bi de bi arkadaş demiş tv nin zararını görmedim diye:) ben çok gördüm arkadaşım... seninki istisna olabilir... tv bi kere hiperaktif yapıyor çocuklarda dikkat dağınıklığına sebep oluyor, bununla ilgili çok seminere konferansa katıldım, inanın çok çok zararlı.. biz büyük insanların bile beynini boşaltıp aptallaştırıyor, kaldı ki küçücük bebişlere verdiği zarar.... ben asla izletmiyorum şuanda.. çizgifilm yaşına gelince, belkii günde 1 tane çizgifilm... o da belki...
kızlar tv konusu aslında çok kişiden kişiye değişen bir durum bence.
az evvel burada bu konu açıldığını görünce eşimin kuzeni psikolog dr. ona mesaj attım nedir diye. zira o sinema terapist. filmlerle insanları terapi falan yapıyor dersler veriyor üniversitede.
yazdığı mesajı alıntılıyorum.
"Ben yetişkin çalıştığım için bu konuda genel bilgimi söyleyebilirim. Tv'nin bulunduğu ortamda sosyal iletişim azaldığı için çocukların geç konuştuğu, az uyaran aldığı söyleniyor. Onun için pek tavsiye edilmiyor. Mama yerken tv seyrettirmeyi çözüm olarak kullanan annelere de yapmamalarını öneriyorlar. Sevgiler"
büyük kızım 17 yaşında. o bebekken gençtim ve bu kadar internet bilmem ne imkanları yoktu. ama şunu söyleyebilirim.devamlı televizyonlu ortamda büyüdü. ve kreşe başlayana 3 yaşına kadar ablam bakmıştı ve sürekli televizyonu açıktı.
bence mesele şu; çocukla ilgilenmeyip tv önüne koyan ve başka türlü iletişime geçmeyen annelerden olabilir. tabi bunların da istisnası vardır. herkes aynı olacak değil buradaki arkadaşları meclisten dışarı tutuyorum. benim kızım bıcır bıcır konuşurdu hatta. artık sussa diye gözünün içine bakardık. ama tv yanında sürekli bir iletişim konuşma olurdu. ben zaten sürekli konuşurdum. aynen yarimin dediği gibi büyük insan muamelesi yapar sorduğu sorulara, konuştuğu konulara çocuk olarak eğilmez karşımda hep büyük bir insan varmış gibi davranırdım. yani bu da ne kadar iyi bilmiyorum. şimdi büyük kızım yaşıtlarından çok olgun ve bu durum zaman zaman onu mutsuz ediyor.
hatta bir gün eşimin dayısı kızımla bizi işten aldı arabada onlara gidiyoruz eşim de arkadan gelecek. benim kız o zaman 4-5 yaşlarında soruyor cevap veriyorum soruyor cevap veriyorum. en son dayı dayanamayıp sordu ya sinem__ss sen bunun her sorduğu soruya cevap veriyor musun böyle? benim kız atladı ordan "yok bilmediklerini ansiklopediden bakıyor". hakkaten öyleydim))
olay sadece tv olayı değil, çocuğu bir kenara koyup internete girmek de iletişimsizlik, cep telefonuyla mesajlaşmak da.
ben bebeği emzirirken kk yi okuyayım diyorum çocuk bir gözümün içine bakıyor bir telefona vicdan azabı duyup bırakıyorum. emiyoruz ama iletişim nerde bre kadın demek istiyor.
mesele şu "bence", kaliteli, düzgün içten kurulan bir kaç saat iletişim ile hiçbir iletişim kurulmadan tv siz veya internetsiz bir ortam arasında dağlar kadar fark var. hepimiz canımızı veririz bebeklerimize ama sadece bakımı değil onu anladığımızı ona aktarabilmek aslolan. böylece daha sakin huzurlu oluyor yavrucanlar.
demem o ki o yanlış bu doğru diye kesin kurallar herkese uymayabiliyor. yaşaya yaşaya deneye deneye oluyor malesef ki, herkes bir değil, benim büyük kızım bambaşkaydı bu cadaloz bambaşka çıktı. ama çok şükür özünde sakinler. telaşa mahal yok hanımlar...