herkes uyumuş galiba :)
Normal Doğum
(Dr. Melih Gündüz)
Sevgili hanımlar, anneler ve anne adayları,
Normal doğum ile ilgili bir şeyler yazalım diye konuşunca Merve hanımla acaba nasıl olmalı diye düşündüm. Yeni bilgiye hepiniz bizlerden daha hızlı ulaşıyorsunuz o sebeple sizleri normal doğumun tıbbi detayları içerisinde boğmak istemedim. Gelin sohbet edelim arkadaş gibi.
Sağlıklı çift, genelde bir yıl içerisinde hamile kalır tıbbi yardım gerekmeden . Hamile kalan kadınların % 90’ı da kendi kendine doğum yapabiliyor. Aslında konu bu satırla bitiyor öyle değil mi? Yani yüz tane anne adayını bir adaya bıraksak, doksandan fazlası bebeğini sağlıklı bir şekilde doğurabiliyor. Doğa bunu o kadar muhteşem düzenlemiş ki , memeliler var olduğundan beri bu hiç bozulmuyor.
Biz hekimler , o geri kalanlar için varız zaten . Yani doğamayanları bulmak ve sağlıklı doğmalarına yardımcı olmak için. Amaç sağlıklı anne, sağlıklı bebek öyle değimli?
Normal doğum için, suyun gelmesi, nişan gelmesi ya da kasılmaların başlaması ile anne adayı bir sağlık kurumuna gider. Muayene ve ultrasona ek olarak, NST adını verdiğimiz bebeğin kalp atışlarını ve kasılmalarını takip ettiğimiz sancı makinasına bağlanır. Bebeğin geliş pozisyonu , ağrıların şiddeti ve kalp atışları takip edilerek doğum izlenir ve yaptırılır. Eğer bebek ya da anneye bağlı bir sorun varsa, zaten biz hekimler onlara bir zarar gelmeden müdahale ederiz.
Unutmayalım ki bebeğin kordonu illaki ya eline, ya karnına, bacağına ya da boynuna dolanacaktır. Sancı makinasındaki kalp seslerini takip ederek biz bebeğin durumunu anlar ve gerekirse müdahale ederiz.
Bugün tıbbın, siz anne adaylarına ve biz hekimlere sunduğu en büyük rahatlık ağrısız doğum yani epidural anestezi ile doğumdur. Kötü hikayeler her yerde vardır, ama unutmayın ki epidural anestezide başınıza bir şey gelme riski, sadece İstanbul’da yaşadığınız için başınıza bir şey gelme riskinden kat ve kat daha azdır. Mutlaka tercih edin. Üstelik epidural için, illaki de doğumun başlaması ve bir süre ağrı çekilmesi gerekliliği de doğru değildir.
İlk doğumda iki gün dahi beklenebilir, yeter ki sabırlı anne, sabırlı hekim birbirlerine güvensinler. Sezaryen zor bir ameliyattır, ertesi gün falan da iyileşmek mümkün değildir. Düşünün mutfakta eliniz kesilse bile, bir hafta o elinizi kullanamıyorken, koskoca bir karın kesisi, üstelik kat kat, tabiîki zor iyileşecektir. Ne olur korkmayın doğumdan ve bu yüzden gereksiz yere kendinizi ameliyat ettirmeyin.
Doğumda zamansız ve gereksiz ıkınmalar, kesinin büyük olmasına sebep olabilir. Sakin sakin beklersek, çok ıkınmaya gerek kalmadan rahatça doğum yapabilirsiniz.
Lütfen kilonuza dikkat edin, gebelikte sağlıklı rejimle kilo dahi verirsiniz, yeter ki ihtiyaçları alın, depoları kullanın, spor (yüzme, koşu, yürüyüş vs) yapın, tatlı her şeyden uzak durun. Ekmek ve unlu gıdaların faydası yoktur, mümkün olan en az miktarda tüketin. Su en önemlisidir.
Gereksiz gebelik ve doğum hikayelerinden sakının, bilgi kirliliği sizi sadece korkutur. Unutmayın tabiat düzeni doğumu kendi kendine yaptırabiliyor.
Eşinizle beraber doğumu el ele neşe içinde yaşayın, bebeğinize doğar doğmaz sarılın. Hayatın anlamı bebeğinizi kucağınıza aldığınız an başlıyor. Gerisi hikaye… Sağlıkla kalın…
Dr. Melih Gündüz