e bebek ten kopyaladım. fikir olur diye. bu arada nem ve ısı ölçer siparişi geçtim. gelse de baksa
Bebeklerin oda sıcaklığı kaç derece olmalı?
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için anne ve babaların dikkat etmeleri gereken hususlardan bir tanesi de bebeklerin oda sıcaklığıdır. Bebek odasının fazla sıcak veya soğuk olması bebekte pek çok sıkıntıya neden olur. Bu nedenle bebekler uygun oda sıcaklığında tutulmalı ve ortam ısısına uygun giydirilmelidir. Bebeğin odası fazla sıcak olduğunda havadaki nem oranı azalmakta, solunan hava sıcak ve kuru olmaktadır. Buna bağlı olarak da solunum yollarının iç duvarı olan mukozası şişmekte ve solunum yollarının daralıp tıkanmasına neden olmaktadır. Ayrıca aşırı sıcakta bebek sürekli uyumak ister ve yeterince beslenemez. Bebeklerin burun tıkanıklığı ve buna bağlı huzursuzluk, uyku sorunu yaşaması durumunda odanın havasının gereğinden fazla sıcak ve kuru olabileceği akla gelmelidir. Soğukta ise, üşüyen bebekler iyi gelişip büyüyemezler.
Bebeklerin ısısını nasıl anlarız?
Bebeklerin üşüyüp üşümediğini onların ellerine ve ayaklarına dokunarak anlayamayız. Çünkü bebeklerin dolaşım sistemleri yeterince gelişmediği için elleri ve ayakları soğuk olabilir. Buna bakarak hareket edildiğinde bebeği fazlaca giydirebilir ve terlemesine sebep olabiliriz. Üstelik ter vücutta kuruyunca üşümeye sebep olacağından bir kat daha giydirme ihtiyacı hissederiz.
Bebeklerin vücut sıcaklığının kontrolü bebeğin
el ve ayaklarına dokunarak değil bebeğin
karın, sırt veya ensesine dokunarak yapılmalıdır. Elimizle bebeğin karın, sırt veya ensesine dokunarak vücudu sıcak mı soğuk mu diye kontrol ettiğimizde eğer soğuksa bir kat daha giydirip, aşırı sıcaksa bir kat çıkartabiliriz.
Bebekler için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalı?
Bebekler için ideal oda sıcaklığı gündüzleri
20-24 0C olmalıdır.
Yaşamın ilk bir ayı olan yenidoğan döneminde 22-24 0C (prematürelerde 23-24 derece , zamanında doğan bebeklerde 22-23 derece),
1 ay-6 ay arasındaki bebeklerde 21-22 0C,
6 aydan büyük bebeklerde ise 20-21 0C olmalıdır.
Gece oda sıcaklığının ise yukarıda belirtilen gündüz oda sıcaklıklarından 1-2 derece düşük olması önerilir.
Prematüre bebeğin cilt altı yağ dokusu henüz yeterli olmadığından bu bebeklerin vücut ısısını koruma yeteneği gelişmemiştir. Bu nedenle prematüre bebeklerde oda ısısı zamanında doğan bebeklere göre 1-2 derece daha yüksek olmalıdır. Üşüyen prematüre bebek kendini ısıtmak için daha fazla enerji harcadığından büyüme hızıda yavaşlayacaktır.
Bir kat daha fazla giydirme konusu...
Bazı kaynaklarda bebeğin giyim şeklini ayarlarken
kendi giyimimizden bir kat daha fazlasını giydirmemiz öneriliyor. İlk başta doğru gibi görünse de bunun hiç de uygulanabilir yanı olmadığını düşünüyorum. Çünkü insan vücudunun ısıyı algılayış şekli koşullara göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin ev işi yapıldığında veya hareketli olunduğu zamanlarda ev çok sıcak hissediliyor ve daha az giyinme ihtiyacı hissedebiliyoruz. Hareketsiz olunduğu zaman bu defa da evin ısısı düşük geliyor ve üşümeye başlıyoruz. Bu durumlarda bebeğin giyimini kendimize göre ayarladığımızda ya bebeği olması gerekenden ince giydirerek üşütecek ya da olması gerekenden çok giydirerek terleteceğiz.
Bebek odasının nem oranı ne olmalı?
Bebek odasının
ideal nem oranı % 50 civarında olmalıdır. Nem oranı % 40'dan az veya % 60'dan fazla olmamalıdır. Bebeğin odası aşırı kuru ise odada nemi artıracak basit önlemler alınmalıdır. Bebek odasında radyatörler üzerine içi su dolu kaplar koymak veya ıslak havlunun bulundurulması yeterli olacaktır. Buhar makinaları ise aşırı neme ve küflenmelere sebep olacağından tercih edilmemelidir.
Bebekleri giydirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Bebeğin yatak odası sıcaklığı gündüz oda sıcaklığından 1-2 derece düşük tutulmalı. Odayı çok sıcak tutmamalı, bunun yerine gerekirse bebeği bir kat fazla giydirmeli. Ancak, uyuturken çok kalın da giydirilmemesi, üzerine bir battaniye örtülmesi uygun olur. Polar kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.
Bir diğer önemli husus da, bebeğin giysileri bebeğin
bedenini saran giysiler olmalıdır. Bebeğe büyük gelen giysiler onun bedenini tam olarak sarmayacağından ısıyı korumada yetersiz kalacaktır. Ayrıca bol olan kısımlardan hava girerek üşümesine sebep olacaktır.
Oda termometresi almalımıyız?
Oda termometresi almanızı kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü, bebek odasının ısısını kontrol edebileceğimiz bir termometre sizin en önemli yardımcınız olacaktır. Termometre sayesinde hem bebeğin giyiminde bir düzenlilik sağlamış hem de oda ısısının sabit olduğundan emin olarak içimiz rahatlamış oluruz.
Bebeklerin oda sıcaklığı uygun ısılarda tutulduğunda bebekler daha sağlıklı ve huzurlu olmaktalar. Bebeğinizle sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.
Nilgün