İlköğretim Yorum ve Soruları Özel Okul mu? Devlet Okulu mu?

arkadaşlar izmirde oturuyorom ve çocuğum seneye 5.sınıfa gidecek özel okula vermek istiyorum ama birtürlü karar veremedim bana yardımcı olursanız sevinirim

Devblet okulunun en kenar mahallesinde olanında ilkokulu okudum.... Yaşadığım ilde Anadolu liseleri ve fenliseleri sınavında derece yaptım...
Anadolu lisesini tercih ettim.... Yaşadığım ilin en iyi Anadıolu lisesi Tabii ki devlet....
Üniversite sınavında genelde derece yapamadım ama Türkiyenin en iyi vakıf (özel) üniversitesini burslu kazandım...

Yani devleti de bilirim özeli de...
En kenar mahalledeki en fakir ilkokuldaki öğretmenim müthiş idealist bir kadındı... Biz ilkokul 1. sınıfta bile beden resim müzik dersi yapmadık diyebilirim size.. Varsa yoksa matematikti....
Sonra anadolu lisesine başladım.... En iyi anadılu lisesi olmasına rağmen müdürü rahat bir adamdı.. çok da disiplinli değildi... Tesadüf benim bulunduğum şubenin ingilizce öğretmeni acaip disiplinli bir adamdı, hala görüşür her öğretmenler günü ararım... Onun sayesinde ingilizcem müthiştir...
Sonra üniv. kazandım... YAşadığım ilden uzaklaştım, o öğretmenim dedi ki sosyal bölümde ingilizce okumak zordur, hem yeni bir ile alışmak hem üniversite hayatına alışmak hem de ingilizce siyasal bilgiler okumak yorar insanı, sen bu yıl hazırlık oku, atlama sınavına girme... Onu dinledim, ve hazırlık atlama sınavıına girmedim.. SOnra başka bi sınav yaptılar seviye sınavı, hazırlık okuyacakların seviyesine göre sınıflara ayırıp öyle eğitim vereceklerdi... O özel okula burrslu burssuz ted ankaradan tutun da tarsus amerikana şişli terakkiden tutun istanbulun en iyi kolejlerinden gelen öğrencilerle beraber aynı sınava girdim... Ve tahmin edin o sınavda kaçıncı oldum... 1. bendim 12. ise robert kolej mezunu bir kızdı....
YAni özelde okumak başarının kıstası değil...
Bunu ben mükemmel akıllı zekiydim ditye anlatmadım... Öğretmenlerim idealist ve disiplinliydiler... Onların mükemmeliyetçiliği bana da yansıdı...
Bu biraz da şans, kişisel kapasiteyle de ilgili....

Ama ilkokul seviyesinde özel okulu çok da gerekli görmüyorum.. ılköğretimden sonra daha verimli olur bence...
DAha bebeğimin doğmasına 4,5 ay var ama ben daha şimdiden st.joseph, st.michele, dame de sionn hayalleri kuruyorum... Ama mesela Galatasaray ilkokulu hayalim yok....
ılköğretimi iyi bir devlet okulunda okusun diye düüşünüyorum...

Bence gerçekten maddi durumunuz çok iyi değilse çocuğunuzu ilkokul ve lise de özele vermeyin. Onun yerine iyi bir devlet okuluna verin. Hem oradan derslerini iyi anlayıp öğrenecektir. Dil konusuna gelince de, devlet okulları genelde ingilizce konusunda yetersiz. Bunun için de özel okula vereceğiniz bir yılın parasıyla çocuğunuzu bir yıllığına yurt dışına exchange öğrenci olarak yollayabilirsiniz, AFS gibi programlarla. Hem oradada yabancı dili yaşayarak öğrenecektir, hem de ailesinden uzak kendi kendine bir birey olmayı, kendi işlerini kendi halletmeyi öğrenecektir. Burda Robert'te okusun aynı ingilizceyi alır demeyin, yurt dışından gelenler 1 seneliğine bile orda olmuş olanlar amerikan okulundan mezunlara bile fark atıyor yerimseniben

Yani özel liseye ya da ilk okula vereceğiniz parayı böyle değerlendirmeniz çok daha verimli bir yatırım olacaktır.

kolejden koleje fark var.kimi devlet okulu bi kolejle bile eşdeğer olabiliyor.ama bana sorarsanız kolej derim iyice araştırmalısınz.nasıl özenle başlarsa öyle gidiyor çocuklar.üniversiteye kadar ilkokuldan itibaren özel okulda okudum avantajı oldgunun şimdi farkındayım.

Bence iş çocukta ve ailede bitiyor. Ne okul ne öğretmen. Çocukta var ise ve siz ailesi olarak eğitimine destek oluyorsanız çocuk iyi bir eğitim alabiliyor. Ben örneğini kendi oğlumda yaşıyorum. Biz 1 yaşında başladık ona kitap almaya, sadece okulda aldığı eğitimle kalmadı. En az bir o kadar da biz ilgilendik. Şimdi sınıf birincisi ve çok memnunuz.

arkadaşlar ben de özelde okudum ama cocuğumu özele vermeye hiç niyetim yok.Hem şımarık, marka hastası, öğretmeni bile takmayan, devlet okullarını aşağılık gören bi ortamda okudum.hem de ii bi eğitim almadım.Ya fosilleşmiş yaşlı ya da devlet okullarına atanamamış acemi hocalarımız vardı.Geriye dönüp baktığımda keşke hiç orada okumasaymışım diyorum.Bugün devlette öğretmenim çocuğumu özele mecbur kalmazsam vermeyi asla düşünmem.bu sene kardeşimi özele verdik seneye tekrar ii bir devlet okuluna vermeyi düşünüyoruz.Kısacası gerekirse özel ders aldırılabilirsıniz veli öğretmen ve öğrenci kafa dengi olsun sorun yok.Siz tertipli ilgili olun öğretmen de ona göre cocuğunuzun üstüne düşer.özele hiç gerek yok...

Ben de özel okulda okudum, ancak, benim özelde okutulma sebebim çok farklıydı orası ayrı ama sonra özel türk okuluna verdiler, aman Tanrım...tamam dili iyi öğrendim ama diğer dersler çok da iyi olmadı. Onun yerine dediğim gibi özel okul parasına lisedeyken çocuğunuzu AFS ile 1 seneliğine Amerika'ya yollayın, şakır şukur, aksanlı ingilizce konuşsun. Amerikan kolejliler bile bu kadar konuşamıyor.
Fransız lisesine lisedeyken vermenin avantajı çalışırsa Galatasaray Üniversite'sine gidebiliyor o nedenle düşünülebilir.

ben de eğitimci olarak tartışmaya katılayım son sayfa okurmusunuz...

ben 15 yıllık eğitimciyim ve bunun 13 yılını ek ders karşılığı özel okulda maaş karşılığı devlette aynı anda iki tür okulda çalışıyorum hatrı sayılır bir kolej sayılır ..izlenimlerim; devlet okuluna kıyasla eğitim materyallari çağdaş ve her öğrencinin yararlanacağı şekilde donatılmış öğretim(derslerde öğretilen konular) açısından sorun yok devlet okulundan pek artısı olduğunu söyleyemem. eğitim(davranış) açısından çok sorunlu eğitimin içine para girince eğitim vermeniz çok zorlaşıyor eğer hasbel kader özel okuldan alırsanız sudan çıkmış balığa dönüyor çocuk disiplin sağlamak çok zor ders saatleri etüt falan eklendiği için kolejlerde daha fazla onuda yabancı dile ağırlık vererek değerlendiriyorlar liselere giriş ve üniversitelere yerleştirme oranları devletten yüksek gibi görünsede sebep: özel fen liseleri ya da vakıf tercih edebiliyorlar başarı yüzdesini suni olarak şişiriyorlar ben özel okuldan eve gelince 7 de bitap düşüp uyuyorum laf anlatacağın işimi yapacağım diye 3-5 kat zorluyorum kendimiveli ücret ödediği için beklentisi çok yüksektir ve okulda olay çıkarmaya meyil olur öğretmen açısından kötü motivedir.öğrenciyede yansır..
devlet okulu ise öğretim açısından öğretmenin kalitesine bağlı olarak özel okuldan farklı değil genç dinamik öğretmenler daha çoğunlukta ancak okulların donanımı az olduğu için hüsranları az değildir.eğitim genel anlamda iyi disipline edilir öğrenci üzerinde yaptırım vardır falan filan

kişisel olarak benim çocuk üstün zekalı tabi çalıştığım kolej ısrarla istedi ve başkaları ama asla vermem sebeplerim; devlet okulunda öğretmeni çok iyi , devlet okullarında bir takım zorlukları aşarak eğitilir bu geleceğe hazırlar malum türkiyede yaşayacak zorluk her adım başı hayatında dil sorununu okul dışında 3-4 yaşlarında kendim hallettim ama şimdi bakıyorum okulda da öğrenebilirmiş. kolejden daha sağlıklı iletişimleri var çünkü aralarına para girmiyor ve ben öğretmenine herşeyin hesabını sorma yetkim yok doğal olarak ..falan filan bunlar benim tespitlerim özel okullar içinde hatrı sayılır çoook iyi okullar tabiki var ama ben lisede çocuğum için önce atatürk fenl. ya da galatasaray istiyorum

Öncelikle Galatasaray İlköğretim bir devlet okulu
Ben de tüm eğitim hayatını devlet okullarında tamamlamış biri olarak sizinle benzer görüşteydim. Kızım büyüyene ve bizler bu sistemin bir parçası olana dek.. Kura ile öğrenci alan pilot devlet okullarında dahi ingilizcenin olmadığını veya vasat olduğunu gözlemliyorum ne yazıkki.. Ayrıca genellikle sınıf mevcudları devlet okullarında çok kalabalık, istisnalarını da duyuyorum, ama bu bir şans.
İlköğretim eskisi gibi 5 sene olsaydı çok problem değildi. Çocuklarımız ilkokulu 10 yaşında bitirip, iyi bir anadolu lisesi veya kolejin hazırlığında yabancı dil öğrenebilirlerdi. Yani sizin zamanınızda olduğu gibi..
Ama ne yazıkki ilköğretimden mezuniyetleri 13-14 yaşındayken yani 8.sınıfta oluyor. Bu yabancı dil için biraz geç bir yaş, ama tabiiki imkansız değil. Fakat ne olmalı, çok iyi bir kolejin hazırlığında olmalı.. Aksi takdirde gene imkansız..
Benim düşüncelerim (sürekli üzerinde düşündüğümden ve veri topladığımdan değişebilir ama) genel olarak böyle..

özel okulda okuyan saygısız oluyorda devlette okuyan farklımı sankı.kız kardesımın okulunda ogretmenı bıcaklıcaklardı az daha,mudurler hocalar kokudan sesleını bıle cıkaramıyorlar.erkek gb kızlar var erkekleri saymıyorum bıle bu sebeplerden dolayı gecen sene kız kardesımı yarı donemde okuldan aldık.bu sene farklı bı okula gıdıyor sonuc yıne aynı.sınıf arkadaslarından bırı sozde saka yapmak ıcın bacagına cakı sokmus.okula korka korka gıttık o derece yanı.ha kardesımın derslerı kotu oldugu ıcın bu tarz okullara gıtmek zorunda puanı dusuk olan okullar bunlar.kısacası ozel yada devlet farketmıyo bu devırde cocuk yetıstırmek coook zor vede guvenlıgını saglamk.özel okula gıden bı tanıdıgım yok olanlar daha ıyı bılır ama sanırım devlet okullarından daha ıyı.ayrıca artık cocuklar ıstedıkları okullara gıdemıyorlar her sey 2 3saatlık sınavlarla belırlenıyor.ha bıde lıse bıttı dıyelım unuverste ozel okusa ne olur devlet okusa ne olur.türkiyede her sey zor

Merhaba,
Ben de devlet okulu diyenlerdenim.Oğlum 4.sınıf sonuna kadar devlet okulunda okudu.Tam gün eğitim yapan bir okuldu.Öğretmeni de tecrübeli ve işini seven bir öğretmendi.Oğlum da çok başarılıydı.
50 kişilik bir sıftı en az 15 öğrenci çok başarılıydı aralarında sıkı rekabet ve yarış vardı. 4.sınıfta özel bir okulun yaptığı bursluluk sınavında 1. oldu.Oğlum da bu okula gitmek istedi.Bende sınıflar kalabalık özel okulda az sayıda öğrenci var ,oğlum daha başarılı olur ,daha iyi ilgilenilir gibi düşüncelerle 5.sınıfta bu özel okula verdim maalesef.
Hayatımın en büyük hatasını yaptığımı düşünüyorum.Seviye çok düşük.Çocuklar bir şey bilmiyorlar .Amaçları yok.Rekabet yok.Öğretmenler ya çok tecrübesiz ya da emekli olmuş yaşlı öğretmenler.Çocuklara ders konularını bilerek öğretmediklerini düşünüyorum. Amaçlarının çocuklara sbs kazandırmayıp kendi okullarının liselerine göndermek olduğunu zannediyorum.Dışardan aldıkları birkaç burslu öğrenciyle reklam yapıyorlar.Onları örnek gösteriyorlar.Kendi yetiştirdiği öğrenciler yok ortada.
Oğlumun seviyesinin düşmemesi için bu yıl çok uğraştım.Her gün ona öğütler veriyorum.Sen sınıftakilere bakma diyorum, onları örnek alma diyorum.Piyasadaki kitapların çoğunu aldım.Bütün yük evde .Korkumdan çocuğa nefes aldırmıyorum.Birebir kendim çalıştırıyorum.
6.sınıf için ne yapacağımı bilmiyorum.Çocuk devlet okuluna gitmek istemiyor.Ağlıyor,çok çalışırım yeterki koleje devam edeyim diye sözler veriyor.Tabi istemez çünkü o kadar iltifatı ,ilgiyi ben alsam bende istemem .Ders yok ama bol bol iltifat var.Şimdi ben ne yapacağım açıkçası tam bilemiyorum.Lisesi olmayan yüksek ücretli , seviye sınavıyla öğrenci alan bir koleje vermek zorunda kalacağım galiba.

İmkanınız varsa kesinlikle özel okula göndermelisiniz eskiden çok karsıydım ama gercekten ılgılı guzel bır egıtım alıyorlar ve ozguvenlı iyi bır sosyal ortamda buyuyorlar.malesef acı ama gercek devlet okuluna gıden bır ogrencı herseyı dershanelelerde ogrenıyor.ayrıca her okulu kastetmıyorum ama ogretmenler tarafından korkutuluyor şiddet goruyorlar pıskolojik olsada.

Nasıl ki bütün devlet okulları aynı değilse bütün özel okullar da aynı değil. Ama tabii ki özel okullar genellikle hem eğitim hem de çocuklara davranış, sosyal olanaklar vb. açısından çok daha iyi.

Ben mecburiyetten 2 kızımı da devlet okuluna verdim. İnanın çok üzülüyorum çünkü ben kolej mezunuyum. 8 - 10 kişilik sınıflarda okudum. Şimdi benim ana sınıfındaki kızım 30 kişi ile 1 sınıftaki kızım ise 43 kişi ile okuyor.

Velilerden biri bir toplantıda "ben çocuğumu özel okula da gönderebilirdim ama benim gibi mütevazı yetişsin istedim" dedi. Herkes bayıldı bu cümleye ama bana çok saçma geldi. Bütün özel okullar zibidi okulu, öğrencileri de şımarık zengin çocuğu değildir.
Bilmeden konuşanlara hakikaten sinir oluyorum.

NOT. Bizim zamanımızda Eseniş koleji vardı (artık olmadığı için adını yazdım). kendi okulundan mezun olamayacağını anlayan zengin çocuklarının gittiği bir okuldu. kuzenim de ordan mezun, bu sebeple çok iyi biliyorum oranın yapısını. O tarz özel okulları kastetmiyorum tabi ki.
Çocuğu Işık, Boğaziçi, Sezin, Terakki gibi okullara göndermek lazım.

özel devlet farketmez bence eğitimi iyi olan bi yer bulmaya çalışın tabi öğretmenden öğretmenede deişebilio

merhabalar .imkanınız varsa eğer kesinlikle özel derim.ben kendim devlette çalışan öğretmenim .ama benim imkanım olursa asla devlet okuluna göndermem çocuğumu.neden mi sosyal faaliyet,etkinlik,öğrenci sayısı,öğretmen kalitesi,fiziki şartlar,her şeyyyyyyyyyy orda .devlet okullarının içyüzlerini bir görseniz .anlatamam.hepsi değil tabi .ama sayılı işe yarar öğretmen var.bilginize...

özel okul derim.. elbette ki çok araştırarak.. eşimle, çocuklarımın ilköğretimi Türkiyede iyi bir özel okulda okumasını istiyoruz.. özellikle dil bazında iyi eğitim alması gerekiyor.. her ne kadar iyi devlet okulları olsa da iyi bir özel okulla kıyaslanmayacağını düşünüyorum.. gerek bilgi gerekse disiplin konusunda nasıl başlarsa öyle gider.. yerimseniben

benim kızım seneye 1.sınıfa baslıcak bana kalırsa özel okul eşime kalırsa devlet oturdugum cevredekı devlet okuluna bırkez oy atmak için gitmiştim oyle bakımsız kotu okul gormedım okulu bu hale getıren ogrencılerın arasına ben kızımı nasıl gonderırım gondermicemde. simdi anaokulu özele gonderıyoruz ama eşimin bana dedigi özele her ay 600 700 vercegıme taksıtle ev alırım kızım ilerde ev sahibi olur kafamçokkarıştı bırde cok bilmiş cevrem:umursamaz: yok ozel okulda basarısız ogrencıler parayı bastırıp okuyorlar yok sımarık her istedıgını alan cocuklar arasında huyu bozulur ben olsam gondermem vs akannehirben lıseyı bıtırdım gerısını istemedım ama kızımın okuyup iyi bıryerlere gelmesini cok isterım kımsenın elıne bakmadan yasamasını istiyorum bu okul isine cok takıyorum eşimle simdiden tartısıyoruz

büyük şehirler dışında 600-700 aslında çok uçuk değil, neden olmasın ki, umarım durumunuz elverir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…