Öğretmenlik 'yan gelip yatma mesleği' diyenler

Kk'dan bir öğretmen arkadaşım vardı; "hayatımda yaptığım en akıllıca davranış öğretmen olmaktı" der.
"Doğum iznimi sonuna kadar kullandım, rapor aldım, bir şekilde 7 ay bebeğime kendim bakabildim. Her yaz da 2,5 ay sonuna kadar tatil yapıyorum. Yatıp para kazanıyorum o sırada" derdi.
Bunu bir öğretmenin kendisi bile söylemişken niye bu kadar celallenme anlamıyorum.
Hee ayrıca keşke bende 2,5 yatıp para kazansam göğsümü gere gere söylerim gocunmadan :lepi
:

Sevgili öğretmen, tırnak içinde yazılan ifadeler insanların kendisine ait olmayıp ,başkalarının düşüncelerini yansıtan ve dalga geçmek, aslında tam tersini anlatmak için kullanılan bir anlatım tarzıdır. Ben fen edebiyat fakültesi mezunlarını küçümsemek şöyle dursun, eğitim fakültesi kazanamayıp fen edebiyat yazdılar diye BAZI öğretmenlerce aşağılanan insanlara yapılan yanlışlığı anlatmak için bu ifadeti kullandım. Umarım türkçe ya da edebiyat öğretmeni değilsinizdir, yoksa sizin öğrenciler tükrçe sınavlarında feci çakacak

Rica ederim size direk söylediğim bir şey yok..
Ama itiraf edin rahat bir meslekte olduğunuzu..Dünyada kaç meslekte istediği saatler çalışma saati olarak ayarlanıyor..Yada çalışmadığı dönemlerde maaşı tıkır tıkır yatıyor..Ve buna değen ne yapıyor eğitmenlerimiz..
Bir öğretmen kızı olarak ben çok iyi bildiğim ve yaşadığım için bu rahatlığı isterimki kızımda öğretmen olsun..
Ama hakılıyken haksız duruma düşürmesin kendini..Eğitme yöntemim bu olacaktır emin olun.

Soruma cevap vermemişsiniz geçiştirmeyin.."Ama siz de o ait olmayabileceğiniz grup yokmuş gibi davranıyorsunuz ki" lafınızı anlayamadım.Sevgili arkadaşım, ben deminden beri ne yazıyorum:))) Siz nasıl okuyorsunuz,haklısınız biraz uzun yazıyorum ama lütfen iyi okuyun yazdıklarımı.Lütfen bakın Allah aşkına diyorum yazdıklarımı en başından okuyun.Ben her mesleiğin iyisi kötüsü çalışmayanı yan gelip yatanı olabileceğini kaç defa söylemişim acaba????Ve kaç kez daha söylemeliyim?Gerçekten bir insana laf anlatmakl çok zormuş, gerçi hiç böyle öğrencim olmadı 10 kez söylediğim halde anlayamayan ama bak mesleğimin bir zorluğu daha :))

Evet meslektaşlarım latife ile karışık bir konu açmışlar bunda garip birşey göremedim bunu defalarca dile getirdim zaten.Emin olun kendi mesleğinizle ilgi bir konu açsaydnız ben kendi adıma asla bu şekilde saldırgan olmazdım.Çünkü sizi tanımıyorum,.alışma performansınızı bilmiyorum,kişiliğnizi bilmiyorum.Kendi adıma kimseyi yargılamadım bu şekilde hayatım boyunca.Ben şükretmediğimi de hatırlamıyorumçBurada maaşım çok kötü vay halime çalışma koşullarım berbat dediğimi de hatırlamıyorum.İşte bu yüzden diyorum anlatamıyorum galiba diye.Mesleğime laf atanlara yada sizin deyiminizle fikirlerini sunanlara kendimce cevap veriyorum.Hiçbir meslek grubuyla karşılaştırmadım.Şartlarımız berbat ah şöyle vah böyle demedim.Çevrenizde başka arkadaşlarınızdan duyduklarınızı ben demişim gibi empoze etmeyin lütfen.Tekrar terkrar okuyun lütfen.....

İşte doğru söz.Ben istifa ettim ve formasyon alıp öğretmen olcam dedim. Olduktan sonra da hiç şikayet edecegimi, dünyanın en zor en kutlsa en bıdı bıdısını benim yaptığımı düşünmeden. Neden ? Çünkü başka alemler de gördüm Özel sektörün dibine de vurdum. Fazla mesai diye birşey mi var ? Patrondan azar yemek mi var ? Satış hedefi mi var ? Sabah 8 Akşam 8 mi var , yılda bir kez 1 hafta tatil mi var ? Ölmediğin sürece istediğin kadar hasta olsan da işe gitmek mi var ? Hangisi var ? Dünyanın benim sırtımda dönmesine ne gerek var ? :teytey: En kalifiye adamların hayat şartlarına bakın, aldıkları parayı harcayacak ne enerjileri ne de vakitleri kalıyor. Bi de dönün kendi zevkü sefanıza ! Bu yüzden ben de kızım da kızımın kızı da öğretmen olalım isterim. -tatlicadiarzu-

Bu konu KK da çook tartışıldı.
Hoş KK ya gerek yok, günlük hayatımızda o kadar çok tartışılıyor ki.

ama konunun asıl başlangıcı yine öğretmenlerin kendisi..bu durumu kendileri yaratıyorlar.
Mesleğinden şikayet eden ya da bu konuda başı çeken tek grup öğretmenler..hal böyle olunca da karşı fikirler ortaya çıkıyor doğal olarak..

en çok şikayet edilen nokta:çok yoruluyoruz vs vs..
yoruluyorsanız 3 ay dinleniyorsunuz yetmiyor mu?

okulların kapanmasına yakın birgün oğlumu almaya okula gitmiştim koridorda beklerken kapısı açık sınıflardan birisinden veli toplantısı olduğunu görerek ister istemez kulak misafiri oldum..

öğretmen herzaman ki öğretmen edası ile mesleğinden şikayet ediyordu :

çok yoruluyorum eve gidince kendi çocuğumla ilgilenemiyorum..

yahu ne kadar yorulursan yorul, öğlen 12,30 da okuldan çıkıyorsun....2,5 -3 ay yetmiyor mu dinlenmene,ya biz napalım özel sektörde 7-8 den önce çıkamazsın zil de çalmaz öyle işi bırakamazsın belki senin aldığın maaşı da almıyor çoğnluk..

böyle söylesen diyecekleri :sen de öğt.olsaydın napalım..:)))

cumartesi çalışırsın pazar patron gel dedi mi geleceksin sıkıysa gelme..

yaniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....

öğretmenlere saygımız sonsuz..işleri zor ,bu ayrı konu ama lütfen bunu kabul edin..
öğretmenlerin çoğu zor şartları bilmedikleri için kendi şartları öğretmenlere çok zor geliyor ..olay bundan ibaret aslında.

ben bunu bilir bunu söylerim..kimse kusurabakmasın.

haa ilk sayfadaki maddelere gelince, herkes kendi mesleiği için en az o kadar madde sıralayabilir..

Son düzenleme:
ayynen denizim güneşim...öğretmenler kadar şikayet eden meslek grubu yok bence de...
herşeyleri olay...ama bir yandan da onu ben yetiştirdim, bunu ben yetiştirdim, benim öğrencilerim oooo nerelerde...
kpss kazanamazlar olay, sözleşmeli kadroya yerleşir tayin olamazlar olay, maaşları düşükmüş, olay...
hiçbiri de gerçekçi serzenişler değil...iyi çalışan kazanır kpssyi...hem öğrettiklerinizden başarısız olmanız daha zor olsa gerek...
sözleşmeli kadroda çalışan bir sürü arkadaşım var benim öğretmenlerle aynı durumda, doktora yapmış ziraat mühendisi bir tanıdık 4 yıldır eşinden kızından ayrı yaşıyor kayserinin bir köyünde, niye...aynı sizin gibi tayin olamıyor diye...
maaşlarınıza gelince...aylık maaş x 12 / 9,5...bakın hiç az bir rakama gelmiyor...artı özel ders, artı çocuklarınızın eğitim kalitesini yükseltmek için bizden daha yüksek bir şans...
bu kadar şikayetin nedenini bir anlayabilsem...

Yazık memleketimdeyim şuan,1 eylülde seminerlerimiz başlıyor,gidip tekrar bayram için geleceğim.Rapor alan öğretmenler de var.1 hafta için git gel yapmamak için.Annem de kızım sen de rapor al hamilesin zor olur dediği halde gidiyorum.Neden ? Yazık bana ya?? Ben mesleğimi bu kadar önemsemişim.Sorumluluklarımı bilip gereklerini yerine getirmek istemişim.Sonra da bilmeden yargılamayın her meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de işini doğru yapmayanlar olabilir demişim.Onda bile genelleme yapmamışım ama sizler genelleme yaparken haksızlık ediyorsunuz.Çok rahat tanımadığınızinsanları yargılayabiliyorsunuz.Ben de özel sektörde çalıştım zorluklarını da sıkıntılarını da çoook iyi bilirim.O yüzden kimsenin mesleğini küçümsemem.Ben de çocuğum olursa öğretmen olmasını isterim ama neden biliyor musunuz rahat diye değil.Siz inanmasanız da ben gerçekten bu mesleğin kutsal olduğuna inandığım için.Şimdi olmasa bile elbet birgün saygın olacağına inandığım için.Ben sizden sadece genelleme yapmamanızı istedim.Kimse kimsenin ne şartlarda çalıştığınız bilemez dedim.Bunu da kendime çok görmüyorum.Bunu yaparken hiçbirinizin mesleğini de yermedim.Benimkiyle kıyaslamadım da.Yine böyle tavırlarla karşılaşsam yine savunurun sonuna kadar.Çünkü ben yaptığı işi biliyorum,verdiğim emeği biliyorum,aldığım karşılıkları biliyorum.Evet bilerek seçtim,yine olsa yine öğretmen olmak isterdim.Çünkü bir öğrencinin gözlerinin içine bakarak öğretmenim demesinden daha güzel birşey yok şimdilik benim için.İyi ki 2 ay tatilimiz var diyorum çoğu zaman,çünkü sene içinde o kadar yoruluyorum ki,2 ayda ancak kendime gelebiliyorum.Beyin yorgunluğum ancak geçiyor.Siz istediğinizi deyin, ben her zaman yaptığım işi savunurum.Dediğim gibi ben öğretmenliği kendi başına değerlendiriyorum,başka mesleklerle değil.Ne kadar yorulsam da yaşadığım haz,sonunda sabrımın ödülünü almak bana yetiyor.İnsanın sevdiği mesleği yapması ve bunu savunmasından daha doğal birşey olamaz.Ben kendi adıma cevap verdim,diğer öğretmen arkadaşlarım da kendi adlarına cevap verirler belki.Bu kadar..........

şaşırdım,üzüldüm bazı cümleleri okuyunca.Limonağacı tavırların,üslubun ve yazdıkların çok alaycı,fazla iddialısın.Onun dışında bazı arkadaşlarıma katılmamak mümkün değil.Doğrudur,tatili en fazla olan meslek bizimkisi,ben bunu her yerde yazdım zaten,en azından eve gidip çocuğunla ilgilenebiliyorsun diye.Ama şu da bir gerçek ki hayatta en zor iş insanla uğraşmak,birine bir şeyler anlatmak.İşte bu kısım bizi yoran.Dersi sevmeyen insanlara anlatmaya çalışmak,sürekli gürültünün olduğu bir sınıfta tahtada kendi kendine konuşmak.Üstelik yarım gün olayı sadece sınıfçılar için geçerli.Branşçılar için değil.Elbette ki her mesleğin zorluğu var,doktorlardan bahsedilmiş,çok zor şartlarda çalıştıklarını kardeşimden biliyorum ve kendimi onunla kıyaslamam bile,ama emeklerinin karşılığını da alıyorlar.Dediğim gibi bazı cümleler çok alaycı ve kırıcı

Öğretmenlerin yetiştirdikleri öğrencilerle gurur duyması da olay oldu şimdi.Kızlar size anlatamadığım şu bakın hala aynı şeyi yazıp duruyorsunuz.Ya ben hiçbir yazım da öğretmenlik en zor meslek dedim mi? Başka bir mesleği küçümsedim mi? Kendi mesleğimdeki bazı insanları bişle eletirmedim mi? Ben nereyi size ifade edemiyorum bilemiyorum.Ben bu mesleği kendi içinde değerlendirmedim mi? Eee gerisi ne? Neden hala ısrarla öğretmenliği ayrı bir kategoriye koymuşum gibi davranılıyor? Haa kpss bilmem ne meselesine gelince orda bir durun derim.O çok ayrı bir konu.Öyle iyi çalışan kazanır demek kadar kolay değil.Neyse artık çıkmalıyım...

Öğretmenliğin saygın bir meslek olmadığını kimse söylemedi. Tabiki de öğretmenlerin de kafası, bedeni yorulur. Ama diğer meslekte yorulanlar 2 ay tatil yapmaz. Bu hak sadece öğretmenlerindir. Ve güzel bir hak, kimse vay siz niye yatıyorsunuz, hainsiniz falan demiyor.
Hem hakları bu kadar iyi olup hem de bu kadar şiakeyt edilemsinden dem vuruluyor.
Ayrıca kimse saldırmadı burada.
Nasıl ki öğretmenler kendi açısından baktıysa, diğer meslek grupları da dışarıdan bir göz olarak eleştirdi. Taa ki üslubu sertleşen bir yazı çıkana kadar.
Ben hiçbir muhasebicinin kdv'yi tutturmaya çalışıyorum her ay, muhtasar beyannameyi hazırlama gerekiyor, ay sonu kapamalarını yapmam gerekiyor sürekli diye yakındığını duymadım.
Bilmeyenlere bu kavramlar uzaktır bile. Niye? çünkü dillenmediği için.
Hee keşke zamanında ben de kassaydım çalışıp öğretmen olsaydım, ne güzel.

deyip, üzerine ikiyüzküsür madde yazan ve böyle bitiren bir konun içine yorum yapıyoruz...dikkatinizi çekerim...
kpssye gelince br durun orası farklı derken??? nesi farklı çok merak ettim...

mesleğiniz zor olabilir yorucudur anlarım çoluk çocuğa laf alatmanın güçlüğünden bahsedilmiş
bi de sahada hastanede çalışan bi sağlık çalışanını düşünün..
düşününkü bu kişi 657 ye bile tabi değil
sizde olan bi çok hakların yanından bile geçmiyo hakları sözleşmeli bi personelden ibaret sıfatı
gelenelerin hepsi hasta stresli hasta yakınlarının çoğu beklemekten gergin her an patlamaya hazır bi bomba.. 7/24 nöbetler can güvenliğin yok denecek kadar az hele ruh hastalığıyla ilgili bi yerde çalışıyosan kelle koltukta. ben şikayetlerimi saymaya kalksam değil 200-500 tane ağır gerekçe sunarım..
evet benim yaptığım işin yanında öğretmenlerinkine bakarsak yan gelip yatıyolar diye vicdanım çok rahat
şekilde söyleyebilirim.

sözleşmeli personele hak vermeyenlerle olmalı sorununuz, öğretmenlerle değil değil mi?
kolay değil elbette yaptığınız iş.
nöbetlerinizden sonra birkaç gün dinleniyorsunuz diye biliyorum ama.
bir arkadaşımın eşi sağlık personeli, bir gün nöbet tutuyor daha sonra 3 gün izin izinli oluyor.
buradaki amaç meslekleri karşılaştırmak değildi. konu o noktaya geldi.
neyse herkes çektiğini biliyor.
şikayetlenmek de değil amaç, çok büyük bir önyargıyı az da olsa değiştirmek istiyoruz.

Öğretmenliğin kolay hatta yan gelip maaş alınan bir meslek olduğunu düşünen insanların tek dayanağı tatiller olmuştur, burada da bunun örneklerini görmüş olduk zaten.

Özel sektörle kıyaslama yapmışsınız. Evet haklısınız hiçbir zaman devlet ile özel sektörde çalışmak bir değildir. Ama size kim bütün öğretmenlerin devlette çalıştığını söyledi. Bizler mezun olunca eğer atanamazsak dershanelerde çalışıyoruz. Biliyor musunuz bir dershanede çalışan öğretmen ne kadar ücret alır??? Eminim hiçbir bilginiz yoktur. 2005 yılında mezun oldum 2006 yılında bir dershaneye başvuru yaptım. Sabah 8- akşam 7 çalışacağım, sadece pzt günü tatil olacaktı ve ücret sadece 100tl idi.
Bu ilk yıl diye de böyle değil, tam 2 yıl beni çok az bir zamla böyle çalıştıracaklardı.

Gelelim devlete. Sınıflarda en az 40 öğrenci var. Şimdi öğrencilik yıllarınıza gidip öğretmenleriniz hakkında yorum yapmak çoook basit bir yol. 40 dk bazı okullarda 45dk boyunca hem sınıfı idare ediyorsunuz hem de konuyu anlatmaya çalışıyorsunuz. İnsanlar evlerinde 2çocuğuna bile tahammül edemezken siz 40 öğrencinin gözleri içine bakıyorsunuz dinliyor gibi mi gözüküyorlar, anlıyorlar mı diye düşünüyorsunuz. Arada kendini bilmezler çıkıyor ama psikolojisi bozulmasın diye yeri geliyor alttan alıyorsunuz... 40dk sonunda ara veriyorsunuz sadece 10dk. Bu 10dk içinde öğretmenler odası ya da kütüphanede soru sormak ya da derdini anlatmak isteyenler oluyor tabi. Bütün gün böyle geçiyor. Akşam saat 17:00da eve vardığımda boğazım ve başımın ağrısı tavan yapıyor tabi.

evde sadece 1,5 saat geçirdikten sonra tekrar okula gidiyorum. neden mi??? Fakir dershaneye gidemeyen öğrenciler için ÖSS kursum var. 2saat ders veriyorum ve sonunda evimde oluyorum.

Bunları yazdım tabi yine anlamayanlar olacaktır ama hiçbir iş kolay değil. Ben bugüne kadar hiçbir insana gidip ciddi ciddi yan gelip yatıyorsun para kazanıyorsun demiyorum. Demem çünkü mesleği hakkında bilgim olmayabilir.

Örnekleri göster de ben de göreyim ortalığı karıştırıp su üstüne çıktığım yerleri. Çok üzgünüm çoook

Her mesleğin kendine göre zorlukları var elbette. Burada yorum yapan herkes aslında boşuna konuşuyor. Birbirinizin mesleğini yapmadan yorum yapmak manasızca. Öğretmenlik yapmayanlar öğretmenliğin kolaylığını-zorluğunu, diğer mesleklerde çalışanlar o işin kolaylığını sorluğunu nasıl bilebilir ki? Ben dersanede çalıştım, 2 yıl düz lisede birebir staj yaptım(tek başıma öğretmenlik yaptım), kamu da memur olarakta çalıştım. Hepsinin birbirinden farklı öyle zorlukları var ki? Ben kıyas yapmayı çok ama çok saçma buluyorum.

Ayrıca babam, annem dıdımın dıdısı öğretmendi, ben biliyorum diyenler olabilir. Kendi içinde bulunmadığınız durum için sadece konuşuruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…