GÖZLE GÖRÜLÜR BİR BÜYÜME: BÜYÜME ATAKLARI
Bebeklik dönemi insanoğlunun en hızlı gelişim gösterdiği dönemdir. Özellikle belirli dönemlerde bebeklerdeki bu gelişim çok daha baş döndürücü olur. Öyle ki fiziksel gelişim (kilo alma ya da boy uzaması), yeni bir beceri kazanma gibi şeyler bu dönemde gözle görülür bir biçimde ortaya çıkar.
Nedir bu büyüme atakları?
Bebeklerin gelişiminin hız kazandığı, adeta atağa geçtiği dönemler büyüme atakları olarak nitelendirilir. Fiziksel ve zihinsel olarak gözle görülür bir gelişme gösterir bu dönemlerde.
Peki, büyüme atakları hangi dönemlerde oluyor?
Bazı kaynaklarda bebek 10 günlük, 3 haftalık, 6 haftalık, 3 aylık ve 6 aylıkken görüldüğü söylenirken bazı kaynaklarda da 5, 8, 12, 19, 26, 37, 46 ve 55. haftalarda görüldüğü belirtilir.
Aslında verilen bu periyotların ortak özelliği bebeklerin belli bir gelişim dönemini işaret etmesidir. Elbette ki bunlar üç aşağı beş yukarı verilen haftalardır. Nasıl ki her bebeğin gelişim hızı farklıysa, atak döneminin de farklı olması normaldir. Yani tam 10 günlükken değil de 12 günlük ya da 14 günlükken de gerçekleşebilir.
Bebeğinizin büyüme atağı geçirdiğini nasıl anlarsınız?
Hemen hemen tüm anneler aslında bu dönemde bir şeyler olduğunu sezinlerler ama tam olarak tanımlayamazlar. Bebeğinin düzeninin bozulduğunu gören anne endişe bile duyabilir. Şayet bebeğinizin herhangi bir rahatsızlığı, hastalığı yoksa ve:
Her zamankinden fazla emmek istiyorsa,
Sütünüzün yetmediğini fark ediyorsanız ya da düşünüyorsanız,
Bebeğiniz huzursuzsa,
Yeme içme ve uyuma düzeni bozulmuşsa,
Her zamankinden daha fazla ya da daha az uyuyorsa
O zaman endişelenmeye gerek yok çünkü bebeğiniz büyüme atağı geçiriyor demektir. Birkaç günlüğüne de olsa alt üst olmuş düzenin neticesinde bebeğinizin fiziksel olarak büyüdüğünü (kilo almış ya da boyu uzamış olabilir.) ya da yeni bir beceri kazandığını bariz bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.
Bu dönemleri bilmek ne işimize yarar?
Bu ay bebeğim dönme hareketi yapacak, bu ay gülümseyecek vs. deriz ama bu gelişimin sancılı olacağı kısmı hiç aklımıza gelmez. Bence hamile olan ya da doğum yapan her kadına emzirme, anne sütü ve büyüme ataklarıyla ilgili bilgi verilmesi kesinlikle şart. Çünkü pek çok anne bu dönemlerde sütüm yetmiyor, bebeğim aç kalıyor diye endişeye kapılıp mama vermeye başlayabilir. Oysaki bunun geçici bir şey olduğunu bilen bir anne aceleci davranmamış olur ve atakların geçmesini bekleyebilir. Anne sütü üretimi arz talep prensibine göre işleyen bir sistemdir. Süt üretimini bebek büyüdükçe onun ihtiyacına göre artmaktadır. Bebek emmeyi arttırarak annenin vücuduna Daha fazla süt istediğinin sinyallerini gönderir. Bu, bizim müdahale etmememiz gereken bir süreçtir. Aksi halde mesajı doğru okuyamazsak sütüm yetmiyor. diye paniklememiz işten bile değildir. Her şeyi kontrol altında tutma isteğimize yenik düşüp doğanın dengesini bozmazsak ve işi akışına bırakırsak birkaç gün, en fazla 1 hafta içerisinde sistem kendini güncelleyecek ve bebeğin ihtiyacına göre yeniden yapılanacaktır.
Tek yapmanız gereken şey ise bunu büyümenin normal seyri olarak kabul ederek doğal akışına bırakıp her gün yeni mucizelere uyanmanın tadını çıkarmaktır.