32+1 cumartesiye denk geliyo benim 32+3 te gitmiş olsam geç kalmış mı oluyorum canım onu sorarmısın
bi yazı buldum
"ALINTI"
32.hafta çalışabilir raporunun alınması
Bahar hanım'ın sorusu üzerine ;
Not: ben anadolu yakasında oturduğum ve göztepe ssk'ya bağlı olduğum için hep orayı söyleyerek anlattım ama prosedür aynıdır.
Bahar hanım merhaba,
öncelikle sizinde bebeğiniz hayırlı olsun, son döneme girmişsiniz sağ salim kucağınıza almanızı, sağlıklı , huzurlu ve mutlu bir bebeğiniz olmasını dilerim :))
32. hafta raporu için, 32 . haftanın dolmuş olması gerekiyor, ben 32 +2 de gittim . 32. haftam cumartesi dolmuştu "çalışabilir raporu " için pazartesi gittim. Şirketten aldığınız vizite kağıdı ile gidiyorsunuz, artık sağlık karnesi uygulaması kalkmış eğer sağlık karneniz yoksa problem değil zaten çıkartmıyorlar..
eğer ; benim gibi sağlık karneniz yoksa ve daha önce hiç ssk ya gitmediyseniz, t.c. kimlik numarası yazılı nüfus kağıdı + vizite kağıdı ile önce göztepe ssk bölge müdürlüğüne gidiyorsunuz, giriş katında tam karşınıza gelen bölümde sol tarafta, vizite kağıdı ve t.c. kimlik numaranızı göstererek sisteme t.c. kimlik numaranızı kayıt ettiriyorsunuz.. bundan sonrasında ssk da yapacağınız tüm işlemlerde vatandaşlık numaranızı göstermeniz yeterli oluyor. Ben bu işlemi safra kesesinden rahatsızlandığımda ssk dan rapor aldığım zaman yaptırmıştım. 26. haftada falan sanırım, çok kısa süren bir işlem.
"çalışa bilir " raporunun alınması ; öncelikle şunu belirtmem gerekir doğum iznine çıkarken 32. haftada çalışabilir raporunu 37. haftaya kadar alabiliyorsunuz (37. hafta dolmuş oluyor) ama çalışabilir raporunu aldıktan sonra 32 ile 37 arasında ne zaman izne çıkmak isterseniz o zaman işten ayrılabiliyorsunuz. Burda genelde anne adaylarımız ya 32 de çıkıcam ya 37 de çıkıcam gibi bir ikilem yaşıyor böyle birşey yok... 32 de çalışabilir raporunu aldıktan sonra, isterseniz 1 hafta çalışın ayrılın, isterseniz sonuna kadar çalışıp ayrılın, ister 35. haftada ayrılın..bu tamamen size kalmış, ben mesela 35 de ayrılmayı düşünüyorum.
ben tekrar ssk ya gidip uğraşmak istemediğim için ssk ile anlaşmalı o hastanede çalışan bir kadın doğum doktorundan randevü alarak özel bir hastaneye gittim (iş yerime en yakın medipoldü) . Giderken yanımda ;
nüfus kağıdım
vizite kağıdım
kendi doktorumun 32. haftayı gösteren ulturason çıktısını götürdüm.
zaten ssk ile anlaşmalı hastanelerde ssk bankosu bulunuyor, direkt oraya gittim. Vizite kağıdını verdim, 32. hafta çalışabilir raporu almak için geldiğimi söyledim. Onlar vatandaşlık numaramı sisteme girdiler, ben vizite ücretini ödedim zaten randevü saatim gelmişti, doktorun yanına çıktım. Tanışma ve biraz hoş beşden sonra, kendi doktorumun ulturason çıktısını verdim, ssk numaramı istediler onu söyledim, sonra doktor muayne etti ve " doğum öncesi çalışabilir" raporunu yazdı. Bu raporu başhekime onaylatıyorsunuz işlem tamamlanmış oluyor. Bu rapordan 2 tane yazılıyor ve 2 aslıda sizde kalıyor, işyerinize fotokopisini veriyorsunuz.
Daha sonra ne zaman ayrılmak istiyorsanız bu 2 raporla birlikte gene aynı hastaneye gidip "iş göremezlik " raporunuzu alıyorsunuz. önceki raporun birini hastaneye veriyorsunuz biri sizde kalıyor sanırım , iş göremezliğin fotokopisini çalıştığınız iş yerine veriyorsunuz. Doğum izniniz bitince, iş göremezliğin aslı + bu raporla ssk ya paranızı almaya gidiyorsunuz. (iş görmezlik için giderkende vizite kağıdı götürüyorsunuz, aslında ssk da işlem yapmak = vizite kağıdı aman atlamayın)
eğer ; benim gibi yapmayıp direkt ssk ya gidecekseniz, göztepe ssk bölge müdürlüğünü biraz geçince sokak gibi bir aralık vardır, orası gebe hastanesi + acil , önce oraya bir gidin ama muhtemelen ordan sizi merdivenköydeki ssk gebe polikliniğne yönlendirebilirler. Bu noktada çok emin değilim. Ben safra kesesi için rapor almaya gittiğimde ordan oraya ordan oraya gönderip durdukları için çok sinirlenmiştim o yüzden tekrar ssk ya gitmek istemedim. Öncesinde de bana işgöremezliği ilk gebe hastanesinden yazıp, merdivenköye onaya göndermişlerdi. Ama saat 4 de kapanıyor mutlaka öncesinde gidin, karşınıza gelen bankolardan "gebe" ile ilgili olana girip bir barkod alıyorsunuz, sonra bunu başhekim ve bir kaç yeri dolaşarak onaylatıyorsunuz.
SSK dan para almak için; rapor parası tahsilatı için gene göztepe ssk bölge müdürlüğüne gidiyorsunuz, giderken yanınızda ;
vizite kağıdı (raporlu olduğunuz tarihler arası vizite kağıdı olmalı, iş yeri İK zaten bilir)
iş göremezlik raporunuz
32. hafta raporunuz
nüfus kağıdınız
iş yerinden alacağınız çalıştığınıza dair (ssk nın bir formatı var iş yeriniz bilir) bir belge
ben giderken ; imza sirküleri falanda götürmüştüm ama istemediler.
ssk ya gelince 2. kata çıkıyorsunuz, ssk numaranızın son rakamına göre numara alıyorsunuz ve beklemeye başlıyorsunuz. Sıra size gelince evrakları veriyorsunuz, onlar kayıt ediyolar. 2-3 gün içinde istediğiniz bir postahaneden kimliğinizi göstererek parayı alıyorsunuz. Bu işlemide safra kesesinden rahatsızlandığımda aldığım 10 günlük raporun parasının tahsilatı için gittiğimden biliyorum, 2 gün önce gittim :)
eğer soru varsa aklınıza takılan yorum atarsanız, gene cevap vermeye (bildiğim kadarıyla) çalışırım .
sevgiler
aslı