Bizde var kan uyuşmazlığı ben negatifim eşim pozitif ama tam tersi durumda da kan uyuşmazlığı oluyor. ilk çocuğumda doğumdan sonra bebeğin kan grubuna baktılar oğlum babasının kan grubundan olduğu için ilk 72 saat için iğne yapıldı. eğer oğlum benim kan grubumdan olsaydı iğneye gerek kalmıycaktı. iğnenin mantığı bebeğin anne karnınındayken ürettiği antikorları temizlemek bu antikorlar 2. bebekte problem olmasın diye iğne yapılıyor
Kan uyuşmazlığı nedir?
Anne adayınının kanının Rh(-), baba adayının kanının da Rh(+) olduğu durumlarda Rh uygunsuzluğundan bahsedilir. Bunun mutlaka bebekte bir soruna yol açması gerekmez. Eğer bebek Rh(+) bir kan grubuna sahip olursa bu durumda anne adayının savunma sistemi doğmamış bebeğin kan hücrelerini adeta bir yabancı madde gibi algılayarak onları parçalamak için harekete geçer. Eğer anne adayının savunma sistemi ilk kez bu hücrelerle karşı karşıyaysa (ilk gebelik gibi) bu durumda savunma sistemi "silahlarını" geliştiremeden bebek kurtulur, ancak anne vücudu da bu Rh(+) hücreleri tanımış olur.
Gerekli önlemler alınmazsa sonraki gebeliklerden birinde anne adayının savunma sistemi doğmamış bebeğin kanında Rh(+) hücrelere rastlarsa bu sefer sadece "silahları depodan çıkarmak" için vakit harcar ve şiddetle savunmaya geçer.