen köşelerini düzelttim o kadar.
Banyo için ağlayan bebeklerde ellerini tutarak yıkamayı bi deneseniz mi? İlk bebekte insan korkuyor ama yapabilirseniz kucağınıza alıp yıkadığınızda da korkmuyorlar. Ben kızımı banyo filesine yatırıp bi elinden tutuyorum. Bir elimle su döküyorum, annem ya da eşim de yıkıyor. Başını yüzüne su dökmemeye çalışarak yıkıyorum. En sonda da yüzünü yıkayıp çıkarıyorum. Oğlumda annelerin aman yüzü kirli kaldı, yok yüz üstü çevirip kafasını öyle yıkayalım, yüzü aşağı dönük tutarken suyu kafasından dökelim sözlerine uyup yıkamıştım başta ve banyolar işkenceydi. Banyoda ciyak ciyak ağlayan oğlum;anneler gidince eşimle birlikte onunla konuşup ellerini tutup yüzüne su getirmeden yıkadığımızda ağlamamıştı. Kızımda kimseyi dinlemedim, bildiğimizi okuduk. Kulağına su kaçar, yüzü yıkanmadı, çocuk üşüdü diye başımızın etini yedilerse de şükür henüz bi sıkıntımız olmadı ve kızım gayet mutlu hatta banyo yaparken mayışıyor. Bebekten mi kaynaklı suyu sevmesi yoksa ebeveynin tutumu mu bilmiyorum ama gözlemlediğim bunlar.
Ben banyo suyu için çeşme suyunu kullanıyorum. Oğlumda da böyle kullanmıştım, bir sıkıntı yaşamamıştım. Kovasına ısısını ayarlayıp suyu dolduruyorum.
Konak olmaması için banyo süngeri ile yıkıyorum ben kızımın başını. Bunu hemşire söylemişti bana. Oğlumda konak olmuştu, başında şampuan kaldığı için olduğunu söylemişti hemşire. O zaman banyo öncesi zeytinyağı sürüp bekletip taramıştı annemler ama uzun sürmüştü tamamen geçmesi. O ara hemşire söylemişti, yıkarken şampuanını banyo süngerine döküp köpürtüp başını öyle yıkıyorum. Şükür konak olmadı henüz kızımda.